HC3-SX a Bavarian Demon - nové vlákno

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Odpovědět
Zpráva
Autor
SlezY83

Re: HC3-SX a Bavarian Demon - nové vlákno

#856 Příspěvek od SlezY83 »

Ještě bych se chtěl zeptat:
Jenom pro jistotu, typ desky cykliky bude CCPM (H1)???, 4. servo použiji na plyn, ale narazil jsem na další potenciální problém a to serva - jaký typ serva nastavit:
Servo kolektivu je silné digitální servo.
Serva klonění/klopení/plyn jsou standartní analogové serva.
Servo vrtulky je rychlé digitální, ale tam by snad problém nebyl - tam je možno nastavit digitál/analog zvlášť.

Teď koukám, že CCPM a H1 se řešilo o stránku zpět. Popravdě jsem s tím měl taky problém i při nastavovéní T-Rexe. Jako první jsem dal CCPM (protože jsem si říkal, že rex má mixování CCPM a neřešil jsem je dál v závorce), ale asi hodinu jsem se trápil, proč to nejde. Nejsem nějaký zkušený a ostřílený modelář, ale opravdu mě to taky zmátlo. Hlavně to, že název "Tri (120)" jsem nikdy neslyšel kdežto všude v katalogách a prezentacích je zmiňováno CCPM a proto jsem na rexe zvolil jako první možnost CCPM, ale to je špatně. Takže za mě bych také uvítal to předělat. Já už to sice vím, ale pokud to bude nastavovat někdo mě podobný, tak zřejmě narazí na stejný problém...

Pokud dám do google vyhledat CCPM H1, tak mui to jako první najde odkaz na helifreak a dotaz "I just purchased my first Trex 450se and can't decide which swash plate type I should set-up, type H-1 or CCPM"
- Zde by uživatel také 100% zvolil špatně.

V FAQ Futaby to také rozlišují na CCPM a H1: Cituji ""CCPM has several advantages over H-1 "Pure Function",....""
http://www.futaba-rc.com/faq/faq-q1056.html

PS: Doufám, že jsem tím CCPM a H1 nezamluvil problém se servy :-). Nějaké řešení mimo toho kup si nové serva :-)?

Roman
T-Rex 470LP; Logo 600SX; T-Rex 700 Gasser + Hanson 300
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#857 Příspěvek od pkotatko »

Na cyklice nastavis analog a na vrtulce digital.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Helitom

#858 Příspěvek od Helitom »

Sakra, proč k tomu ty joudové dávaj tak krátký kabel. Za 450,- 15cm kablík, no mě z toho švihne.
Vyměním 9cm za 15 cm :)
JR Graupner DSX9
Trex 500-hc3sx, Logo 600-hc3sx
(Trex 450, Minititan, T-rex 600N - prodáno)
boZZda

#859 Příspěvek od boZZda »

Jsou dvě varianty. Buď si kabely uděláš sám za zlomek ceny, nebo ti holt nic jiného nezbude, než někomu zaplatit za tuto práci. Obecně jsou kabley drahá záležitost, když si to neděláš sám. Třeba jednoduchý kabel pro Microbeast stojí cca 250,- a je to jeden kabel :wink:
bavarianDemon 3X a 3SX
SAB Goblin + JETI DS16 + XNova motor + Kosmik
bonis
Kontaktovat uživatele:

#860 Příspěvek od bonis »

Helitom píše:Sakra, proč k tomu ty joudové dávaj tak krátký kabel. Za 450,- 15cm kablík, no mě z toho švihne.
Vyměním 9cm za 15 cm :)

Ahoj.
Pokud si na tu výrobu netroufáš, můžu Ti je nakrimpovat.
Kleště na to mám a sám si takový věci dělám už nějakou dobu a zatim bez katastrofy.
Jsem z Hrádku, tak předání nebude problém.
Pokud chceš, napiš mi do SZ a domluvíme se.
LA700, Logo 550SX, MiniProtos 4S, Gaui NX4, Ricco, miniHquad
Futaba, Spirit, iCharger
SlezY83

#861 Příspěvek od SlezY83 »

Popravdě mi ten kablík taky přijde "divný". Na to aby byl přijímač u HC3 je moc dlouhý a aby se někam zavedl je zase příliš krátký. Já ho mám na 450ce a když bych ho chtěl dát někam jinam, tak je prostě krátký. Delší kablík se může smotnout... Když už kupuju jednotku za 12 litrů, tak by tam alespoň mohl být pořádný drát :-). A nebo klidně oba kablíky, když dali pryč tu flešku a vylevnili výrobní cenu :-).

