DJI0300 - DJI - F300 Phantom RC set kvadrokoptéry 2.4GHz

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Zamčeno
Zpráva
Autor
dochodca

Re: DJI0300 - DJI - F300 Phantom RC set kvadrokoptéry 2.4GHz

#946 Příspěvek od dochodca »

Václav Procházka píše:dochodca :
Tak to musíš mít zázračný stroj a baterie :-)
Já jsem se s Phantomem a originální baterií + GoPro3 bez gimbalu, nedostal v letu nikdy přes 11 minut, ani při venkovních teplotách +22 st. C. a to jsem létal velice opatrně (šetrně).

Ja som bohuzial vyhodil skoro vsetky stare nahravky pretoze boli katastrofalne a nedali sa pouzit. Pamatam si, ze som vzdy kontroloval, ci neprekracujem 15min.
aby Phantom nebol daleko.
Mal som dve baterky - original a ku Phantomu mi predajca odporucil a predal Gens ace 3S 2200mAh 55C (je o 20 gramov tazsia ako original, ale lieta o cosi dlhsie).
Mal som iba original vrtule. Lietal som s GoPro3 bez puzdra. Cas som si vzdy zapamatal (aby som kontroloval dlzku letu) od spustenia kamery a potom este prebiehala inicializacia, co bolo dost dlho - aj viac ako 2 min.(nesli motory). Ak sa iba rychlo vymenia baterky, tak mi inicializacia trvala par sekund. Teraz s novými FW to uz je kratsie.

Nechal som si iba tri nahravky z dovolenky, ze aspon malu cast vyuzijem. Jednu som dal teraz sem: http://youtu.be/K1eCmXLwJgI
Urcite som mal vtedy nasadeny kryt do vody, lebo sme lietali aj nad morom. Aj tak je to cez 14 min.

Kupil som potom este 2 baterky RAIDEN 2400mAH 25C. Su rovnako tazke ako original, ale lietaju mozno o tretinu kratsie. Takze tie rozdiely mozu byt v baterkach?...

Teraz mam uz uplne inu zostavu, takze to neviem zopakovat. Okrem toho sa mi zda, ze stale lietam kratsie a kratsie. Neviem ako dlho baterky vydrzia a ci az tak menia kapacitu.
Václav Procházka

#947 Příspěvek od Václav Procházka »

Také to teď nemohu porovnat, mám to v aktuální sestavě těžší. Baterie bude Alfa a Omega. Bylo by zajímavé vidět porovnání s bateri 3čl. 2200mAh 25C verzus 55C. Sice budou baterie dostávat hodně naprdel, co se týká vybíjecí křivky za koleno, ale delší let je možný.

Ty dlouhé lety okolo 15 minut jsi ale neměl s originální baterií k Phantomovi ?
hravec

#948 Příspěvek od hravec »

zvláštní, nikdy jsem se nedostal přes 10 min a to ani s orig. baterkou ani neorig. S kamerou tak 8 min jen s lehkým rámem a to jestli jsem měl orig vyvážené vrtule nebo karbonové na délku letu vliv nemělo, jen na stabilitu...

Baterky neorig. mám LiPo Pack WHITE LINE 30C++ 2200 mAh 3s 11,1 Volt (stála 520,- Kč vč. předělaného konektoru a redukce na systémový konektor 3S)

Jelikož jsem Phantoma utopil i s GP 3 Black a půjdu do Phantoma II nikoli Visoin nabízím 1x orig baterku a 1x neorig. WHITE LINE - nemáte někdo zájem? obě jsou v dobrém stavu... mám ještě jednu ale ta moc nevydrží, tu nenabízím...

