"Vrčení" serv
Re: "Vrčení" serv
Někdy je bzučení nezatíženého serva příznakem zvlněného napájení. Měl jsem takový případ, kde levná digitální serva (Savöx SH350 = HD1581) pískala i bez zátěže, pokud bylo napájení z obvodu SBEC. Ale při napájení z přijímačové baterie to bylo úplně v klidu. Běžně se to projevuje ve spojení s levnějšími regulátory, které mají spínaný BEC, ale chybí jim pořádná filtrace. V takovém případě stačí přidat do napájení kvalitní (nízkoimpedanční) filtrační kondenzátor asi 470-1000uF - nejlépe těsně u přijímače, kde slouží i jako ochrana před výpadky v důsledku poklesů napájení (tzv. "brownout").
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich
-
jonyx27
- Kontaktovat uživatele:
Pokud servo vyprava je dobre .
Ak ale vyprava a obcas chyti epileptické záchvaty tak to je zle 
Ak viem poradim. Roky praxe v modelarcine ma naucili vela ,no ucim sa stale .
Jsem jednou zalétával kamarádovi motoráka žhavíka a servo na jednom křidélku dostávalo tyhle občasné záchvaty. Naštěstí jsem to dostal na zem celé, ale málem se u toho posral...... 
petan64 píše:Někdy je bzučení nezatíženého serva příznakem zvlněného napájení. Měl jsem takový případ, kde levná digitální serva (Savöx SH350 = HD1581) pískala i bez zátěže, pokud bylo napájení z obvodu SBEC. Ale při napájení z přijímačové baterie to bylo úplně v klidu. Běžně se to projevuje ve spojení s levnějšími regulátory, které mají spínaný BEC, ale chybí jim pořádná filtrace. V takovém případě stačí přidat do napájení kvalitní (nízkoimpedanční) filtrační kondenzátor asi 470-1000uF - nejlépe těsně u přijímače, kde slouží i jako ochrana před výpadky v důsledku poklesů napájení (tzv. "brownout").
Mě to ty HD1581 nedělají. Jak jsem uvedl na začátku vlákna. Při zapojení si zabzučí, ale po zakvedlání kniplama přestanou. Ale opět jsem i z tvých slov o něco chytřejší.
Všechno jde! Pouze chcíplá koza se musí táhnout. LOOP VA Models, Hawker Hurricane e25, DX7
radi5, to ale mohl dělat i měký zdroj. Pokud se škubou serva při pojezdu jiných, bývá to zdrojem.
Lark píše:radi5, to ale mohl dělat i měký zdroj. Pokud se škubou serva při pojezdu jiných, bývá to zdrojem.
Nevím o čem mluvíš....respektive píšeš. Nebo jsi měl potřebu se vajádřit?
Všechno jde! Pouze chcíplá koza se musí táhnout. LOOP VA Models, Hawker Hurricane e25, DX7
U analogu jsem zvysene bzuceni serv pozoroval pri malo nabite prijimacove baterii. Samotne bzuceni serv jsem do tohoto zjištění neresil, ted radeji kontroluji napajeni serv pri každém delsim "bzuceni".
-
TomasTR
- Kontaktovat uživatele:
Mě to dělají taky všechna serva a nemám levný šunty, např. http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=38097 , aniž bych měl zapojený táhlo, tak bzučí, stačí hnout knyplem a přestane a za chvíli opět začne...
Moje stroje http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=341
www.rctomas.webnode.cz
www.rctomas.webnode.cz
walter2 píše:U analogu jsem zvysene bzuceni serv pozoroval pri malo nabite prijimacove baterii. Samotne bzuceni serv jsem do tohoto zjištění neresil, ted radeji kontroluji napajeni serv pri každém delsim "bzuceni".
No, fakt je ten, že jsem bateri nabitou neměl úplně. Vyzkouším s plně nabitou.
sarode píše:Nevím o čem mluvíš....respektive píšeš. Nebo jsi měl potřebu se vajádřit?
Nevím proč ta invektiva? Potřebu vyjadřovat se, nemám. Jen jsem reagoval na radi5. Když mají baterky velký vnitřní odpor, nebo jsou málo nabité, může při pojezdu jiným servem(y) škubat i servo které by mělo být v klidu, protože dochází ke kolísání napětí. Toť vše.
TomasTR píše:Mě to dělají taky všechna serva a nemám levný šunty, např. http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=38097 , aniž bych měl zapojený táhlo, tak bzučí, stačí hnout knyplem a přestane a za chvíli opět začne...
...pravda, drahý "hajtekácký šunty" bzučí víc než většína ostatních digi serv
Lark píše:Nevím proč ta invektiva? Potřebu vyjadřovat se, nemám. Jen jsem reagoval na radi5. Když mají baterky velký vnitřní odpor, nebo jsou málo nabité, může při pojezdu jiným servem(y) škubat i servo které by mělo být v klidu, protože dochází ke kolísání napětí. Toť vše.
....Ty po něm chlebem, on po Tobě kamenem....
Pro Larka
Omlouvám se, špatně jsem tě pochopil. Takže ještě jednou přijmi omluvu
Omlouvám se, špatně jsem tě pochopil. Takže ještě jednou přijmi omluvu
Nebylo to ani adresované na tebe, ale omluva se přijímá 
Lark píše:Nebylo to ani adresované na tebe, ale omluva se přijímá
Jsem rád