Nabíječka a nabíjení - zajímá všechny začátečníky

Nabíječky, zdroje, přístroje
Zpráva
Autor
Virus111

Re: Nabíječka a nabíjení - zajímá všechny začátečníky

#16 Příspěvek od Virus111 »

Tak jsem poptal tu accucelku, tak uvidíme.
Virus111

#17 Příspěvek od Virus111 »

Virus111 píše:Tak jsem poptal tu accucelku, tak uvidíme.

Tak s dočasným řešením s Turnigy Accucel 6 jsem spokojený. Pokud tohle bude číst někdo, kdo začíná a chce pořídit co nejlevněji, pak tohle je dobrá možnost.

Důrazně to doporučuju, sám jsem do té doby měl setovku a nikdy bych nevěřil, že na tom může tolik záležet. Co jsem měl 2s lipolky, tak ty byly v pohodě... ale 3s lipolky... jedna je na tom tak, že jeden článek je v kopru, možná se lehce zlepšuje na accucelce - ten článek už tak rychle oproti druhým dvěma nepadá, ale obávám se, že to jsou poslední výkřiky. Druhá 3s byla jen lehce rozhozená, ale věřím, že ji ještě chvilku provozovat na té setovce, tak by to bylo to samé.

Jediný, co jsem k ní nedostal je teploměr (to jsem četl, že se kupuje zvlášť), ale bohužel ani propojovací kabel k PC, což mě lehce mrzí. Pokusím se někde něco splašit.

Těším se na tu 200W... i když asi nějakou chvíli ji nevyužiju tak, jak nabízí.
jag42

#18 Příspěvek od jag42 »

Teploměr ti je pro Lipolky k prdu. Ten je potřeba jen na nikláče. Accucelku mám taky a nevidím důvod proč nabíjení zkoumat ještě na PC? Rozhodující je dodaný náboj a napětí jhednotlivých článků - to máš na displeji. Místo čumění na monitor je lepší tento čas prolétat. :lol:
Virus111

#19 Příspěvek od Virus111 »

jag42 píše:Teploměr ti je pro Lipolky k prdu. Ten je potřeba jen na nikláče. Accucelku mám taky a nevidím důvod proč nabíjení zkoumat ještě na PC? Rozhodující je dodaný náboj a napětí jhednotlivých článků - to máš na displeji. Místo čumění na monitor je lepší tento čas prolétat. :lol:

:-D taky pravda
Jardaxx

#20 Příspěvek od Jardaxx »

Virus111 píše:Čau,

po pročtení fóra, spousty odkazů a článků mi přijde dobíjení baterek jako šílená alchymie. Pevně věřím, že podobně na tom je většina nováčků, kteří už začínají chápat, že nabíječka na Li-pol baterky, přibalená u jejich prvního nebo druhého modelu, není to, co by chtěli pro svůj třetí model - často i se silnějšími baterkami.

Cenově zajímavé jsou nabíječky na HobbyKingu, doporučuje se zde na fóru často tato: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7028
Mně zaujala tato: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__11444__Turnigy_A_6_10_200W_Balance_charger_discharger.html
Rozdíl je v podstatě jen v dobíjecím proudu. První dá maximálně 5A, druhá 10A.

Teď mě zajímají tři věci:
- zdroj) Potřebuju zdroj, který dá minimálně takový proud, kterým je nabíječka schopna nabíjet? (za předpokladu, že bych chtěl jednou využít maximálního proudu)
- zdroj2) Když bych měl popřípadě nabíječku píchlou na autobaterku a na nabíjení potřebuju 12,6V v případě 3-článku, tak je to ok, když autobaterka je něco kolem 12V?
- kolik CÉČEK :-) Na baterkách mám napsáno CHARGE MAX 5C a DISCHARGE MAX 30C. Když mám baterky 2100 mAh, tak opravdu tam můžu poslat cca těch 10A? V manuálu na tu 10A nabíječku píšou, že můžu dobíjet maximálně 1C, takže nějaké 2,1A. Tzn., že nabíječka prostě víc nepustí? To je blbost ne? Nemá to jak poznat. Chápu, že 1C by mělo být ideál, jednou za čas jen 0,5 C (z roku na rok je to jinak). Ale je možné občas nabíjet třeba 2-3 C, popřípadě i víc, aniž bych tu baterku odepsal (razantně)? Baterka je kupovaná nedávno, značka Dualski - 3-článek.

