Jaký model letadla použít ?!

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký model letadla použít ?!

#31 Příspěvek od VSCharlie »

J.j.

Tím. cituji - "....ceně a náročnosti na vlastní výbavu (ESC, motor, serva, atd.)....", jsem myslel to, že chci osadit vlastní osvědčenou elektroniku..
Těm Čínským setovým komponentům taky nevěřím - používat je, znamená si koledvat si o TD (TC) !
TD = Totální destrukce. (Total crash)
(TT = Totální "trotl" - jak se u Nás na letišti řílá je ten, který věří těmto výše zmiňovaným setovým komponentům. :wink: )
Vzhledem k tomu, že teď v EU nikde není k mání nic pořádného a platit za dopravu skoro 2/3 ceny letadla se mi moc nechce.
Jinak bych asi nejpíš sáhnul po "Skywalker 2014 (2014) 1800mm FPV RC Plane".
Asi nakonec stejně zbyde ten FPV Raptor Composite 1600mm -2000mm (PNF).
Mě ten plast až tak moc nevadí.
Vyhážu z toho elektriku a osadím to něčím lepším, maximálně tam na zkoušku nechám motor.

Jenom pořád váhám, mezi 1600 - 2000mm.
Podlle mě by bylo ideální rozpětí kolem 1700-1800mm a to se pro Raptora nedělá.
Nákazu léčím systematicky - "Pěkně kulkou po kulce".
http://www.vscharlie.rajce.idnes.cz
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Jameson »

2000mm. 1600 stačí pri samokrídle, pre klasický plošník je to dosť málo.
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
Adalf

#33 Příspěvek od Adalf »

Pokusím se předat své zkušenosti.

Jeden rok jsem létal s Raptorem 1600 a jeden rok už létám s 2000.

Výhody Raptora:
+ plastový trup je super. Co jsem měl EPP letadla před Raptorem, tak zdaleka nevydržela tak drsná přistání, jako Raptor. Rozhodně EPO trup je přínos.
+ Dobře se do něho instaluje FPV vybavení, plocha na umístění VTX, plocha pro GPS, uvnitř spousta místa na ladění.
+ Cena verze 1600 je v pohodě.

Nevýhody:
- Starty odhozem, Raptor po odhození má tendenci prohoupnout. Takže když to neklapne, zapíchne se do země. To se dá ale řešit. Vyměnil jsem motor a vrtuli za silnější a pro hodu proti větru stoupá přímo bez prohoupnutí.
- ESC a motor je nutné hned vyěnit. Osobně jsem na základním motoru létat skoro dva roky, ale asi jsem měl štěstí. ESC jsem spálil po dvou hodinách létání.
- Serva jsou v pohodě, zatím fungují bez problémů.

Rozdíl mezi 1600 a 2000:
+- Defakto rozdíl nepatrný. Verze 2000 sice lépe plachtí a drží se ve vzduchu, ale má tendenci víc zpomalovat. Osobně jsem výsledný dlouhodobý rozdíl nepozoroval. Já nelétám termiku, motor mi jde z 90ti procent letu, létám mezi 25-35kmh, takže tu verzi 2000 jsem zas tak neocenil.

Mimochodem výrobce Raptora, firma Lanyu se přejmenovala na VolantexRC a brzo začne prodávat FPV Rapro V2. Má lépe vyřešený motor, takže předpokládám, že se problém se starty vyřeší. Dále začnou prodávat FPV Ranger EX, což bude pro FPV komunitu zajímavá záležitost.

Zavěrem, Raptor je rozporuplné letadlo, lidé ho buď mají rádi, nebo ho nesnáší. Po dvou letech provozu jsem si na něho zvykl a naučil se s ním. Minulý víkend jsem ho vlastní demencí pohřbil a neváhal při objednání dalšího.
FPV Raptor 2000
FPV Raptor 1600
FPV Blade MQx
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od VSCharlie »

Díky moc..
Konečně jednoduché a srozumitelná odpovědi, na kterých se dá stavět. :wink:
robinj
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od robinj »

Adalf píše:Pokusím se předat své zkušenosti.