Stále ještě prodávám i TX vysílač orig. setový k Phantomovi I
F306 Phantom 2 s H3-3D, FPV 5,8 GHz 400 mW, 7" monitor diverz., iOSD mini, MarcoPolo, Waterbuoy
salamander

#949 Příspěvek od salamander »

Na Phantoma som kúpil takúto FPV zostavu. Vysielač 400mW A/V , antena Cirkular Polarized tá bude na vysielači , USB AV kábel na Gopro3, univerzálny držiak monitora , 7“ LCD diversity RX .
V tom monitore je čínština , návod na použitie angličtina ale žiaden návod ako sa pohybovať v menu, neviem ako tam nájsť aspoň angličtinu keď už nie češtinu .
Kábel s kamery má tri vodiče/ trojzásuvka / čierny, červený a biely s pravej strany, ale vysielač má pät vodičov , čierny, červený, žltý, biely a zelený s pravej strany, čiže nesedí ani poradie farby káblov.
Poraďte kto sa vtom vyznáte ako to spojazdniť , uvítal by som aj dáky link na .youtube , dávnejšie som to pozeral ale o FPV som ešte neuvažoval .
Václav Procházka

#950 Příspěvek od Václav Procházka »

salamander píše:Na Phantoma som kúpil takúto FPV zostavu. Vysielač 400mW A/V , antena Cirkular Polarized tá bude na vysielači , USB AV kábel na Gopro3, univerzálny držiak monitora , 7“ LCD diversity RX .
V tom monitore je čínština , návod na použitie angličtina ale žiaden návod ako sa pohybovať v menu, neviem ako tam nájsť aspoň angličtinu keď už nie češtinu .
Kábel s kamery má tri vodiče/ trojzásuvka / čierny, červený a biely s pravej strany, ale vysielač má pät vodičov , čierny, červený, žltý, biely a zelený s pravej strany, čiže nesedí ani poradie farby káblov.
Poraďte kto sa vtom vyznáte ako to spojazdniť , uvítal by som aj dáky link na .youtube , dávnejšie som to pozeral ale o FPV som ešte neuvažoval .

Není na tom nic složitého.
Video vysílač:
černý vodič -12V, červený vodič +12V, dále tě zajímá žlutý vodič - což je in video signál, který propojíš s bílým z GoPro 3, černý vodič z Gopro 3 propojíš s černým vodičem ve vysílači. červený z Gopro 3 nezapojuješ.

Ty ostatní vodiče ve vysílači jsou - in audio a volitelné napájení kamery +5V/12V.
dochodca

#951 Příspěvek od dochodca »

salamander píše:Na Phantoma som kúpil takúto FPV zostavu. Vysielač 400mW A/V , antena Cirkular Polarized tá bude na vysielači , USB AV kábel na Gopro3, univerzálny držiak monitora , 7“ LCD diversity RX .

Na zmenu jazyka z cinstiny do anglictiny pre monitor stlac: MENU; MENU; MENU; MENU; PLUS
salamander

#952 Příspěvek od salamander »

Václave a dochodca ďakujem, angličtina je tam ale monitor dáko rýchlo vypína , v menu si na 4 riadku a zhasne , takto stále dookola .
Václav Procházka

#953 Příspěvek od Václav Procházka »

salamander píše:Václave a dochodca ďakujem, angličtina je tam ale monitor dáko rýchlo vypína , v menu si na 4 riadku a zhasne , takto stále dookola .

Monitor vypíná, protože nemá na vstupu video signál z kamery.
Propoj a zapni kameru, monitor následně detekuje na vstupu video signál a pak zůstane zapnutý.
salamander

#954 Příspěvek od salamander »

Kamera išla do opravy , takže Phantom I bude lietať len tak naľahko . Štve ma to , už som mohol lietať s FPV.
tomi79rv

#955 Příspěvek od tomi79rv »

salamander píše:Kamera išla do opravy , takže Phantom I bude lietať len tak naľahko . Štve ma to , už som mohol lietať s FPV.

aký problém bol s kamerou? nech máte to čím skôr opravené, s FPV vám to dá zase lepší zážitok z natáčania.

