-pri spalovacom motore musis pri motazi gyra pouzit tlmiacu motaz proti vibraciam, -guardian sa samozrejme da pouzit na vzlet aj pristatie: -pouzi 3d mode -nastav 3d heading hold na enable=zapnuto -nastav derivative gain na 0 -nehybat zo ziadnym kniplom, pockat az model vzlietne samo (inac ti resetne pamet kazdeho kanalu) -na nerovnom povrchu (trava...) moze byt problem s kmitanim
Používal jsem Gyro Futaba GYA431 Air MEMS na Graupneru Rookie zapojené na křidélka. Bez head lock zamknutí reaguje jen na změnu, pak výchylka křidélka ustane. Při head lock funkci si po lopingu nepamatuje vodorovnou pozici, takže mi to přišlo nepoužitelné. Teď jsem Futabu nahradil Guardianem a mám pocit, že dosahuje mnohem lepších výsledků. Mimoto moje Futaba bylo jednoosé gyro, Guardian je tříosý. Teď si jen přeně nepamatuju rozdíl mezi 430 a 431. Nebylo jedno na vrtulníky? P.S.: GYA431 jsem teď namontoval do 800mm Spitfira od Pelikána, létá ve větru jako trochu větší model.
10 bublinkoletů, F450 jako TBS Discovery, DX6, vimeo.com/martinkatera
V sobotu jsem vyzkoušel Guardian ve 2D režimu na svahu. Model je Multiplex Xeno vlastní lehké konstrukce bez plastové sklopné vany trupu. Vítr foukal velmi silně, Xeno mi i couvalo. Guardian dokázal hezky kompenzovat poryvy větru, takže páčkování bylo mnohem snažší.
Přílohy
10 bublinkoletů, F450 jako TBS Discovery, DX6, vimeo.com/martinkatera
Guardiana mám a samozřejmě vyzkouším i na to co potřebuji. Pouze jsem našel postupnou diskuzi na asi holanským DF. kde omotorovával modelář ASH-31 7m a měl problém se startama z poměrně úzké cesty a vždy mu to někam uteklo. Samozřejmě největší problém je, než to dostane rychlost, aby se chytla směrovka.No a teď poslední týden použil právě tu 430 a píše, že to funguje dobře. http://www.modelbouwforum.nl/forums/zwe ... -a-62.html
Tak jsem dělal nějaký pokusy použít guardiana na směrovku a je to problém. Pokud využiju vstup a výstup na SOP, tak to chodí tak, že pokud hnu erem do strany, tak servo dá kontra, ale pokud to nechám v poloze stranou, tak se servo vrátí do neutrálu. Což mi na solo stabilizaci směru přijde nepoužitelný. Tak jsem myslel, že dám servo SOP přez výstup VOP a Guardiana otočím o 90st. Tak to nefunguje vůbec- prostě nereaguje. On ten senzor zná asi vyhodnotit výšku v horizontu a směrovka se vlastně vychyluje do stran, to znamená ve stejné výšce a tak to nereaguje. Musí to zřejmě být změna ve výšce, ne stranov. Možná jsem něco opomenul, ale jeví se mi to takhle. No a ta Futaba je vyloženě psané na směrovku, na nic jinýho (alespoˇn myslím).
Jara11 píše:Tak jsem dělal nějaký pokusy použít guardiana na směrovku a je to problém. Pokud využiju vstup a výstup na SOP, tak to chodí tak, že pokud hnu erem do strany, tak servo dá kontra, ale pokud to nechám v poloze stranou, tak se servo vrátí do neutrálu. Což mi na solo stabilizaci směru přijde nepoužitelný. Tak jsem myslel, že dám servo SOP přez výstup VOP a Guardiana otočím o 90st. Tak to nefunguje vůbec- prostě nereaguje. On ten senzor zná asi vyhodnotit výšku v horizontu a směrovka se vlastně vychyluje do stran, to znamená ve stejné výšce a tak to nereaguje. Musí to zřejmě být změna ve výšce, ne stranov. Možná jsem něco opomenul, ale jeví se mi to takhle. No a ta Futaba je vyloženě psané na směrovku, na nic jinýho (alespoˇn myslím).
Já potřebuji pouze směrovku a to bych řekl, že prostě neumí. Po připojení na PC se směrovka nehýbe, je zřejmě odvozena od křidýlek. Potřebuji pokud otočím trup čumákem doprava, aby SOP dala opačnou výchylku a zůstala tam, dokud to nedám zpět Tohle sice směrovka zahne, ale aniž bych trup vrátil nazpět, tak se směrovka vrací do neutrálu.
Jara11 píše:Já potřebuji pouze směrovku a to bych řekl, že prostě neumí. Po připojení na PC se směrovka nehýbe, je zřejmě odvozena od křidýlek. Potřebuji pokud otočím trup čumákem doprava, aby SOP dala opačnou výchylku a zůstala tam, dokud to nedám zpět Tohle sice směrovka zahne, ale aniž bych trup vrátil nazpět, tak se směrovka vrací do neutrálu.
ak ti heading hold nefunguje v 2d rezime tak vyskusaj v 3d rezime, ale nezabudni v menu 3d mode nastavit 3dheading hold na ENABLE, podla manualu guardian musit mat vstupny signal na vyskovku a kridelka inac to nebude fungovat, a ak nechces stabilizovat vyskovku a kridelka tak si nastav srouby na guardiane na 0 = stredna poloha, a prepoj vsetky kanaly cez guardian resp pouzit rozbocovac servo kablov
Já myslím, že si nerozumíme. Chci stabilizovat pouze a jen SOP. Tím pádem nechci táhnout jak křidýlka, tak VOP přez Guardian. Nerad přidávám zbytečnosti, které mohou způsobit problém. Potřebuji pokud Guardian položím na rovnou desku, nebudu s ním nikam naklánět (VOP a křidýlka) a budu s ním pouze točit okolo svislé osy, aby na to reagovala SOP. Jde mi pouze o rozjezd modelu po zemi, aby to někam nezahnulo. V této fázi mi o křidýlka nejde a při letu už to nepotřebuji. Je to vlastně jako by model letěl naprosto plochou zatáčku, bez jakéhokoli naklonění, ale pouze otočení okolo svislé osy. Defakto klasicky jako gyro pro heli v normal modu. Proto jsem tu poptával zkušenosti s GYA430 od Futaby.Nebo myslíš, že pokud zapojím pouze SOP a křidýlka s VOP půjdou mimo, tak to bude fungovat?
Skúšal si pripojiť výstup Guardianu pre krídielka na VOP? Inak, Guardian vie správne fungovať ak je natočený len do určitého maximálne uhlu voči rovine (18°?; platí pre kalibráciu neutrálnej polohy). Preto bol podľa mňa zlý nápad ho chcieť otočiť o 90°. Výnimku tvorí prípad, keď ho otočíš o 180°, predok ostáva - s týmto mám ale zlé skúsenosti, hoci som mal verziu FW, kde už mala byť opravená chyba pri tomto type montáže.
sobi píše:Skúšal si pripojiť výstup Guardianu pre krídielka na VOP? Inak, Guardian vie správne fungovať ak je natočený len do určitého maximálne uhlu voči rovine (18°?; platí pre kalibráciu neutrálnej polohy). Preto bol podľa mňa zlý nápad ho chcieť otočiť o 90°. Výnimku tvorí prípad, keď ho otočíš o 180°, predok ostáva - s týmto mám ale zlé skúsenosti, hoci som mal verziu FW, kde už mala byť opravená chyba pri tomto type montáže.
To by asi chodilo, já ale potřebuji SOP, nebo ses přepsal?