DJI NAZA pokračování

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Zamčeno
Zpráva
Autor
Marek_Km

Re: DJI NAZA

#286 Příspěvek od Marek_Km »

A nepleteš si Home Lock a Fail Safe? Při FS se koptera sama vrací na místo vzletu a při HL (se současně zapntým Atti GPS) se jedná o typ řízení. Při klopení od sebe letí koptera ode mě a naopak a je jedno, jakým směrem je natočená. Chce to přečíst návod. Dost důležité na pochopení, pokud to někdo chce používat. Jinak se v tom může zamotat a kopteru ztratit.
marcoo81

#287 Příspěvek od marcoo81 »

Marek_Km píše:A nepleteš si Home Lock a Fail Safe? Při FS se koptera sama vrací na místo vzletu a při HL (se současně zapntým Atti GPS) se jedná o typ řízení. Při klopení od sebe letí koptera ode mě a naopak a je jedno, jakým směrem je natočená. Chce to přečíst návod. Dost důležité na pochopení, pokud to někdo chce používat. Jinak se v tom může zamotat a kopteru ztratit.

No v manuálu je právě psáno o funkci Home Lock. Že by se měla sama vrátit na místo vzletu. Dále Course funkce. Koptéra vysí na jednom místě. Ale mám pocit, že je to jak pípšeš, spojené s failseif módem. Jde o ztrátu komunikace. Tak při tomto módu by se měla vrátit. Nebo když stisknu na rc daný spínač, měla by právě vyvolat FailSafe a koptéru vrátit. Nevím, jak to právě přiřadit. Manuál je celkem zmatenej u toho graupneru. Je tam jen info, že to tu funkci má, je tam položka FailSafe ale prostě a't to nastavím na hodnotu POS (jako position) nebo HOLD obojí je stejný výsledek. Koptéra jen stojí na místě. Nic víc.
Marek_Km

#288 Příspěvek od Marek_Km »

Musíš mít v prvé řadě přiřazené Atti a GPS Atti. Fail safe se aktivuje buď při ztrátě komunikace mezi kopterou a rádiem a nebo při aktivaci přepínačem. Pak se sama vrací na místo vzletu. Course lock a Home lock fungují při aktivovaném GPS Atti a je to typ létání - pro focení a natáčení. Létá to nezávisle na natočení koptéry. Hlavně tohle všechno je fakt potřeba nastudovat. Určitě je to popsané i v tomto vláknu. Pak to chce samozřejmě vědět, jak tyto funkce přiřadit na přepínače na rádiu. Ideálně jsou na to potřeba 2 třípolohové přepínače. Mám pocit, že to šlo i na T9X nějak nakonfigurovat. No a pak to chce v Naza assistentovi překontrolovat.
gardenroute

#289 Příspěvek od gardenroute »

Přesně jak píše Marek, jen bych doplnil, že GPS ATTi a ATTi jsou spíše typy stabilizace, než typ létání, ačkoliv se to prolíná, a má to vliv na další funkce. GPS ATTi bych pro natáčení videa moc nedoporučoval, neboť GPS stabilizace ovlivňuje řízení natolik, že generuje YAW zákmity, které jsou vidět i v případě instalace 2osého gimbalu.

ATTi stabilizace kopteru stabilizuje v rovině a výšce pomocí gyro, akceler. a baro senzorů, GPS ATTi k tomu přidává polohovou GPS stabilizaci, který dokáže kopteru držet v přesné poloze (např. v silném větru) s nějakým malým driftem.

Doporučuji funkce CourseLock a HomeLock moc nepoužívat, dokud to pilot nemá zvládnuté, zvláště nechtěně aktivovaný Course Lock může napáchat dost nepříjemností...

Opravdu to chce důkladně prostudovat NAZA manuál, je to tam perfektně vysvětleno a popsáno, stejně jako v tomto fóru.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
marcoo81

#290 Příspěvek od marcoo81 »

gardenroute píše:Přesně jak píše Marek, jen bych doplnil, že GPS ATTi a ATTi jsou spíše typy stabilizace, než typ létání, ačkoliv se to prolíná, a má to vliv na další funkce. GPS ATTi bych pro natáčení videa moc nedoporučoval, neboť GPS stabilizace ovlivňuje řízení natolik, že generuje YAW zákmity, které jsou vidět i v případě instalace 2osého gimbalu.

