Futaba T14SG

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
culi

Re: Futaba T14SG

#976 Příspěvek od culi »

Dano píše:Stretol sa s tým už niekdo?

Dnes som bol lietať a bolo vonku asi 8 stupnov. Ked sa vychladil vysielač, začali ísť stopky asi polovičnou rýchlosťou - 5 min trvá v skutočnosti 10. Teraz doma už idú normálne.
Reklamácia?

Dík.

Nemal si nahodou zapnute logovanie na SD kartu?. Par stran dozadu sa tu riesilo spomalovanie stopiek pri zapnutom logovani.
Dano

#977 Příspěvek od Dano »

Nemal si nahodou zapnute logovanie na SD kartu?. Par stran dozadu sa tu riesilo spomalovanie stopiek pri zapnutom logovani.[/quote]

Do prdele, mal. Marilo sa mi, že som to niekde čítal, len ma nevedelo napadnúť, že kde.

Ďakujem.
culi

#978 Příspěvek od culi »

Je to na str 62 od Hoper. Aku pouzivas SD kartu?
Rapeman
Kontaktovat uživatele:

#979 Příspěvek od Rapeman »

Ahoj všichni, Nějak si nevím rady s nastavením motoru na spínač. Mělo by to vypadat asi takhle. Hlavní spínač zapíná motor, a druhý ve dvou polohách nastavené otáčky 50 a 100%. Nebo jak to máte vy? Prosím poraďte...

Jinak nějaký větroňář kolem Jihlavy není k mání?
Futaba T14SG, Proxima II, MX2 EPP
http://www.rcalbum.com/index.php?action ... e=&id=5623
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#980 Příspěvek od jindraj »

Rapeman píše:Ahoj všichni, Nějak si nevím rady s nastavením motoru na spínač. Mělo by to vypadat asi takhle. Hlavní spínač zapíná motor, a druhý ve dvou polohách nastavené otáčky 50 a 100%. Nebo jak to máte vy? Prosím poraďte...

Jinak nějaký větroňář kolem Jihlavy není k mání?

a potřebuješ opravdu hlavní druhý vypínač? nestačí jen jeden třípolohový - 0-50-100?

Umím si představit, že to co chceš by šlo u větroně přes "conditions" - udělal by sis jednu condition nazvanou třeba "stop" zapínanou jedním switchem a u té bys měl natvrdo nastavené ovládání plynu tím plynovým switchem ve všech polohách na toho plynového switche na "0". Ve stavu/condition "normal" bys to měl na tom plynovém switchi jak jsem psal - 0-50-100. Možná je i jednodušší řešení - tohle je první co mě napadlo. Jinak u "airplane" (tedy ne u "glider") lze nastavit na jeden switch celkové vypínání plynu, ale jednak tím přijdeš o některé možnosti pípání vyhrazené větroňům a jednak to vypíná plyn jen pokud je myslím 50% a méně - tedy nefungovalo by to na tu polohu 100%.

Ale přijde mi to dvojité vypínání skoro zbytečné.
Rapeman
Kontaktovat uživatele:

#981 Příspěvek od Rapeman »

hmm, určitě by mi to nevadilo ovládat jen jedním spínačem, ale jak k tomu připojit stopky? Spínač 50-0-100
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#982 Příspěvek od jindraj »

teď nevím, kde je se stopkami problém - proč je nedáš na ten samý spínač jako motor - ty snad jsou aktivovat libovolným spínačm v libovolné poloze ne?
Rapeman
Kontaktovat uživatele:

#983 Příspěvek od Rapeman »

já to zkoušel funkcí Motor v Model menu. Návod nic moc neříká a celé odpoledne pípání na vysílači mě akorát rozčílilo.

Tak například se nedaří funkce Motor OFF, Motor speed - návod popisuje, jak ji zapnout, ale co to je za funkci...nevím, Speed 1-2 - jakékoliv nastavení nikam nevedlo...
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#984 Příspěvek od jindraj »

těžko takto řešit na dálku když ti nevidím na displej Tx - ale u toho motoru vím, že je potřeba zkontrolovat, na jakém kanále ho máš nalinkovaný ... jinak sice funguje, ale neovládá to co chceš. To si zoukni v Linkage/Function a také to co to provádíš uvidíš hezky na servomonitoru. Jinak konkrétně tuhle funci do detailu osahanou nemám (i když jsem ji nejprve zkoumal, když jsem laboroval s nastavením letadla v "glider" režimu) - já používám normální lineární plyn na pravém kniplu.
Rapeman
Kontaktovat uživatele:

#985 Příspěvek od Rapeman »

tak díky za info...
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#986 Příspěvek od jindraj »

... se mi to odeslalo, než jsem dopsal ...

nevím co ti přesně nešlo, ale přesto jen jestli jsi to uchopil za správný konec ....

ty rychlosti 1 a 2 na druhé obrazovce nastavení MOTOR nejsou rychlosti motoru, ale jen rychlosti přechodu mezi těmi jednotlivými polohami toho switche. Defaultně je nastavení 0 a tedy změna doslova skoková. ty si můžeš vybrat mezi kterými polohami bude jak rychle změna probíhat. když nastavíš 27, tak je změna hlemýždí. Tedy přepneš třeba z 0 na 50 a on pooooomalinku začne přidávat.

