ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
pad
Kontaktovat uživatele:

Re: ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller

#1141 Příspěvek od pad »

creagel píše:To jestli mas ovlivneny kompas zjistis pres compassmot. To urcite zkus, vysledek by mel byt pod 30%, pak to tim nebude. Pripadne zkus zapnout compass_learn na 1, jestli se to zlepsi.

Až teď jsem si všiml tvého příspěvku. Takže jsem absolvoval proces COMPASSMOT a tak výborně jsem se už hodně dlouho nepobavil :)

Při prvním pokusu (opravdu jsem otočil vrtule aby mi koptéra nevzlétla ku stropu :) ) vzlétl malý štůsek bankovek, které jsem měl nedaleko stolu .... byla to eura, a jedna 20eurovka to odnesla, dostala se do kruhu vrtule :) ... snad jí nějak polepím, je to naštěstí jen roh :)

No a interference 168 %, druhé měření ukázalo 183%. Tak jsem se zasmál a zřejmě už není nutné hledat zdroj problémů, stačí je jen odstranit :):)

Důkaz mé naivnosti viz. příloha :)

Jen mi vrtá hlavou proč to v tom prvním letu vždy funguje? :)
Přílohy
compassmont.jpg
kombat na kopci i s motory :-)
creagel

#1142 Příspěvek od creagel »

wow, tak to je sakra spatny - s timhle by nedokazal pomoci ani compass_learn. To ze to funguje pri prvnim letu je asi vicemene nahoda.

Ty si to zkousel doma? :D Po me po zkusenosti, kdy jsem doma zkusil roztocit Maxiona s 1,7KW motorema 17x13 vrtuli, uz doma rozhodne nic s vrtulema zkouset nebudu :D

Jinak urcite to ruseni odstran. Jestli ti nekde okolo desky vedou vodice, tak idealne je dat pryc, jeste lepe vsechny vodice zkroutit. Nevim jak mas rozvodnou desku, ja mam apm board na hornim platu a rozvod je na spodnim platu formou PCB.

Ja zase trochu postoupil pri lazeni meho quadu - uz to zacina byt pekne vymazleny. Akorat jsem dneska zjistil, ze kdyz rychle dam plnou "kridelek" a pustim knipl, tak ze se to trochu zaklepe. To mam jeste trochu stahnout Rate Roll P? Uz ted jsem na 0,093.

Kdyz coptera visi pozoruju pomale oscilace (nebo spis takove klepani), tak mam zkusit snizit Stabilize Roll P?
Woita
Kontaktovat uživatele:

#1143 Příspěvek od Woita »

K tomu compassmotu:
Není třeba otáčet ty vrtule.
Stačí když koptera stabilně stojí na zemi, a jednou rukou jí chytit za vršek a přitlačit, aby nevzlítnula. Takto jsem to vždy dělal, nemá to sílu aby to udělalo nějakou neplechu. Stejně jsem srabařsky vždy měl koženou rukavici, pro pocit sucha a bezpečí. Sundavat vrtule mi bylo líto. :wink:
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
jaroslav.falcon

#1144 Příspěvek od jaroslav.falcon »

Jak ti jdou ztuha vrtule po dokončení letu to mam také. Nevím proč ale dělá to simonk fw jen s některýmy regly. Pravděpodbně je na motoru dc napětí a motory jsou z Magnetovany. Ale proč jenom některe esc?
jaroslav.falcon

#1145 Příspěvek od jaroslav.falcon »

Jestli se ti klepe ke konci návrtatu a dojde k překmitu zvyš d rate.
pad
Kontaktovat uživatele:

#1146 Příspěvek od pad »

creagel píše:wow, tak to je sakra spatny - s timhle by nedokazal pomoci ani compass_learn. To ze to funguje pri prvnim letu je asi vicemene nahoda.

Tak jsem to srazil na 20%. Než jsem kablíky upevnil k draku tak to bylo i 12%. Asi objevím ameriku, ale prostě nejhorší je když jdou plus a mínus rovnoběžně vedle sebe :)

Každopádně ta rozvodná deska pod krabkou Ardu byl fakt hodně špatný nápad.

Jestli bude zítra počasí tak to rozhodně testnu!!!! Kruci, možná bude radost :)
Přílohy
Po předělání kabeláže, resp. vyhození rozvodné desky umístěné pod krabkou Ardupilota.
Po předělání kabeláže, resp. vyhození rozvodné desky umístěné pod krabkou Ardupilota.
pad
Kontaktovat uživatele:

#1147 Příspěvek od pad »

Woita píše:K tomu compassmotu:
Není třeba otáčet ty vrtule.........

No, pro pocit jistoty je fakt docela dobrý ty vrtule přehodit. Nehrozí že to uletí a navíc vzduch jdoucí nahoru tolik nevíří prach na zemi :):)
pad
Kontaktovat uživatele:

#1148 Příspěvek od pad »

Takže s radostí oznamuji, že trable se spiráloidním létáním v některých režimech letu je vyřešeno. Skutečně byla na vině nevhodně provedená kabeláž resp. rozvodná deska, která ovlivňovala elektroniku Ardu.

