Z upoutance rc model

Krása letu v kruhu či na polokouli má něco do sebe. jak spalováky, tak elektro. Od cvičných modeů přes UŠ až po F2B. Samozřejmě včetně maket.
Zpráva
Autor
jumper

Z upoutance rc model

#1 Příspěvek od jumper »

Ahoj, chtět bych se zeptat na názor, postavit podle plánku na upoutance rc model.Konkrétně jde o Netopýra od R.Čížka co vyšel v modeláři
Netopyr_-_.jpg
.Přemýšlím o tom nějaký čas ,ale ještě než začnu bych rád znal názor někoho jiného.Proto to píšu do tohoto učkařského fora.Zminovaný model bych osadil elektro motorem.K řízení bych udělal klapky a výškovku ,motor.Směrovku bych nechal napevno.
jarsin

Re: Z upoutance rc model

#2 Příspěvek od jarsin »

ahoj
také jsem dostal takovýto nápad ,mám doma několik pozůstatků z mládí . jeden je hornoploch a má obě půlky křídel stejně dlouhé , jen je na pravém závaží . to se odstraní. nevím ,jak to měl Netopýr ,já jsem kdysi lítal s podobným dvoutrupákem ,ten měl jedno křídlo kratší (asi Pegas) na drátech lítal skvěle.
nedávno jsem postavil z depronu dvoutrupáka s tlačným motorem za křídlem (případně pošlu foto) , řízeny křidélka ,vop, sop ,motor .
někde jsem četl ,že se směrovky musí vychylovat od střední polohy pouze ven,jinak nemají účinnost (asi ofukování od vrtule) ,to se potvrdilo .
bez klapek to dokáže přistát na kousku , asi bych je nedělal ,přemety jako 3D.
tolik moje zkušenost s dvoutrupem , možná někdo bude namítat ,že účka měli krátký trup a malou Vop ,já bych ji možná trochu zvětšil
ahoj Jarda
igorb

#3 Příspěvek od igorb »

urobit to 1:1 nebude moc dobry napad, uputance sa robia podla inych zasad, pokial sa ti to paci, bude to chciet nejake urpravy, neviem ci odhali vsetky slabiny, ale skusim:

- nema to vzopetie ani kridelka, takze to budes musiet nejako vyriesit, najlepsie jemnym vzopetim, a na vinkajsej strane kridla tomu daj kridelka

- trup bude rozumne predlzit, uputance maju kratke trupy a staticka atabilita sa dozenie taziskom vpredu ... takze odporucam predlzit a posunut tazisko dozadu (bude rozumne prepocitat)

- davaj pozor ci tam nie je nejaka asymetria, uputance sa casto robia asymetricke,, napriklad vyoseny trup, motor, dlhsie vnutorne kridlo

- no a nema to bocnu plochu, ale pokial nepotrebujes bocne riadenie tak to nebude problem
Sunn

#4 Příspěvek od Sunn »

jumper
Nebo to postav podle svého plánku, dej tam Guardiana
http://www.horejsi.cz/Pages/DetailProdu ... cislo=1969
a nemusíš nic měnit.
igorb

#5 Příspěvek od igorb »

a ten guardiam dosiahne co presne? ... ked to nema kridelka ani vzopetie?

... alebo si ho ma dat namiesto urobenia symetrickeho kridla? ... takze urobi o palec dlhsie vnurone kridlo, vykopne motor dorpava a nahodi guardian aby nemusel premyslat ako ho urobit symetricke? alebo co vlastne? ... celkom tomu splechu "nerozumiem" :mrgreen:
igorb

#6 Příspěvek od igorb »

yo a medzi nami dievcatami, skus pisat prispevky tak aby ta niekto nesekol za reklamu :- )))
Sunn

#7 Příspěvek od Sunn »

Keď nerozumieš, pokusím sa vysvetlit - nejsem ale pedagog :wink:

Z prvního příspěvku jsem nabyl dojmu, že jumper chce postavit rc model. Řízené "klapky" jsem si přeložil jako křidélka - to abych tady neotravoval s hnidopišským upřesňováním pojmů.
Nevím jak by létal rc model řízený pouze klapkami (vztlakovými?) a výškovkou. Ale podle mých zkušeností by byl problém s řízením směru letu, že? :wink: :-)
Pokud použije na modelu stabilizaci - třeba Guardian 2D/3D (název napsat můžu?) - potom nemusí měnit takové věci, jako vzepětí křídla, délku trupu, plochu výškovky a podobně. Křidélka si POCHOPITELNĚ dodělat musí.