Přál bych si, aby odpovědi na tohle pomohly i dalším tápajícím začátečníkům, když jsem s nimi o tom mluvil, tak všichni pouze spekulují, ale bojí se zeptat zkušenějších.

Díky všem za odpovědi

Virus

Ahoj.Jsem tu uplné ucho.A máš pravdu v tom že se nováček bojí zeptat zkušenějších.Párkrát se mi stalo že jsem se zeptal.A pak dostal odpověď sprchu jak řemen.A proto se zeptám přímo na to co mám.Elektrice jsem nikdy nerozuměl.Takže koupil jsem si nabiječku Equilibrum Mini V2 .Potřebuji nabit Li-on 1300 mAh 7.4 V.Jak ji připojit jak jí na nabiječi nastavit to jsem pochopil.Ale nevím jaké nastavit ampery .To už je horší. Může mi prosím někdo poradit aníž bych dostal tu nepříjemnou sprchu ?
JMalik

#21 Příspěvek od JMalik »

shrubber píše:...... Řeknu jí, jaký mám typ baterií, zadám, že chci nabíjet na 1C, a ona prostě zvolí vhodný průběh. Ještě před delším skladováním nechám vybít na 60 procent a to je pro běžného uživatele asi tak všechno. Nebo je tam ještě něco? Nepředpokládám, že bych dokázal vymyslet něco chytřejšího, než naprogramovali soudruzi v Číně.

Někdo vyžaduje ty parametry nastavit manuálně, potom je jasné co jsi zadal a co se bude dít.
Např. typ článku, počet, velikost nabíjecího proudu, kolik se má dobít mAh, koncové vypínací napětí .... atd.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od jyrry »

Jardaxx píše:... Potřebuji nabit Li-on 1300 mAh 7.4 V....

Nic nezkazíš, když (téměř) jakoukoli Li-Xx (LiPol, LiIon, LiFe) baterku budeš nabíjet proudem 1C - v tomto případě 1300mA. Celkem běžné je že se pohonné baterky dají nabíjet proudem 2C (2600mA). Obvykle to časově vyhovuje, pro aku to je snesitelné tím proudem, pro uživatele cca polovičním nabíjecím časem.
Píší na baterky různá o dost vyšší Céčka, ale obvykle to jsou hraniční hodnoty a baterkám to při častém používání neprospívá, projeví se to hlavně na životnosti.
Některé nabíječky mají nastavení proudu přes jmenovitou kapacitu baterky - nastavuješ mAh a je na nabíječce, s jakým faktorem C pak počítá (to by mělo být uvedené v návodu)... Pokud třeba 1C, pak se pro vyšší proudy dá ošulit tím, že pro požadovaný proud 2C nastavíš jako by aku měla dvojnásobnou kapacitu...
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od jyrry »

JMalik píše:.. .... atd.

ehm, shruber to psal před dvěma roky...
jyrry.webnode.cz
tom.r
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od tom.r »

Potřebuji poradit... Jaký zdroj je vhodný pořídit k této nabíječce - Hitec MultiCharger X2-400 ? http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=73159

Voltáž je mi jasná, tj. dle parametrů zvládá 12-18 V. Nicméně nevím, když např. vezmu zdroj Power x40 s parametry 13,8V/40A. Tak nevím s těmi 40A? V návodu nabíječe HITEC píší že zdroj by měl mít 60A! - nicméně nevím jestli se tím jen omezím na max. výkonu, nebo bude zdroj přetěžován?
Vzhledem k tomu, že chci nabíjet 2 x 2S lipo na každým kanálem 10A - tak by mě to ale mělo stačit, tak nevím...?
Tom
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“