ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
ST
Kontaktovat uživatele:

Re: ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller

#1126 Příspěvek od ST »

Ještě k tvým problémům, jak si kalibroval regly ? Každý zvlášť a nebo všechny zároveň. Já se jednu dobu potýkal s podobnými problémy a vyřešil jsem to společnou kalibrací ( vyrobil jsem si kabel pro tuhle záležitost ).

creagel píše:Zkus schvalne pred armovanim pockat minutu/minutu a pul. Jestli ti to nahodou nezacne fungovat.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
pad
Kontaktovat uživatele:

#1127 Příspěvek od pad »

Regly hromadně. Už jsem se obrátil na oficiální forum na ardupilot.com. Maník mě tam upozornil, že mám desku elektroniky hrozně blízko rozvodné napájecí desce a že by to mohlo mít vliv na kompas (interní).
Tak zkusím hodit kabeláž mimo a uvidí se.
kombat na kopci i s motory :-)
creagel

#1128 Příspěvek od creagel »

To jestli mas ovlivneny kompas zjistis pres compassmot. To urcite zkus, vysledek by mel byt pod 30%, pak to tim nebude. Pripadne zkus zapnout compass_learn na 1, jestli se to zlepsi.
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#1129 Příspěvek od jamesgsf »

Takže dneska brutální crash. Vůbec to nechtělo držet výšku. Podezřívám regulátory přehrané na simonK. V althold se vypnul pravý přední motor. Ještě mne napadlo, jestli jsem neměl vysokou obnovovací frekvenci na regulátory, to ještě musím ověřit po zkouknutí škod. Ale někde jsem zaznamenal, že může mít apmko problém s některými regulátory se simonK. Buď to klesalo nebo stoupalo a na plyn to skoro vůbec nereagovalo, když jsem to začal ladit, tak se jeden motor vypnul ve vzduchu. Ve stabilize mode v pohodě. V loiter a althold jako by motory trhaly, nemělo to moc čistý chod dle zvuku, trochu jako by oscilovaly. Regulátory multistar opto 20A moc to nešlo ovládat a reakce na plyn skoro žádná. Přiložím log, jestli mne někdo pomůže odhalit závadu, na co to spadlo. Abych vyladil loiter k tomu jsem se dneska ani nedostal.

Log
https://drive.google.com/file/d/0B18TE9ExbD8mRUdDcllqcldCcWs/edit?usp=sharing
Přílohy
DSC_0992.jpg
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
jaroslav.falcon

#1130 Příspěvek od jaroslav.falcon »

FW SimonK to rozhodně není .
jaroslav.falcon

#1131 Příspěvek od jaroslav.falcon »

pad píše:Podvečerní pokus ... a ......
První let vše funguje. Let ukončuji ještě před signalizací vybití baterií. Přistávám, odpojuji napájecí baterii .... znovu baterii připojuji .... letím, RTL, koptera se vrací na místo vzletu a ... začíná "šroubovat" :(. Před létáním jsem

.....

Log z posledního letu ke stažení http://rcweb.cz/img/foto/131203_tbsclon ... 0209_2.log (tentokrát vč. vibrací)

Koukal jsem na ten tvůj log a nejsou tam informace z kompasu. Až budeš dělat ten plný log uděl jenom RTL nebo loiter ať není zbytečně dlouhý.
pad
Kontaktovat uživatele:

#1132 Příspěvek od pad »

jaroslav.falcon píše:Koukal jsem na ten tvůj log a nejsou tam informace z kompasu. Až budeš dělat ten plný log uděl jenom RTL nebo loiter ať není zbytečně dlouhý.

Jo jo, zkusím to prolítnout dnes nebo zítra dopoledne. Díkas za zájem.
Asek
Kontaktovat uživatele:

#1133 Příspěvek od Asek »

Zkouška FS - odarmování
Přezbrojil jsem na v 3.0.1 a snažím se to vyladit. Dnes jsem m.j. zkoušel FS při vypnutí vysílačky. Mám nastaveno RTL, což se taky stalo, ale po přistání bylo odarmováno a nešlo zaarmovat. Musel jsem odpojit a připojet baterku, pak už to zas makalo. Je to tak správně?

A ještě jeden dotaz: Pokud si na 7. nebo 8. kanál dám RTL, bude mít tento povel přednost před letovými módy? Já vím, že si to můžu vyzkoušet, ale napadlo mě to až doma a pár dní se teď k lítání nedostanu, tak ať mám o čem přemýšlet :wink:
Futaby T14SG, T9CP+Duplex, FC16+FrSky
už jen elektry, LMS Beckov
rcfrant!k
Kontaktovat uživatele:

#1134 Příspěvek od rcfrant!k »

troiac píše:Neviem ci sa mi to zda alebo je to fakt [len pozeram na ikonu tricopteru v mision planeri ] tak ze s touto doskou sa na tricoptere tocia vsetky vrtule v jednom smere?

