CRIUS AIO PRO V1.0
Re: CRIUS AIO PRO V1.0
Jako prvni bych zkontroloval ze se ti po pripojeni desky k PC nainstaluje prislusny seriovy port (COMx kde x bude cislo toho portu). Pokud toto neprobehne tak mas problem s ovladaci.
rady píše:Zdravím, stavím svou první kvadru a mám pro ni desku Multiwii and Megapirate AIO Flight Controller w/FTDI (ATmega 2560) V2.0. Snažím se do ní nahrát poslední verzi Multiwii nebo Megapirate, dost jsem toho nastudoval tady i na zahraničních forech, i postupy, a snad dělám vše dobře. Bohužel po již několika pokusech se mi stroj nepodařilo oživit. Na desce mi svítí dvě červené kontrolky, a nad nimi jedna oranžová "B", při připojování problikne červená "A" vedle oranžové, přes arduino to snad nahrávám dobře, ale když spustím program MultiWiiConf, tak se prostě deska nepřihlásí. Při připojení baterky deska (nebo motory?) zapípá, motory jakoby sebou škubnou, ale prostě nic jinýho se nestane, na vysílačku to nereaguje (Turnigy 9x). Prostě nevím, zda je tam vůbec dobře nahrán program nebo nakonfigurován, proto bych rád, pokud by někdo nebyl kolem Kutné Hory, Čáslavi, kdo by byl ochoten pomoci s oživením. Mnohokrát děkuji za jakoukoliv radu.
Rady
Bydlím dost neprakticky daleko, ale zkusíme to takhle přes fórum. Úplně první dotaz - nemáš připojený bluetooth modul nebo něco jiného do UART1? Deska ho sdílí s USB. Pokud ne, zkus po připojení GUI (máš nastavený správný port?) zmáčknout na desce resetovací tlačítko.
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
TGY 9X, OSD, FPV
Tak už jsem se malinko pohnul. na tomhle video teda je super návod http://www.youtube.com/watch?v=iJe5PbAi ... rw&index=1 prostě jsem dělal chybu od začátku s programem, a vůbec by mne to nenapdalo, že se tam musí něco kopírovat at, já od začátku dle návodu Jumpy07, ale tohle tam nebylo.
Tak teď to zkusím dle další videí spravně pozapojovat a vyaldit, no uvidím, zda se zadaří. Zatím zápasím se správným připojením přijímače Turnigy 9X8C
Tak teď to zkusím dle další videí spravně pozapojovat a vyaldit, no uvidím, zda se zadaří. Zatím zápasím se správným připojením přijímače Turnigy 9X8C
rady píše:Tak už jsem se malinko pohnul. na tomhle video teda je super návod http://www.youtube.com/watch?v=iJe5PbAi ... rw&index=1 prostě jsem dělal chybu od začátku s programem, a vůbec by mne to nenapdalo, že se tam musí něco kopírovat at, já od začátku dle návodu Jumpy07, ale tohle tam nebylo.
Diky za link , ako uplny novacik len zatial zhanam informacie a co sa ako robi, terminologiu a tak toto su perfektne videa.
Trencin, DJI Phantom2, Zenmuse 2D, GoPro 3+, NightHawk 200 Emax
Jeste bych poznamenal ze je potreba nejprve pripojit desku a pak az spustit ten wingui, aby se stihli nainstalovat ty com porty a kdyz spusit wingui tak uz tam byli nainstalovane. Protoze kdyz nejdriv spusis wingui a pak az to pripojis, tak ty porty se sice nainstaluji ale wingui je uz neuvidi.
matlos píše:Jeste bych poznamenal ze je potreba nejprve pripojit desku a pak az spustit ten wingui, aby se stihli nainstalovat ty com porty a kdyz spusit wingui tak uz tam byli nainstalovane. Protoze kdyz nejdriv spusis wingui a pak az to pripojis, tak ty porty se sice nainstaluji ale wingui je uz neuvidi.
Tak to předchozí video bylo na nahrání MegaPirate, radoval jsem trochu předčasně, nějak mi nešlo vůbec desku odarmovat, tak jsem zkusil ještě postup zde uvedený o pár stránek dřív na Multiwii, a hurá, v MultiWiiWinGUI se už deska a její pohyby ukazují, vypadá to, že maká i GPS, a motory se už toči. Až bude zase chvilka, tak budu pokračovat dál, vrtule, přilepit desku a nějaký to poladění aby to vůbec letělo.
