Výběr kávovaru

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

Výběr kávovaru

#1 Příspěvek od Ancistrus01 »

Ahoj!
Rodiče se rozhodli že si domů pořídíme kávovar... Nechceme žádný na kapsle, ale aby namlel a kvalitně spařil kávu. Osobně bych oceni i šlehač mléka... Jenže na trhu je nepřeberné množství kávovarů a tak vůbec nevím který vybrat... Snažil jsem se i googlovat, ale informace jsou dosti roztříštěné...

děkuji za všechny rady... :)
Doctor2

Re: Výběr kávovaru

#2 Příspěvek od Doctor2 »

záleží kolik kč do toho jsi ochotný dát
názorů bude asi spousta, ale doma máme už 6let DeLonghi (typ přesně nevím, ale stál tehdy asi 18kkč) a i přes to že mě pár známých zrazovalo, tak to zatím funguje super.
Až doslouží, tak půjdu do nějakého základního modelu kávovarů zn. JURA.
Discus2 3,2m, EXTRA 330L 2,4m + DL50, FunJet 2x, ZOOM XXL
HELI: MINITITAN E325, T-REX 550 3gx
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jindraj »

Ancistrus01 píše:Ahoj!
Rodiče se rozhodli že si domů pořídíme kávovar... Nechceme žádný na kapsle, ale aby namlel a kvalitně spařil kávu. Osobně bych oceni i šlehač mléka... Jenže na trhu je nepřeberné množství kávovarů a tak vůbec nevím který vybrat... Snažil jsem se i googlovat, ale informace jsou dosti roztříštěné...

děkuji za všechny rady... :)

Ber prosím následující jako radu někoho, kdo si prošel všemi fázemi vývoje nadšeného kávomilce:

1) když si nenecháš poradit a pořídíš ten automat, tak pro domácí použití dobré kafe mít nebudeš. Levné modely nefungují pořádně a vyžadují hromadu údržby, aby káva byla opravdu kvalitní. Ty drahé sice fungují, ale údržbu vyžadují také ohromnou. Bohužel je smutná skutečnost, že čím automatičtější automat, tím více údržby vyžaduje, aby byl výsledek pitný.

2) doma nebudeš mít "obrat" kávy takový, aby byla káva z automatu dobrá. Problém je v tom, že i zrnková káva na vzduchu velmi, ale velmi rychle degraduje. Sice pomaleji než namletá, ale stále příliš rychle na to, aby se ti stačila doma při obvyklém objemu a nedobrém uzavření zásobníků dost pokazit. Jak jsem psal výše, tak u automatu je problém s údržbou - to se týká hlavně mlýnkové a spařovací části. Jakmile je káva namleta akcelerují se procesy fermentace, oxidace a namletá káva je znehodnocena v řádu minut max několika desítek minut a při delším stání prakticky žlukne a kdo v co ještě - prostě je to pro výrobu dobré kávy nepoužitelné. Bohužel pokud budeš mít automat, tak v něm v mlýnku a dráze mleté kávy zůstává právě hromada té namleté kávy, která tam celou dobu takto degraduje a čeká dokud si nepůjdeš udělat další kafe. Pak se stane to, že přesně z tohoto bordelu, co zůstal v mlýnku ti to minimálně částečně uvaří kávu a tím jí znehodnotí chuťově - ta nově namletá čerstvá tam pak zase bude oxidovat a fermentovat do dalšího kafe.

3) Hrubost mletí kávy je potřeba nastavovat v závislosti na síle spěchování, množství kávy v "páce" ale i v závislosti třeba na aktuální vlhkosti, kterou káva chytá při mletí ze vzduchu. Tou je potřeba dohnat optimální čas průtoku vody přes upěchovanou kávu tlakem vody, který dává daná mašinka. Jenže noc z toho neumí skoro žádný automat pořádně. Takže pak to dopadá tak, že káva je jednou řidší, jednou bez pěny, jednou víc hořká, .... protože ty běžné mašinky nedokáží celkem pochopitelně vyhodnotit všechny faktory, které si normálně při ruční přípravě barista hlídá a v průběhu dne si upravuje hrubost mletí tak, aby byl výsledek konsistentní.

