Go Africa 2013 - Makgadikgadi Pans N.P., to je
veliký národní park uprostřed Botswany, jež se rozkládá v místech pravěkého vnitrozemského moře
Lake Makgadikgadi, v době své existence před cca 3 mil. let velké přes 80.000 km² a přes 30 metrů hluboké, v pravěku větší než dnešní Švýcarsko. Pozůstatkem tohoto pravěkého vnitřního moře je vlastně i dnešní delta řeky Okavanga, jež se tehdy do tohoto moře vlévala, a dnes se rozlévá do oblasti pouště Kalahari.
Botswanu jsme projížděli ze Zimbabwe cestou dál do Namibie, a hlavním cílem byla na několik dní delta řeky Okavanga (další video), nicméně cestou z
Viktoriiných vodopádů jsme se po vjezdu do Botswany nejdříve zastavili v městě Nata, resp. v pouštní oáze kempu
Nata Lodge pod
Mokolwane palmami. Tento kemp je vstupní branou do oblasti zmíněných solných pánví.

- Bungalow pod Mokolwane palmami
Botswana je především zemí diamantů, ale také hovězího dobytka a turistů (v tomto pořadí), dost jsme si oddychli, když zmizely pravidelné a otravné Mugabeho policejní
check-pointy v Zimbabwe, v Botswaně ale byly záhy vystřídány trochu přátelštějšími, ale o to méně kompromisními veterinárními kontrolami přímo na silnicích, kdy naše auto, jeho pneu a naše boty (ano, i ty v zavazadlech !) musely procházet pravidelnou a smradlavou desinfekcí. Několikrát jsme museli z auta komplet ven, a to vč. všech zavazadel vyskládaných takřka na silnici (!). A to bez ohledu na diplomatický pas mého bratra
... Botswana si svou hovězí produkci velmi chrání.
A co že jsme to dostali k večeři v Nata Lodge ? Samozřejmě vynikající flákotu, asi 1/2 kg T-bone steak

- T-bone steak v Nata Lodge
Do této oblasti jsem na pozdní odpoledne plánoval i FPV let, pilotovaný z jedoucího auta, nakonec jsem letěl celkem dvakrát, jednou to byl ten (opět) trochu adrenalinový let z jedoucího auta (to v Africe poprvé), a poté jsem krátce letěl nad vodou slaného jezera. Let nebylo kde nijak úředně povolit, u vstupu do národního parku byla jen taková jednoduchá osoba, která vydávala permity pro vstup, a vypadala tak, že jsme se neodvážili se jí na cokoliv kolem malého špionážního prostředku vůbec zeptat, to by bylo odsouzeno k nezdaru již od počátku. Přesto jsem natočil ze vzduchu stádo pakoní s "divokými krávami" a také hejno pelikánů na vodě. Avizovaní plameňáci byly evidentně někde jinde, ale ještě jsme je potkali dál.
Jak se začali objevovat turisté v expedičních "autobusech", honících zdejší západ slunce (pravda řící, zde skutečně magnicifentní), tak jsme museli letadlo opět sbalit.

- Západ slunce nad Makgadikgadi Pans
Když jsem letěl za autem, ze kterého jsem Ptaaka pilotoval, došlo k zajímavému problému, na který jsem pozapoměl - po cca 1.5 km jsem "
narazil" na bezpečnostní obálku Phantoma (maxim. vzdálenost), implementovanou nyní ve firmware Phantoma.
Ptaak se najednou ve výšce zastavil, nechtěl dál, nejdříve podezření z výpadku ovládání a pak mě to došlo.
Létání z auta je určitě zajímavá zkušenost, je ale potřeba při takovémto létání dát pořádný pozor na rezervy napájení, pokud by z nějakých důvodů došlo k
FailSafe (což se mě mělo také stát!), letadlo se Vám vydá podél silnice nazpět k místu startu, na což nemusí již stačit baterie, koptera přistane např. na cestě, což může být fatální při větším provozu na ní. Druhá možnost je stálá aktualizace HomePointu za letu, na což obvykle není čas, resp. si na to nikdo nevzpomene
Přepněte si do HD (a na celou obrazovku), aspoň 720p, ještě lépe do 1080p, zapněte zvuk, jakákoliv kritika je vítána...[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2F07DcPNL2U[/youtube]
Dobrou chuť!Příště - Delta OkavangaPředchozí - Gonarezhou N.P., Chilo Gorge Safari Lodge