Dobry den, dalsia zaciatocnicka otazka. Mama Crius AIOP V2 z rctimer kde je popisovany problem z úbytkom 0,5V na diode a doporucuju ju vyradit. Tat dioda by mala chranit proti problémom ked ma pripojenu bateriu aj USB. Ako to robite ked uz mat aj prijimac, GPS, MinimOSD a ine srandy zavesne na dosku a napajane asi z baterie. Ako potom dosku pripojite k PC /asi cez Bluetooth to je OK/ ale co ked nieje mozne cez BT modul?? je mozne to zivit z baterie z UBEC a aj pripojit cez USB k pocitacu ?? A este jedna otazka pani odkial stahujete ti modifikovane verize multiwii ? alebo tam len vkladate zmenene casti kodu ?
Naposledy upravil(a) cucpo dne pát 03.01.2014 13:21, celkem upraveno 1 x.
Trencin, DJI Phantom2, Zenmuse 2D, GoPro 3+, NightHawk 200 Emax
Zdravím všechny.
Když už se tu probírá deska AIO V2, tak chtěl bych požádat o radu ohledně gps.
Mám tedy tuto desku
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _V2_0.html
a koupil jsem tuto gps
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=31135
kdy dle pročítání fór by to mělo spolu v pohodě šlapat.
zapojil jsem to přes sériový port 2, tento v MultiWii programu odkomentoval, odkomentoval také ublox i baud 115200, dle návodu.
Zapojení mám Tx na desce do Rx na gps a a Rx na desce do Tx na gps, také dle návodu, ikdyž mi to připadá divné.
Po zapojení mi gps svítí červeně, a po chvilce sem tam poblikne, stále červeně. Dioda B žlutá na AIO po chvilkách začne blikat 4x což by mělo značit, že gps chytil 9 satelitů, 5 + počet bliknutí. Ale v tom případě by dioda na gps měla svítit zeleně, v čem je problém? Satelity mi deska indikuje, ale jinak to nešlape?
GPS Hold mi také nefunguje, ani když to zkouším přepnout v GUI na AUX kanále, nerozsvítí se mi to zeleně, že je to aktivní.
Díky za radu.
Honza
Když už se tu probírá deska AIO V2, tak chtěl bych požádat o radu ohledně gps.
Mám tedy tuto desku
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _V2_0.html
a koupil jsem tuto gps
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=31135
kdy dle pročítání fór by to mělo spolu v pohodě šlapat.
zapojil jsem to přes sériový port 2, tento v MultiWii programu odkomentoval, odkomentoval také ublox i baud 115200, dle návodu.
Zapojení mám Tx na desce do Rx na gps a a Rx na desce do Tx na gps, také dle návodu, ikdyž mi to připadá divné.
Po zapojení mi gps svítí červeně, a po chvilce sem tam poblikne, stále červeně. Dioda B žlutá na AIO po chvilkách začne blikat 4x což by mělo značit, že gps chytil 9 satelitů, 5 + počet bliknutí. Ale v tom případě by dioda na gps měla svítit zeleně, v čem je problém? Satelity mi deska indikuje, ale jinak to nešlape?
GPS Hold mi také nefunguje, ani když to zkouším přepnout v GUI na AUX kanále, nerozsvítí se mi to zeleně, že je to aktivní.
Díky za radu.
Honza
Turnigy T9x, 6ch Belt CP, quad MW328P, hexacopter AIO V2, RC létající sáňky, Slowflyer, Big twin ero
Dobry den.
Rychla otazka
Prerabam si dosku na novy ram, a chcem sa zbavit prebytocnych kablov. Criusa mam napajaneho externe cez UBEC. Mozem zo vsetky regulatorov stiknut CERVENY a CIERNY? a nechat na kazdom len SIGNALovy? alebo tie signaly potrebuju zem a preto mozem postikat len cervene?
Vdaka
Rychla otazka
Prerabam si dosku na novy ram, a chcem sa zbavit prebytocnych kablov. Criusa mam napajaneho externe cez UBEC. Mozem zo vsetky regulatorov stiknut CERVENY a CIERNY? a nechat na kazdom len SIGNALovy? alebo tie signaly potrebuju zem a preto mozem postikat len cervene?
Vdaka
Ackroyd píše:Dobry den.
Rychla otazka![]()
Vdaka
Můžeš nechat u všech reglů jen signální, používám to takhle s UBEC, plusy i mínusy mám odpojené a nemám s tím problém.
Turnigy T9x, 6ch Belt CP, quad MW328P, hexacopter AIO V2, RC létající sáňky, Slowflyer, Big twin ero
cucpo píše:Dobry den, dalsia zaciatocnicka otazka. Mama Crius AIOP V2 z rctimer kde je popisovany problem z úbytkom 0,5V na diode a doporucuju ju vyradit. Tat dioda by mala chranit proti problémom ked ma pripojenu bateriu aj USB. Ako to robite ked uz mat aj prijimac, GPS, MinimOSD a ine srandy zavesne na dosku a napajane asi z baterie. Ako potom dosku pripojite k PC /asi cez Bluetooth to je OK/ ale co ked nieje mozne cez BT modul?? je mozne to zivit z baterie z UBEC a aj pripojit cez USB k pocitacu ??