4) Trochu lepší výsledek než s automatem dosáhneš s extra mlýnkem a extra kávovarem (jednoduchá páka se spolehlivým tlakem a bojlerem). Jenže i pak to bude neustálý boj pokud chceš trochu konstantní kvalitu. Správně pokud nebudeš dělat jedno kafe za druhým v intervalu maximálně pár desítek minut (což doma nedělá skoro nikdo), tak bys měl mlýnek pořádně vyčistit aby v něm nezůstávaly zbytky. To je u automatu prakticky neřešitelné. U extra mlýnku je to pak otrava, která se ti postupně zají i když jsi nadšený kafař.

5) Pokud si prostě někdo koupí automat v domění, že z něj bude mít při domácím použití a 3 kafích za den dobrou kávu, tak zjistí, že to tak nefunguje. Ano něco z něj teče, ale s dobrým kafem z kavárny se to srovnat nedá právě proto, že v něm v domácích podmínkách a údržbě na kterou každý nakonec kašle objektivně nejde dostat správný výsledek.

Takže i když ti to možná tak nepřijde, tak v domácích podmínkách dosáhneš výrazně, ale výrazně lepších výsledků s radikálně menšími náklady časovými a koneckonců i finančními s nějakým kvalitním kapslovým systémem. V tom ti totiž zcela odpadá jakékoliv znečištění, které je příčinou těch potíží s normálními kávovary a automaty zvlášť. káva teče z kapsle rovnou do hrnku a tak kromě čisté vody nikde nic ve stroji nezůstává. Také káva je v kapsli uchována maximálně možně zakonzervovaná a bez přístupu vzduchu. Je slisovaná na přesný tlak, který je pro daný systém kapslí optimální pro zachování správné a konstantní doby natékání. Jediné co je potřeba zvolit je opravdu dobrý systém. Není totiž kapsle jako kapsle. Zapomeň na takové ty tassima a dolčegusta a jiné radosti, které jsou už nějak namíchané. Chce to systém, kde je v kasli výhradně káva a nic jiného a je již slisovaná podle druhu zvoleného mletí, které určuje kolik vody nateče. Když je výrobce takové kávy ještě kvalitní, tak máš vyhráno a máš zaručenu konstantní a hlavně velmi dobrou kvalitu výsledku v domácích podmínkách, které jsou objektivně jiné, než podmínky v kavárně.

Takže pokud ti nevadí čištění po skoro každém použití a máš na to čas, tak si lze hrát s dobrým mlýnkem a dobrým kávovarem (klidně poradím) a nebo pak sáhnout po kvalitních kapslích s čistou kávou (když kapsli rozkrojíš, bude v ní jen čisté namleté a voňavé kafe a NE žádné instanty a kašičky a mléka apod.) - automat je doma dost nahouby a kromě oslňování návštěv je jako zdroj dobré kávy neperspektivní.

Našlehat mléko správně párou chce trochu cviku a grifu a žádný automat to také nedokáže dobře. Pokud neumíš šlehat párou na trysce, tak nejlepší jsou jednoúčelové šlehače
třeba tady:
http://www.mall.cz/slehace-mleka/?gclid=CMfbyNPcoLwCFYlF3godhkQAPg

Pokud jde o dobrý kapslový systém tak mám dobré zkušenosti s Iperespressem od Illy - třeba:
http://www.nasekava.cz/nabidka/kavovary/kavovar-x7-1/kavovar-francisfrancis-x7-1-s52542571 nebo
http://www.nasekava.cz/nabidka/kavovary/kavovar-x1/kavovar-francisfrancis-x1-s124826663

Příjemně mě dokázalo překvapit i Nespresso - ale bacha to dělá několik systémů - ty pro běžné domácí použití jsou některé úplné srágory, jiné (třeba ty kalíšky) jsou tak nějak funkční, ale nic - moc. Jediný, který byl ale překvapivě dobrý byl tento na polštářky

http://www.nespresso.com/pro/uk/en/professional-coffee-range nebo http://www.nespresso-pro.com- ale obávám se, že je dostupný jen pro firmy a pro nějaké min. odběry - v maloobchodě jsem jej neviděl.

