jaký motor 50 ccm
Re: jaký motor 50 ccm
Jasně že tam mám trombónek. Ten prochází právě za přepážku dovnitř trupu, a jak jsem psal, ve dně trupu budou výdechy, takže by se trup neměl tlakovat. Možná je ten vstupní kanál zbytečně velký, ale v nejhorším se dá "přiškrtit". Pro motor jsem si byl osobně přímo u výrobce, tak jsem z pana Cíty tahal rozumy a pěkně jsme si pokecali. Velice ochotnej pán.
J.j.
To máš pravdu, Cita řeší všechny problémy obratem a dá se s ním dobře pokecat.
Jak už jsem se zmíníl, kdysi jsem mu volal, že mi motor nestartuje a že podle mě to vypadá na "vadné" zapalování - slabá jiskra.
Jen se mě zeptal co mám za zapalování a obratem mi "zadarmiko" poslal nové, s tím, že mám jedno z prvních, které dělali a že není divu, že už dosloužilo.
Taky on nám tenkrát poradil ten Titan Symix SL, v poměru 1:40 a dodnes na něj lítáme, ať už se nyní jmenuje jakkoliv.
Motor pořád jako nový a šlape jako hodinky.
Jinak ještě ke startování..
Každý motor má jiné požadavky na postup startování a to jak je o pár příspěvků výše ten odkaz, je obecný základní postup.
Jiné má ZDZ, jiné DLE a jiné ROTO, některý motor tímto postupem "uliješ", jiný tak staruje bez problémů.
U ROT-a se nám při startu za studena nejlépe osvědčilo následující:
-Nezapínat zapalování
-zapnout sytič a pak 5-8x (podle teplota jak dlouho to stálo) "kopnout" do vrtule, jako když chceš nastartovat
-vypnout sytič
-zapnout zapalování
A pak to na první až druhé kopnutí do vrtule spolehlivě naskočí.
Startujeme tak ROT-a všichni a je to bez problémů.
-Vypniout sytič
To máš pravdu, Cita řeší všechny problémy obratem a dá se s ním dobře pokecat.
Jak už jsem se zmíníl, kdysi jsem mu volal, že mi motor nestartuje a že podle mě to vypadá na "vadné" zapalování - slabá jiskra.
Jen se mě zeptal co mám za zapalování a obratem mi "zadarmiko" poslal nové, s tím, že mám jedno z prvních, které dělali a že není divu, že už dosloužilo.
Taky on nám tenkrát poradil ten Titan Symix SL, v poměru 1:40 a dodnes na něj lítáme, ať už se nyní jmenuje jakkoliv.
Motor pořád jako nový a šlape jako hodinky.
Jinak ještě ke startování..
Každý motor má jiné požadavky na postup startování a to jak je o pár příspěvků výše ten odkaz, je obecný základní postup.
Jiné má ZDZ, jiné DLE a jiné ROTO, některý motor tímto postupem "uliješ", jiný tak staruje bez problémů.
U ROT-a se nám při startu za studena nejlépe osvědčilo následující:
-Nezapínat zapalování
-zapnout sytič a pak 5-8x (podle teplota jak dlouho to stálo) "kopnout" do vrtule, jako když chceš nastartovat
-vypnout sytič
-zapnout zapalování
A pak to na první až druhé kopnutí do vrtule spolehlivě naskočí.
Startujeme tak ROT-a všichni a je to bez problémů.
-Vypniout sytič
Nákazu léčím systematicky - "Pěkně kulkou po kulce".
http://www.vscharlie.rajce.idnes.cz
Dík za poznatky. Jo, vycítit co motor potřebuje, to mě teprve čeká. U žhavíků, taky každému motoru vyhovuje něco jiného. Myslím že cit pro motory mám, tak si to snad brzy očuchám.
Mám ho hlavou dolů, tak budu muset být na to ulití opatrný, abych nemusel vyndavat svíčku.
Mimochodem zrovna ta svíčka mě docela štve. Nemá těsnění, ale těsní kuželem a strašně blbě se povoluje. Když jsem jí chtěl prvně vyndat, musel jsem upnout hlavu motoru do svěráku, abych moh zabrat. Napřed jsem se bál zabrat, tak jsem volal Citovi, jestli tomu něco není a řek že se to stává, že ten kužel zalehne. Tak z toho mám obavy, protože na éru takhle zabrat nepude. Mám ale vazelínku s mědí, která se používá na šroubky co drží plátky na frézách, aby se nezapekly, tak jsem uvažoval to sedýlko trošičku máznout. Samozřejmě jemně, aby se to nedostalo do válce. Jaké s těmahle svíčkama máte zkušenosti?
