DJI - F300 Phantom 2 Vision

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Odpovědět
Zpráva
Autor
gardenroute

Re: DJI - F300 Phantom 2 Vision RC set kvadrokoptéry 5,8GHz

#121 Příspěvek od gardenroute »

dave21 píše:...Osobně jsem zvědav jak se vyvine situace na trhu kolem http://dronexpert.nl/product/dji-vision-gimbal-2/ , který je zatím pěkně drahý. Aktuálně začali ke gimbalu dodávat i páčku na ovládání 7. kanálu (tilt kamery).
A také s čím přijde http://www.rotorpixel.com/, kteří oznámili brzké uvedení gimbalu pro P2V.
Také jsem přečetl někde na fóru, že možná i DJI přijde se svým gimbalem pro P2V. Přeci jen je to zajímavá alternativa k P2 s gimbalem + FPV, iOSD a GPS sadě (váha, cena, výdrž?). Zajímavé téma na srovnání...
Nevim, nevim, zda-li jsi si dobre promyslel sve umysly, ale gimbal pro Vision ? Chapu, ze se zacinaji objevovat takove nabidky, nebot na trhu je poptavka, ale koncepce "iPhone Vision" neni vubec urcena pro pouziti s gimbalem, ale o tom tady i jinde bylo napsano jiz dost :(

Packu pro 7. kanal je mozne poridit jiz asi 3/4 roku :D , at uz na Shapeways, nebo ji ma i DJI uz jako soucast sveho kitu upgrade motherboardu pro P1 take jiz mozna 1/2 roku, a da se poridit take samostatne na eBay.

A Vision s gimbalem jako alternativa k P2 ? Myslim, ze to neni zadne "Zajímavé téma na srovnání". Kazdy tento koncept ma zcela jine zacileni, pouziti a konecneho zakaznika, bohuzel mj. vinou podvneho marketingu mistniho distributora jsou tim zakaznici mateni a casto netusi, co si vlastne kupuji. :( Koncept Vision tady byl skoro soucasne s P1, nedostal se ale hned do prodeje, protoze ho stale vylepsovali inovacemi ze soucasneho vyvoje dalsiho Phantoma (P2).

A "P2 s gimbalem + FPV, iOSD a GPS sadě" ? Co je to "GPS sada" ?
Kazdy Phantom i Vision ma GPS integrovane, nepletes si to Datalinkem a Ground Station? To ale neni zadna GPS sada :D
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
dave21

#122 Příspěvek od dave21 »

Mám na mysli, že pokud chceš mít záznam či aktuální polohu na mapě musíš na P2 přidat nějaké zařízení na sledování polohy (chápu to tak já). Kdezto P2V jej má v mobilní aplikaci integrované. To hlavně pro využití při havárii dál od pilota.
A dobře vím a znám rozdíly P2 a P2V. Proto jsem do něj šel. Pokud prvni vychazi s plnym osazenim pres 40 tis kc a druhy na 27 tis je osazeni gimbalu ktery by prisel v budoucnu placnu na 5 tis, tak je to velmi zajímavá varianta. Navíc zajimala by mě váha P2 v plne výstroji.
Co se tyka tebou zmineny zavadejici marketing Pelikana tak mi sem prosím postni jeho zavádějící informaci. To, že si někdo vyložil gps stabilizaci letu jako stabilizaci obrazu a začne to tu rozmazavat není jeho chyba. I průměrně inteligentní člověk pochopí rozdíl s videem na gimbalu a bez nej a nesvádí to na Pelikana.
Náhodou sám jsem zvědav na gimbal pro P2V a nikdo mi nevymluví, ze může být levnější alternativou k P2 pro stabilizované natáčení.
Ps. Dovětek, ano teď je cena nové uvedeneho holandskeho šílená, ale uvidíme co bude během roku. Čekám, že přijdou i dalš8 na trh a cena bude mnohem přijatelnější. Teď bych jej určitě nekupoval.
DJI Phantom 2 Vision, Aerialfreaks Cyclops gimbal, upgradovaný wifi extender RE700 z P2V+
gardenroute

