Výběr notebooku-dva favoriti

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

Výběr notebooku-dva favoriti

#1 Příspěvek od vojta mansfeld »

Ahoj, vybírám notebook, jeden známý mi ho slíbil a táta ho přes něj objednává, dal mi vědět dnes ráno ať se rozhodnu mezi dvěma a po obědě mu to mám říct.
První:
TP E530c 15.6/i5-3230M/500/4G/HD/DVD/B/DOS
Model ThinkPad Edge E530c černý, machine type 3366-5TG

Displej: 15,6'' HD (1366 x 768), AntiGlare (16:9) + 720P HD Webcam
Procesor: Intel® Core™ i5-3230M Processor (2,6 GHz, 3M cache)
Paměť: 4GB 1600MHz DDR3 (max 16GB)/ 1x volný slot
Disk: 500GB SATA, 5400rpm
Grafická karta: Intel® HD Graphics
Optická mechanika: MultiBurner DVD±RW
Komunikace: Bluetooth V4.0
Síť: Gigabit Ethernet, WiFi ThinkPad 1x1 BGN
Porty: 1x VGA, 1x HDMI 1.4, 3x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x RJ45, 1x čtečka karet 4-in-1
Polohovací zařízení: touchpad + trackpoint
Numerická klávesnice: ano
Čtečka otisku prstů: NE
Operační Systém: Free Dos
Baterie: 6 Cell Lithium-Ion
Výdrž baterie: až 8 hodin
Záruka NTB: 1 rok Customer Carry-in
Záruka baterie: 1 rok
Rozměry: 377mm x 245mm x 28.5-31.1mm
Hmotnost: 2.45 Kg

Cena je tam s WIN7 cca 17300.-

Vyhodou je vysoky vykon CPU na strih a pod.
Druhý:

Model IdeaPad Z510 Dark Chocolate

Displej: 15,6''HD LED 1366x768, matný s integrovanou webkamerou (720p)
Procesor: Intel® Core™ i5-4200M Haswell Processor (3M Cache, 2.50 GHz)
Paměť: 4 (1x4) GB 1600MHz DDR3 SDRAM/ 1x
Disk: 8 GB + 1 TB SSHD Hybrid drive 5400 to.
Grafická karta: Intel® HD Graphics
Optická mechanika: DVD Super Multi
Komunikace: Bluetooth 4.0 , WiDi
Síť: 10/100M Ethernet, WiFi: Intel® 7260
Porty: 1x USB 2.0, 2x USB 3.0, 1x combo jack, 1x VGA, 1x micro-HDMI, 1 RJ-45., 1x čtečka karet 2 in1 (SD/MMC)
Audio: Zabudované stereo reproduktory JBL s podporou Dolby® Home Theater® v4
Polohovací zařízení: Multi-touch touchpad
Numerická klávesnice: ano
Podsvícená klávesnice: ano
Čtečka otisku prstů: NE
Operační Systém: Free Dos
Baterie: 4 Cell Lithium-Ion
Výdrž baterie: až 6 hodin
Záruka NTB: 2 roky Customer Carry-in
Záruka baterie: 1 rok
Rozměry: 375 x 263mm x 25.4mm
Hmotnost: 2,2 Kg

V podstate to same jen s SSD diskem a vetsim diskem 18500.-
Takhle to psal prodejce.
No, četl jsem na Alze že ten druhý jak má kombinaci plotnového a ssd disku tak to podstatně zvyšuje rychlost ale nevím co je na tom pravdy... Čím by byl první nebo druhý lepší? Velikost disku 500 gb stačí a podsvícená klávesnice nehraje roli, jde o to aby dokázal střih videa v náročnějších programech a hraní online her přes net více hráči a u toho třeba ještě konverzace přes skype, to je to náročnější, pak to klasický co na tom dělá každý...
Nedoporučujte mi prosím nic jiného, jen jeden nebo druhý. Potřebuju to vědět do odpoledne a nemůžu se rozhodnout. Zajímá mě hlavně jestli ten sshd disk v tom druhým přináší nějakou výhodu. Děkuju moc.
Naposledy upravil(a) vojta mansfeld dne stř 04.12.2013 13:16, celkem upraveno 1 x.
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.
Radimn

Re: Výběr notebooku-dva favoriti

#2 Příspěvek od Radimn »

SSD disk ti to zrychlí neúvěřitelně, do jiného disku bych nešel.
tks
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od tks »

Do notebooku jedině SSD, ten rozdíl je opravdu dramatický. :-)
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od vojta mansfeld »

Dobře, takže byste volili ten druhý notebook? Má 1TB plotnový a 8GB SSD, v čem to zrychlí počítač? Celkově nebo při otevírání nových aplikací nebo při nějakém načítání před spuštěním, nebo při kopírování, stahování? Já se v tom vůbec nevyznám tak se omlouvám. A má nějaké nevýhody oproti tomu prvnímu? Jediné na co jsem přišel že nemá rozšiřitelnou operační paměť ale ty 4GB v základu by stačit mělo ne? Taky rozdíl je v displaích, první má antiglare druhý matný, matný má u mého monitoru horší obraz proti normálnímu ale antiglare jsem neviděl.
Naposledy upravil(a) vojta mansfeld dne stř 04.12.2013 10:01, celkem upraveno 1 x.
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.
robotmz

#5 Příspěvek od robotmz »

Na SSD by som drbnul stránkovací súbor.
Tým pádom by mal zrýchliť celý beh operačného systému.

ps: samotné dôležité data by som na SSD nedával, resp. dával iba ako zálohu originálov.
žeby mal iba 1 obsadený slot na pamäť? to sa mi nezdá.
Naposledy upravil(a) robotmz dne stř 04.12.2013 10:04, celkem upraveno 1 x.
matOrix