Problém s diodou jsem vyřešil jednoduše UBECem na 5.5V. Teda není ho jednoduché sehnat, ale nakonec jsem koupil Foxy tady v ČR.
Od té doby mi ani jedna coptera na MW ani jednou nespadla. Navíc s původníma 5V mi vůbec nebootoval MegaPirateNG, asi dělá větší zátěž. S těma 5.5V všechno šlape.
Asi by to chodilo i s běžnějšíma 6V UBEC, ale kvůli dalším periferiím sem to nezkoušel.
Jinak většinou připojuju desku jen na USB a zvladají se napájet i přijímač a GPS.
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
honzaop píše:Můžeš nechat u všech reglů jen signální, používám to takhle s UBEC, plusy i mínusy mám odpojené a nemám s tím problém.
To je ovšem kravina!! V takovém případě tvoří zem jen silový přívod, kterým teče proud do regulátoru. Takže si taháš do elektroniky rušení ze silového rozvodu způsobené úbytkem napětí na tom silovém. Nech tam signál i signálovou zem, to je korektní řešení.
OK2WY
JirkaA píše:To je ovšem kravina!! V takovém případě tvoří zem jen silový přívod, kterým teče proud do regulátoru. Takže si taháš do elektroniky rušení ze silového rozvodu způsobené úbytkem napětí na tom silovém. Nech tam signál i signálovou zem, to je korektní řešení.
Nu tak v tom případě používám tuto kravinu s úspěchem již několik měsíců.
Proč bych měl uzemňovat regulátor přes jeho BEC?
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
honzaop píše:Nu tak v tom případě používám tuto kravinu s úspěchem již několik měsíců.
Proč bych měl uzemňovat regulátor přes jeho BEC?
Patrně jsi nepolíben vědomostí o Ohmově zákoně, logických úrovních a podobně. To, že ti to náhodou funguje teď ještě neznamená, že ti to bude fungovat pořád, stačí někde v cestě větší přechodový odpor a budeš marně bádat nad tím, proč ti to nefunguje. Silové a signálové vodiče se opravdu nemíchají. Úbytek napětí na té silové zemi ti rozhodí referenční úroveň pro logiku, prostě na zemi v regulátoru nebude vůči baterce nula ale nějaká nenulová hodnota navíc závislá na odběru. Dostaneš se tak snadno mimo korektní logické úrovně na vstupech do procesoru regulátoru, při kterých je zaručena funkce. Další věc je, když táhneš signálový drát mimo tu silovou zem, vytvoříš si v obvodu smyčku o pěkné ploše, do které se ti budou indukovat proudové špičky ze zbytku pohonu. Prostě si koleduješ o problémy.
OK2WY
JirkaA píše:Patrně jsi nepolíben vědomostí o Ohmově zákoně, logických úrovních a podobně. To, že ti to náhodou funguje teď ještě neznamená, že ti to bude fungovat pořád, stačí někde v cestě větší přechodový odpor a budeš marně bádat nad tím, proč ti to nefunguje. Silové a signálové vodiče se opravdu nemíchají. Úbytek napětí na té silové zemi ti rozhodí referenční úroveň pro logiku, prostě na zemi v regulátoru nebude vůči baterce nula ale nějaká nenulová hodnota navíc závislá na odběru. Dostaneš se tak snadno mimo korektní logické úrovně na vstupech do procesoru regulátoru, při kterých je zaručena funkce. Další věc je, když táhneš signálový drát mimo tu silovou zem, vytvoříš si v obvodu smyčku o pěkné ploše, do které se ti budou indukovat proudové špičky ze zbytku pohonu. Prostě si koleduješ o problémy.
Přít se s tebou Jirko nechci, jelikož jsem nestudoval nějaký elektrický obor a vědomosti Ohmova zákona mě zatím nepolíbily...
Pokud regulátor přes BEC má dávat napětí do přijímače a přes signální pin se mu vrací nějaká sinusoida, tak nic nezkazím, když nezapojím plus a zem. Když bych měl zapojit zem, aby na zemi v regulátoru nebyla nenulová hodnota, tak pak budu muset zapojit i plus, aby i na plusu nebyla nenulová hodnota... Nemíchám silové a signální kabely, přes silové mi jde do reglu proud a přes signální mi tam jde signál.
Mám to tak na quadu i na hexakoptéře, kde tak mám všech šest reglů a desku přes UBEC a nemám s tím problém, pokud samozřejmě tazatel má obavy z toho, co jsi napsal ty, tak ať si to zapojí dle svého uvážení. Kolega, se kterým chodím lítat, má quadru a také jen signální piny a také nemá problém.
Takže tolik jen mé zkušenosti.
Snad se na mě pan Ohm nebude zlobit, že nejedu dle jeho teorií.