Prave si objednavam veci ma moj tricopter tak riesim ze ci budem potrebovat len lavotocive alebo aj pravotocive vrtule.

Ja mam vyzkousene, ze je lepsi mit levou predni CW (po smeru rucicek) a pravou predni CCW (proti smeru rucicek). Zadní vrtule muze byt libovolna. Coptera pak visi rovne a ocasni motor je kolmo. Jinak mi coptera visela trochu nakrivo aby kompenzovala rotacni moment vrtuli a nikam neutikala.
http://rcfrantik.rajce.idnes.cz | www.youtube.com/user/fajnweb
troiac

#1135 Příspěvek od troiac »

Ano ano presne o to mi islo, ze ci mam zhanat vrtule v oboch smeroch alebo mi staci len jeden smer tocenia.
Mate niekto skusenost ?
Pripadne aky je rozdiel [je podstatny alebo pozorovatelny] ked sa vsetky tocia jednym smerom a ked sa jedna toci opacne?
X8 Quad Pixhawk 2Tricopter APM 2.6Race Omnibus F4 Quad HKpilot32
troiac

#1136 Příspěvek od troiac »

janekx píše:Zatim to memam na co osadit protoze hexu zatim davam do kupy ale s APM to zkusit muzu na stole a svitivost uvidime

Zdar tak uz ti to doslo ? Skusal si to ako to svieti je to pouzitelne?Ako si to zapojil?
X8 Quad Pixhawk 2Tricopter APM 2.6Race Omnibus F4 Quad HKpilot32
pad
Kontaktovat uživatele:

#1137 Příspěvek od pad »

rcfrant!k píše:Ja mam vyzkousene, ze je lepsi mit levou predni CW (po smeru rucicek) a pravou predni CCW (proti smeru rucicek). Zadní vrtule muze byt libovolna. Coptera pak visi rovne a ocasni motor je kolmo. Jinak mi coptera visela trochu nakrivo aby kompenzovala rotacni moment vrtuli a nikam neutikala.

Mám podobnou zkušenost. A i s různě točícími vrtulemi je trochu znát že na jednu stranu to jde lépe :) Ale je otázka do jaké míry to souvisí s elektronikou. Na trikoptéře jsem měl jen KK 2.0 tak třeba Ardu si s tím poradí lépe.
macil

#1138 Příspěvek od macil »

S trikoptérou to vždy na jednu stranu pôjde lepšie, keďže CW kontra CCW nikdy nebude v remíze. :wink:
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#1139 Příspěvek od jamesgsf »

Neporadí, vždy to jde na jednu stranu lépe. Když budou všechny stejný vrtule tak u apm jen nakloněný zadní motor. Jinak je docela v rovině. Osobní zkušenost.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
pad
Kontaktovat uživatele:

#1140 Příspěvek od pad »

jaroslav.falcon píše:Koukal jsem na ten tvůj log a nejsou tam informace z kompasu. Až budeš dělat ten plný log uděl jenom RTL nebo loiter ať není zbytečně dlouhý.

Zkusil jsem dát gps na tyčku, vyvýšeně nad desku jako že co to udělá. No a první let paráda, loiter funguje, RTL funguje. Jupíjajééé. První let ukončen, výměna baterky, start, letím do pryč, RTL a jejda, návrat ok, ale nad místem startu obvyklá spirála. Pár pokusů o odlétnutí s následným přepnutím do RTL a někdy spirála ještě před návratem, někdy spirála až nad místem startu. Prostě stará známá klasika.

Nastavil jsem logování všeho.

Asi ještě zkusím doporučení z "origo" ardu fora a sice dát desku elektroniky pryč od desky rozdělující napětí k jednotlivým reglům. Údajně by nemuselo umístění elektroniky hned nad rozvodnou desku dělat dobře kompasu.

Ovšem jedné zajímavé věci jsem si všimnul, a sice právě v návaznosti na skutečnost, že první let je vždy OK. Při dokončení letu (rozuměj vypnutí koptery) jsou vrtule "zabržděny", předpokládám, že v reglech je nějaké zbytkové napětí, které to způsobuje. A tak mě napadá zdali to není ten důvod proč je arduflyer nějaký nesvůj při dalším zapnutí (rozuměj nové připojení baterie ať už stejné nebo nové). Asi zítra zkusím počkat až se vrtule "uvolní" a teprve potom připojit novou baterku.

Každopádně pokud se ukáže podle logu že to má na svědomí něco jiného tak jedině dobře :)

LOG http://rcweb.cz/img/foto/131203_tbsclone/pad_140211.log

PS 1: je zajímavé, že na mapě je trajektorie nějaká malá, aneb mám za to, že jsem létal o dost dál, ale třeba to není záznam z úplně celého letu
PS 2: trochu fučelo, ale i tak jsou vibrace nějaké větší než na minulých záznamech
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“