A zakladateli vlákna bych doporučil koupit taky nějaký metrový EPP akro a metora nechal mentorem ten je tak na looping. Úšetříš si trápení a zlozvyků.
Létající začátečník: simulátor ANO či NE?
Re: Létající začátečník: simulátor ANO či NE?
Na začátek bych asi sim doporučil, ale s postupující dobou raději mlátím s pryžovkou nějak nemůžu najít letadlo co by se na simu chovalo aspoň trochu jako letadlo
(mám phoenixe) a tak mě to nějak nebaví. Proto dotaza na HonzuS, který sim se ti zdá lepší díky.
A zakladateli vlákna bych doporučil koupit taky nějaký metrový EPP akro a metora nechal mentorem ten je tak na looping. Úšetříš si trápení a zlozvyků.
Lítal jsem dost Aerofly Pro Deluxe. Nejlíp se mi trénovalo s třímetrovou extrou (s těma kapkama). Trošku těžiště dozadu, větší výchylky (podle toho, co chceš trénovat). Dobrý byl i RFG 3,5 - 4. RFG doporučoval i Donatas https://vimeo.com/3497906
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
walter2 píše:Jestli váháš s tím, zda simulátor ANO nebo NE a zatím neřešíš jaký, tak existují i verze zdarma (stačí koupit kabel k vysílačce pro připojení USB ).
http://rcdeskpilot.com/
http://modelsimulator.com/
Toto není dobrá rada. Pokud už létá tak mu free základní simulátor moc nového nedá. Chce to na nácvik akrobacie, tudíž smysl má jen něco pořádného.
dík za některé odpovědi, které jsou smysluplné a kterých si vážím. Budu shánět SIM
Ještě existuje Reflex XTR. Na letadla není špatný, ale nevím jak je to s jeho aktuální podporou.
Já sem ho přestal upgradovat v okamžiku, kdy přešli na novou verzi interface.
http://simwerk.de/reflex-xtr-flugsimulator
Já sem ho přestal upgradovat v okamžiku, kdy přešli na novou verzi interface.
http://simwerk.de/reflex-xtr-flugsimulator
scarabeus píše: Phoenix, Aerofly... tyhle dva mam aktualne doma a ani s jednim neudelas chybu. Pokud bych mel volit, ktery z nich radsi, asi bych ti doporucil Phoenix.
Když máš oba, tak bys mohl znát odpověď na mou otázku.
Koupil jsem Real Flight 5.5 a prakticky ho nepoužívám protože tam je nějak divně vyřešena orientace v prostoru. Prostě nevím kde jsem. Buď vidím model nebo okolí. Klikat na ovladači na tlačítko abych se zorientoval sice funguje, ale je to docela nepraktické. Kdysi jsem používal "půjčený" Aerofly Pro Deluxe a tam byla orientace v prostoru o něčem jiném. Skoro vždy jsem věděl, kde jsem.
Teď ta otázka - Lítám jen plošníky, který z tebou zmíněných simulátorů je z tohoto pohledu příjemnější?
Mam Aerofly 5, nikoliv AFPD, ale i ten jsem mel kdysi pujceny.
Co se orientace v prostoru tyce, prijde mi Phoenix lepsi. Oboji sleduje model, a dobre. Jen u Phoenixu mi to prijde tak nejak prirozenejsi. Proto jsem psal, ze bych ho spise doporucil. Je tu ale stale riziko, ze mi to prijde s Phoenixem lepsi proto, ze je mene HW narocnejsi. Aerofly mi to tak tak stiha. Jedu na 4 roky starem notasu s externi grafarnou. Aerofly mi prijde hlavne dost drahy oproti Phoenixovi. Hlavne AFPD neni to same, co Aerofly 5, pokud vim. Preci jen se engine od te doby nejspis zmenil. Vseobecne si vsichni pochvaluji Phoenix ohledne vrtulniku, i ja zacinal na Phoenixovi kvuli vrtulnikum. Letadla, kdyz posoudim, jak se chovaji v realu, je to samozrejme trosku rozdil, ale to je predevsim kvuli "statickemu" pocasi, ktere je tam implicitne nastaveno. Staci si pridat trosku vetru a uz je to podstatne lepsi. Mohu porovnat realne vs simulovane modely od Multiplexu - Funjet a Funcub a fakt je to dost podobne (sim vs realita).
