Ancistrus01 píše:Ahoj!
Rodiče se rozhodli že si domů pořídíme kávovar... Nechceme žádný na kapsle, ale aby namlel a kvalitně spařil kávu. Osobně bych oceni i šlehač mléka... Jenže na trhu je nepřeberné množství kávovarů a tak vůbec nevím který vybrat... Snažil jsem se i googlovat, ale informace jsou dosti roztříštěné...
děkuji za všechny rady...

Ber prosím následující jako radu někoho, kdo si prošel všemi fázemi vývoje nadšeného kávomilce:
1) když si nenecháš poradit a pořídíš ten automat, tak pro domácí použití dobré kafe mít nebudeš. Levné modely nefungují pořádně a vyžadují hromadu údržby, aby káva byla opravdu kvalitní. Ty drahé sice fungují, ale údržbu vyžadují také ohromnou. Bohužel je smutná skutečnost, že čím automatičtější automat, tím více údržby vyžaduje, aby byl výsledek pitný.
2) doma nebudeš mít "obrat" kávy takový, aby byla káva z automatu dobrá. Problém je v tom, že i zrnková káva na vzduchu velmi, ale velmi rychle degraduje. Sice pomaleji než namletá, ale stále příliš rychle na to, aby se ti stačila doma při obvyklém objemu a nedobrém uzavření zásobníků dost pokazit. Jak jsem psal výše, tak u automatu je problém s údržbou - to se týká hlavně mlýnkové a spařovací části. Jakmile je káva namleta akcelerují se procesy fermentace, oxidace a namletá káva je znehodnocena v řádu minut max několika desítek minut a při delším stání prakticky žlukne a kdo v co ještě - prostě je to pro výrobu dobré kávy nepoužitelné. Bohužel pokud budeš mít automat, tak v něm v mlýnku a dráze mleté kávy zůstává právě hromada té namleté kávy, která tam celou dobu takto degraduje a čeká dokud si nepůjdeš udělat další kafe. Pak se stane to, že přesně z tohoto bordelu, co zůstal v mlýnku ti to minimálně částečně uvaří kávu a tím jí znehodnotí chuťově - ta nově namletá čerstvá tam pak zase bude oxidovat a fermentovat do dalšího kafe.
3) Hrubost mletí kávy je potřeba nastavovat v závislosti na síle spěchování, množství kávy v "páce" ale i v závislosti třeba na aktuální vlhkosti, kterou káva chytá při mletí ze vzduchu. Tou je potřeba dohnat optimální čas průtoku vody přes upěchovanou kávu tlakem vody, který dává daná mašinka. Jenže noc z toho neumí skoro žádný automat pořádně. Takže pak to dopadá tak, že káva je jednou řidší, jednou bez pěny, jednou víc hořká, .... protože ty běžné mašinky nedokáží celkem pochopitelně vyhodnotit všechny faktory, které si normálně při ruční přípravě barista hlídá a v průběhu dne si upravuje hrubost mletí tak, aby byl výsledek konsistentní.
4) Trochu lepší výsledek než s automatem dosáhneš s extra mlýnkem a extra kávovarem (jednoduchá páka se spolehlivým tlakem a bojlerem). Jenže i pak to bude neustálý boj pokud chceš trochu konstantní kvalitu. Správně pokud nebudeš dělat jedno kafe za druhým v intervalu maximálně pár desítek minut (což doma nedělá skoro nikdo), tak bys měl mlýnek pořádně vyčistit aby v něm nezůstávaly zbytky. To je u automatu prakticky neřešitelné. U extra mlýnku je to pak otrava, která se ti postupně zají i když jsi nadšený kafař.
5) Pokud si prostě někdo koupí automat v domění, že z něj bude mít při domácím použití a 3 kafích za den dobrou kávu, tak zjistí, že to tak nefunguje. Ano něco z něj teče, ale s dobrým kafem z kavárny se to srovnat nedá právě proto, že v něm v domácích podmínkách a údržbě na kterou každý nakonec kašle objektivně nejde dostat správný výsledek.
