Náhrada napájení NiMH v letadle

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
tom1977

Re: Náhrada napájení NiMH v letadle

#31 Příspěvek od tom1977 »

http://www.kostkamodelcentrum.cz/obchod ... olozek=288
Jak bych to měl správně zapojit?Tu původní NiMhku jsem měl napojenou přez klasický mechanický vypínač na boku letadla,který má v sobě přípojku pro nabíjení baterie a od něj do přijímače....???
JosefSvejk

#32 Příspěvek od JosefSvejk »

tom1977 píše:http://www.kostkamodelcentrum.cz/obchod.aspx?kategorie=3&polozka=17674&stranka=0&polozek=288
Jak bych to měl správně zapojit?Tu původní NiMhku jsem měl napojenou přez klasický mechanický vypínač na boku letadla,který má v sobě přípojku pro nabíjení baterie a od něj do přijímače....???

Použiješ jen ty tlusté kabely a zapojíš stejně jako starou NiMh baterii. Nabíjet budeš taky stejně (jen jiným programem nabíječky). Jednou za čas můžeš baterii vyjmout z modelu a pomocí balančního konektoru srovnat články nabitím s balancováním.

(A píše se přes, ne přez.)
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
JardaRůžička

#33 Příspěvek od JardaRůžička »

Nemám nic proti LiFe, naopak, vývoj je přinesl. Ale původní dotaz byl na NiMh. A konkrétně:
LV píše:JardaRužička, nabiť NiMh prijímačovky za 1,5hod. je s prepáčením pičovina. To musia byť rozpálené do červena. Prijímačovky NiCd a NiMh sa nabíjajú prúdom 0,1C!!!!

S tímhle malinko nesouhlasím. Nevím sice, čemu konkrétně říkáš prijímačovky, ale já jsem se zmiňoval o Sanyo Eneloop, které vytrvale používám kde se dá - vysílač, skoro všechny moje éra až do rozpětí 2,5 m, foťák...
Tady máš jejich oficiální datasheet od Sanya: http://www.eneloop.info/fileadmin/web_d ... -3UTGB.pdf
Kdyby se Ti to nechtělo otevírat, doporučují tam rychlou verzi nabíjení 2A po dobu 1,1 hodiny. To sám nepoužívám, běžně je nabíjím proudem 1A na delta peak a nijak přehnaně se při tom nehřejí. A navíc jim to evidentně vyhovuje, protože mi v tom režimu slouží již léta, zatímco klasické NiMh jsem dávno zahodil. eneloopy se od nic neskutečně liší.
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od StanleyT28 »

Do menších modelů používám v pohodě NiMh. Během tří sezon co mám obyčejný pětičlánek 2000 mAh v modelu a absolvuju s ním kolem 100 letů za rok je stále ve výborné kondici. Nabíjím 0,5 C, běžně po jednom letovém dni dobíjím kolem 400 mAh cca za 25 - 30 minut. Serva mám analogová, standartní. Výhodu vidím v hmotnosti a jednoduchosti instalace, nevýhody to má také. Takže souhlasím s Jardou Růžičkou, ale ostatní názory nevyvracím.
tom1977

#35 Příspěvek od tom1977 »

Můžu vás poprosít o hlasování,ať už nad tím nepřemýšlím...díky :)
VTjr

#36 Příspěvek od VTjr »

Já bych chtěl ale upozornit na jednu věc. :!:
Pro někoho paradoxně :roll: (ale ve skutečnosti je to naprosto logické) se 5-článková přijímačová baterie vybije dřív než 4-článková stejné kapacity jednotlivých článků. :mrgreen:
Je sice pravdou, že 5-článková baterie má v sobě víc energie, ale v důsledku vyššího napětí všem servům vzrostou jak jejich momenty tak i rychlost ale je to vykoupeno vyšším proudem. Jelikož výdrž baterky teoreticky je podíl kapacita/proud tak vyšší napětí je z tohodle hlediska irelevantní.

