Graup. MX 16 Hott + GR-16

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
milpik

Graup. MX 16 Hott + GR-16

#1 Příspěvek od milpik »

Ahoj všem. Prosím zkušenější o radu: jsem začátečník a přecházím po začátcích s ALPHA 139 3X na MENTORA od Multiplexu. Nyní kompletuju elektriku a mam "trochu" nejasnosti s přijímačem GR 16. U ALPHY jsem měl serva křidélek přes Y kabel do jednoho výstupu původního ALPHAckého přijímače. Nyní však s použitím Graupnera bude každé servo křidélka zapojeno na samostatné výstupy GR16 (pokud se nepletu) a umožní to používat křidélka buď klasicky (třeba levé nahoru a pravé dolu), anebo společně (např. levé i pravé nahoru nebo dolu). Je moje "vize" správná? Díky za rady. Pak položím asi další dotazy :-)
mb

Re: Graup. MX 16 Hott + GR-16

#2 Příspěvek od mb »

Ano, vízia je správna. Krídielka môžeš zapojiť aj cez Y kábel - t.j. do jedného kanálu a aj tak, ako si písal - každé na samostatný kanál, funkcia "Flaperon" alebo "Airbrake" (brzdy), kde sa bude dať ovládať každé samostatne. Pravé krídielko zapoj do jedného kanálu a ľavé do do iného kanálu (podľa návodu k vysielačke). U väčšine Tx je to 1. a 6. (7.) kanál, ale nie je to pravidlom.
SVK 34-12
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jyrry »

milpik:
jdi do menu "Model type", tam položka "Aile/flaps" a navol 2AIL , pak bude jedno křidélko na kanálu 2 a druhé na kanálu 5
nebo 2AIL1FL (podle toho jestli budeš mít ovládané i klapky), pak křidélka budou opět kanály 2+5 a klapka(y) na kanálu 6
případně 2AIL2FL, pak křidélka budou 2+5 a klapky 6+7
.... až do 4AIL4FL .... :-)
Především ti to umožní nastavit každé servo zvlášť (centrování, velikosti výchylek, směr výchylek...). Další využití je v případných mixech.
jyrry.webnode.cz
milpik

#4 Příspěvek od milpik »

Diky oběma. Ale dnes koukám, že jsem se předběhl :-)
Začal jsem postupně, upravil neutraliazci páky plynu ve vysílači, zapojil regl, motor, prijimac, aku a pro začátek pouze směrovku a výškovku. přijímač úspěšně nabindoval, teď procházím MENU - výš a směr reaguje korektně, ale nedaří se mi "roztočit" motor - samozřejmě bez vrtule :-) Tak v tom teďka laboruju...
milpik

#5 Příspěvek od milpik »

..zase jsem se zde předběhl... :-) Zapomněl jsem nastavit prvotní spuštění reglu :-))
milpik

#6 Příspěvek od milpik »

Diky "Jyrry"mu kridelka funguji 2AIL (na servu 2 a 5) Baz dalsiho programovani je mam nyni "CIK CAK" Zitra jdu letat a po zaletnuti bych rad nastavil moznost prepnuti na funkci "klapek" - obe kridelka soucasne.
Lark

#7 Příspěvek od Lark »

Křidélka nejsou po celém rozpětí křídla a myslím že používat je jako klapky na koncích křídel není zrovna dobrý nápad. Zhorší se příčná stabilita při malých rychlostech. Nebylo by lepší udělat plnohodnotné klapky u trupu. Místo na ně je a kanály na to máš taky. Můžeš je mít společně na 6k, nebo i samostatně na kanály 6 a 7. Získáš větší možnosti v seřizování a křidélka při vysunutých klapkách naopak vyklápět nahoru.
milpik

#8 Příspěvek od milpik »

Lark: diky za zpravu. Pravdu mas. Prvne se zdokonalym v programovani a i v letu a pak kdyztak dorezu klapky. Na to je cas. Necham si poradit - jste podstatne zkusenejsi.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“