Mimochodem zrovna ta svíčka mě docela štve. Nemá těsnění, ale těsní kuželem a strašně blbě se povoluje. Když jsem jí chtěl prvně vyndat, musel jsem upnout hlavu motoru do svěráku, abych moh zabrat. Napřed jsem se bál zabrat, tak jsem volal Citovi, jestli tomu něco není a řek že se to stává, že ten kužel zalehne. Tak z toho mám obavy, protože na éru takhle zabrat nepude. Mám ale vazelínku s mědí, která se používá na šroubky co drží plátky na frézách, aby se nezapekly, tak jsem uvažoval to sedýlko trošičku máznout. Samozřejmě jemně, aby se to nedostalo do válce. Jaké s těmahle svíčkama máte zkušenosti?
A ještě jeden trochu OT dotaz. Chci měřit telemetrií teplotu motoru a nevím kam nejlíp umístit čidlo. Jestly mezi žebra hlavy, a nebo mezi hlavu a žebro válce? V jakých mezích by se ta teplota měla pohybovat?
P.S. doufám, že to tady moc nezasí...?
P.S. doufám, že to tady moc nezasí...?
Lark píše: Nemá těsnění, ale těsní kuželem a strašně blbě se povoluje. Jaké s těmahle svíčkama máte zkušenosti?
Dost lidí dělá chybu při montáži. Svíčka se má zašroubovat rukou a pak utáhnout o 15°. Většinou jí utáhnou o 15 minut, jako na hodinkách. Pak je problém tu svíčku povolit.
Díky, dám si na to bacha.
Taky mám všechny motory hlavou dolů..
Proto je, jak už tady bylo řečeno, dávat pozor na "ulití".
Ale není to tak strašné - postup, jak startuju ROTO hlavou dolů já, jsem už napsal.
Jenom, pokud ten postup budeš zkoušet, budeš muset přizpůsobit své palivové spoustavě ten počet "švihů" se sytičem a bez zapalování. 3-5, 6-10 podle soustavy.
Ještě jakou se do něj chystáš dát vrtuli ?
Já vím, dřevo je dřevo, ale někdy bývá problém sehnat opravdu kvalitu.
U svého ROT-a jsem kdysi začal používat "Mejzlíka" a nelituji.
("Parchant" - kdysi na ZŠ jsem kvůli němu dostal pár facek od třídního a později i dvojku z chování..
)
O fous těžší vrtule mému motoru sedí, má pak kultivovanější chod.
Proto je, jak už tady bylo řečeno, dávat pozor na "ulití".
Ale není to tak strašné - postup, jak startuju ROTO hlavou dolů já, jsem už napsal.
Jenom, pokud ten postup budeš zkoušet, budeš muset přizpůsobit své palivové spoustavě ten počet "švihů" se sytičem a bez zapalování. 3-5, 6-10 podle soustavy.
Ještě jakou se do něj chystáš dát vrtuli ?
Já vím, dřevo je dřevo, ale někdy bývá problém sehnat opravdu kvalitu.
U svého ROT-a jsem kdysi začal používat "Mejzlíka" a nelituji.
("Parchant" - kdysi na ZŠ jsem kvůli němu dostal pár facek od třídního a později i dvojku z chování..
O fous těžší vrtule mému motoru sedí, má pak kultivovanější chod.
Nákazu léčím systematicky - "Pěkně kulkou po kulce".
Pan Cita mi k němu (ROTO-35Vi) dal Fiala 20/10 s tím, že je to minimum s tím, abych si dal bacha na přetočení z kopce. Budu tam mít i otáčkoměr, který umí hlásit překročení otáček. U toho Čmeldy to snad nehrozí
P.S. trubička na karburátoru je hotová
- pikus 1
- Kontaktovat uživatele:
Lark píše:
Hadičku vyveď někam do trupu a zakonči třeba podle fotek a popisu
MomoBruta...
http://momobrut.sweb.cz/YAK55M/YAK54tru ... tlaku.html
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...
pikus 1, díky za nakopnutí. Chytré a jednoduché řešení.