Trochu jsem se rozepsal, ale snažím se ti ušetřit trochu zklamání a hledání pokud tě zajímá dobrá káva i v domácích podmínkách, které se vyznačují velmi nárazovým a jen občasným provozem. Bohužel v domácích podmínkách jsem postupně bojoval s automaty, mlýnky a různými pákami, abych nakonec skončil u těch Illy kapslí. Jediná nevýhoda je, že jsi omezen na sortiment daného výrobce, ale pro domácí využití se s třeba u toho Illy dokáži s 5-ti druhy kávy a jednou bezkofeinovou variantou smířit a na extra chuťě musím holt do kavárny. Ale zato mám stále dobré i to co mám doma. draze nakoupené předchozí stroje jsem pak se ztrátou prodával, neb výsledky byly buď vykoupené strašnou režií údržby, nebo nebyly takové, jaké jsem očekával.
Doctor2

#4 Příspěvek od Doctor2 »

Klobouk dolů před tímto příspěvkem. Vážně. Takhle jsem o tom nikdy nepřemýšlel....
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jindraj »

P.S. koukám, že od doby, kdy jsem to zkoušel co z toho leze a z jaké mašinky, tak začala kávovary pro tenhle systém dělat i Gaggia http://www.illy.com/wps/wcm/connect/en/coffee-at-home/capsules-coffee-machines-gaggia-illy což asi už samo o sobě indikuje že to je myšleno opravdu vážně a Francis Francis udělal pár nových mašinek pro tenhle systém také s moc pěkným vzhledem a jak to prohlížím i funkčností. - viz ten jejich systém Y1.1, Y3, Y3
FlyBear

#6 Příspěvek od FlyBear »

Jindraj to napsal fakt perfektně. K tomu už snad není co dodat...

Za sebe řeknu, že jsme doma již nějakou dobu naprosto spokojení s domácí verzí Nesspress - s technikou i výběrem kapslí.

K tomu máme ještě kvalitní mlýnek na zrnkovou kávu a dva frenschpressy (menší a větší) plus mechanický šlehač mléka.

Rád bych ještě sehnal samostatně něco s tryskou, abych mléko mohl připravit pořádně. Mechanické šlehání se totiž parní trysce nevyrovná.
Jardátor

#7 Příspěvek od Jardátor »

jindraj-moc dík za perfektní příspěvek,taky jsme o něčem podobném uvažovali,ale až si to ta moje přečte,určitě ti dá za pravdu a nebudeme kupovat nějaké nepotřebné nesmysly a za ušetřené penízky se koupí "nutně" potřebný nová éroplán.Fakt díky a jak tak píšu,dostal jsem chuť na dobré kafíčko! :D
Tom1974

#8 Příspěvek od Tom1974 »

Jestli chces, poslu Ti cislo na itala, ktery kavu v kapslich prodava. Po me chtel 800,- a bylo tam 150 kapsli. Mel jsem od nej i malej presovac, ktery mi fungoval v pohode tri roky. Ten byl tusim za 3000,- Kdyz jsem od nej vzal vic baleni, dostal jsem presovac myslim za 1500,- Pouzival jsem to v hospudce a kafe chutnalo. Dokaze i naslehat mliko, ale chce to grif. Zas tak vykonny ten slehac neni. Musi byt spravna teplota mlika, sprave tucmy mliko, atd. Ale to znas. Nicmene kafe je fakt dobry, ve vakuu baleny ;-)
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Dejfak »

Mi jsme dostali k Vánocům páko ku Delongi
http://www.delonghi-kavovary.cz/delongh ... na-Vintage
Nejvíce mi chutná Illy tak máme v plechovce namletou.
Je pravda že prvních pár kafí z plechovky jsou výborné.
Potom to ztrácí chuť. Je s tím práce udržet to v čistoťe. Je to takový rituál. Ale dá se to. Sklamal mne ale strojek jako takový, celé se to třepe a dělá hrozný binec. Nevydrží dlouho nahrátý takže když chci větší kávu jak picolo, musím uprostřed zastavit a čekat než se nahřeje. To je naprd. Šlehání mléka, strojek má malý tlak, a uprostřed šlehání zhasne kontrolka že je strojek nahrátý. Mléko s ním našlehám, ale není to úplně ono. Máme ještě Gusto, ale miluji kapučíno a to Gusto dobře neumí.
Takže asi tak... Jindraj má pravdu.
Rodiče mají ten automat, hrozně si libujou jak je to dobré. Ale nedá se to pít! To už bych radši instatní než to co z toho teče.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
zdzd

#10 Příspěvek od zdzd »

Ono je to ale hlavně o tom, jaké kafe se do toho sype a kdo má jakou chuť. To je jako s vínem.

Některé kafe někomu šmakuje moc, jiný to nemůže ani vzít do huby.

A přitom může být naprosto perfektní.