#123 Příspěvek od gardenroute »

dave21 píše:Mám na mysli, že pokud chceš mít záznam či aktuální polohu na mapě musíš na P2 přidat nějaké zařízení na sledování polohy (chápu to tak já). Kdezto P2V jej má v mobilní aplikaci integrované. To hlavně pro využití při havárii dál od pilota.
A dobře vím a znám rozdíly P2 a P2V. Proto jsem do něj šel. Pokud prvni vychazi s plnym osazenim pres 40 tis kc a druhy na 27 tis je osazeni gimbalu ktery by prisel v budoucnu placnu na 5 tis, tak je to velmi zajímavá varianta. Navíc zajimala by mě váha P2 v plne výstroji.
Co se tyka tebou zmineny zavadejici marketing Pelikana tak mi sem prosím postni jeho zavádějící informaci. To, že si někdo vyložil gps stabilizaci letu jako stabilizaci obrazu a začne to tu rozmazavat není jeho chyba. I průměrně inteligentní člověk pochopí rozdíl s videem na gimbalu a bez nej a nesvádí to na Pelikana.
Náhodou sám jsem zvědav na gimbal pro P2V a nikdo mi nevymluví, ze může být levnější alternativou k P2 pro stabilizované natáčení. ...
Pokud nekdo chce (a potrebuje - a mj. v tom je i videt rozdil potreb uzivatelu P1/P2 a Vision) zaznam zemep. polohy ci jeji zobrazeni na mape (pozdejsi), mel by jsi vedet, ze i dlouho pred prichodem Vision (coz mozna byl Tvuj vstup do tohoto sveta) tady byly i jine "zarizeni" pro jeji sledovani (ruzne GPS/GSM lockers, OSD systemy atd.), napr. muj iOSD MkII to vc. asi dalsich 100 parametru z NAZA zaznamena a umozni pozdejsi zpracovani, napr. takoveto :
Google vystup z meho iOSD MkII
Google vystup z meho iOSD MkII

A k tomu se nepotrebuje zadny dalsi "iCokoliv".
P1/P2 edice je urcena pro neco jineho, nez jsou potreby vlastniku iCokoliv, pro nez byl Vision primarne jako dobre platici skupinu zakazniku vyvinut, a kteri jsou ochotni si ke svemu milackovi dokoupit cokoliv. Takrka 90% se vetsinou nejedna o zadne modelare, nadsence ci video semi/fullprofiky, Ti samozrejme maji jine potreby. Je to na dlouhou debatu, ktera tady jiz byla a jiste i bude, a nechci se do ni dale poustet.
Moje reakce byla spise proti te Tve snaze delat nejake srovnani Vision a P2 (P1), coz je nesmysl, a nechci se opakovat. S tim souvisi i cenove srovnavani. P1/P2 ma diky standardnimu vybaveni 2.4GHz pro ovladani zasadne delsi dolet (dosah ovladani), pouziti FPV, plnohodnotneho gimbalu Zenmuse a kvalitni kamere GP B.E. z nej na rozdil od Vision dela skutecny stroj pro nataceni kvalitniho leteckeho videa, ale tj. opet oakovane mlaceni prazdne slamy.
A Pelikan CR ? Mimoto, ze je zde hlavnim distributorem DJI, se po zahajeni prodeje P1 loni v zime nejak zasadne nezajimali o potreby a problemy zdejsich uzivatelu, takze me prijde docela zabavne nyni tady davat na nej odkazy a odvolani jako nejakeho supertechnicke guru pres Phantomy. Jsou motivovani pouez byznysemKdejaky uzivatel zde i jinde, a nekteri prodejci (vime kdo) toho o tom vi znacne vice, nez tento cesky distributor. Mj. moje osobni zkusenost z lonska.
A Vision s gimbalem ze je "levnější alternativou k P2 pro stabilizované natáčení" :mrgreen: ? Nesmysl, kdyz pominu jiz opakovane argumenty o zcela jine fokusaci obou rad, je Vision pro lidi s iCokoliv, coz muze byt naopak dalsi investice pro cloveka, ktereho iCokoliv nezajima.
Václav Procházka

#124 Příspěvek od Václav Procházka »

"Pelikán DJI" rovná se pan Rešátko, alespoň to tak Dan Pelikán prezentuje :-)
gardenroute

#125 Příspěvek od gardenroute »

Václav Procházka píše:"Pelikán DJI" rovná se pan Rešátko, alespoň to tak Dan Pelikán prezentuje :-)
Vymluvne :mrgreen:
dave21

#126 Příspěvek od dave21 »

Ja ho nijak neobhajuji a ani mě nijak zvlášť nezajímá. Sám jsem tu v minulosti říkal, žeP2V žádné stabilizovane natáčení není. Ale pořád nevidím jeho chybu v tom, že si někdo nedá dohromady rozdíl P2V a P2. Videí je všude miliony a pak se diví,že to přeci není stabilizovanéjak si představoval z videí s gimbalem.
DJI Phantom 2 Vision, Aerialfreaks Cyclops gimbal, upgradovaný wifi extender RE700 z P2V+
texmur

#127 Příspěvek od texmur »

někdo z majitelů P2V mi říkal že má být uvolněna nějaká aplikace pro Android, která umožní zdarma až 16 waypointů - máte k tomu někdo nějakou informaci?
Phantom 4, ipad air2 cellular, tracker RF V16
gardenroute