Výhody Raptora:
+ plastový trup je super. Co jsem měl EPP letadla před Raptorem, tak zdaleka nevydržela tak drsná přistání, jako Raptor. Rozhodně EPO trup je přínos.
+ Dobře se do něho instaluje FPV vybavení, plocha na umístění VTX, plocha pro GPS, uvnitř spousta místa na ladění.

Nevýhody:
- Starty odhozem, Raptor po odhození má tendenci prohoupnout. Takže když to neklapne, zapíchne se do země. To se dá ale řešit. Vyměnil jsem motor a vrtuli za silnější a pro hodu proti větru stoupá přímo bez prohoupnutí.
- ESC a motor je nutné hned vyěnit. Osobně jsem na základním motoru létat skoro dva roky, ale asi jsem měl štěstí. ESC jsem spálil po dvou hodinách létání.

Rozdíl mezi 1600 a 2000:
+- Defakto rozdíl nepatrný. Verze 2000 sice lépe plachtí a drží se ve vzduchu, ale má tendenci víc zpomalovat. Osobně jsem výsledný dlouhodobý rozdíl nepozoroval. Já nelétám termiku, motor mi jde z 90ti procent letu, létám mezi 25-35kmh, takže tu verzi 2000 jsem zas tak neocenil.

Mimochodem výrobce Raptora, firma Lanyu se přejmenovala na VolantexRC a brzo začne prodávat FPV Rapro V2. Má lépe vyřešený motor, takže předpokládám, že se problém se starty vyřeší. Dále začnou prodávat FPV Ranger EX, což bude pro FPV komunitu zajímavá záležitost.

Zavěrem, Raptor je rozporuplné letadlo, lidé ho buď mají rádi, nebo ho nesnáší. Po dvou letech provozu jsem si na něho zvykl a naučil se s ním. Minulý víkend jsem ho vlastní demencí pohřbil a neváhal při objednání dalšího.

Raptora nebrat to prohoupnutí je katastrofální když letadlo naložíš jen 0.5kg výbavou starty jsou hrůza a ten trup když praskne tak nejde spravit
Robbe FutabaFX 20
,Funtic Pelikán,SM Binary,Skywalker 1720 RCF su29 superlite series. MPX funcub NG
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od jyrry »

Robinj - co myslíš, co vypadá lépe a šetří místo v databázi?
Tohle?

Adalf píše:Pokusím se předat své zkušenosti.

Výhody Raptora:

Nevýhody:

Rozdíl mezi 1600 a 2000:

(robinj) Raptora nebrat to prohoupnutí je katastrofální když letadlo naložíš jen 0.5kg výbavou starty jsou hrůza a ten trup když praskne tak nejde spravit
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od jyrry »

Nebo tohle? :wink:

Adalf píše:... Raptor ...

(robinj) Raptora nebrat to prohoupnutí je katastrofální když letadlo naložíš jen 0.5kg výbavou starty jsou hrůza a ten trup když praskne tak nejde spravit
jyrry.webnode.cz
robinj
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od robinj »

jyrry píše:Nebo tohle? :wink:

Lítal jsi s nim Jirko ?bez výbavy to šlo ale jaks to naložil šlo to k zemi jak šutr.Stačí se podívat na zálet alishanmaa!!
Robbe FutabaFX 20
,Funtic Pelikán,SM Binary,Skywalker 1720 RCF su29 superlite series. MPX funcub NG
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od JirkaA »

Robinj jyrry se ti snaží taktně naznačit, že není třeba zahnojovat databázi fóra zbytečnými citacemi. Zkus to respektovat.
OK2WY
Patas_
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Patas_ »

mrkni sem: http://www.bormatec.com/ měl jsem jejich Vampire a byl výbornej.
tomashr

#41 Příspěvek od tomashr »

robinj píše: Lítal jsi s nim Jirko ?bez výbavy to šlo ale jaks to naložil šlo to k zemi jak šutr.Stačí se podívat na zálet alishanmaa!!

Jestli on nebude problém spíš v přehnaných očekáváních a někdy i ve spojení s problematickou úrovní pilotáže... Pokud vezmu relativně malý model, který není úplně nejlehčí sám o sobě a našlapu do něj monstrózní baterku a všechnu možnou i nemožnou výbavu, tak se těžko mohu divit, že chování zejména při startu už nebude vždy ideální. Bohužel ale (což se evidentně týká i tohoto dotazu) je obvyklé, že pilot v úrovni víceméně začátečníka chce "hodně dlouhý let", k tomu vyžaduje těžkou baterku a pak se diví.

