Nedaří se nastavit regl

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
Luky Bartak
Kontaktovat uživatele:

Re: Nedaří se nastavit regl

#91 Příspěvek od Luky Bartak »

JMalik píše:Nastav ten regulátor na Nixx a létej na čas, pokud máš jistotu, že baterky jsou dostatečně tvrdé.

Protože tomu moc nerozumím, tak nevím jak jsou tvrdé, ale to bych si hlídal. A k tomu nastavení regulátoru budu potřebovat něco( programovací karta), nebo se to nastaví na tom reglu přímo? Díky
Lukáš
Drondys

#92 Příspěvek od Drondys »

Luky Bartak píše:Ptal jsem se kolegy, jestli má také takové problémy a říkal, že v pohodě má stejné věci jen tam má tento regl. http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ries_.html. Stejnou vrtuli(9/4,7) a dobijí těch 300mAh. Před tím tam měl tento regulátor: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... A_ESC.html. A dělalo mu to to samé. Jeho známý má ten regl. hobbyking 8-10A a má ho bez problému. Kupoval ho před delší dobou. Takže jestli tam dávají nějaké pojistky navíc nebo je vadný to nevím, ale v baterkách to asi nebude.

Pokud jsi to sám zatím neměřil tak bych nedoporučoval se příliš spoléhat na to jak se to chovalo někomu jinému.

U lowendových součástí ať už jde o problém lipolky nebo regulátoru se častěji vyskytují případy kdy se to kus od kusu může chovat jinak, a to co platilo u toho kolegy vůbec nemusí platit i ve tvém případě. Osobně bych tedy bez konkrétního měření takové závěry moc nedoporučoval činit jinak riskuješ s případným nastavením na nižší limit apod., že dříve zlikviduješ aku.

Prostě v tomto ohledu je lepší provést vlastní měření než jen spoléhat na odhady založené na nejistých předpokladech toho, že se to či ono vždy chová stejně.

Luky Bartak píše:To sice vedu :D, Ale je tak starej, že to ukazuje jen 6, 12, 24 atd V. Takže mi to moc nepomůže. Chtělo by to nový multimetr k vánocům :wink:. Existuje jiný nápad bez měření? Díky

I některé staré měřáky byly celkem solidní a dalo by se s nimi potřebné měření zrealizovat. Ať už je ten starý měřák ručičkový nebo s displejem, pokud má přepínatelné rozsahy do 6V, do 12V a do 24V pro měření stejnosměrného napětí pak byt to s ním mělo jít změřit.

Má ten měřák nějaké typové označení a je to vůbec měřidlo s průběžným ukazatelem nebo je to jen jen zkoušečka třeba s LEDkama pro indikaci 6/12/24V ?

Pokud by ten starý měřák nebyl použitelný tak pro měření k tomuto účelu ti klidně stačí i malý levný multimetr jako je třeba UNI-T UT 20B, který se ledaskde prodává za cenu okolo 100 Kč a možná podobný seženeš i u vás v okolí v nějaké prodejně elektro nebo třeba v OBI apod.

Obrázek

Nebo se poptej nějakého známého, souseda apod., aby ti nějaký multimetr půjčil na to změření.
Luky Bartak
Kontaktovat uživatele:

#93 Příspěvek od Luky Bartak »

Ten můj má právě ty led diody, které se rozsvítí podle napětí. Takže díky za typ :wink: . tenhle si určitě v nejbližší době pořídím a změřím to.
Lukáš
JMalik

#94 Příspěvek od JMalik »

Luky Bartak píše:Ten můj má právě ty led diody, které se rozsvítí podle napětí. Takže díky za typ :wink: . tenhle si určitě v nejbližší době pořídím a změřím to.