mne došli nové vrtule t-motor antigravity 9x3. trošku prečnievajú cez ochranný rám, ešte neviem ako to budem riešiť, či tam niečo ešte dolepím na predlženie. keď nakloním phantoma na bok (ako keby sa chcel prevrátiť), tak sa vrtule nedotýkajú zeme, čo je dobré.
Přílohy
DSC_0820.JPG
DSC_0818.JPG
DSC_0816.JPG
Naposledy upravil(a) tomi79rv dne pát 22.11.2013 15:55, celkem upraveno 1 x.
P1, P2, P3P
www.youtube.com/tomi79rv
salamander

#956 Příspěvek od salamander »

Práca kvapná málo platná. Nemal som zaizolované káble zmršťovačkou , asi sa nejaké káble dotkli čoho sa nemali, išiel som zapnúť kameru a neišla .
Neviem či mi uznajú reklamáciu . Poriadne ma to štve , už som mohol lietať s FPV.
Plánujem aj já kúpiť tie vrtule ale až keď spojazdním to video .
salamander

#957 Příspěvek od salamander »

Zmazané...
Dag2B3

#958 Příspěvek od Dag2B3 »

Koukám, že nám gardenroute dlouho neposlal něco z Afriky, doufám, že expedice probíhá OK. Chtěl jsem se zeptat (na postřehy z provozu coptéry na expedici), jaké máte kdo zkušenosti s převozem Phantoma. Přemýšlím (i když ho mám v kufru s molitanem), že bych odmontoval podvozek a zkusil ho dát do palubního zavazadla. Nechce se mi nechávat všechno v podpalubí. Co celníci a "špionáž"?
gardenroute

expedice Go Africa 2013

#959 Příspěvek od gardenroute »

Ahoj vsichni Phantomisti,
hlasim navrat do ceske reality, expedice Go Africa 2013 skoncila nasim vcerejsim priletem do zimni Prahy.

Pokusim se sem co nejdrive dat nejake zajimave ukazky videa prip. i foto z tech par letu Ptaakem, ktere se me podarilo realizovat, i kdyz me ceka halda prace pri "vyvolavani" cca 3.500 fotek (fotim do RAW), a strihani desitek hodin HD videa, ktere jsme natocili rucni HD kamerou Canon, neco i Hero 3 BE, ktere jsem meli na palubce v aute.

O (nezazalohovane) videa z meho Samsung Galaxy S4 jsme prisli, kdyz jsem tento "brand new" telefon utopil v tunach pisku na Sossusvlei dunach v Namibii, telefon jsem pouzival hlavne na ruzne momentky a dotacky, kdyz nebyla hlavni kamera v akci, napr. kokpity malych letadel pri nasich letech nad deltou Okavanga.
K temto ztratam se pridala i jedna stolicka vpravo nahore, ktera me prdla pri ohlodavani veproveho zebra, coz bylo docela paradoxni, nebot normalne praseci nejim, holt cena za nenazranost :wink:
Nakonec i cca 3 dny pred koncem prestal zapisovat GPS logger, ktery celou dobu spolehlive zapisoval nasi trasu (mj. pro pozdejsi GEOtagovani fotek), a ktery mj. slouzil i jako hlavni palubni bluetooth GPS prijimac pro nase navigace.

No a take jsem prisli i o nase prvni auto, ktere (jak jsem reportoval primo z pole) nam zdechlo uprostred namibijske pouste ve 40C vedrech. Nakonec nam ona jihoafricka pujcovna Bushlore pres noc, kdy jsme zaslouzene spinkali ve Swakopmund, privezla z Windhoek novou, stejne vybavenou 4x4 Toyotu Hiace, ktera preci jen byla trochu novejsiho data.

