FPV + Head tracking - nákup kompletního setu

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
Thomass4841

FPV + Head tracking - nákup kompletního setu

#1 Příspěvek od Thomass4841 »

Ahoj, prosím o radu. Uvažuji o FPV na letadlo Multiplex - Magister (zatím). Uvažuji o této sadě:

http://fpvsystems.com/index.php?main_pa ... ucts_id=69

Dokáže mi někdo odpovědět na tyto dotazy?

1. Bude mi Headtracking fungovat s Spektrum DX6i + AR6210? V tuto chvíli mám obsazené 4 kanály.
2. Jaký má asi takovýto set dosah a kvalitu obrazu?
3. Co ještě potřebuju, abych mohl začít lítat? (kromě štěstíčka...:-) )
4. Nenašel by se někdo v Praze a okolí, kdo FPV používá a byl by ochoten mi něco osobně dovysvětlit a případně poradit správnou sestavu?

V tuto chvíli mám představu o létání do max 1 km.
Díky moc
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

Re: FPV + Head tracking - nákup kompletního setu

#2 Příspěvek od Dejfak »

Kdysi dávno jsem chtěl začít s FPV
Stejně jako ty, jsem vyhledal tuto firmu a koupil od ní set.
Nevěděl jsem o tom nic a proto jsem šel touto cestou.
Po obdržení setu jsem vše namontoval, ale set i s jejich tuningovým 400mW vysílačem fungoval do 150m
Tak po měsíci mailů jsem to poslal zpět, za další měsíc přišel druhý set, který makal do 200m. Tak znovu stejná obštrukce. Takže po půl roce přišel set co fungoval do 400m po dokoupení spiro antén se to ještě zlepšilo. Takž jsem to měl o 2000,- dražší za poštu. Ale jak v tom měli binec a už si nepamatovali co jim přišlo a co poslali, tak jsem je stáhl o dva vysílače a nějaké baterky. Tak alespoň nějaká kompenzace. Ale už bych si tam nic nekoupil.
Navíc co nabízí
Na obrázku je 100mW vysílač, to je tak do 150m
Navíc na jednom obrázku jsou brýle Dominátor, a na dalším staré 922.
A Dominátory mají HeadTracker v sobě, a na dalším obrázku je samotný HeadTracker, který se přidělá na brýle.
Navíc je na dalším obrázku přijímací modul pro Dominátory který je starý. Nyní je novjejší s lepší účiností.
Už to je dost pochybné.
Navíc bys musel stejně dokoupit spiro antény a silnější vysílač.
Raději si to tu projdi a poohlédni se po něčem normálním.
Dá se to nakoupit za stejné peníze třeba na HC a bude to fungovat.
Na HeadTracker se zatím vyprdni, to řeš až se s tím naučíš létat.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Thomass4841

#3 Příspěvek od Thomass4841 »

Ahoj, diky za odpoved. To jsou presne informace, ktere hledam. Mohu se zeptat jakou mas po tech peripetiich tedy sestavu?
Jakou frekvenci mam vubec hledat? Radio mam 2,4 Ghz a predpokladal jsem tedy ze potrebuju 5,8. Ale ted mi tu nekdo nabizi bryle na 1,2. Jake jsou tam tedy rozdily? Nerad bych koupil neco co me dostane do slepe ulicky, ktera nepujde dal rozsirovat.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od JirkaA »

Thomass4841 píše:Ahoj, diky za odpoved. To jsou presne informace, ktere hledam. Mohu se zeptat jakou mas po tech peripetiich tedy sestavu?
Jakou frekvenci mam vubec hledat? Radio mam 2,4 Ghz a predpokladal jsem tedy ze potrebuju 5,8. Ale ted mi tu nekdo nabizi bryle na 1,2. Jake jsou tam tedy rozdily? Nerad bych koupil neco co me dostane do slepe ulicky, ktera nepujde dal rozsirovat.

1.2GHz v EU nemuzes legalne pouzivat.
OK2WY
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Dejfak »