#128 Příspěvek od gardenroute »

texmur píše:někdo z majitelů P2V mi říkal že má být uvolněna nějaká aplikace pro Android, která umožní zdarma až 16 waypointů - máte k tomu někdo nějakou informaci?
Potrebujes ale DJI 2.4G Bluetooth DataLink (ten ale jede na 2.4 GHz, takze je pro vse ostatni, jen ne Vision, ktery ma RC na 5.8 a WiFi video na 2.4), a iPad Ground Station. To ale skutecne jen zatim na iOS. Pokud se tedy bavime o NAZA autopilotovi... Takze pokud je rec o Phantomech, tak P1 a P2, ne Vision.
Staci se podivat na web DJI.
texmur

#129 Příspěvek od texmur »

Děkuji za odpověď to co píšeš vím, jen jsem dostal asi špatnou informaci že jsou waypointy i na P2V
Jestli mohu ještě jeden dotaz:
plánuji pořídit P2+gimbal+hero 3 ale nevím jak smysluplně s tímto setem fotografovat. Představa že budu 15 minut ve vzduchu, dám sekvenční focení a pak budu probírat stovky fotek se mi nezamlouvá. Dá se nějak udělat aby Hero3 na dálku pořídilo fotku na můj povel?
Děkuji za info
P.S. závidím tě kteří už p2 mají nemohu se svého dočkat :D
Phantom 4, ipad air2 cellular, tracker RF V16
Libor74

#130 Příspěvek od Libor74 »

myslim ze i vision by to mel zvladnout:
http://www.dji.com/phantom-2-vision-wil ... abilities/
dave21

#131 Příspěvek od dave21 »

gardenroute píše:A Vision s gimbalem ze je "levnější alternativou k P2 pro stabilizované natáčení" :mrgreen: ? Nesmysl, kdyz pominu jiz opakovane argumenty o zcela jine fokusaci obou rad, je Vision pro lidi s iCokoliv, coz muze byt naopak dalsi investice pro cloveka, ktereho iCokoliv nezajima.

Ahoj, nevím čemu říkáš "iCokoliv", já ovládám kameru androidem. Nemohu v tvé větě najít argument, proč je srovnání P2V a P2 nesmysl? Já jsem se rozhodoval o koupi mezi P2+zenmuse+GP3+FPV+iOSD vs. P2V+dodatečný alternativní gimbal, které jsem uváděl výše.

P2 = 42 tisíc Kč - p. Řešátko mi posílal nabídku
+ delší dosah (přes 1000m)
+ o něco lepší kvalita obrazu GoPro3
- nemožnost spouštět/vypínat video nahrávání, není možnost instantního fotografování
- těžší stroj po osazení všech doplňků, větší odběr energie, menší výdrž (můj předpoklad nemůžu srovnat)
- při havárii mimo přímou viditelnost mám záznam poslední známé polohy GPS, musí se však nejřív natáhnout do PC ((oprav mne pokud se lze přímo v terénu zorientovat o poslední poloze stroje, nevím co vše umí iOSD, když nemáš PC u sebe)

P2V = 27 tisíc Kč + co bude stát alternativní gimbal (dnes Dronexpert 12 tis Kč, bude rotorpixel, cena bude dál klesat).
- kratší dosah (do 500m)
- o něco horší kvalita obrazu FC200 (většině uživatelů rozdíl subjektivní)
+ možnost spouštět/vypínat video nahrávání, možnost instantního fotografování
+ Lehčí stroj, větší výdrž (1160g)
+ Při havárii mimo přímou viditelnost mám přímo v aplikaci na mapě zobrazenou poslední známou polohu stroje

Já nikomu necpu a nedělám marketing P2V, původně jsem byl prakticky rozhodnutý pro P2, ale chci říct, že když ne dnes, tak po uvedení na trh gimbalu pro P2V alternativními výrobci, srovnání těchto dvou strojů má SMYSL a nechápu tvůj výsměch nad myšlenkou, že P2V s gimbalem bude "levnější alternativou k P2 pro stabilizované natáčení"

Toť mé argumenty, a ještě jednou říkám, nemám nic proti tobě a tvý videa jsou fascinující.
gardenroute