Zmiňuji to proto, že mě čeká odstranění jednoho Spektrum satelitu a nahrazením kombinace přijímač + satelit kvůli ztrátám signálu (HC3 šlo do fail save).
Když jsem v DX6i zkoušel range check, tak to začalo po cca 7 až 10 metrech blbnout.
a ve vzduchu kolikrát vynechal motor (fail save = odstavení motoru), ale zase hned naskočil (kvůli tomu jsem vyzkoušel ten range check).
Bodově:
* Mám jenom jeden DSMX satelit
* Nejprve jsem si říkal, že jsem ho velmi blbě umístil (a taky že jo - viz foto)
* Přemítění, ale pořád výpadky
* PS - je v HC3 nějaký log, který ukazuje, co se dělo?
* Jednou dokonce jsem měl vrtulník cca 10 metrů od sebe a cca 4 m vysoko (prostě blízko) a taky vypadl signál (přijímač už na nové pozici).
* Výpadky byly cca 1x za 2 lety. Ale někdy i 2x za let
* Antému DX6i jsem měl jako vždy - vodorovně s rádiem (ne směrem "nahoru")
* Když jsem používal 3GX a kombinaci přijímač + satelit a nebo když létam Raptora a mám přijímač+ satelit tak je vše OK.

Kdybych nezkoušel ten range check v rádiu, řekl bych, že to bude reglem, ale uvidíme - předělám a dám vědět, jestli to pomohlo...
Přílohy
Přemístění satelitu...
Přemístění satelitu...
První umístění satelitu...
První umístění satelitu...
Elfew
Kontaktovat uživatele:

#862 Příspěvek od Elfew »

Vzdy jsem byl toho presvedceni ze se spektrum satelity musi pouzit dva kdyz tak jsou dve zdirky... Ale asi ne ;)

Cose tyce vypadku, tak si myslim ze to je chyba v demonu s protokolem pro dsm. U ostatnich bezpadlo systemu to nedela, pri pripojeni prijimace taky ne... Sam jsem byl svedkem kdy mi to za letu vypadlo a malem jsem to rozsekal, toto by jednotka za 12litru nemela delat...

Zkratka pokud chces litat demona, tak tam hod obyc prijimac k tomu, jina funkcni moznost krome vymeny za jiny system asi neni...toto je dle meho zalezitost firmwaru
SlezY83

#863 Příspěvek od SlezY83 »

V navodu k hc3 je, ze muzes pouzit i jeden satelit. Ale musi byt v zasuvce blize k datovemu konektoru.
Muze to byt i vadny satelit. Zkusim s prijimacem a az budu mit cas, tak asi vyzkousim i 3GX jednotkou a stejnym satelitem. Ale zkusim (porovnam) jenom range check, protoze pres kombinaci DX6 + 3GX + satelit nenastavim gyro.
Jinak FW mam 201 v hc3
Uvidime...

Roman
boZZda

#864 Příspěvek od boZZda »

Problém jednoho satelitu je, že antény 2.4GHz jsou v určitých úhlech slepé!
Znamená to, že když nastane situace a satelit bude mířit anténami přímo na vysílač (jako ukazovátko) a v tom stejném případě bude jakoby ukazovat anténa vysílače směrem k vrtulníku, tak máš nejhorší možný scénář k tomu, jak ztratit signál. Prostě není signál a s tím nezmůže naprosto nic. Proto se používají dva satelity a každý bude jinak natočený a nebo se natáčí antény 90° vůči sobě, když máš nějaký jiný přijímač.
Se sílou signálu nemá Démon/HeliCommand nic společného!
bavarianDemon 3X a 3SX
Lada1

#865 Příspěvek od Lada1 »

boZZda píše:Znamená to, že když nastane situace a satelit bude mířit anténami přímo na vysílač (jako ukazovátko) a v tom stejném případě bude jakoby ukazovat anténa vysílače směrem k vrtulníku, tak máš nejhorší možný scénář k tomu, jak ztratit signál.

Zkracene pokud anteny prijimace a vysilace jsou v jedne primce?
Text meho prispevku nemusi nutne odpovidat tomu, co jsem zde napsal ...
boZZda

#866 Příspěvek od boZZda »

Lada1 píše:Zkracene pokud anteny prijimace a vysilace jsou v jedne primce?

Ano! Protoze vyzarovaci vykon anteny je plosny a smerem anteny jako ukazovatko neni skoro zadny signal! Na to je dulezite myslet pri konfiguraci přijímače/antén.
bavarianDemon 3X a 3SX
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#867 Příspěvek od Arcicorsa »

Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
SlezY83

#868 Příspěvek od SlezY83 »

Neměl jsem dříve čas odepsat, tak píši až teď.