Par zajimavosti z letani a vubec cestovani se sofistikovanym spionaznim letadlem po celkem divoke Africe:
- s Ptaakem prekrocena 10x ruzna statni hranice (CZ, Dubai, Jizni Afrika, Zimbabwe, Botswana, Namibie)
- 5x jsem ho musel ukazovat, pricemz jednou policejni dustojnik utrousil cosi o "espionage equipment", ale nechal to byt
- nekolikrat dustojnik svolal vsechny okolo, aby se na to neco uzasneho vsichni prisli podivat
- pres hranice jsem s tim vsude projel celkem v pohode, jen v Dubai na letisti pri ceste tam me nasli pri scanu Ptaakova kufru (letadlo slo se mnou vydy na palubu) pozapomenuty v igelitu zabaleny malinky imbus sroubovacek (pro pripevneni GoPro kamery v Zenmuse gimbalu), byl jsem upozornen, ze ho nesmim v letadle vyndavat, coz je samozrejme u Emirates paradox, nebot maji krasne kovove pribory s celkem ostrymi nozi (!)
- baterie (celkem 7x velka pro Phantoma a 2 x mala pro Dominator bryle) jsem rozhodil mezi nas vsechny (4 lide), vc. me mamy (ktera potom zustala v Pretorii hlidat sve vnoucata, brachovi deti, ktery se k nam pripojil az v Jizni Africe), na baterky je nyni limit, dle FAA pravidel nemuze mit nyni jeden cestujici vice jak 2 samostatne pridavne LiPo baterie, je k tomu spousta vykladu, toto ale byla konkretni pravidla Emirates, se kterymi jsem leteli a kteri jsou velmi, velmi liberalni (male baterky k DSLR a kameram je nezajimaji)
- Phantom baterie me na letistich 2x kontrolovali (k cemu ze jsou ?), a to docela dukladne, stejne jako jina zarizeni (notebook, GPS logger atd.)
- v rezervacich a lodge (kde byl cas) se vzdy u predem domluveneho letani nakonec sebehl veskery pritomny personal, a obcas i doslo na postupne nasazovani Dominator bryli a uzasleho vzdychani vsech zucastnenych
- letani bylo obdivovano nejen domorodym obyvatelstvem, ale i ruznymi nahodilymi cestovateli, turisty ci spoluubytovanymi na lodge, je videt, ze multikoptery nejsou obdivovane jen v zemich 3. sveta, vydatne to bylo obvykle na letistich pri takrka povinnem otevirani Ptaakova kufru, pricemz se vzdy zcela paralyzovalo deni kolem scanovacich boxu, personal i turiste vzdy cumeli jak zjara a zapominali, proc tam vlastne jsou
- NIKDE jsem se nesetkal s nejakym problemem spojenym s letanim
- letani jsem ale minimalizoval v Zimbabwe (hlavne bracha s diplomatic pasem mel docela obavy), tento policejni stat s diktatorem Robertem Mugabem v cele neni radno jakkoliv provokovat, mimoch. zrovna vcera v noci v letadle jsem cetl na ICE v BBC headlinech, ze "predstavitele zahranicnich firem (od farem po vyrobu odevu), ktere do ledna zustanou v ZIM (bez predani ZIM lidu) budou uvezneni (!)", Mugabe je velky kamarad Kim-Cong-Ila a pod. individuii, maji stale pozastavene clenstvi v Commonwealth a jsou pod radou mezinar. sankci
- v Zimbabwe (Gonarezhou National Park) jsem ale letel 2x na jednom miste a byla to parada
- 1x jsem narazil na prekazku "bezpecnostni obalky" Phantoma pri letu za ujizdejicim autem, ze ktereho jsem pilotoval pres FPV, prekrocil jsem svych vlastnich nastavenych 1500 m, a letadlo se za letu zastavilo a dal pochopitelne nechtelo
- 1x jsem (opet pri letu za autem, ze ktereho jsem pilotoval) prisel o ovladani, nejake ruseni me na chvili shodilo FPV a nez jsem se zorientoval (bracha jel dal), Phantom sam presel do FailSafe (mozna jsem si nechtene ve zmatku prepnul do FS sam), nicmene za chvilku FPV naskocilo a videl jsem jak Ptaak uhani po ceste zpet a nereaguje na me povely - uhaneli jsme autem tedy zpet (moji zenu jsem nechali na miste), a ja videl pres FPV jak Phantom podel cesty preletel na kamaradem s HD kamerou (ktery zustal po ceste pro natoceni pruletu) a za chvilku sam v klidu a s prehledem pristal na kraji cesty - nastesti se to stalo v pustine Kalahari v Namibii, kde projede nejake auto cca za 1 hod.
- casto jsem pristaval do ruky, zejmena tam, kde to silny vitr nedovoloval k pristani
- letal jsem v nadmorskych vyskach 0 - 1800 metru nad morem (vnitrozemi techto zemi je v nahornich plosinach Highveld a Matabele), velmi prasno a pisecno, mnohokrate naopak velke vlhko, teploty pri letani se vetsinou pohybovaly kolem 30-40°C, coz docela davalo zabrat bateriim (zcela nova sada 6x original Phantom), a sem tam byly teple i motory (Fish River Canyon v Namibii), kde byl velmi, velmi silny vitr a mel jsem strach, ze to nedostanu zpet, bylo i slyset, jak kvileji v extremni namaze
- z letu Phantoma mam natoceny slony, hrochy, zebry, krokodyly, pelikany, plamenaky, a take druhy a treti nejvetsi kanon teto planety (Fish River Canyon v Namibii a Blyde River Canyon v S.A.), americky Grand Canyon mame jiz za sebou, ale tam se jiz bohuzel letat nesmi
- spousta zajimavych a planovanych mist zustala ze vzduchu nenatocena, coz me dnes hodne mrzi, nicmene tomu vetsinou mistni podminky a hlavne cas, cas nedopravaly, nas cestovni plan byl strasne nabity a dost se mistne menil, ono dat cca 7.000 km za necele 4 tydny autem je dost velky masakr, meli jsme napr. 2 velmi dlouhe prejezdy, jednou z delty Okavanga v BOTSW do Khorixas (Damaraland) v Namibii, coz bylo 1.600 km za den, a na konci z Fish River Canynon v Namibii do Pretorie v S.A. cca 1500 km
- plany jsme museli hodne upravit a modifikovat po defektu (u heveru nebyla paka) a nakonec i po odumreni prvniho auta, coz nas zazdilo v Namibu na dlouhych asi 9 hodin (upravuji puvodni cislo)
- velmi ocenil jsem svuj predchozi trening letani, zejmena v silnem vetru, a napr. i pilotovani z jedouciho auta, coz je dost slozite a pro pilota s FPV brylemi i dost neprijemne
- take jsem byl rad, ze jsem letadlo poradne technicky pripravil (mj. zcela nove baterie, nahradni nabijecka, nahradni vrtule, nahradni CF komponenty ke skladacimu CF podvozku)
- tesne pred odletem jsem pro p. Resatka z Telinku i pro sebe jeste ve velmi spatnem pocasi testoval nove 9" CF vrtule s Graupner profilem, nicmene v zajmu bezpeci a zaletanosti stroje jsem na nej pro africkou expedici dal nakonec sve stare 8" CF vrtule z eBay (jiz jsem o nich zde drive psal), tyto nove 9tky z Telniku nebyly s mou konfiguraci zcela bez problemu (chtelo to poladeni zisku, na coz jiz nebyl cas ani prostor)
- me vyborne puvodni zaletane 9" CF jsem pred odletem sundal, nebot jsem jiz nemel nahradni (to bylo pravidlo pro odlet, 8kovych mam dost). To me nyni trochu mrzi, nebot s Ptaakem nebyl zadny pad, a ty me puvodni 9kove CFka mely mozna mensi YAW drift nez s CF 8kami, se kterymi jsem nakonec v Africe letal