#132 Příspěvek od gardenroute »

texmur píše:Děkuji za odpověď to co píšeš vím, jen jsem dostal asi špatnou informaci že jsou waypointy i na P2V
Libor74 píše:myslim ze i vision by to mel zvladnout:
http://www.dji.com/phantom-2-vision-wil ... abilities/
To jsem nevedel, ale ma to byt az nekdy unor 2014. Nicmene kazdy by mel vedet, ze letani podle waypointu v teto kategorii neni v CR povolene. Docela se toho bojim, jasny vysledek jen bude ten, ze nam to tady UCL jen vice utahne.
texmur píše:plánuji pořídit P2+gimbal+hero 3 ale nevím jak smysluplně s tímto setem fotografovat. Představa že budu 15 minut ve vzduchu, dám sekvenční focení a pak budu probírat stovky fotek se mi nezamlouvá. Dá se nějak udělat aby Hero3 na dálku pořídilo fotku na můj povel?
Pokud si pořídíš tento instant set, musíš se smířit že to nejde. Pokud si pořídíš/postavíš jinou koptéru, použiješ jinou Tx, tak možnosti jsou, i pro GP je adapter, kterym lze ovladat jednotlive snimky, GP ma vzadu systemovy konektor. Nicmene GP kamera neni ve sve podstate urcena pro foceni, primarne dela vyborne video. Na kvalitni fotografovani preci jen neco jineho, i Vision bude asi lepsi volba, brzy bude umet RAW, a myslim, ze na to nepotrebujes kvalitni a drahy gimbal Zenmuse, urceny pro stabilizaci videokamery.
Libor74

#133 Příspěvek od Libor74 »

Mně baví pilotovat takže nastavit body a koukat jak letí není asi pro mně ale když to bude umět vadit mi to nebude. Omezení jsou různá na dálnici se smí u nás jezdit jenom 130 km a většina aut zvládne víc. Nevidím problém v tom, že to tak lítat dokáže problém bývá v lidech když si někdo zalítá na poli podle bodů ať si, ve městě to bude horší. Ale vidím jak lidi lítají s hračkou která váží víc jak kilo kolem kostelů, nad davem lidí, na ulici nad auty atd. Chce to hodně odvahy a nebo důvěry ve své schopnosti nebo v technologie.
off
Kontaktovat uživatele:

#134 Příspěvek od off »

Libor74 píše:Chce to hodně odvahy a nebo důvěry ve své schopnosti nebo v technologie.

A nebo spíš "blahoslavení chudí duchem"...
Vlasta2

#135 Příspěvek od Vlasta2 »

přečetl jsem si pár příspěvků zpátky a nestačím se divit. Je to asi tím, že moc nesleduji dění v obchodem, kde se prodávají hotový plastový krabičky s nálepkou "Profi".
P2 za 42 litrů ...... tomu říkám nářez. A má to dosah až 1000m. Jestli je řeč o RC, tak to dnes umí skoro každá souprava, jestli je řeč o přenosu videa, tak na to si vezmu 1.brázdu .......
Problém je podle mě hlavně v tom, že dnes je Profi skoro všechno i varná konvice. Profesionální video (řekněme, že z koptéry) je velice náročná a složitá práce, zdůraznil bych slovo práce. Jen někdo má podmínky, jen někdo má schopnosti. To není nic proti koptéristům tady, to je prostě fakt. Je obrovské množství lidí, co mají skutečné profi foťáky, ale Saudka máme pořád jen jednoho..... Natočit dobře, jistou formu dokumentu je věda a navíc, je to více méně týmová práce s poměrně dlouhou přípravou. Na netu je neuvěřitelné množství videí pořízených z koptér, ale skutečných profi záznamů je jako šafránu. Většinou jsou celkem slušně zvládnutý úvodní a závěrečné titulky. Na to ovšem existují programy....
Koptéry pro profi natáčení nemají s plasťákama nic společného. Jsou velké, těžké, mají pomalé motory, velké vrtule atd., není pravda, že na focení (většinou se fotí zrcadlovkou) není potřeba gimbál. Naopak, je nezbytný a měl by být opravdu dobrý. Pro video se zase požívá většinou něco zcela jiného než GP. Tím nechci říct, že je to krám, to ani v nejmenším, ale má prostě specifické použití. Rybí oko (mimo jiné) se opravdu nedá vždy použít.
Pochopitelně vím, že většina lidí točí video (fotky dělá asi minimum) hlavně pro radost a zábavu. Proto mi přijdou některá srovnávání "co je lepší" s prominutím trochu mimo. A slogany, s naší multikoptérou natočíte profesionální video" , jsou jen obchodní žvásty. Ironii je, že kdo má ten dar od Boha, natočí skvělý "film" i s krámem a každý kdo se na to dívá mu klidně odpustí technické nedostatky (i když je to škoda) a nepotřebuje k tomu ani exotické kraje ani nahé baby. Bohužel, musím se přiznat, že já do této kategorie nepatřím........
Vlasta
p.s. snad mě za to neukamenujete, doufám..... :)
Odpovědět

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“