Zlín Z-50 najdem niekoho na vyrezanie?
Re: Zlín Z-50 najdem niekoho na vyrezanie?
Ukaž nějaký náhled na tu konstrukci..
http://www.miki-rcletani.wbs.cz/
http://marekrc.rajce.idnes.cz/
dneska dokreslím 3 verzi.No,jsem cvok,měl jsem jí začít hned,vlastně je to klasika.NACA 0018-NACA0012,žebra odlehčená topolovka a potah balza 2mm,jen křidýlka budou asi překližka 2mm s parádním odlehčením,moooc se mi to líbí a chci je potáhnout jen 0,5mm prekližka,mělo by to jít ohnout,ještě jsem to nedělal.Chci minimální mezery!!
Nevím jak to bude těžký,ale jsem si jist,že oproti předloze to bude MNOHEM lepší!
Docela jsem zíral,že bod otáčení není v geometrickém středu kružnice náběžky pohyblivé části křidýlek,ale je posunut hooodně dozadu,takže to vystupuje NAD obrys jak svina.Neveřím,že to bylo správně.
Zkusím to sejmout z obrazovky,z cadu ještě neumím jinak brát obrázky.
Nevím jak to bude těžký,ale jsem si jist,že oproti předloze to bude MNOHEM lepší!
Docela jsem zíral,že bod otáčení není v geometrickém středu kružnice náběžky pohyblivé části křidýlek,ale je posunut hooodně dozadu,takže to vystupuje NAD obrys jak svina.Neveřím,že to bylo správně.
V jakém programu to kreslíš?
http://www.miki-rcletani.wbs.cz/
- LittleFalco
ok-glider píše:Docela jsem zíral,že bod otáčení není v geometrickém středu kružnice náběžky pohyblivé části křidýlek,ale je posunut hooodně dozadu,takže to vystupuje NAD obrys jak svina.Neveřím,že to bylo správně.
Ver, je to spravne. Jde (podle sveho stvoritele) o Frieseho kridelko. Dela to same, co elegantnejsi diferenciace kridelek, ale dobre funguje rozdil od ni i pri velkych uhlech nabehu.
Zpátky doma, v kopcích :-)
-
JardaRůžička
ok-glider píše:Dela to same, co elegantnejsi diferenciace kridelek
Pořád se mám co učit. Žil jsem v přesvědčení, že účelem tohoto uspořádání je hmotové vyvážení křidélek.
to JardaRůžička
Ten můj obrázek je z poloviny křídla(prostřední závěs) a ty myslíš konec křídla,kde má padesátka závaží na ramínku.

Ten můj obrázek je z poloviny křídla(prostřední závěs) a ty myslíš konec křídla,kde má padesátka závaží na ramínku.
-
JardaRůžička
Pak mi ale pořád nedochází, jak má to uspořádání mít efekt diferenciace křidélek?
to JardaRůžička
Mám takový podezření,že tohle funguje spíš jako napůl vysunutý brzdící štít,štítek...štíteček.
A šup rovnou do vývrtky....
Možná odtud pramení špatná pověst modelu.
Navíc jsem nenašel jedinou fotku skutečné padesátky,kde by to tkhle bylo vykloněný.
Docela mě to znepokojuje.
Frieseho klapky jsou hlavně na zvětšení vztlaku,o Fowlerových nemluvě.
Jsem z toho zmatenej...
Mám takový podezření,že tohle funguje spíš jako napůl vysunutý brzdící štít,štítek...štíteček.
A šup rovnou do vývrtky....
Možná odtud pramení špatná pověst modelu.
Navíc jsem nenašel jedinou fotku skutečné padesátky,kde by to tkhle bylo vykloněný.
Docela mě to znepokojuje.
Frieseho klapky jsou hlavně na zvětšení vztlaku,o Fowlerových nemluvě.
Jsem z toho zmatenej...
-
JardaRůžička
ok-glider : Koukám, že se technice vchybila nějaká vloudička, to tvrzení o obdobě diferenciace křidélek nebylo Tvoje, ale systém to tam vrazil coby citaci Tvého textu. Mne to jen utvrzuje v původním názoru, tedy že s diferenciací křidélek to sotva má něco společného.
To nevadí,jen jsem chvíli hledal,kde jsem co napsal až pak mi to došlo.
Hele,potřebuji pomoct,nedokážu se rozhodnout.
Pův plán má 1 servo pro křidýlka v centroplánu,mě by se líbily 2 menší serva přišroubovat do žeber na placato,jen nevím,jestli by nebyl pův plán lepší pro následnou ůdržbu....
Prostě se musím krotit abych se neutopil ve změnách.
A docela by mě pomohly fotky křídla nějakýho YAK-55M rozp.150cm...asi.
Na vláknu Haoikong Zlín jsem bohužel žádný fotky vnitřku křídla nenašel.škoda.
Hehe,na starý kolena budu kopírovat u číňanů
Hele,potřebuji pomoct,nedokážu se rozhodnout.
Pův plán má 1 servo pro křidýlka v centroplánu,mě by se líbily 2 menší serva přišroubovat do žeber na placato,jen nevím,jestli by nebyl pův plán lepší pro následnou ůdržbu....
Prostě se musím krotit abych se neutopil ve změnách.
A docela by mě pomohly fotky křídla nějakýho YAK-55M rozp.150cm...asi.
Na vláknu Haoikong Zlín jsem bohužel žádný fotky vnitřku křídla nenašel.škoda.
Hehe,na starý kolena budu kopírovat u číňanů
- LittleFalco
ok-glider píše:Mám takový podezření,že tohle funguje spíš jako napůl vysunutý brzdící štít,štítek...štíteček.
Ano, to je spravne. A jim vyvozeny odpor generuje silu, ktera pusobi proti "parazitnimu" zataceni, ktere pri kloneni (vychylce kridelek) vznika. Je to popsane k kazde lepsi ucebnici aerodynamiky.
Tohle bylo, pokud to vim spravne, historicky prvni reseni. Diferenciace kridelek prisla az pozdeji. Ta je elegantnejsi, nevyrabi zadny zbytecny odpor. Jenze-Frieseho kridelko dobre funguje ve vetsim rozpeti uhlu nabehu. A maka dobre bez ohledu na polohu, hlavou nahoru, nebo dolu. Coz je u akrobatu velkou vyhodou
Az budu doma, muzu ofotit nejaky nakres z ucebnice. Stejne jako kridlo padiny v meritku 1:1
to Litle Falco
Hmm,takže to mám zase blbě?
Ten výkres mě zajímá,prosím,pošli mi jej.
Docela mě to trápí,nechci si přidělávat zbytečnou práci.
Hmm,takže to mám zase blbě?
Ten výkres mě zajímá,prosím,pošli mi jej.
Docela mě to trápí,nechci si přidělávat zbytečnou práci.
- LittleFalco
Najdu a poslu.
Prosit neni treba, staci, kdyz me vemete do party, az budete delat vyrezy
)
Prosit neni treba, staci, kdyz me vemete do party, az budete delat vyrezy
Výřezy budou pro všechny.A zase to vyvěsím na Uložto,pro radost dalším modelářům a fanouškům československých letadel.
Jen mi to jde všechno hrozně pomalu