Finalni letova konfigurace pro expedici Go Africa 2013
- DJI Phantom v me vlastni antigravity! motor edici
- Phantom motherboard upgrade (integrovana PMU v2 jednotka, integrovana GCU)
- 8" CF vrtule (eBay HonKong), profil kopie DJI profilu, s DJI zamkem
- vlastni postaveny skladaci karbonovy podvozek ála Simensays Design s CF vyloznikem pro FPV Tx
- brushless gimbal DJI Zenmuse H3-2D
- HD kamera GP Hero3 Black Edition bez filtru a slunecni clony (testovano pred odletem, nepouzito pro problemy s gimbalem)
- FPV Tx videolink Boscam 5.8GHz, sada ruznych circul. polarizovanych anten (predmet testu, vice pozdeji)
- FPV Rx videobryle 5.8GHz Dominator s integrovanym The Black Sheep FPV prijimacem s Boscam frekvencemi a The Black Sheep antenou (a take circul. polar. anteny)
- FPV Rx zalozni externi prijimac Boscam s kabelazi v kit uprave pro upevneni na strechu jedouciho auta
- DJI iOSD MKII bylo pro expedici z letadla vynato - problem s nekompatibilitou s upgrade zakladni desky Phantoma se nepodarilo do odjezdu vyresit
- sada zcela novych LiPo 6 Phantom baterii + 1 Phantom puvodni, 2x LiPo male baterie pro Dominator bryle
- celkova letova hmotnost s origin. Phantom baterii cca 1197 g
- letovy cas bezpecne cca 5.5 - 6 minut, obvykle jsem pristaval jeste bez prvni vystrahy
- vse bylo vzdy zcela podrizeno bezpecnosti nasi i bezpecnosti letadla
- 2. uroven ochrany baterii vyrazena (resp. nastavena nesmysl. nizko), opatreni pro ochranu drazsiho letadla za cenu baterie, prilis casto jsem letal napr. nad hlubokymi propastmi, obcas i nepristupnymi vodnimi ci jinymi plochami, obcas s divokou zveri, kam by bylo dost nebezpecne pro letadlo jit...