Pokud létáš tak nějak elektriku, tak by jsi měl disponovat aspoň nějakým levným multimetrem a klešťovým ss A-metrem, jinak si to dost prodražíš :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Luky Bartak
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od Luky Bartak »

Už jsem si koupil multimetr a změřil jsem to napětí. Nabitý akumulátor má 8,38 V. Zapnul jsme motor na plno a hýbal se vším. motor se za chviličku vypnul. Napětí bylo 7,91 V a dobilo se 83mAh. Při druhém měření jsem dal motor na půl plynu a s ničím nehýbal. Motor se nevypnul, ale vybyl se akumulátor. Napětí bylo 6,88V a dobijel jsem 328mAh.
Lukáš
JosefSvejk

#96 Příspěvek od JosefSvejk »

Luky Bartak píše:Už jsem si koupil multimetr a změřil jsem to napětí. Nabitý akumulátor má 8,38 V. Zapnul jsme motor na plno a hýbal se vším. motor se za chviličku vypnul. Napětí bylo 7,91 V a dobilo se 83mAh. Při druhém měření jsem dal motor na půl plynu a s ničím nehýbal. Motor se nevypnul, ale vybyl se akumulátor. Napětí bylo 6,88V a dobijel jsem 328mAh.

Měl jsi ten multimetr připojený i při tom vybíjení nebo jsi to změřil až po vypnutí?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Luky Bartak
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od Luky Bartak »

Až po vypnutí
Lukáš
JMalik

#98 Příspěvek od JMalik »

Luky Bartak píše:Až po vypnutí

Nech tam ten voltmetr připojený stále a v okamžiku vypnutí, nebo těsně před tím si napiš tu hodnotu napětí.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Luky Bartak
Kontaktovat uživatele:

#99 Příspěvek od Luky Bartak »

před tím vypnutím to je 6,53V
Lukáš
JMalik

#100 Příspěvek od JMalik »

Luky Bartak píše:před tím vypnutím to je 6,53V

Zahoď ty baterky.
( Předpokládám, že máš tolik rozumu, že víš, že nemůžeš dát plný plyn a držet to tam po celou dobu. Normálně se to to létá tak, že s touhle vrtulí použiješ plný plyn jenom krátce k nějakému zabrání z visu, do kopaného prvku......)
Luky Bartak
Kontaktovat uživatele:

#101 Příspěvek od Luky Bartak »

Takže to je na 100% akumulátorem a regulátor je ok?
Lukáš
Drondys

#102 Příspěvek od Drondys »

Luky Bartak píše:Takže to je na 100% akumulátorem a regulátor je ok?

Ano podle toho poklesu napětí to vypadá, že je aku zralý k ekologické likvidaci.
JMalik

#103 Příspěvek od JMalik »

Luky Bartak píše:Takže to je na 100% akumulátorem a regulátor je ok?

Regulátor je O.K.
K dokonalosti by jsi ještě mohl změřit proud při plném plynu při plně nabité baterce a potom někdy před tím okamžikem, než to odstaví regulátor.
Luky Bartak
Kontaktovat uživatele:

#104 Příspěvek od Luky Bartak »

Vyměnil jsem regulátor za 12A. A vše funguje naprosto v pořádku. Problém je vyřešen. :D
Lukáš
Drondys

#105 Příspěvek od Drondys »

Luky Bartak píše:...Problém je vyřešen. :D

To je jedna z často používaných vět před smrtí. :twisted:

Pokud ti ten vyměněný regulátor nevypíná a tobě se to tedy jeví, že tam už není žádný problém tak to ještě neznamená, že je to opravdu v pořádku pokud je tam stále tak velký pokles napětí. Vyměněný regulátor prostě jen může ignorovat ten pokles napětí a nevypínat, ale to ještě neznamená, že je vše v pořádku. Je-li tam stále tak velký pokles napětí tak je ta lipolka dle mého názoru přetěžována daleko nad hranici její aktuální kondice.

Měřil jsi jaký je pokles napětí té lipolky při zatížení na plný plyn s tím vyměněným regulátorem ?

Nabij lipolku naplno a pak ji připoj k vypnutému modelu. Pak k ní připoj měřák a odečti napětí bez odběru. Měřák nechej připojený po celou dobu a pak zapni model a dej plný plyn. Hodnotu napětí při odběru pak odečti v cca třetí až páté sekundě od počátku provozu na plný plyn.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“