Čili pokud je síla serv dostatečná, tak nahrazovat 4-článkovou baterii 5-článkovou asi nemá moc význam. Tazatel Tom1977 chce totiž řešit výdrž, a ne sílu a rychlost serv! :wink: Náhrada za 5-článkovou baterii docílí spíš opak. :(

I když ono to není vždy vše zas tak jednoznačné, protože momenty serva a tím i odběry budou výrazně vyšší jen tehdy, když budou i víc zatěžovány (aerodynamickými sílami a pod), nicméně i tak se v tom lepším případě výdrž klesne jen málo nebo se nezmění vůbec, ale rozhodne nevzroste. :roll:

Já bych navrhoval především se nespoléhat na NiMh články ale na staré dobré NiCd, konkrétně třeba tyto http://www.sos.sk/?str=371&artnum=53154 ... 700-scr-1z.
I když jejich jmenovitá kapacita je jen 1700mAh, reálně při větší zátěži budou mít trochu větší výdrž než tužkové rozměrově menší, lehčí ale s papírově vyšší kapacitou NiMh Enelopy či jiné. Jejich udávaná jmenovitá kapacita se totiž měří při poměrně malých proudech (nevím přesně, ale jsou to stovky mA) a jakmile je zatížíš jednotkami ampér, tak jejich využitelná kapacita výrazně klesne. Zatím co 1700SCR jsou na veliké odběry přímo stavěné a pokles kapacity bude při jednotkách ampér minimální.
No a spolehlivost a výdrž bych řešil tím, že bych měl takové baterie 2ks a po odlétání cca 5-6 startů bych tu "unavenou" vyměnil za čerstvou.
Rozhodně taky instalovat ten kontrolér napětí neuškodí.

Co se týče napájeni z LiPol a použití BECu na stabilizaci na to nemám vyhraněný názor, ale jsem spíš proti tomu. Jednak při tolika servech je riziko, že někdy BEC nebude proudově stíhat. Ale každopádně je to další "zbytečná" věc v instalaci, která se může pokazit, a tím snižuje spolehlivost celé instalace. :!: Proto bych v případě jiných než NiCd baterií volil radši takové druhy, co bez stabilizace budou mít napětí v rozsahu 5 až 6V (čili např LiFeP A123). čim je ta instalace jednodušší tím lépe. Kdybych tam ten UBEC dával, tak bych určitě přidal i nějaké kondy. Tím nechci nastartovat flameware, na to radši nikdo nereagujte! :lol:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
JardaRůžička

#37 Příspěvek od JardaRůžička »

VTjr píše:5-článková přijímačová baterie vybije dřív než 4-článková
Já ty Eneloopy používám coby čtyřčlánek v malých érech a jako 2 x pětičlánek ve velkých. Tehdy je ale mám sloučené přes diody, takže výsledné napětí je řekněme "4,5-článek".
VTjr

#38 Příspěvek od VTjr »

JardaRůžička píše:Já ty Eneloopy používám coby čtyřčlánek v malých érech a jako 2 x pětičlánek ve velkých. Tehdy je ale mám sloučené přes diody, takže výsledné napětí je řekněme "4,5-článek".

Ty ale nedáváš 5 články ani kvůli výdrži ani kvůli momentu, ale proto, aby si kompenzoval úbytek napětí na diodách. A to má určitě význam. :) Slučovat dva 4-články přes diody by už mohlo být pro některé obvody nebezpečné. :(

Jaké diody používáš?
JardaRůžička

#39 Příspěvek od JardaRůžička »

VTjr píše:Jaké diody používáš?

Dvojité schottky v pouzdru TO-220. Časem jsem podle dostupnosti používal různé typy, dnes se mi jako cenově výhodné a dostatečně dimenzované líbí tyto:
http://www.gme.cz/img/cache/doc/223/097 ... heet-1.pdf
Je to 2 x 10A v jednom pouzdru a používám jedno pouzdro pro každý zdroj. Pětičlánky v tomto případě skutečně mám proto, aby (s nějakou rezervou) vykryly úbytek na těch diodách. Dimenzování těch diod je pro uvedené zdroje až přehnané, ale jsou levné a já je především montuju na desky, které tu a tam udělám i někomu s většími nároky na odběr serv.
Přílohy
IMG_6529.jpg
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od jyrry »

Když vidím tu rozvodnou desku - jak (pokud) pojišťuješ servokonektory aby se nesetřásly z těch pinů?
jyrry.webnode.cz
VTjr

#41 Příspěvek od VTjr »

Hezké :D
Předpokládám, že na čevené T-konektory připojuješ ty 5-články.
Těmy dvojžiláky vedeš signály pro jednotlivá serva z přijímače, trojžílovými dostaneš do něj i napájení. Ale jsou 2, proč?.
Serva pochopitelně nastrkáš na ty piny uprostřed destičky.
A na ty 2 zelené konektory (či co to je za součástka) připojuješ co? :?:
A taky jak máš vyřešeno vypínání? To je ten VMOS FET uprostřed, či co to je?
Vypínač se asi nacvakne na ten dvojpin mezi T-konektory. Ale na co složí ty 2x 3piny po bocích dole vedle T-konektorů?