Sám jsem létal s podobně velkým EPP-FPV http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html s velkým Sony NEX - jo, v této konfiguraci to už byl šutr a nutné bylo osazení velmi naddimenzovaným motorem, ale na druhé straně když si člověk poradil se startem, tak s tím kupodivu moc problémů nebylo.

Obecně u těch startů je potíž v tom, že modely s tlačným motorem a vysoko umístěným křídlem (což se u FPV preferuje kvůli volnému výhledu) mají vesměs nemalý klopný moment při startu, to takzvané "prohoupnutí" je dáno principem. Pokud má model letět i s větším nákladem, tak je podle mě jediná cesta posílit motor (za letu se prostě ubere plyn a naopak se posuneme k lepší účinnosti) a odhazovat skutečně silově a rovnou mírně nahoru. Dobrý pilot s dostatkem výkonu si pak poradí vcelku hravě. Naproti tomu horší pilot méně zvyklý na rychlé reakce na výškovce se zapotí a pokud mu to navíc někdo hůře hodí, tak se ráně do země nelze divit. Můžu říct, že sám se pokládám za pilota velmi dobrého, ale třeba zmíněný EPP-FPV jsem si sám házel velice nerad, s pomocníkem to bylo výrazně jednodušší.

A ke konkrétnímu výběru - Raptor 1600 není špatný, u verze 2000 klesne plošné zatížení, ale narazil jsem na diskutované problémy s pevností křídla.
Podle mě jistotou jsou Skywalkery, hlavně ten poslední s uhlíkovou trubkou trupu. Vřele nedoporučuji rádoby speciály s průhlednými čumáky, kamera v tom vesměs funguje bídně (odlesky). Velká samokřídla bývají dobrá za letu, ale házejí se také pěkně blbě.
Vůbec není špatný ani obyčejný Bixler, je sice menší, ale na druhé straně má docela lehký drak a dá se dostat na slušnou dobu letu i s menším akupackem a motorem a tím udržet pošné zatížení na přijatelné hodnotě.

Co by mne samotného zajímalo je Skywalker Naja http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html , tohle letadlo bych si docela rád zkusil, ale zatím jsem neměl možnost. Tohle by nemuselo létat špatně, trochu mě ale děsí udaná hmotnost draku.
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od VSCharlie »

Já podporuji volby (až na tu "Naju"), co vybral "tomashr".
I když já jsem tak trochu extremista...:wink:

Musím souhlasit s tím, že Skywalker 1720-1900mm, je vzhledm k nízko položenemu těžišti a velkému úložnému prostoru s dobrým přístupem, ta nejlepší rozumná volba.

Ovšem ještě lepší, zejména pro začátečníka, je jak už ostatně tomashr zmiňoval, je "Bix3 Trainer/FPV EPO 1550mm"
(klidně i ve verzi PNP)
Já si, ač mám i jiné FPV, Bix3 koupil na blbnutí (zkoušení atd.) koupil a nelituji toho.
Velmi "hodné" letadlo, lítá skoro samo.
S motorem "z krabice" a 3S 2200mA, není problém v pohodě lítat až 25-30minut.
Není potřeba žádný autopilot, stačí FPV vysílač a kamera, popřípadě jednoduché OSD.
(Měl jsem doma Tarot TL300L OSD, tak jsem ho použil a stačí to.)
Jako "modelář", však pro jistotu doporučuji pár úprav...
-Vyměnit táhla ke kormidlům za kvalitní s pořádnými "vidličkami".
třeba:
http://eshop.reichard.cz/prislusenstvi/ ... m2-1m.html
http://eshop.reichard.cz/vidlicka-kovov ... s-pel.html
(Nebo klidně i M3 a odpovídající vidličky)
- Stejně tak i nahradit táhla ke křidélkům za vlastní.
- Podvozek nepoužívat, bez něj je to lepší (čistější letový projev), startovat - házet se dá v pohodě z ruky.
Pokud je dobře složený a nastavený, tak kam ho s půlkou plynu hodíš, tam letí, žádný propad či jiná záludnost.
Taky jsem nahradil ESC za pořádný 30A, osobně mám jistou averzi na ty "noname bazmeky".
I když lítat se dá přímo z krabice, já raději sázím na jistotu. :wink:
Podle mě, pro "FPV začátečníka", je to asi ta nejlepší volba a cena taky není nijak přemrštěná.

