uhlíková vrtule z HK

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

Re: uhlíková vrtule z HK

#31 Příspěvek od Mad_Box »

S heli listy je to trochu jinak.
V listu je závaží zalaminované už při výrobě. Listy se pak párují a případně jen lehce dovažují pomocí injekční stříkačky s pryskyřicí.
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
JMalik

#32 Příspěvek od JMalik »

JJ02 píše:......A jak myslíš že se dělají a dovažují 3D listy pro vrtulníky se změněným těžištěm. Navrtají konec listu a do náběžné hrany zastrčí váleček olova o průměru 1mm třeba 5cm dlouhý a zalepí.

Spešl pro tebe:
Už dost těch tvých teorií

Nikdy žádný solidní výrobce vrtulových kompozitových listů, nebo pevných vrtulí nepřipustí dovažovaní vrtule tak, že vyvrtáš na konci listu díru a vlepíš tam olovo. Kompozitové listy se vždy vyvažují nakapáním dovážení, nebo vlepením dovážení dovnitř listu. Nikdy ne tak, že to navrtáš na povrch. Alternativně se to dá řešit v tomto konkrétním případě lakováním laminační pryskyřicí. Určitě ne vrtáním a vlepováním závaží.
Můžeš sem pro informaci napsat, které firmě vyrábějící kompozitové vrtule jsi dělal poradce?
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JJ02

#33 Příspěvek od JJ02 »

JMalik píše:Nikdy žádný solidní výrobce vrtulových kompozitových listů, nebo pevných vrtulí nepřipustí dovažovaní vrtule tak, že vyvrtáš na konci listu díru a vlepíš tam olovo. Kompozitové listy se vždy vyvažují nakapáním dovážení, nebo vlepením dovážení dovnitř listu. Nikdy ne tak, že to navrtáš na povrch. Alternativně se to dá řešit v tomto konkrétním případě lakováním laminační pryskyřicí. Určitě ne vrtáním a vlepováním závaží.
Můžeš sem pro informaci napsat, které firmě vyrábějící kompozitové vrtule jsi dělal poradce?

Tak jinak, konkrétně u listu vrtulníku. Jak dostaneš vyvažovací hmotu dovnitř listu který je po obvodě uzavřený?
Můžeš sem pro informaci napsat, kolik vrtulí nebo listů jsi vyrobil, vyvážil, nebo se účastnil výrobního procesu a u kterého výrobce?
Nebo jsi byl u Mejzlík byl na exkurzi a zbytek je pouze tvá doměnka?
JMalik

#34 Příspěvek od JMalik »

JJ02 píše:Tak jinak, konkrétně u listu vrtulníku. Jak dostaneš vyvažovací hmotu dovnitř listu který je po obvodě uzavřený?
Můžeš sem pro informaci napsat, kolik vrtulí nebo listů jsi vyrobil, vyvážil, nebo se účastnil výrobního procesu a u kterého výrobce?
Nebo jsi byl u Mejzlík byl na exkurzi a zbytek je pouze tvá doměnka?

Stačí, když si to zjednodušíme:
Ty považuješ za normální způsob vyvážení kompozitového listu vrtule vyvrtat na konec díru a tam vlepit olovo?

Uzavřené kompozitové listy vrtulníků se dodatečně nevyvažují. Ty koupíš už spárované tak, aby měli shodnou hmotnost a těžiště.

(A pro tu informaci: Vyvážil jsem cca 30? (ale možná padesát) velkých vrtulí, dvoulistů a třílistů. Modelářské nepočítám. Jak se to vyrábí a vyvažuje ve výrobě, jsem se byl několikrát podívat "na exkurzi" u Křemena a "Fiti", navíc se to jeden čas vyrábělo tady v Příbrami (ty kompozitové).
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JJ02

#35 Příspěvek od JJ02 »

JMalik píše:Stačí, když si to zjednodušíme:
Ty považuješ za normální způsob vyvážení kompozitového listu vrtule vyvrtat na konec díru a tam vlepit olovo?
No jistěže, natlačit epoxi nebo olovo. Pokud je list nebo vrtule uzavřený tak je to pořád bezpečnější než list nalakovat a rozhodit aerodynamické síly.
Už jsem ti ale psal že bych list nelakoval a někteří renomovaní výrobci list klině nalakují, možná je to jednodušší-rychlejší
JMalik píše:Uzavřené kompozitové listy vrtulníků se dodatečně nevyvažují. Ty koupíš už spárované tak, aby měli shodnou hmotnost a těžiště.
Ano koupíš je spárované, ale ve výrobě se některé dovažují, máš to napsané nazačátku této stánky. Čteš vše co je tu napsáno nebo jen co se ti hodí!?
JMalik píše:(A pro tu informaci: Vyvážil jsem cca 30? (ale možná padesát) velkých vrtulí,....
Dřevěných? nebo uzavřených komozitových.
JMalik píše:Modelářské nepočítám...
Dřevěné?

