sobi píše:A ešte k tej vysielačke - za mňa Turnigy 9x alebo 9XR a zmeniť v nej firmware na OpenTX alebo er9x...
Jen pro info. Nová Turnigy 9XR se dodává už od výrobce s naprogramovaným firmware open source er9x i když je to starší verze a je lepší to možná updatovat na novější. Jenom stará Turnigy 9x se dodává ještě stále s neopen source firmware.
Začni nejdřív pár stovek hodin lítat a pak o tvém plánu uvažuj, dostat letadlo do vzduchu a přivést ho opět na zem, není až taková sranda jak to vypadá.
Určite treba začať s lietaním, ale voči tým pár stovkám hodín si dovolím oponovať. Dôležité je vybrať si vhodný model - Bixler je dobrá voľba - a ideálne je mať niekoho, kto Ti ho zalieta a všetko vysvetlí. Ak nie si úplné drevo, tak základné ovládanie sa naučíš za pár letov. Práve dnes som kolegovi, nováčikovi, vysvetlil, čo má presne robiť, nastavili sme lietadlo (Beta) a 3-krát sám vzlietol aj pristál. Lietadlo je bez újmy. Druhá možnosť je učiť sa sám, napr. pomocou youtube, diskusných fór, ... Je to bolestivejšia cesta, ale z vlastných skúseností viem, že schodná. Tiež je dobré začať simulátorom na počítači, nech si vybuduješ reflexy na smery páčkovania - dá kúpiť za pár desiatok dolárov z ebay-u. A ešte jedna vec, ktorá tu určite opäť rozprúdi diskusiu, je použitie záchranného stabilizačného systému - keď si spomeniem, ako som bol posr., keď som robil svoj prvý loop a roll bez neho a následne s ním, tak je to 1:100. Je rozdielny pocit vedieť, že keď niečo nevyjde, tak pôjdeš zbierať trosky a tak skoro si nezalietaš voči vedomiu, že prepnutím prepínača lietadlo sa vyrovná a budeš mať čas si rozmyslieť, čo ďalej. Jednen z módov ArduPillota je práve tento "level flight".
SiNTEx píše:Ahoj, nějakou dobu si už hraju s Arduinem a narazil jsem na zajímaví projekt, Ardupilot (APM). Chtěl bych si vyzkoušet postavit nějaké levné letadlo a nechat ho řídit pomocí APM s GPS. Ardupilot Mega 2.6 s GPS není levná záležitost ($239). Kolik by mě mohlo stát nějaké levné letadélko s veškerou další výbavou ale bez ovladače (ovládat ho bude pouze APM pomocí MissionPlanneru). Je mi jasné, že asi nepřežije moc dlouho, proto chci jen nutné minimum. Jak je složité APM připojit k motru a řízení letadélka aby to fungovalo? Máte někdo s APM zkušenosti nebo nějaké rady? Vyhlédl jsem si zatím toto:
Potřebovat budu dále baterii, 30A regulátor ESC, 2 x 9g Servo pro vztlakové klapky (volitelné). Ještě něco dalšího? Předem děkuji za odpovědi.
Ahoj SiNTEx! Nedaj sa odradiť od svojho zámeru. Ja som dostal Bixlera a APM 1.4 do vzduchu bez toho, aby som vedel lietať. Choď si za svojím cieľom. Lietať Ťa naučí APM. Držím Ti palce.