ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller
Re: ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller
Koupil jsem kryt na telemetrii, na pozemni strane sedi dokonale a na letaci ji staci pojistit tavnou ale jinak OK, dodavaji k tomu i oboustranou lepici pasku.
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
Řeším problém s APM2.5 (firmware 3.0 i 3.1), už si nevím rady.
Nedaří se mi viset, copter se točí (stále na jednu stranu)+ letí do boku, nejde s ním letět.
Je to nový stroj, rám je kupovaný (4-copter rám do X).
Kalibroval jsem vícekrát ESC, kompas, gyro,radio. Otáčení motorů je OK, vrtule také správně. Když zkouším v ruce naklánět dostran či dopředu/dozadu, citím protitlak jak motory vyrovnávají, při otáčení (yaw) ten tlak tolik necítím, ale z logu je patrné že vždy dva protilehle motory zvýší úroveň na vyrovnání.
PID hodnoty jsem nechal defaultní.
Na radio při pitch a roll reaguje správně, ale při yaw nejde ani vyrovnat to otáčení, při výkyvu páčky vlevo se chová nestabilně.
Za každou radu co otestovat budu vděčný.
Nedaří se mi viset, copter se točí (stále na jednu stranu)+ letí do boku, nejde s ním letět.
Je to nový stroj, rám je kupovaný (4-copter rám do X).
Kalibroval jsem vícekrát ESC, kompas, gyro,radio. Otáčení motorů je OK, vrtule také správně. Když zkouším v ruce naklánět dostran či dopředu/dozadu, citím protitlak jak motory vyrovnávají, při otáčení (yaw) ten tlak tolik necítím, ale z logu je patrné že vždy dva protilehle motory zvýší úroveň na vyrovnání.
PID hodnoty jsem nechal defaultní.
Na radio při pitch a roll reaguje správně, ale při yaw nejde ani vyrovnat to otáčení, při výkyvu páčky vlevo se chová nestabilně.
Za každou radu co otestovat budu vděčný.
Naposledy upravil(a) multi dne pon 13.01.2014 17:56, celkem upraveno 1 x.
Mrkni jestli ti silove kabely a regulatory v zatezi neovlivnuji kompas.
Jan Janekx Urbanek
-
Kamikaze591
EDIT: blbost, ty už lítáš... 
A zároveň se zeptám, po osazení nových karbonových vrtulí 12x3,8 kopter občas z ničeho nic téměř vysadí všechny motory, že mi na začátku kolísala výška cca 0,5-1m ok, ale bylo to plynulé. Teď je to strašně rychlý propad nebo i výpad nahoru. Zároveň když dám loiter, tak ujíždí do stran, jak doprava tak doleva. Na stabilize mod si strany drží, jen ta výška. Nevíte čím by to mohlo být?
A zároveň se zeptám, po osazení nových karbonových vrtulí 12x3,8 kopter občas z ničeho nic téměř vysadí všechny motory, že mi na začátku kolísala výška cca 0,5-1m ok, ale bylo to plynulé. Teď je to strašně rychlý propad nebo i výpad nahoru. Zároveň když dám loiter, tak ujíždí do stran, jak doprava tak doleva. Na stabilize mod si strany drží, jen ta výška. Nevíte čím by to mohlo být?
Kamikaze591 píše:EDIT: blbost, ty už lítáš...
Dve strany dozadu si sa pýtal na fail-safe. Už ti to funguje?
To multi: pokud na stabilize (vytrimovat ve vysílači) pokud i na loiter (tak bude asi problém v rušení kompasu)
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
-
Kamikaze591
Ano failsafe jede, díky Tibore! 
- jaroslav.falcon
multi: Máš zpravný směr otáčení vrtulí: zadní pravá se točí doprava pro quad X. Zkontroluj v MP zda rotace odpovídá když s kopterou točíš v ruce s armovanými motory.