K té "Naje"
Svého času jsem o ní uvažoval, tak jsem trochu googlil a výsledky nic moc.
Je to sice zajímavé rešení, ale vzhledem k umístění motoru a odpovídající použité vrtuli, tam vzniká problém s umístěním FPV kamery.
I při FPV kameře plácnuté do výřezu v překrytu gondoly, se při použití silnějšího motoru a "větší" vrtule - stačí aby měla jenom 10", se tato dostává do obrazu - výhledu.
Ani s malou vrtulí se se stejného důvodu nedá použít kamera na otočném podstavci a dát někam třeba mobiuse, nebo Geopro, je vyšší dívčí.
Prostě vtrule se vždy dostane do výhledu, toto konstruktér nějak nedomyslel.. :(
Taky cena, na to co nabízí, je poněkud přemrštěná

P.S:
Osobně bych nezatracoval ani "Skua FPV Plane EPO 2100mm (KIT)", viz. http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _KIT_.html.
Na hodnocení co je u ní uvedeno nedám, znám tento druh "patlalů", kteří hodnotí a vlastní neschopnost svalují na letadlo.
Na youtube je dost videí, ale nenašel jsem žádné, které by toto letadlo hodnotilo špatné, spíše naopak.
Stačí vynechat nevhodné uložení serv kormidel do držáku a dát je přímo do kormidel.
Taky necpat vše do středového uložení křídel (patlalové - regulátor položený na přijímači a ŘJ - pak se není co divit, že s tím spadnou), když v trupu je místa až až.
Mě však vadí právě ten zmiňovaný čelní pohled přes plastovou kopuli, jinak bych ho už dávno měl doma.
I když kdo ví, když budu mít nouzi, tak to koupím a tu plexisklovou kopuli nahradím tvarovkou z EPP, do které vsadím pohyblivou kameru a bude vymalováno.
Vzhledem ke vzdálenosti motoru a umístění kamery, tam nevzniká takový problém jako u Skywalkera Naja.
tomashr

#43 Příspěvek od tomashr »

Já si NAJA nevybral, napsal jsem, že by se to muselo trochu otestovat :-)
Jinak bych ale obecně podotkl, že nemáme jen GoPro a jiné kamery se záběrem blízkým 180st - tam pak samozřejmě problém s vrtulí bude. Osobně mám ale pro létání daleko radši kamery s úhlem záběru 90-100st a to už se dá.

Ad Skua, ale nejen ona - asi je dobře rozlišit model pro házení z ruky a létání na trávě od modelu pro slušnou dráhu. Skua nemusí být špatná na asfaltu nebo aspoň upravené trávě, ale přistání na neupraveném povrchu musí nutně skončit kotrmelcem...
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od VSCharlie »

tomashr píše:Ad Skua, ale nejen ona - asi je dobře rozlišit model pro házení z ruky a létání na trávě od modelu pro slušnou dráhu. Skua nemusí být špatná na asfaltu nebo aspoň upravené trávě, ale přistání na neupraveném povrchu musí nutně skončit kotrmelcem...

Neřeším, je to "kuličkolet", ne 50ccm benzin a dobrý pilot zvládne vše.. :mrgreen:

Máš SZ.
tomashr

#45 Příspěvek od tomashr »

trochu i v souvislosti s SZ - pokud na to budeme koukat ekonomicky, tak je v mnoha směrech pro FPV pořád nepřekonaný DSLR solution - viz můj blog http://modelweb.fotozona.cz/2013/02/foc ... dla-3.html .
Člověk už musí trochu dělat rukama, ale cena je doslova směšná, materiál z řádu 250 korun a vlastnosti většinu rádoby FPV speciálů daleko překonávají.
K dokonalosti chybí jen dokopat se k testu varianty s menším vzepětím a křidélky kvůli lepší možnosti využití řídící jednotky, i v existující podobě je ale tento relativně letitý model stále hoden velké pozornosti.
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“