Např. Illy mne vůbec nepřesvědčilo a nechutná u nás nikomu. Stejně tak Lavazza či Segafredo. My jedeme na Bristot.
mhabr

#11 Příspěvek od mhabr »

Nejlepčejší je tureček se třema cukrama :mrgreen:
Omlouvám se za off topic, kafe prakticky nepiji, jen pozoruji tu "sektu" kafemaniaku u nas v praci, a podle jejich názoru pro domácí použití ty polštářky ness jsou super.
Doctor2

#12 Příspěvek od Doctor2 »

zdzd píše:Ono je to ale hlavně o tom, jaké kafe se do toho sype a kdo má jakou chuť.

Zkus kávu Danesi.... možná bys byl taky mile překvapený
RedAce

#13 Příspěvek od RedAce »

Domácí espresso (pokud to skutečně má být espresso) je dlouhá a drahá cesta. Za pákový kávovar, který je už schopný produkovat skutečné espresso (Gaggia Classic) dáš 8000,-Kč nebo víc a za mlýnek, který ti bude dlouho a dobře sloužit (Gaggia MDF) dáš dalších 5000,-Kč. Když už tohle uděláš, zjistíš, že káva ze supermarketu (zcela irelevantní jestli Segafredo, Lavazza nebo Illy) se na to absolutně nehodí a začneš se shánět po čerstvě pražené kávě. Její nabídka v ČR je už na dobré úrovni, ale cenově je to jinde než ta Lavazza. Když se pak káva povede, je to zážitek, ale pokud tomu nechceš věnovat tolik času a peněz (a ani nijak zásadně netrváš na dokonalých výsledcích), tak jsou kvalitní kapsle skutečně výrazně lepší volba než většina automatů.

A pokud bys ještě chtěl zvážit espresso jako takové, tak je teď na trhu spoustu alternativních metod, které v kombinaci s tou čerstvou kávou dávají úžasné výsledky. French-press, různé dripy (Hario V60, Chemex, Kalita,...), moka konvičky, džezvy, Aeropress. A pokud chceš skutečný wow-efekt pro návštěvy, pořiď vacuum-pot - vynikající káva a zážitek zaručeny :)
Naposledy upravil(a) RedAce dne úte 28.01.2014 13:59, celkem upraveno 1 x.
JosefSvejk

#14 Příspěvek od JosefSvejk »

Já jsem používal pákovku DeLonghi a už mě štvalo, že doma dělám kafe jenom já (on to taky nikdo jiný neuměl). Mlýnek jsem měl starou Etu, která trošku "připékala". Teď jsem koupil Philips Saeco Xsmall a jsem příjemně překvapen. Je to právě ten automat na dvě kávy denně. Má to keramický mlýnek, jednoduchou obsluhu i údržbu a stojí pár kaček. "Kapučíno" se u nás moc nepije, ale mléko tryskou našlehám i z normálního "krabičáku", když je třeba, pěna je pevná bez velkých bublin. Značka kávy je věc hodně individuální, ale strašně důležitá je čerstvost. Pokud nepijete aspoň šest káv denně, tak žádné kilové balení nebrat. Kávovar máme dva měsíce a kafe nám z něj stále chutná.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Genagen
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Genagen »

Resil jsem totez na vanoce. Sam kafe nepiji, byl to darek pro zenu.

Nejvetsi chyba je, zeptat se na radu "cofee nazi". Ti ti odepisou neco ve smylu, jako napsal Jindra. Pokud nejsi oddan ritualu a neresis jestli mlynek ma celisti z ruzove zuly nebo aspenskeho diamantu, tak dobra kava doma udelat nejde. Coz je nazor minimalne ze subjektivniho hlediska spravny. Ale pro normalniho cloveka nepouzitelny. (zeptejte se me na caj a dopadnete podobne :-))

Zena ma rada kafe. Ale rozhodne ji nelaka onanovat s vacuum cimsi, nastavovat hrubost mleti podle skvrn na slunci apod. Presto chce pit solidni kafe. Mozna ne nejlepsi na svete. Ale dobre.

Ja to nakonec v hruzou v srdci vyresil nakupem: http://www.alza.cz/catler-es8012-15-bar-d272815.htm

Kafe, ktere z nej tece, je rozhodne lepsi nez v naproste vetsine restauraci a kavaren v Praze (slova moji zeny). Kilo kavy v cene 1000Kc v nem propije za 3 tydny. zadny stress zatim nemela. Lepsi zasobnik na kavu ji pro lepsi vlastni pocit koupim.

Zena je hodne spokojena.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“