Jestli bude ale akrobacie hodne verna, tezko rict. Muzu ti jen potvrdit, ze jsem akro chvili trenoval a rozhodne mi to pomohlo pak v realu, mam 1m akrobata od RCF. Vse se ale odviji od nastaveni letadla v realu, zda je dodrzeno teziste, zda je vse opravdu rovne slepene atd. V simulatoru je toto vzdy na 100%, takze to leta jako zehlicka a posloucha.
Nemuzes si jeden z tech simu od nekoho pujcit a ozkouset, jestli ti to za to stoji?
Co se orientace v prostoru tyce, prijde mi Phoenix lepsi. Oboji sleduje model, a dobre. Jen u Phoenixu mi to prijde tak nejak prirozenejsi. Proto jsem psal, ze bych ho spise doporucil. Je tu ale stale riziko, ze mi to prijde s Phoenixem lepsi proto, ze je mene HW narocnejsi. Aerofly mi to tak tak stiha. Jedu na 4 roky starem notasu s externi grafarnou. Aerofly mi prijde hlavne dost drahy oproti Phoenixovi. Hlavne AFPD neni to same, co Aerofly 5, pokud vim. Preci jen se engine od te doby nejspis zmenil. Vseobecne si vsichni pochvaluji Phoenix ohledne vrtulniku, i ja zacinal na Phoenixovi kvuli vrtulnikum. Letadla, kdyz posoudim, jak se chovaji v realu, je to samozrejme trosku rozdil, ale to je predevsim kvuli "statickemu" pocasi, ktere je tam implicitne nastaveno. Staci si pridat trosku vetru a uz je to podstatne lepsi. Mohu porovnat realne vs simulovane modely od Multiplexu - Funjet a Funcub a fakt je to dost podobne (sim vs realita).
Jestli bude ale akrobacie hodne verna, tezko rict. Muzu ti jen potvrdit, ze jsem akro chvili trenoval a rozhodne mi to pomohlo pak v realu, mam 1m akrobata od RCF. Vse se ale odviji od nastaveni letadla v realu, zda je dodrzeno teziste, zda je vse opravdu rovne slepene atd. V simulatoru je toto vzdy na 100%, takze to leta jako zehlicka a posloucha.
Nemuzes si jeden z tech simu od nekoho pujcit a ozkouset, jestli ti to za to stoji?
Ony debaty na věrnost simulace jsou vždycky tak nějak pofidérní.
Pokud někdo nelétá tak jako Špaťas a s přesně vypiplanými modely z hlediska chování a parametrů, tak rozdíl u lepších simulátorů ani nepozná.
Nebo jinak - když si vezmu pět úplně stejných reálných modelů, tak nebudou létat úplně stejně. Každý je má trochu jinak těžké, trochu jinak seřízené a podobně. Kterému z nich se má simulace podobat?
Zkrátka dobrý simulátor má fyzikální model, který z parametrů odvodí "tak nějak by to mělo letět." A zahrne tam vše co umí. Ty dobré umí víc, než běžný letec rozliší. Rozdíly samozřejmě jsou, ale není to zcela mimo.
Velkou roli ovšem hraje vzhled a podobné věci. Mně třeba vůbec nechutnal Real Flight, protože tam bylo okolí formou textury natažené zevnitř na plátno cirkusového stanu. Všechno bylo stejně daleko a lišilo se to jen velikostí k dojmu vzdálenosti. To jsem tehdy nepobral...
Pokud někdo nelétá tak jako Špaťas a s přesně vypiplanými modely z hlediska chování a parametrů, tak rozdíl u lepších simulátorů ani nepozná.
Nebo jinak - když si vezmu pět úplně stejných reálných modelů, tak nebudou létat úplně stejně. Každý je má trochu jinak těžké, trochu jinak seřízené a podobně. Kterému z nich se má simulace podobat?
Zkrátka dobrý simulátor má fyzikální model, který z parametrů odvodí "tak nějak by to mělo letět." A zahrne tam vše co umí. Ty dobré umí víc, než běžný letec rozliší. Rozdíly samozřejmě jsou, ale není to zcela mimo.
Velkou roli ovšem hraje vzhled a podobné věci. Mně třeba vůbec nechutnal Real Flight, protože tam bylo okolí formou textury natažené zevnitř na plátno cirkusového stanu. Všechno bylo stejně daleko a lišilo se to jen velikostí k dojmu vzdálenosti. To jsem tehdy nepobral...
jio píše:Když máš oba, tak bys mohl znát odpověď na mou otázku.