Takže i když ti to možná tak nepřijde, tak v domácích podmínkách dosáhneš výrazně, ale výrazně lepších výsledků s radikálně menšími náklady časovými a koneckonců i finančními s nějakým kvalitním kapslovým systémem. V tom ti totiž zcela odpadá jakékoliv znečištění, které je příčinou těch potíží s normálními kávovary a automaty zvlášť. káva teče z kapsle rovnou do hrnku a tak kromě čisté vody nikde nic ve stroji nezůstává. Také káva je v kapsli uchována maximálně možně zakonzervovaná a bez přístupu vzduchu. Je slisovaná na přesný tlak, který je pro daný systém kapslí optimální pro zachování správné a konstantní doby natékání. Jediné co je potřeba zvolit je opravdu dobrý systém. Není totiž kapsle jako kapsle. Zapomeň na takové ty tassima a dolčegusta a jiné radosti, které jsou už nějak namíchané. Chce to systém, kde je v kasli výhradně káva a nic jiného a je již slisovaná podle druhu zvoleného mletí, které určuje kolik vody nateče. Když je výrobce takové kávy ještě kvalitní, tak máš vyhráno a máš zaručenu konstantní a hlavně velmi dobrou kvalitu výsledku v domácích podmínkách, které jsou objektivně jiné, než podmínky v kavárně.
Takže pokud ti nevadí čištění po skoro každém použití a máš na to čas, tak si lze hrát s dobrým mlýnkem a dobrým kávovarem (klidně poradím) a nebo pak sáhnout po kvalitních kapslích s čistou kávou (když kapsli rozkrojíš, bude v ní jen čisté namleté a voňavé kafe a NE žádné instanty a kašičky a mléka apod.) - automat je doma dost nahouby a kromě oslňování návštěv je jako zdroj dobré kávy neperspektivní.
Našlehat mléko správně párou chce trochu cviku a grifu a žádný automat to také nedokáže dobře. Pokud neumíš šlehat párou na trysce, tak nejlepší jsou jednoúčelové šlehače
třeba tady:
http://www.mall.cz/slehace-mleka/?gclid=CMfbyNPcoLwCFYlF3godhkQAPgPokud jde o dobrý kapslový systém tak mám dobré zkušenosti s Iperespressem od Illy - třeba:
http://www.nasekava.cz/nabidka/kavovary/kavovar-x7-1/kavovar-francisfrancis-x7-1-s52542571 nebo
http://www.nasekava.cz/nabidka/kavovary/kavovar-x1/kavovar-francisfrancis-x1-s124826663Příjemně mě dokázalo překvapit i Nespresso - ale bacha to dělá několik systémů - ty pro běžné domácí použití jsou některé úplné srágory, jiné (třeba ty kalíšky) jsou tak nějak funkční, ale nic - moc. Jediný, který byl ale překvapivě dobrý byl tento na polštářky
http://www.nespresso.com/pro/uk/en/professional-coffee-range nebo
http://www.nespresso-pro.com- ale obávám se, že je dostupný jen pro firmy a pro nějaké min. odběry - v maloobchodě jsem jej neviděl.
Trochu jsem se rozepsal, ale snažím se ti ušetřit trochu zklamání a hledání pokud tě zajímá dobrá káva i v domácích podmínkách, které se vyznačují velmi nárazovým a jen občasným provozem. Bohužel v domácích podmínkách jsem postupně bojoval s automaty, mlýnky a různými pákami, abych nakonec skončil u těch Illy kapslí. Jediná nevýhoda je, že jsi omezen na sortiment daného výrobce, ale pro domácí využití se s třeba u toho Illy dokáži s 5-ti druhy kávy a jednou bezkofeinovou variantou smířit a na extra chuťě musím holt do kavárny. Ale zato mám stále dobré i to co mám doma. draze nakoupené předchozí stroje jsem pak se ztrátou prodával, neb výsledky byly buď vykoupené strašnou režií údržby, nebo nebyly takové, jaké jsem očekával.