Ono brýle jsou jako Tv
Některé mají kvalitnější obraz jak jiné.
Frekvence 1.2 nebo 5.8 či 2.4GHz je frekvence na které se přenáší obraz. Čím nižší frekvence, tím lepší prostupnost překážkama. Stromy, budovy atd. Ale POZOR! Tady velkou roli hraje legislativa.
Ve většině případů je to jak přejet plnou čáru, o tu si kolo neurazíš. Ale jakmile něco způsobíš a někdo tě přistihne, jsou z toho velké pokuty. Šel bych cestou tou v úvozovkách nejvíc legální což je 5.8GHz
Podle zákonů je omezena výkonem vysílače na 25mW což není mnoho. Ale je to asi nejlepší řešení na této frekvenci. Překročit výkon, než se cpát do choulostivých frekvencí, na kterých fungujou třeba mobilní telefony a jiné důležité věci. Každý se mnou souhlasit nebude. Tak se koukni do FPV sekce, tam je tato problematika na čem vysílat dost popsaná a je tam víc názorů.
Nyní používám tento setup mám ho z HK
Nepoužívám ground staion
Brýle Dominátor + přijímac
Vysílač Immersion
Spiro antény, to je nutnost
A musíš dokoupit baterky do brýlí, stačí třeba 2s 800-100mA nebo ty jejich origo.
Kameru mám GoPro i jako néhledovou, nebo můžeš koupit klasickou deskovou. Na HC je jich hromada. Nebo pak nějakou kvalitnější.
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Jameson »

Predstav si, že si obchodník a máš rárohy, ktoré nikto nechce kúpiť. Tie rárohy však nejako vedia spolu fungovať. Čo spravíš? Vymyslíš SET a ponúkneš ho za "neodolateľnú cenu" ako "ideál pre začiatočníka"!

Žiaľ, presne takto fungujú takmer všetky (česť tým pár výnimkám...) FPV sety, ktoré som zatiaľ videl. Ak chceš kvalitu, musíš kupovať per partes...

Moja rada? Okuliare Dominator (počkaj na Dominator HD), modulárny headtracker Trinity, Nextwave 5.8GHz RX modul, 600mW 5,8GHz transmitter od ImmersionRC, spironet antény. Dosah budeš mať +/- presne na úrovni dosahu 2,4GHz rádia. Táto sada nie je na diaľkové lety, no na "pobavenie" bohate postačí a v budúcnosti nie je problém ju vylepšiť aj pre väčšie vzdialenosti.
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
MishoIV

#7 Příspěvek od MishoIV »

@Jameson vidim, že odporučaš ImmersionRC, ako sa ich produkty (tx,rx) líšia od boscam z hobbykingu? Je immersion kvalitnejší? Lebo mne to pripadá ako keby to isté predávali za iné ceny, ale tak ja sa do toho vôbec nevyznám :D
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Jameson »

Iný výrobca, iné frekvencie. Vzájomne sú nekompatibilné. Hlavne ide o to, že k Dominatoru sa mizerne zháňa Boscamový prijímač - dá sa postaviť si vlastný (návod je na rcgroups) alebo kúpiť od TBS. Boscam vysielače sú lacnejšie, ale je ich kopec druhov a nevedel by som spoľahlivo medzi nimi vybrať niektorý dobrý a poradiť ho úplnému začiatočníkovi. Preto som poradil niečo, čo mám vyskúšané a čo viem, že funguje.

Ak by niekto chcel monitor na vysielač trebárs pre quadkoptéru, tak poradím skôr Boscam a obrazovku s diversity prijímačom, ale ak ide o okuliare...

Len malý tip pre tých, čo sa v tom horšie orientujú: ak vidíte na konci udávanej frekvencie číslo 5 (napr. 5745), ide o Boscam, ak je tam 0 (napr. 5740), je to Airwave (Immersion). Tu je linka na "univerzálny" prijímač od TBS, ale bacha, Airwave frekvencie mu reálne až tak dobre nejdú: http://team-blacksheep.com/products/product:110
Thomass4841

#9 Příspěvek od Thomass4841 »

Moja rada? Okuliare Dominator (počkaj na Dominator HD), modulárny headtracker Trinity, Nextwave 5.8GHz RX modul, 600mW 5,8GHz transmitter od ImmersionRC, spironet antény. Dosah budeš mať +/- presne na úrovni dosahu 2,4GHz rádia. Táto sada nie je na diaľkové lety, no na "pobavenie" bohate postačí a v budúcnosti nie je problém ju vylepšiť aj pre väčšie vzdialenosti.[/quote]

Ahoj, dík za navržení sestavy. Jediné co nemohu na HK najít je Nextwave 5.8GHz RX modul. Můžeš mě prosím nasměrovat?
Tady mám svůj košík z HK, kde jsem se to pokusil nahradit. Mohl bys mi to prosím zkontrolovat a případně napsat co je špatně nebo chybí? Dík moc.