Směr vrtulí jsem kontroloval.Vliv motorů na kompas je u magfield cca 10-15% to by mělo být ok. V příloze je graf z logu, kdy copter je na podlaze a přidám throttle, ale jen málo, aby zůstal na zemi. Začne se točit, vždy po směru ručiček, stále dokola. V grafu je vidět, jak se stále zvyšuje výkon motorů 3 a 4 (4=pravá zadní), aby copter se srovnal na "nějaký" směr ? Modře je Yaw, yaw i navyaw jsou prakticky stále stejné. NavYaw kopíruje yaw a je menší asi o cca 3 stupně (když se začne točit). Která hodnota říká, aby se copter držel natočený jedním směrem - NavYaw ? Co může být tím impulsem, aby se točil , rozdíl yaw-navyaw ? Nebo má copter reagovat na základě gyra (gx,gy,gz) ve Stabilize modu? Červeně je throttle - po otáčce o 360 jsem throttle vypnul. Doplněno: Chová se to stejně i ve vzduchu.
Naposledy upravil(a) multi dne stř 15.01.2014 7:56, celkem upraveno 1 x.
Jestli to zkoušíš jen na podlaze tak to může dělat i vliv vzduchu z vrtulí, já sázím ze to máš blbě vytrimovaný.
Na vytrimování bych to neviděl. Arduflyer se kalibruje na stole (akcelerometry) + kompas. Tohle když se udělá, tam není moc co trimovat. Ujíždět by to nemělo, takže tohle dohánět trimováním to by bylo špatně. Závada musí být jinde.
Možná : Dělal jsi kalibraci reglů (tedy chodí všechny stejně?)
Kdybys chtěl udělat zoufalý pokus, tak prohoď dva regly - jeden od pravotočivé vrtule a jeden od levotočivé. Pokud by se to točilo na druhou stranu, mohl bys zkoumat tímto směrem (regl - kalibrace nebo vadný.)
Možná : Dělal jsi kalibraci reglů (tedy chodí všechny stejně?)
Kdybys chtěl udělat zoufalý pokus, tak prohoď dva regly - jeden od pravotočivé vrtule a jeden od levotočivé. Pokud by se to točilo na druhou stranu, mohl bys zkoumat tímto směrem (regl - kalibrace nebo vadný.)
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
http://rc.ludl.cz
To sice dělá, ale stejně jsem to musel vždy dohonit trimem, možná do toho kecá vyvážení stoje, trochu rozdilný výkon čínských motorů a pod. Jde o to jak se to točí, jestli rychle pomalu. Zatim nevím jestli to zkoušel ve vzduchu nebo jen na zemi. Vždyť to znáš.
- jaroslav.falcon
Trimem to určitě není. Trim musí byt na nule. Kalibraci radia jsi delal? Zkus acro mode v ruce s vrtulemi . Pokud to bude delat je problém na gyrech. Opravdu směr vrtulí orientace desky a typ ŕamu je OK. dále dej v consoli erase a reset nastav rám radio a acc kalibraci. To musí stačit pro základní chod. Pokud máš stejné vrtule tak to určitě není motory. Předpokládám že esc zvládá 490hz. Jinak to chodí i když dáš jednu vrtli jinou samozřejmně ne zaměna L/P
-
Kamikaze591
Zeptám se, po osazení nových karbonových vrtulí 12x3,8 kopter občas z ničeho nic téměř vysadí všechny motory, že mi na začátku kolísala výška cca 0,5-1m ok, ale bylo to plynulé. Teď je to strašně rychlý propad nebo i výpad nahoru. Zároveň když dám loiter, tak ujíždí do stran, jak doprava tak doleva. Na stabilize mod si strany drží, jen ta výška. Nevíte čím by to mohlo být? Může to být vyladěním PID? Jsou defaultně nastavené, začalo to dělat po osazení gopro.
-
Sofin
Kamikaze591 píše:Zeptám se, po osazení nových karbonových vrtulí 12x3,8 kopter občas z ničeho nic téměř vysadí všechny motory, že mi na začátku kolísala výška cca 0,5-1m ok, ale bylo to plynulé. Teď je to strašně rychlý propad nebo i výpad nahoru. Zároveň když dám loiter, tak ujíždí do stran, jak doprava tak doleva. Na stabilize mod si strany drží, jen ta výška. Nevíte čím by to mohlo být? Může to být vyladěním PID? Jsou defaultně nastavené, začalo to dělat po osazení gopro.
Tak kdy to vlastně začalo zlobit? po osazení nových vrtulí, jak píšeš na začátku, nebo po osazení gopro, jak píšeš na konci?