Tak a doufám, že i ti méně chápaví teraz rozumí.
Pokud ne, tak to dovysvětlím přes SZ. Věřím, že drtivá většina čtenářů to chápe a chce číst příspěvky k věci. :wink:
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jyrry »

Sunn píše:... postav podle svého plánku, dej tam Guardiana ....

bohajeho proč??? To má postavit nelétající srajdu a pak to přesvědčovat nějakým elektronickým posrátkem (termín mojí dcery)?

edit1
Sunn píše:... dovysvětlím přes SZ. Věřím, že drtivá většina čtenářů to chápe a chce číst příspěvky k věci. :wink:

chlapče, aby sis nenaběhnul... :-)

edit2
Sunn píše:... doufám, že i ti méně chápaví teraz rozumí. ....

což se právě stalo :-D :-D :-D
jyrry.webnode.cz
jumper

#9 Příspěvek od jumper »

Díky za reakce na muj příspěvek.Ten model mě příjde takovej zajímavej(nevšední)protože má dva trupy.Ty klapky jsem měl na mysli samozřejmě křidýlka.To vzepětí asi udělám trochu do v.Trup se mi zdá taky krátkej tak, že ho trochu prodloužím.No uvažuji, že rozpětí křídel bych udělal o jedno žebro větší.Na ten stabilizátor jsem ani nepomyslel i když vím ,že to prodejci dost propagujou.Myslím,že je to dobrý do těch prtavejch modelů i když.Stím těžištěm to zatím nevím co a jak.Výpočet nebude asi tak jednoduchej.No uvidím musím to promyslet.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jyrry »

jumper píše:...Ten model mě příjde takovej zajímavej(nevšední)protože má dva trupy.....

jukni na pravděpodobnou předlohu - http://www.wwiivehicles.com/netherlands ... ter-01.png ... trupovou gondolu to ale má z P-38 ... :-)
jyrry.webnode.cz
jumper

#11 Příspěvek od jumper »

Jyrry,mohla to být nějaká předloha pro p.Čížka, když kréslil Netopýra.
No myslíš ,že je to blbost do toho jít? :?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od jyrry »

neee, jdi do toho, ale bez toho stabilizátoru :-)
Igor to už napsal, trochu to protáhni. Profil vypadá létavě, ten bych zachoval. Možná by tomu slušelo zvětšení tak na metr, metr deset. Měl jsem několik roků Černou vdovu 980mm, ty dvoutrupáky jsou prostě jiné pokoukání... Směrovky jsem měl taky pevné, u tak malého modelu to nevadí.
jyrry.webnode.cz
jumper

#13 Příspěvek od jumper »

Díky, žes mě to nesmet tak říkajíc ze stolu.Tak nějak jsem potřeboval znát názor někoho zkušeného.
jarsin

#14 Příspěvek od jarsin »

ahoj
těžiště řešit a počítat nemusíš , to je jasné , 1/4 hloubky profilu ,měřeno od náběžky , až se s tím seznámíš , tak je můžeš posunout dozadu , třeba až na 1/3 hloubky . pak to bude citlivější na výškovku . počítej s prostorem na posunutí baterie. snaž se o malé plošné zatížení
Jarda
jardah62

#15 Příspěvek od jardah62 »

a když konverze z U na RC a něco netradičního, tak co tohle (obrázek).

Plán mohu dodat, jsou k dispozici PS výřezy křídla a gondoly trupu (z NC drátořezu) a frézované překližkové domečky pro podvozek a motor. Pro RC bych o něco prodloužil oba trupové nosníky. Rozpětí 1000mm, hmotnost U-verze vychází 920-950g a poradí si se všemi kulatými obraty. Klapka mezi trupy by mohla být i jako vztlaková pro RC.

A ještě poznámka k vychylování směrovek jen ven. Pokud se vychýlí směrovka dovnitř, je to směrovka na vnějším oblouku vzhledem k zamýšlené zatáčce a její zvýšený odpor stáčí model na opačnou stranu než se chce zatáčet.
Přílohy
Elektrofesselflugtrainer.JPG
Jardah
Odpovědět

Zpět na „Upoutané modely“