#6 Příspěvek od matOrix »

tiez by som bol za druhy v poradi - lepsie parametre...
Hitec, PA Extra MX, EG PRO, RS352 RCF, ESA Combat Zero, RCF Edge 540T HotRed, Marabu XL
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od vojta mansfeld »

Pro laika-stojí za to koupit ten druhý pod tím že má SSD disk, ten rychlejší chod systému vyrovná potom nevýhody toho počítače které jsem popsal?
O: jaké lepší parametry hrajou důležitou roli?
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od vojta mansfeld »

robotmz píše:Na SSD by som drbnul stránkovací súbor.
Tým pádom by mal zrýchliť celý beh operačného systému.

ps: samotné dôležité data by som na SSD nedával, resp. dával iba ako zálohu originálov.
žeby mal iba 1 obsadený slot na pamäť? to sa mi nezdá.

Mít SSD v tom pc pro zálohování není moc důležité, má jen 8GB...
Co je to stránkovací soubor nevím ale pochopil jsem to správně tak že ten SSD je hodně jednoduše řečeno něco jako operační paměť? Prostě má rychlejší komunikaci s počítačem než plotny a počítač potom nezdržuje zapisování a ukládání a díky tomu pracuje rychleji?
robotmz

#9 Příspěvek od robotmz »

Pozor, ten druhý je ale bez OS, čo je dosť zásadný problém, ktorý som si teraz všimol...
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Nakadah »

Pamet 4GB je dnes minimum, ze nema dalsi volny slot pro rozsireni je dost negativum. Hybridni disk pouziva tech 8GB SSD jako vyrovnavaci pamet pro nejcasteji pouzivana data, ty co se pouzivaji malo se ukladaji na klasicky plotnovy disk. Cistokrevnemu SSD se to nevyrovna. Bohuzel moc moznosti asi neni - nevim esi ten NB ma sloty pro dva disky. 500GB SSD uz stoji dardu. Ja do netbooku osadil 120GB SSD Crucial M4 a i na to ze je v tom Atom 1,6GHz tak neuveritelne zrychleni pro diskove operace, to uz slape o hodne jinak. Ale je to jenom 120GB, pro nekoho to muze byt malo.

Jestli je Haswell cip lepsi nez starsi core i5 to fakt nevim, a s Intel HD Graphics bych to na narocnejsi hry moc nevidel. Otazka jake onlinovky na tom chces hrat. Pro strih videa plati cim vykonejsi procak a cim vice pameti tim lepe. Proto narazim na tu moznost rozsireni o dalsi modul pameti.

Btw ten druhy ma baterku s mensi kapacitou. Osobne bych asi volil neco jineho, i kdyz popravde ted nevim co, musel bych nad tim zapatrat. Nak

PS: oba dva jsou bez OS, ale jak se to obvykle resi tady asi nebudeme probirat ze...
robotmz

#11 Příspěvek od robotmz »

U toho prvého píše tých 17300 aj s win7

- tiež mám v booku nejaké černoty, ale OS mám vždy na každom jedine originál a pravidelne aktualizujem.
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od vojta mansfeld »

On mi do toho OS nahraje, budu to řešit tou cestou o které se může mluvit. No, pokud ten první má možnost výměny disku abych tam dal časem větší SSD tak bych bral první. Hry v tom budu hrát třeba Battlefield, stačí nižší grafika, jde o to abych u toho mohl ještě mluvit přes skype. No mě se 4GB taky zdá málo, neví co je lepší, vše má klady i zápory...
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od vojta mansfeld »

Baterka takovou roli nehraje, bude povětšinu doma a maximálně ho vytáhnu na cestě vlakem nebo až budu lítat fpv tak jako první pokusy-monitor ale baterka stačí menší.
Jiri

#14 Příspěvek od Jiri »

SSD disk může skutečně systém značně zrychlit, pokud je dobře využitý. U SSD se při čtení / zápisu nic nehejbe (žádné ručičky), a to je ten zásadní fakt, proč je rychlejší. Zrychlení má ale svoje háčky:
- Nejjednodušším případem je hybridní disk, tj. disk, co má klasické magnetické plotny + k tomu nějakou SSD paměť, která mu pak funguje jako vyšší level cache. Ten si pak management dat řídí sám, tj. data s nejčastějším přístupem si uloží na řádově rychlejší SSD. Pro představu, po náhradě běžného SATA disku hybridním (nejednalo se o přeinstalaci systému, pouze náhrada disku s naklonováním původního přes Partition Magic v jiném kompu) se boot XP zkrátil z cca minuty a půl na 15 vteřin. Tj. zde se nemusíš o nic starat.
- Jiný případ je, že v kompu jsou dva nezávislé disky, jeden SSD a druhý klasický (tak to dělá často Lenovo). Pak zásadně záleží na tom, co (jaká data) dá výrobce, (případně ty) na ten disk. Typicky se tam dává např. oddíl pro hibernaci (aby vypnutí zaklapnutím víka, respektive probuzení trvalo řádově 2 vteřiny místo bězných 10-20, dále swapovací soubor apod.

BTW, když už lpíš na rychlosti, proč nepohledáš něco s i7 procesorem, už je jich taky dost a cenově velký rozdíl není...
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Hunger

#15 Příspěvek od Hunger »

Upřímne i v alze koupis lepší notasy o 2 tisíce levněji, než tohle. S bf3 rozhodne na tech natasech nepočítej, obecně většina her podporuje nvidie a s ostatními kartami sou potíže. ..
"Šmirgl to jistí!"
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“