Pokud potřebuješ nastavit to jak rychle se má motor na jednotlivých polohách spínače točit, tak to nastavíš na první obrazovce křivkou (CURVE) průběhu plynu. na hodnotách 0-50-100 (vlevo - uprostřed - vpravo na křivce) tu křivku posuneš nahoru nebo dolů, kam potřebuješ aby byla ta hodnota. třeba na 50% posuneš křivku nahoru na 75 a tím budeš mít na vypínači 0-75-100 hodnoty plynu.

....
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#987 Příspěvek od jindraj »

jinak teď jsem to pro zajímavost prubnul v tom setupu jak chceš a funguje to v pohodě napoprvé.

předpokládejme, že požiješ defaultní nastavení a máš motor na SG. Ten tvůj hlavní vypínač řekněme, že chceš použít SF (je příhodně dvoupolohový). V tom případě nastavíš na první oprazovce MOTORu:
SW: SF
START SW: SG

a to je vše - dokud nezapnu SF do ON (tedy ten hlavní vypínač), tak servo plynu na pohyb SG nijak nereaguje. Jakmile zapnu SF, tak SG funguje normálně jak má - tedy 0-50-100.

pochopitelně pokud máš přepínač polohy plynu na jiném switchi, musíš jej změnit nejen v nastavení "START SW", ale i v tom přiřazení kanálu v LINAKGE/FUNCTION aby to chodilo takto.
Dano

#988 Příspěvek od Dano »

culi píše:Je to na str 62 od Hoper. Aku pouzivas SD kartu?

Kingston sdhc 4GB a 4 v kruzku /to je rychlost?/
Rapeman
Kontaktovat uživatele:

#989 Příspěvek od Rapeman »

jindraj píše:... se mi to odeslalo, než jsem dopsal ...

nevím co ti přesně nešlo, ale přesto jen jestli jsi to uchopil za správný konec ....

ty rychlosti 1 a 2 na druhé obrazovce nastavení MOTOR nejsou rychlosti motoru, ale jen rychlosti přechodu mezi těmi jednotlivými polohami toho switche. Defaultně je nastavení 0 a tedy změna doslova skoková. ty si můžeš vybrat mezi kterými polohami bude jak rychle změna probíhat. když nastavíš 27, tak je změna hlemýždí. Tedy přepneš třeba z 0 na 50 a on pooooomalinku začne přidávat.

Pokud potřebuješ nastavit to jak rychle se má motor na jednotlivých polohách spínače točit, tak to nastavíš na první obrazovce křivkou (CURVE) průběhu plynu. na hodnotách 0-50-100 (vlevo - uprostřed - vpravo na křivce) tu křivku posuneš nahoru nebo dolů, kam potřebuješ aby byla ta hodnota. třeba na 50% posuneš křivku nahoru na 75 a tím budeš mít na vypínači 0-75-100 hodnoty plynu.

....

aha, vypadalo to tak. Jednou se mi motor roztočil jako turbína. Od pomalýho náběhu až do maxima.

S těma křivkama si teda pohraju. Snad mi to půjde. Díky
Rapeman
Kontaktovat uživatele:

#990 Příspěvek od Rapeman »

jindraj píše:jinak teď jsem to pro zajímavost prubnul v tom setupu jak chceš a funguje to v pohodě napoprvé.

předpokládejme, že požiješ defaultní nastavení a máš motor na SG. Ten tvůj hlavní vypínač řekněme, že chceš použít SF (je příhodně dvoupolohový). V tom případě nastavíš na první oprazovce MOTORu:
SW: SF
START SW: SG

a to je vše - dokud nezapnu SF do ON (tedy ten hlavní vypínač), tak servo plynu na pohyb SG nijak nereaguje. Jakmile zapnu SF, tak SG funguje normálně jak má - tedy 0-50-100.

pochopitelně pokud máš přepínač polohy plynu na jiném switchi, musíš jej změnit nejen v nastavení "START SW", ale i v tom přiřazení kanálu v LINAKGE/FUNCTION aby to chodilo takto.

Zapínání motoru bych chtěl mít na SF. Je dvoupolohový, takže vyhovuje. Přepínání rychlostí 0-50-100 na spínači SE. Takže ve Function (Linkage menu) bude motor nastaven na SE? Potom Vlezu do Model menu - Motor. Nastavím SW na SF, START SW na SE (0-50-100). Potom přejdu do CURVE, zapnu jej na ON. Když přepnu SE do prostřední polohy, jsem na pozici 3 a to je 50%, krajní poloha je 5, tedy 100%. Takhle by to mělo být? Vyzkouším...

OK, funguje to Jindro. Moc dík :)
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“