ATTi stabilizace kopteru stabilizuje v rovině a výšce pomocí gyro, akceler. a baro senzorů, GPS ATTi k tomu přidává polohovou GPS stabilizaci, který dokáže kopteru držet v přesné poloze (např. v silném větru) s nějakým malým driftem.

Doporučuji funkce CourseLock a HomeLock moc nepoužívat, dokud to pilot nemá zvládnuté, zvláště nechtěně aktivovaný Course Lock může napáchat dost nepříjemností...

Opravdu to chce důkladně prostudovat NAZA manuál, je to tam perfektně vysvětleno a popsáno, stejně jako v tomto fóru.

Vysvetleno perfektne. Prepinace funguji. Vse mam nastaveno. Nicmene kdyz dam prepinacem HOME LOCK. Koptera se nevrati.i kdyz v naza assistant to vse ukazuje jak ma. Prepinacum mam funkce prirazene.
gardenroute

#291 Příspěvek od gardenroute »

marcoo81 píše:Vysvetleno perfektne. Prepinace funguji. Vse mam nastaveno. Nicmene kdyz dam prepinacem HOME LOCK. Koptera se nevrati.
Asi jsi to porad nepochopil, funkce HL neni zadna funkce pro automat. navrat koptery :( Precti si manual !

HomeLock (po treti) je rezim letani, kdy (pri uspesnem pocatecnm predstartovnim GPS locku a zapnute stabilizaci GPS ATTi) pri jeho aktivaci a pritazenim ovladace (pro pohyb vpred/vzad) k sobe by koptera mela letet primo na misto, odkud startovala. A to at se nachazi kdekolikv.

Pokud jsi to takto presto delal (Tvuj prispevek to ale nepotvrzuje, ), a nefunguje to, nemas bud ulozenu startovni GPS polohu (GPS lock), a nebo spatne namapovany prepinac pro Home a CourseLock, to si zkontroluj v Assistentovi.
A myslim, ze je tam nejaky min. limit vzdalenosti, vse je v napovede Assistenta nebo v manualu...

To co popisujes Ty, dela aktivace funkce FailSafe, kterou je nejlepe mapovat na prepinac rezimu stabilizace (GPS ATTi/ATTI/FailSafe), kde si nekdo nastavuje i Manual mod... Opet NAZA Assistant. Aktivuje se rovnez automaticky ztratou komunikace Tx a Rx...
holmer83

#292 Příspěvek od holmer83 »

Course lock a home lock létám semtam na Q450 s Nazou M + GPS, jak již zde bylo napsáno, jsou to způsoby létání nikoliv funkce pro automatický návrat koptéry na místo startu bez zásahu pilota do řízení. Oba dva způsoby jsou použitelné pouze v režimu GPS atti, myslím že jejich funkcionalita vyplívá přímo z jejich názvů. Jednoduše když zapojím baterii, tak proběhne lock satelitů a koptéra má rovněž informaci o natočení "čela" koptéry vůči světovým stranám (magnetometr-kompas). Při course lock se koptéra snaží leťet vždy daným kurzem, který má načtený a to bez ohledu na to v jaké je aktuálně pozici. Při home lock se koptéra při pohybu kniplu výškovky k sobě snaží vracet na home lock pozici. Ovládání těchto režimů je vstupem X2 na Naza jednotce, takže tento vstup X2 je ovládán např. kanálem č. 6 na přímači, ke kterému mám přiřazen třípolohový přepínač, který přepíná, course lock, home lock, off. Nevidím na tom žádnou zapeklitost, v manuálu je to všechno popsané. Využitelnost těchto režimů nechám na každém, já je beru pouze jako doplňkové, ikdyž myslím že třeba home lock může v určitě situaci koptéru i zachránit.
Rytmus Mini, Toro900, Pulse 15e, Apprentice, Talon mini, Trainer40OBL, Twinstar, quadra, Taranis X9E
GEMA

#293 Příspěvek od GEMA »

marcoo81 píše:Ahoj všem zkušenějším. Jsem čerstvě majitelem koptéry DJI f450. Létá skvěle, GPS funguje, ale mám jeden problém. (spíše to nedokáži nastavit) A to je u DJI f450 a NAZA GPS funkce Home Lock. To z namená, že by se měla koptéra vrátit na původní místo. Bohužel se tak nestane. Mám RC soupravu Graupner MX 12. Pokud má někdo tip, jak toto nastavit ve vysílači, prosím o radu. V Naza assistant to mám nastavené. Funkci přiřazenou k switch páčkám. Vše cvaká jak má, ale nevrací se. asi to bude nastavením ve vysílačce.
Díky za pomoc.