O anténách něco vím nebojte se - anténu přímo nasměrovanou na model nemám. Testoval jsem nejhorší možnou kombinaci, která může v reálné situaci nastat - viz obrázek (možná je horší situace pokud jsou vrtulník i vysílačka bokem, ale nevím, jak má Spektrum udělanou anténu - jestli je stínení až do té ohebné části a nebo vyzařuje ohebná ohebná i pevná část rádia).
Takto po cca 10ti metrech začalo docházet k výpadkům. Ještě nutno říci, že jsem testoval v otevřeném prostředí, takže žádné paneláky a nebo budovy, od kterých by se mohl 2,4GHz signál odrážet a tím zesilovat/zeslabovat příjem (záleží, v jakém fázovém posunu by signály na antény dopadaly) tam nebyly.
Antény na přijímači jsem neupravoval (ohýbat každou jiným směrem), protože podle rozměrů vypadají na dipól a ohnutí by mohlo udělat více škody nežli užitku (ale popravdě nevím nic o impedanci vstupních zesilovačů v přijímači a s jakým SWR jsou schopny pracovat, když jim zohýbáte antény {=rozladíte}). Nemám tolik zkušeností s 2,4GHz, ale se šířením signálu obecně ano (od KV, přes VKV a teoreticky i UKV vlny).
Další věcí je, jak zapracují samoopravné kódy a jak se dekóduje modulace, ale to je na HC3. Myslím, že DSMX je modulace s rozprostřeným spektrem (nebo není?) a nevím, do jakého útlumu je signál dekódovatelný a čitelný (např. při špatném přijmu na FM se kupodivu dostane lepší výsledek nežli v jiných modulacích - je to dáno principem demodulace - někde jsem to měl i odvozené ve vzorci :-)).

Přestaňme teď teoretizovat a pojďme do praxe. A to chci říci, že je skoro jedno, jak mám umístěnou anténu na rádiu, protože pokud s vrtulníkem kroužím, dělám obraty atd, tak se stejně antény dostanou do takové polohy, kdy na sebe "špatně" uvidí. Ale tak trochu jsem doufal, že pokud je možné použít jeden satelit a nelítám daleko od rádia (jak daleko asi můžete vidět 450ku, aby jste ji mohli řídit?), tak že to bude v pohodě. Toto by mělo být otestováno, případně v návodu zakázáno!

Já beru, že první unístění satelitu bylo úplně na "ho*no" (nevím, na co jsem myslel, když jsem ho tak dával), ale to druhé by mělo být OK.

Další možnost je také to, že je nějako vadný satelit, tak tady nechci nikoho osočovat, ale asi nejsem sám.
Až budu mít čas, tak to porovnám tak, že ten samý satelit připojím do 3GX a zkusím range check. Pokud bude dosah stejný, tak se tu všem omluvím a Spektrum prodám, pokud ale bude dosah OK, tak Vám to tu omlátím o hlavu :-). Ale tento test chce provést na volném prostranství (odrazy signálu) a teď když jsem v Praze, tak mezi panelákama to nemá cenu...

V neděli si chci jít zalétat k Chodovu, tak tam dám asi přijímač + satelit. No, uvidíme...

Máte někdo případně nějaké rady?

Díky,
Roman
Přílohy
Pozice antén při testu příjmu pomocí "range check"
Pozice antén při testu příjmu pomocí "range check"
djgas

#869 Příspěvek od djgas »

Zdravím všechny, jsem také majitelem HC3Xtreme (ještě od Robbe Helicommand), ale zůstaljsem viset ihned při prvním nastavení-v režimu diagnostika mi nejde signál z přijímače i když je vše dle obrázky zapojené dobře, pořadí kanálů ve vysílači také, nastaven režim heli H1, vysílač Futaba T12FG, přijímač Futaba R617FS...už si s tím nevím rady zkoušel jsem přehazovat režimy EXT PWR i kanály, na kanálech občas problikne nějaká reakce ve sloupcích,ale jen na setinku vteřiny při vychýlení kniplů naplno nahoru a k sobě, vysílač samozřejmě vysílá, přijímač svítí zeleně, po připojení samostatného serva do přijímače se vše pohybuje jak má....Tato kombinace TX+RX používána k plné spokojenosti, nesetkal jste se s tím někdo?
bonis
Kontaktovat uživatele:

#870 Příspěvek od bonis »

Jenom zkusim tipnout.
Pokud je to jednotka z druhe ruky, neni tam od predchoziho majitele nastaveno treba SBUS pripojeni.
Osobne jsem si to pri zmene prijimace nevsiml a dlouho jsem hledal, proc to nechodi.
Bylo to ale na jinem bezpadle.
LA700, Logo 550SX, MiniProtos 4S, Gaui NX4, Ricco, miniHquad
Futaba, Spirit, iCharger
Odpovědět

Zpět na „Heli - technika“