Letadlo bylo samozrejme prepravovano v mem plast. prepravnim boxu (jiz drive jsem zde publikoval foto konfigurace), ktere rozmery vyhovuje specif. pro palubni zavazadlo, do bagaze bych to jiz vzhledem k porizovaci cene (cca 60 tis. !) nedaval.
Nektere mene dulezite prislusenstvi z prepravniho boxu bylo castecne presunuto do zavazadel (abych se vesel do povolenych 7 kg), zavazadla mohla mit velkorysych 30 kg/osoba, baterie jsem rozdelil mezi cleny expedice (viz vyse).

Omlouvam se jeste za rozsah prispevku a mozny off-topic ctenarum i adminovi, ale myslel jsem, ze by Vas to nektere mohlo zejmena z pohledu pilotu v techto extremne exotickych zemich zajimat. Nicmene pokud ano, rad to doplnim, mozna to nekomu dalsimu pomuze pri planovani letani v exotice i jinde ve svete, zvlaste, kdyz jsem se letmo dozvedel, co se na nas chysta u nas. Asi bude zajimave jezdit letat jen jinam :D

Jen par fotek s Ptaakem z cesty, opet z mobilu jinych, budu doplnovat.
Přílohy
Makgadikgadi Pan (solné pláně v Botswaně)
Makgadikgadi Pan (solné pláně v Botswaně)
Gonarezhou National Park (hranice Zimbabwe a Mosambik)
Gonarezhou National Park (hranice Zimbabwe a Mosambik)
Blyde River Canyon (Jižní Afrika)
Blyde River Canyon (Jižní Afrika)
Naposledy upravil(a) gardenroute dne stř 27.11.2013 7:12, celkem upraveno 2 x.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Dag2B3

#960 Příspěvek od Dag2B3 »

Za sebe děkuji za přesný a podrobný popis expedice. Doufám, že to ostatním nevadilo, ale já jsem si krásně u kafíčka početl a těším se na nějaký sestřih.
Zamčeno

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“