Jak myslíš že jsou uzavřené listy, vrtule odvětrané? Nebo nejsou odvětrané?
JMalik

#36 Příspěvek od JMalik »

JJ02 píše:JMalik":Stačí, když si to zjednodušíme:

No jistěže, natlačit epoxi nebo olovo. Pokud je list nebo vrtule uzavřený tak je to pořád bezpečnější než list nalakovat a rozhodit aerodynamické síly.

Takhkle mi to jako odpověď stačí.
Až to u někoho uvidím na letišti, budu se od té vrtule držet dozadu a hodně daleko.
Napiš některému výrobci kompozitových vrtulí tenhle svůj názor a klidně sem dej jeho odpověď.
(Uvědomuješ si vůbec, jak silná je ta laková vrstva a kolik je nepřesnost formy?)
JMalik

#37 Příspěvek od JMalik »

JJ02 píše:JMalik:
Uzavřené kompozitové listy vrtulníků se dodatečně nevyvažují. Ty koupíš už spárované tak, aby měli shodnou hmotnost a těžiště.

Ano koupíš je spárované, ale ve výrobě se některé dovažují, máš to napsané nazačátku této stánky. Čteš vše co je tu napsáno nebo jen co se ti hodí!?

K tomuhle se ještě vrátím, protože asi ti není jasný ten důvod závaží uvnitř kompozitového vrtulníkového listu.
Tím závažím uvnitř listu se dostává těžiště listu do požadovaného místa. Pokud je to závaží v jednom listě, tak je u všech ostatních. Následně se potom ty listy párují.

Neexistuje, aby jakýkoliv výrobce vrtulí vrtal do hotové kompozitové vrtule díru a vlepoval tam olovo.
Zrovna tak to nebude doporučovat jako případné vyvážení už hotové vrtule.
Kdo zvolí vyvážení kompozitové (v podstatě ale jakékoliv) vrtule tímhle způsobem, tak jednak by se měl zamyslet nad tím, jaká je asi kvalita vrtule, když k dovážení nestačí kousek samolepící fólie, nebo lakování a měl by uvažovat i o tom, jaké síly na to vlepené olovo působí a co může následovat.
JJ02

#38 Příspěvek od JJ02 »

JMalik píše:Takhkle mi to jako odpověď stačí.
Až to u někoho uvidím na letišti, budu se od té vrtule držet dozadu a hodně daleko.
Napiš některému výrobci kompozitových vrtulí tenhle svůj názor a klidně sem dej jeho odpověď.
(Uvědomuješ si vůbec, jak silná je ta laková vrstva a kolik je nepřesnost formy?)

Co toto má znamenat! když jsem ti napsal: "... a vyvažují se nalitím epoxidu nebo přilepením olova uvnitř listu. na to jsi odpověděl: "Je ti doufám jasné, že leješ vyvažovací hmotu dovnitř listu.
( konkrétně tuhle vrtuli mám namontovanou).
Já mluvím o tom, který trotl vrtá díru do konce listu a vlepuje tam olovo.

následně napíšeš toto!!!: "Kompozitové listy se vždy vyvažují nakapáním dovážení, nebo vlepením dovážení dovnitř listu. Nikdy ne tak, že to navrtáš na povrch."
Si ze mě děláš prdel?
Tak mě vysvětli jak tu vyvažovací hmotu dostaneš dovnitř listu?

JMalik píše:K tomuhle se ještě vrátím, protože asi ti není jasný ten důvod závaží uvnitř kompozitového vrtulníkového listu.
Tím závažím uvnitř listu se dostává těžiště listu do požadovaného místa. Pokud je to závaží v jednom listě, tak je u všech ostatních. Následně se potom ty listy párují.