Díky účastníkům, kteří přispěli k vyřešení.
thegrid
Kontaktovat uživatele:

#1149 Příspěvek od thegrid »

Zdravím, měl bych měnší dotaz.
Dnes jsem zkoušel na 2.9.x firmwaru RTL a moc to nedopadlo, respektive občas bere čáru že musím převzít řízení abych ještě koptéru někdy viděl.
O to ale nejde, měl jsem docela solidní výpadek a nevím zda to nebylo zrovna testovaným GPS:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5KQPN98LtBs[/youtube]
No o to nejde, spíš mě zajímaly telemetrický udaje z logu Arduflyer a když jsem si je našel, tak vidím jen asi 2 minuty každého z letu. Možná je nějak blbě otevírám. Nebo se někde nastavuje co chci logovat?
Dal jsem:
-v okně log -> telemetry log -> vybral soubor (100kb) s daným letem
-po načtení si navolím data, ale jak říkám, je tam málo času a navíc některé položky jsou jakoby prázdné.
jinak zde je tedy log nejspíš z toho pádu, kanál 3 výškovka, kanál 5 přepnutí modu (stable/loiter/RTL)
Obrázek
www.quadcopter.8u.cz -popis stavby quadrokoptéry
creagel

#1150 Příspěvek od creagel »

Tohle nevypada na problem s gps (ta by ti dle meho takhle nevypnula vsechny motory). To bude necim jinym. To ze ti to utika - GPS byla locknuta? Zkousel si, jestli nemas ovlivneny kompas?
creagel

#1151 Příspěvek od creagel »

Ja jsem dnes zkousel ladit to trepetani pri plnych vychylkach a navratu do neutralu (dnes pri "vyskovce" - dopredu/dozadu). Ladil jsem to pres snizovani hodnoty Stabilize P. Jen by me zajimalo jestli je to spravne. Subjektivne se mi zda, ze je to odost lepsi. Jako vysledny efekt jsem zjistil, ze pri plnem plynu a plne vychylce dopredu se koptera zacina otacet kolem osy. Kdyz jsem nastavil velmi nizke Stabilize P, tak to bylo HODNE znatelny.

Ladil jsem to blbe a Stabilize P (v mission planneru to uplne nahore vlevo) ladi neco jineho, nebo to tak je spravne a chce to jen najit idealni hodnotu?
thegrid
Kontaktovat uživatele:

#1152 Příspěvek od thegrid »

creagel píše:Tohle nevypada na problem s gps (ta by ti dle meho takhle nevypnula vsechny motory). To bude necim jinym. To ze ti to utika - GPS byla locknuta? Zkousel si, jestli nemas ovlivneny kompas?

Určitě locknutá byla. Vždy na ni čekám. Jaké máte zkušenosti s novým 3.1.1 firmwarem? Jedu raději na starý 2.9.x abych měl jistotu vyzkoušeného softu. V novém firm. by mělo snad to ubýhání být ořešeno. Jinak předtím bez GPS žádné problémy s rušením kompasu nebyly. Krásně stál vůči dané světové straně i ve větru.
Spíš mně jde o to, zda se logování dá nějak nasrtavit, nebo vyjet informace z celého letu, protože mně to ukazuje jen 2 minuty.
www.quadcopter.8u.cz -popis stavby quadrokoptéry
Asek
Kontaktovat uživatele:

#1153 Příspěvek od Asek »

pad píše:Takže s radostí oznamuji, že trable se spiráloidním létáním v některých režimech letu je vyřešeno. Skutečně byla na vině nevhodně provedená kabeláž resp. rozvodná deska, která ovlivňovala elektroniku Ardu.

Díky účastníkům, kteří přispěli k vyřešení.

Připojuju se s poděkováním tobě i ostatním. Po upgradu na 3.0.1 se mi tak 3 RTL z 10 chovaly přesně stejně jak popisuješ. Takže už jsem šel najisto. Compassmot - 138 %. Silové dráty byly asi 3 cm pod řídící deskou. Po přesunu reglů a rozvodné desky úplně dozadu na hranu chasis jsem na krásných 18 %. Zajímavé, že s 2.9.1 to nezablblo ani jednou.
Futaby T14SG, T9CP+Duplex, FC16+FrSky
už jen elektry, LMS Beckov
creagel

#1154 Příspěvek od creagel »

Prave ze s uvolnenim 3.x verze psali, ze vic jak kdy drive je potreba mit spravne data z kompasu a je nutne odstranit ovlivnovani. S 2.x jsem neletal s GPS, ale loiter s 3.x je fakt parada ;)
Mlhos
Kontaktovat uživatele:

#1155 Příspěvek od Mlhos »

Rok jsem vydržel s verzí 2.9.1, občas to taky zablblo v RTL či loiteru ale dalo se s tím žít. Tak jsem kvůli Compassmot přešel na 3.1.2 a ejhle, 232%, mám cca 3-4cm pod deskou fakt pěkný Temelín. Ten asi zůstane na místě, desku o pár cm zdvihnu na sloupkách, snad to bude OK.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“