Ahoj, pokud chceš použít funkci HomeLock, tak musíš startovat v GPS Atti modu a počkat, až ti koptera načte Home pozici nebo pozici uložit ručně - viz návod. Po startu normálně létáš - koptera létá podle pohybu pák stejně jako letadlo (pouze výškovkou ovládáš pohyb dopředu/dozadu).
Pokud např. ztratíš orientaci a nevíš kam je dopředu apod., tak přepneš na HomeLock a v tu chvíli koptera při přitažení výškovky k sobě letí k tobě (pokud stojíš na místě, kde byla načtena pozice Home).
Pořádně si přečti stať, kde jsou funkce HomeLock a CourseLock popsány !!!!
Automatický návrat coptery pokud koptera přejde do režimu FailSafe.
Doufám, že jsem to popsal dostatečně srozumitelně.
Vláďa
gardenroute

#294 Příspěvek od gardenroute »

Když to má tak dokolečka dokola, snad to již pochopí :D Do teď to bylo nesrozumitelné :mrgreen:
Pekacek77
Kontaktovat uživatele:

#295 Příspěvek od Pekacek77 »

Tak já měl doteď za to, že po zapnutí home lock se předek koptéry otočí na uloženou pozici (místo startu). Díky za vysvětlení.
holmer83

#296 Příspěvek od holmer83 »

Pekacek77 píše:Tak já měl doteď za to, že po zapnutí home lock se předek koptéry otočí na uloženou pozici (místo startu). Díky za vysvětlení.

Předek koptéry se nikam neotáčí, jednotka je dostatečně "inteligentní" tak aby to dovedlo letět k tobě v jakékoliv poloze, samozřejmě aby to k tobě doletělo nohama vzhůru to nedovede :), ale za ty prachy to určitě dovede wookong nebo A2 :)
K částečné rotaci koptéry kolem svislé osy bez zásahu pilota dochází při aktivaci failsave.
Rytmus Mini, Toro900, Pulse 15e, Apprentice, Talon mini, Trainer40OBL, Twinstar, quadra, Taranis X9E
marcoo81

#297 Příspěvek od marcoo81 »

Díky všem.
Teď je to jasné. Ona ta kouzelná větička, že se má přitáhnout výškovka, jaksi v tom manuálu chybí, jak na něj každý odkazuje. Je to jen jeden oscanovaný papír. Nicméně jsem naprostý laik a amatér. Spíše fotím a natáčím a koptéra je pro mě jiný level. Celkově modelařina.
Každopádně děkuji.
Marek_Km

#298 Příspěvek od Marek_Km »

Možná se stačilo kouknout na nějaká videa na Youtube, dá se tam najít kolem toho dost.
Jak je psáno, je důležité vědět, co která funkce umí, jinak může být malér.
To samé platí o přepínačích. Je nutné vědět, kam je která funkce přiřazená a je potřeba stav přepínačů kontrolovat, protože se může stát, že si přepínač můžeš nechtě přepnout a pak se koptéra chová úplně jinak...
Pekacek77
Kontaktovat uživatele:

#299 Příspěvek od Pekacek77 »

Vycházel jsem z popisu vlastností na e-shopu, kde je psáno, cituji:
"nebo režim "Home Lock", v němž příď modelu stále míří ve směru přímky procházející místem vzletu a aktuální pozicí multikoptéry"
Takže toliko k omylu, ve kterém jsem žil celou dobu.
Jenže ... stejně mě čeká reklamace celé Nazy, protože visící model se mi otáčí proti směru hodinových ručiček v jakémkoliv letovém režimu, viz video co jserm dával o pár příspěvků dřív :roll:
Marek_Km

#300 Příspěvek od Marek_Km »

Tak to je potom opravdu hrubě matoucí informace o funkci toho režimu, to je fakt. To otáčení může mít na svědomí jak jednotka, tak i to čidlo kompasu, těžko říct. Na Phantomovi je přimontované k jedné noze, kde jej máš Ty?
Zamčeno

Zpět na „Coptery - elektronika“