Jirka_KT build-up thread - SIG Aqua-star hydroplan

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
Jirka_KT

Jirka_KT build-up thread - SIG Aqua-star hydroplan

#1 Příspěvek od Jirka_KT »

Zdravím všechny v předvánočním čase :-)

Se čtyřicítkou na krku jsem se nějak rozhodnul si asi zopakovat dětství a tak oprašuju všechny zájmy z dávných dob. Teď aktuálně je to stavba RC letadýlka. Teď to taky jde snáz protože děti už jsou větší a nepolámou všechno na co přijdou :lol:

Takže si letos se svými syny naježíme SIG Aqua-star stavebnici. Zakládam tohle vlákno, protože se mi to osvědčilo, že když už to vytroubim do světa, tam mě to nutí na tom makat, aby nebyla ostuda :wink:

Takže jsem v minulých týdnech strávil kopec času čtením na tomhle fóru a osobních stránkách jiných modelářů a nastudoval tuny teorie ("...máte štestí, že jdu zrovna kolem..." :) )

Tak zatím utrácim peníze, protože doma mam jen nářadí, ale materiál žádnej. Třeba to někomu pomůže pro vytvoření vlastní představy.

1.nákup:
Stavebnice SIG Aqua-star hydroplan - 1099,-
Combo motor C2830/12 + regulátor 20A - 689,-
3x servo GO-09 - 357,-
vrtule APC 7x6 - 69,-
unašeč vrtule - 35,-
2x LiPol 2s 1600mAh baterie - 698,-
Nabíječka LiPol - 999,-
Adaptér balanceru k nabíječčce - 99,-
===== 4045,- Kč ========

2. nákup:
konektory k bateriím a nabíječče
lepidla - vteřinovka řídká a střední
disperzní lepidlo (navoněnej Herkules :) )
a protože jsem si usmyslel ten model mít s křidýlkama tak ještě
2x servo 3,5g
panty, táhla, páky, bowdeny, vidličky
kus balsy
špendlíky
===== 1100,- Kč =========

tak jsem v tom za bůra a ještě jsem ani nezačal lepit :D :lol: :D
Tak mi držte palce...
2013-12-21 11.59.46.jpg
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Jirka_KT build-up thread - SIG Aqua-star hydroplan

#2 Příspěvek od jyrry »

Jirka_KT píše:.... když už to vytroubim do světa, tam mě to nutí na tom makat, aby nebyla ostuda ....

:-) tak to drzim palce at se vse a hlavne toto dari; ja mam v tomhle veeeliky skluz, sporadicky doplnovane vlakno mi asi zapada snehem :-)
jyrry.webnode.cz
DAF
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od DAF »

Ahoj, kdybys to kupoval postupně, tak se ti nezdá, že to je najednou takový balík :lol: . Já se na konci roku také často zděsím, kolik jsem za ten rok do toho vrazil, ale v průběhu roku to tak nevypadá. Nic, to jen na okraj. Držím palce se stavbou, ať to odsýpá a potom i létá. Dej pak nějaké foto a poznatky ze stavby a letu.
Hitec Aurora 9X
Tuning
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Tuning »

Obávám se, že ten adapter balanceru k tomu nabíječi nezapojíš... Mám doma ten samý a taky aku Ray... taky mi prodali tuhle redukci, ale ta je na nabíječe Ray... Musíš pořídit tohle, aby ti šly aku připojit k balanční destičce equlibra http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-modely-a-prislusenstvi/nabijece-a-prislusenstvi/adaptery/1me1103b5-servisni-protikus-konektoru-polyquest-ray
Jirka_KT

#5 Příspěvek od Jirka_KT »

Máš pravdu, ale měl jsem štěstí na prodavače, takže mi přibalil i tu redukci - sice cca za stovku, ale snad už mam všechy konektory co existujou :D
Ale v každým případě díky moc za reakci, jsem moc vděčnej za jakejkoliv podnět :)
Přílohy
2013-12-21 15.57.38.jpg
2013-12-21 15.54.50.jpg
rdubsik
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od rdubsik »

Jirka_KT píše:Zdravím všechny v předvánočním čase :-)

tak jsem v tom za bůra a ještě jsem ani nezačal lepit :D :lol: :D
Tak mi držte palce...
2013-12-21 11.59.46.jpg