Přečti si to pozorně raději vícekrát
Nahoře této stránky je napsáno :"V listu je závaží zalaminované už při výrobě. Listy se pak párují a případně jen lehce dovažují pomocí injekční stříkačky s pryskyřicí."
Ano,v dřívějších dobách se olovo které slouží ke změně těžiště vlepovalo až do vyrobeného listu, dnes jej tam dají při výrobě.Následně se listy párují a pokud je to nutné tak se jen lehce dovažují pomocí injekční stříkačky s pryskyřicí.
A opět se tě ptám jak tu vyvažovací hmotu (epoxid, olovo nebo speciální vyvažovací dvousložkovou pastu)dostaneš dovnitř listu?

JMalik píše:Vyvážil jsem cca 30? (ale možná padesát) velkých vrtulí,....
a opět se tě ptám Dřevěných? nebo uzavřených komozitových.
JMalik píše:Modelářské nepočítám...
a znovu se tě ptám Dřevěných?

Jak jsou tedy uzavřené listy, vrtule odvětrané?

Jseš vůbec schopen napsat jednoduchou krátkou odpověď ?
JMalik

#39 Příspěvek od JMalik »

JJ02 píše:................... a opět se tě ptám Dřevěných? nebo uzavřených komozitových.

Jak jsou tedy uzavřené listy, vrtule odvětrané?

Jseš vůbec schopen napsat jednoduchou krátkou odpověď ?

Doufám, že jsem vybral to podstatné, pokud ne, zeptej se jednotlivýma otázkama, abych byl schopen odpovídat ANO -NE.

Vyvažoval jsem cca 20 vrtulí dřevěných, 20 vrtulí kompozitových ( nebo více). Dřevěné vrtule se vyvažují vždy lakováním, nikdy ne jinak. Kompozitové vrtule "odvětrané" ( protože v tom nemáš evidentně jasno) se vyvažují nakapáním pryskyřice dovnitř listu, kompozitové vrtule s uzavřeným jádrem se nevyvažují. Pokud je výrobce zvíře a dodá nevyváženou vrtuli s uzavřeným jádrem, tak se to dá na křeč dovyvážit lakováním laminační pryskyřicí. Nikdy se nesmí použít "vyvažování" vyvrtáním díry na konci listu a vlepením olova.
Pokud to stačí jako jednoduchá , krátká odpověď, tak bych byl rád, kdyby jsi to rozporoval.

(Pokud napíšeš, že se kompozitové vrtule vyvažují vlepením kusu olova dovnitř listu, tak s tím nemám absolutně problém. Pokud trváš na tom, že tam na hotové vrtuli budeš vrtat díru a vlepovat tam to olovo, tak jsem zásadně proti)
JJ02

#40 Příspěvek od JJ02 »

Tak jinak
1/ Jak dostaneš vyvažovací hmotu (epoxid, olovo nebo speciální vyvažovací dvousložkovou pastu) dovnitř dutého uzavřeného listu-vrtule?
2/ Jak jsou duté uzavřené listy-vrtule vrtule odvětrány?
Dřevěné vrtule se vyvažují vždy lakováním, o těchto vrtulích jsem zde nikdy nepsal.
Kompozitové vrtule "odvětrané" ( protože v tom nemáš evidentně jasno) se vyvažují nakapáním pryskyřice dovnitř listu Já v tom jasno mám, jen ty si pořád meleš svoji písničku, Proč bych vrtal do listu když je dutina od kořene přístupná.
3/kompozitové vrtule s uzavřeným jádrem se nevyvažují tímto myslíš kompozitovou vrtuli s dřevěným jádrem vyráběnou v negativní formě, nebo uzavřeným jádrem myslíš uzavřenou, nepřístupnou vzduchovou dutinu?

Máš zde 3 otázky tak doufám že zvládneš odpovědi :D
JMalik

#41 Příspěvek od JMalik »

JJ02 píše:
........Máš zde 3 otázky tak doufám že zvládneš odpovědi :D

1) Nijak. Abychom se bavili konkrétně tak to je příklad vrtulníkového listu a ten se dovažuje samolepící páskou.
2) Pokud je ten list uzavřený, dutý, není odvětraný nijak. Je to příklad právě toho vrtulníkového listí.
3) Tím myslím konkrétně tu uhlíkovou vrtuli z HK rozměru 22/10, kterou chtete někteří navrtat a dovážit olovem. (Já jsem napsal, že bych jí dal na zeď a koupil třeba toho Mejzlíka, nebo pokud netrvá na uhlíku, tak APC. Ale dokážu i připustit, že vyvážení téhle vrtule se dá vyřešit lakem.)