Koupil jsem Real Flight 5.5 a prakticky ho nepoužívám protože tam je nějak divně vyřešena orientace v prostoru. Prostě nevím kde jsem. Buď vidím model nebo okolí. Klikat na ovladači na tlačítko abych se zorientoval sice funguje, ale je to docela nepraktické. Kdysi jsem používal "půjčený" Aerofly Pro Deluxe a tam byla orientace v prostoru o něčem jiném. Skoro vždy jsem věděl, kde jsem.
Teď ta otázka - Lítám jen plošníky, který z tebou zmíněných simulátorů je z tohoto pohledu příjemnější?
Mám taky oba, pohled na model mají de facto stejný, jako když to sleduješ v reálu. Říci který je v tomto smyslu lepší je myslím čistě subjektivní.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
Díky za odpověď. Stáhl jsem si demo a vypadá to slušně.
zdzd píše:Pokud někdo nelétá tak jako Špaťas a s přesně vypiplanými modely z hlediska chování a parametrů, tak rozdíl u lepších simulátorů ani nepozná.
Já si to neladím aby se to chovalo jako konkrétní model, ale tréninkově dobře. Používám to na trénování obratů, polohovek a tak - nemusí se to tedy chovat přesně jako moje letadlo, ale spíš univerzálně nezáludně realisticky.
Např pokud někomu padá letadlo po křídle při sebemenším náznaku pilotní chyby, je blbost to simulovat. Stejně tak uhýbání v nožovým letu (nebo u heli blbě nastavený gyro atp). To se odstraní pořízením "normálně" lítajícího reálnýho modelu.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
- JNecesanek
- Kontaktovat uživatele:
Simulátor rozhodnė ano, sám lítám Aerofly 5.7 (video v sekci akrobacie a 3D ve vlákně 3D flight video) a při mých začátcích v akrobacii mi byl simulátor neocenitelným pomocníkem a zvlášt v akrobacii si člověk ušetří spoustu drobných i větších pádů.
Nechci poukazovat na kvalitu, ale Aerofly(5.5,5.7) i nový realflight jsou oproti phoenixu úplně jinde a he lepší si zainvestovat...
Kuba
Nechci poukazovat na kvalitu, ale Aerofly(5.5,5.7) i nový realflight jsou oproti phoenixu úplně jinde a he lepší si zainvestovat...
Kuba
Jakub Nečesánek
Czech Aerobatic Team
Czech Aerobatic Team
No on je tam docela propastny rozdil v cene mezi Phoenixem a Aerofly 5... 
- JNecesanek
- Kontaktovat uživatele:
scarabeus píše:No on je tam docela propastny rozdil v cene mezi Phoenixem a Aerofly 5...
to samozřejmě nepopírám, částečně jsem jen reagoval na příspěvek, kde bylo zmíněno, že Aerofly je z těch horších simulátorů. Pravděpodobně uživatel myslel AFPD, ale je třeba zmínit, že se Aerofly vyvýjí stejně jako jiné simulátory a vůbec nepatří mezi ty horší. I já sám bych ohledně akrobacie zvolil AFPD před Phoenixem.
AFPD mám, Phoenix nikoliv, ale mám na něm nalétanou nějakou tu hodinu u kolegů.
AFPD je starší, má zastaralejší grafiku, ale na nácvik toho, co je v akro potřeba je naprosto dostatečný
Kuba
Jakub Nečesánek
Czech Aerobatic Team
Czech Aerobatic Team
Ono AFPD je super v tom, že neřeší kraviny. Třeba RFG 3 bylo hrozný, nějak tam ta fyzika nechodila. Chovalo se to střeleně. Ale na heli pěkný. AFPD má nastavitelný asi 3 parametry (nebo 9), a těma z toho letadla uděláš přesně co chceš. Nemusíš mít doktorát z raketového inženýrství abys nastavil RFG 3. Ale RFG 4ka je prý o dost lepší...
Jinak dnešní možnosti simů... tsssss
Já začínal na FMS (na jednom z těch, co ještě ani neměly fotokrajiny), to bylo maso! Vysílač Skysport 4, mechanické trimy, reverzy přepínačema a to bylo vše
Ale k simu připojit šel.
Jinak dnešní možnosti simů... tsssss