(Rozlíšení fotky nedovoluje abych mohl přečíst popisky).

Jinak, já mám spíš menší modely, kde zatím rozvodné destičky neřeším. Ale taky jsem si chtěl vyrobit podobnou destičku pro starší F3A 2x2m, které jsem zdědil a teď dávám dohromady. Pořád se však nemůžu rozhodnout jaký typ konektoru zvolit pro přijímačové baterky. Taky jsem uvažoval o T-konektoru (dokonce jich několik párů i zakoupil), ale pár lidí mě odradilo, že prý jsou nespolehlivé. Jaké máš s nimi zkušenosti Ty?
LV
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od LV »

JardaRůžička píše:...a jako 2 x pětičlánek ve velkých.

Definuj, čo je u teba veľký model?
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
LV
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od LV »

VTjr píše:Ale taky jsem si chtěl vyrobit podobnou destičku pro starší F3A 2x2m,

Do malého éra ako je F3A 2x2m rozvodnú dosku nepotrebuješ.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
JardaRůžička

#44 Příspěvek od JardaRůžička »

jyrry píše:jak (pokud) pojišťuješ servokonektory
Původně jsem tam dělal takovou hrazdičku (fotku nemám), ale časem jsem od toho upustil. I v těch konektorech, kam jde jej jedna žíla (signál) je ještě druhá (protilehlá, mínus) dutinka a tak to drží slušně.
VTjr píše:trojžílovými dostaneš do něj i napájení. Ale jsou 2, proč?.
Pro sichr. Prostě zálohovaná cesta napájení přijímače.
VTjr píše:A na ty 2 zelené konektory (či co to je za součástka) připojuješ co?
To jsou MPX konektory určené k připojení levého a pravého křídla. Tak, aby se odpojila celá jeho instalace jedním a nezaměnitelným konektorem. Kvůli tomu jsou i ty páry vpravo a vlevo namotovány obráceně (zásuvka / zástrčka).
Mosfet uprostřed je skutečně vlasní výkonový vypínač palubního systému (používám vždy na víc než 100 A) a ovládá se libovolným mechanickým vypínačem, připojeným, jak jsi odhadl. A to inverzně, tj. kdyby se rozpadl nebo úplně zmizel, systém zůstane zapnutý.
Ty trojpiny vedle T-konektorů jsou k nabíjení, případně se tam dá připojit indikace napětí zdrojů. Tehdy používám jeden LED indikátor, který tam zapojuji přes 3-polohový přepínač.
S T-konektory jsem dosud nenarazil na problém.
LV píše:Definuj, čo je u teba veľký model?
Pro mě je to cca nad 2 m, samozřejmě záleží na dalších charakteristikách, neberu to striktně. Podotýkám, že jsem uváděl, že v nich používám 2 x 5-tičlánek Eneloop, ne vždy rozvodnou desku.
VTjr

#45 Příspěvek od VTjr »

LV píše:Do malého éra ako je F3A 2x2m rozvodnú dosku nepotrebuješ.

No veď hej, každý máme inú predstavu čo je veľké a čo malé a ešte aj tá sa časom vyvíja. Boli časy, keď sa mi 1,6x1,6m F3A s desinou motorom zdalo neskutočne veľké :lol:
Samozrejme drahý Power Box by som do svojich modelov nedával, ale z čisto praktických dôvodov (napríklad prehľadnejšia kabeláž, dobíjanie/zálohovanie RX batérií, elektronické vypínanie a aj to jednoduchšie rozoberanie) o takej podobnej, možno o čosi jednoduchšej, doske uvažujem.
Samozrejme otázka spoľahlivosti a bezpečnosti je prvoradá, kde viac konektorov prináša potenciálne väčšiu pravdepodobnosť poruchy. Ale samozrejme dôležitý je aj výber vhodných konektorov - preto moja otázka ohľadne T-konektora.
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“