Na Tebe mám jedinou otázku:
Tuhle vrtuli o které je toto vlákno chceš na vyvážení skutečně navrtat na konci a vlepit tam olovo, nebo už jsi přišel na to, že je to hovadina?
JJ02

#42 Příspěvek od JJ02 »

1/ O něco víše jsi psal že se vrtulníkové listy párují- to znamená že není je potřeba vyvažovat. A opět tě upozorňuju na příspěvek uživatele Mad-Box kde máš jasně napsáno že ...případně jen lehce dovažují pomocí injekční stříkačky s pryskyřicí. už vidím jak by jsi se tvářil na nové listy od Novotného vyvážené páskou.
2/ nebudu ti hledat v předpisech kde máš napsáno že veškeré uzavřené prostory musí být odvětrány z důvodu vyrovnání atmosférického tlaku. Nebudu ti fotit PT třílistou vrtuli jak je navrtaná právě z tohoto důvodu. Můžeš věřit že se uzavřené prostory odvětrávají a ne ze srandy.
3/ ty jsi jseš jistý že vrtule z HK má uvnitř pevné jádro

Nikde jsem o této vrtuli z HK nepsal že bych ji vrtal a dovažoval, tak nepřekrucuj a neotáčej moje odpovědi. Nikdy jsem nerozporoval tvůj názor s pověšením na zeď.

Dřevěné vrtule se vyvažují vždy lakováním A co je potom toto https://www.youtube.com/watch?v=uw95sC3keQs
Asi odpovíš že je to nějaký trotl :D
JMalik

#43 Příspěvek od JMalik »

JJ02 píše:.............

Celé se to točí kolem tohoto:
Já jsem napsal:

Ty jsi odepsal.

Takže se tě ptám: Považuješ za správný způsob vyvážení kompozitové vrtule 22/10 o které to tady začalo, vyvrtat na konec dlistu díru a vlepit tam olovo?
JMalik

#44 Příspěvek od JMalik »

JJ02 píše:
Dřevěné vrtule se vyvažují vždy lakováním A co je potom toto https://www.youtube.com/watch?v=uw95sC3keQs
Asi odpovíš že je to nějaký trotl :D

Dřevěné vrtule téhle třídy tady vyrábí např. Křemen. Vyrábí to dost dlouho, vrtule jsou to slušné a zkušeností s tím má dost. Pošli mu tohle video a nech si to komentovat od výrobce :wink:
JJ02

#45 Příspěvek od JJ02 »

JMalik píše:Dřevěné vrtule téhle třídy tady vyrábí např. Křemen. Vyrábí to dost dlouho, vrtule jsou to slušné a zkušeností s tím má dost. Pošli mu tohle video a nech si to komentovat od výrobce :wink:

Ty jsi tady ventiloval že Dřevěné vrtule se vyvažují vždy lakováním a ona to není pravda. Co výrobce tak jiné zkušenosti, teorie,důvody.
Už vůbec tady panu Křemenu nevytýkám že vyvažuje vrtule špatně, jen jsem psal že bych to tak nedělal.

Tady jsi napsal něco pěkného o sobě a dřevěných vrtulí
Buď jsem trotl, který si myslí, že vrtule se vyvažují lakováním, případně škrabáním (ne kompozit), Jelikož jsi napsal Dřevěné vrtule se vyvažují vždy lakováním a zde na fóru to označuješ jako nejlepší způsob. Tak jsi asi to jak ses nazval.:D

Ne! Celé se to motá kolem tohoto:Nezamykej to.
Mě by docela zajímalo, kolik lidí vrtá do konce listu díru kam pak vlepuje olovo. Buď jsem trotl, který si myslí, že vrtule se vyvažují lakováním, případně škrabáním (ne kompozit), nebo je ten způsob vyvažování dírou a olovem "normální", ale potom než někomu budu házet hotlinera, nebo se motat kolem velkého akrobata se nejdřív zeptám jak vyvažoval tu vrtuli.

Tak to nevytrhávej z kontextu
JMalik píše:Takže se tě ptám: Považuješ za správný způsob vyvážení kompozitové vrtule 22/10 o které to tady začalo, vyvrtat na konec dlistu díru a vlepit tam olovo?
Konkrétně u této vrtule je nejpší ji zahodit.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“