FSDOMSET - FatShark Dominator 3rd Generation modula.. $299.91
253000033-0 - Fatshark 3-Axis Pan Tilt and Roll Camera.. $59.95
253000029-0 - Fatshark Trinity Head Tracker Module 3-A.. $119.95
TX_5G8_600 - ImmersionRC 5.8Ghz Audio/Video Transmitt.. $69.95
277000010-0 - ImmersionRC 5.8GHz Circular Polarized Sp.. $39.99
277000007-0 - ImmersionRC UNO5800v2 5.8GHz A/V Receive.. $61.99
263000015-0 - Boscam Cobra HD FPV camera with Integrat.. $89.99
MishoIV

#10 Příspěvek od MishoIV »

Asi tym myslel ImmersionRC DUO5800v3 alebo UNO5800v2 , tam je písané že NexWaveRF technology
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Jameson »

Pardon, áno, myslel som NexWave, ale nie UNO/DUO, ale interný prijímač do Dominatorov: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... dule_.html

Sólo prijímač (Uno či Duo) nemá na 1000-1500m význam, stačí vstavaný v okuliaroch, ušetrí to kopec oštary s pozemnou staničkou.

Ešte malé upozornenie - Trinity je skvelý headtracker, ale URČITE to nemontuj na lietadlo ako začiatočník. Skončilo by to pohromou. Resp. namontovať môžeš, ale použi to až v čase, keď budeš mať lietanie v krvi. Vtedy prinesie do lietania úplne nový rozmer. Ak však ešte nevieš odhadnúť rýchlosť, polohu, stúpanie/klesanie lietadla atď. čiste z obrazu, pri pohľade vľavo hore s jemným náklonom kamery doprava vôbec nezbadáš, že lietadlo padá vpravo dole čumákom do zeme...
Thomass4841

#12 Příspěvek od Thomass4841 »

Aha tak ted uz to chapu. Ok. S head trackerem mas urcite pravdu. Zatim ho tedy porizovat nebudu.

Jeste bych se chtel zeptat ohledne toho dosahu. Jak vlastne poznam, ze jsem uz moc daleko? Preci jen kdyz litam normalne, vidim ze je letadlo daleko, tak ho otocim. Ale u FPV se asi lze nechat jednoduse "nechat unest". Jake jsou tedy ukazatele toho, ze signal nebezpecne slabne? Nebo nemel bych rovnou koupit nejake OSD? Pripadne jake?

Napada me tohle, protoze vypada nejjednoduseji na instalaci. Ale koukam, ze v nabidce na HK jsou obrovske rozdily v cenach u ruznych typu.

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... splay.html
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Jameson »

No, že si z dosahu poznáš iba tak, že riadiš, riadiš a zrazu už neriadiš :). Ono to väčšinou začne najskôr trošku varovať krátkymi výpadkami a až keď tvrdohlavo ideš ďalej, prestaneš riadiť úplne. Pri videu je to podobne - najskôr začnú krátke zašumenia, je ich viac a viac a ak nič neurobíš, o chvíľu proste nevidíš nič než "vojnu mravcov".

OSD je fajn vec, najmä kvôli stavu batérie. RSSI na 2.4GHz prijímačoch nie je moc štandardom, takže na to by som sa extra moc nespoliehal. EzOSD je už trošku zastaralé, ak ti však stačí lietanie s jednou baterkou a bez stabilizácie/autopilota, tak môže byť. V cene cca 50 dolárov by som ho vrelo odporúčal, takto mi už príde trošku predražené...
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Dejfak »

Na začátek je mít dobré OSD.
Ukazuje ti jak jsi daleko od místa vzlétnutí.
A šipku jakým směrem se vrátit.
Ale některé levnější nemají GPS, takže tam pak tyto údaje nejsou.
Jinak 5.8GHz je taková potvora na ztrátu signálu.
Obraz je celou dobu v pohodě, pak nastane jako zhoršený obraz, někdy trochu šumu a najednou tma.
Kdýž signál zpátky chytneš je pro orientaci velice dobré to OSD.
Dá se na něm nastavit také limit třeba 600m a pao překročení začne blikat, takže víš že to otočit.
Thomass4841

#15 Příspěvek od Thomass4841 »

OSD je fajn vec, najmä kvôli stavu batérie. RSSI na 2.4GHz prijímačoch nie je moc štandardom, takže na to by som sa extra moc nespoliehal. EzOSD je už trošku zastaralé, ak ti však stačí lietanie s jednou baterkou a bez stabilizácie/autopilota, tak môže byť. V cene cca 50 dolárov by som ho vrelo odporúčal, takto mi už príde trošku predražené...[/quote]

Taky se mi tento typ zdá nějaký drahý. Mohl bys mi, prosím, doporučit nějaký obdobný typ, který by byl levnější? Nebo je lepší koupit přeci jen tento a mít to bez starostí?

Chtěl bych aby to umělo:
GPS (vzdálenost ode mě a ukazatel směru pro návrat)
Rychlost
Výšku (je-li to možné)
Stav baterie
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“