A RC soupravu už máš?
Jirka_KT

#7 Příspěvek od Jirka_KT »

Ješte ne, koukám po bazarech a jsou tam DX6i s přijímačem zhruba za 2500,- Kč. Tak to mam v plánu řešit v až v lednu. (..ale nabídkám na super kauf se nebránim :wink: )
akulacz

#8 Příspěvek od akulacz »

Jen mi přijde že ti prodavač nedoporučil úplně vhodnou pohonou jednotku k té vrtuli 7x6 by to chtělo motor s kv aspoň 1500 a nebo tříčlánek, předpokládám že větší vrtule se asi nevejde :(
a pak ještě ty 3,5g serva určitě nebudou vhodná na model této velikosti, to tak na éro 150g...
Jirka_KT

#9 Příspěvek od Jirka_KT »

Ten Aqua-star v originale křidýlka nemá, tak jsem vzal tyhle malinký serva, aby šly snadno implantovat přímo do křídel. Na výškovku a směrovku mám serva 9g. Křidýlka budou mít pak plochu ne víc než 20x3cm ( to je odhad před vybalením z krabice) - tak jaký servo by mohlo bejt takový akorát ??
Jirka_KT

#10 Příspěvek od Jirka_KT »

.. ještě k té vrtuli - zkoušel jsem nějaký výpočty na tom web kalkulátoru a a vzhledem k omezení délky vrtule na 7" mi s timhle motorem vycházela nejúčinější 3listá vrtule 7x5, tak jen co ji někde objevim :wink:
JMalik

#11 Příspěvek od JMalik »

Jirka_KT píše:Ten Aqua-star v originale křidýlka nemá, tak jsem vzal tyhle malinký serva, aby šly snadno implantovat přímo do křídel. Na výškovku a směrovku mám serva 9g. Křidýlka budou mít pak plochu ne víc než 20x3cm ( to je odhad před vybalením z krabice) - tak jaký servo by mohlo bejt takový akorát ??

Předpokládám, že těmi 3,5g jsi myslel serva s 3,5kg tahu.
(Stačí tam serva max. 2- 2,5kg, bylo by dobré sehnat něco kolem cca 10-12g hmotnosti serva. 3,5g těžká serva jsou samozřejmě sem nesmysl)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JMalik

#12 Příspěvek od JMalik »

Jirka_KT píše:.. ještě k té vrtuli - zkoušel jsem nějaký výpočty na tom web kalkulátoru a a vzhledem k omezení délky vrtule na 7" mi s timhle motorem vycházela nejúčinější 3listá vrtule 7x5, tak jen co ji někde objevim :wink:

Budeš tam mít tříčlánek baterku a můžeš jenom doufat, že to s tou sedmipalcovou vrtulí odlepíš z vody :wink:
( Ideální by tam byl dvoulist 9/5. Ten tam rozměrově nedostaneš. 8/ na něco by snad ještě šlo. 7/5 už je málo, takže dáš třílist, ale ten je v téhle velikosti výrazně horší než dvoulist.
Chtělo by to motor s trochu vyšším kv. Stálo by možná za pokus to radši zkusit u prodejce ještě poměnit)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Jirka_KT

#13 Příspěvek od Jirka_KT »

Dohledal jsem tah těch serv = 1,5 kg
JMalik

#14 Příspěvek od JMalik »

Jirka_KT píše:Dohledal jsem tah těch serv = 1,5 kg

Kterých ?
Jirka_KT

#15 Příspěvek od Jirka_KT »

Obou, teď jsem zjistil, že jsou skoro oboje stejný, jen jinak barevný. Takze mam 1,5 kg tah na každý křidýlko zvlášť a na VOP a SOP taky. Jen jsou jedny modrý a druhý bílý. ( ...se mi ty z dnešního nákupu zdály menší - asi optickej klam a nezkušenost začátečníka ;-)
Tak jak? Posilovat serva, nebo neposilovat ??

Motor a vrtuli a baterky -> měl jsem temnou předtuchu, tak to radši posílim.

Průběžně vám všem děkuju za postřehy a příspěvky :)
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“