Motory - výměna ložisek
Motory - výměna ložisek
Zdravím,
mám takový dotaz. Mám nějakou dobu tyto motory http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__21478__NTM_Prop_Drive_28_26_1000KV_235W.html a začaly mě tam zlobit ložiska. Ostatně na ně psali to, že mají špatné ložiska. Proto jsem tedy koupil na tobexu nový 2RS-zakrytované plastem (CN). Po výměně mají dosti takový nepříjemný rachotivý zvuk. To i ty původní jely proti těmto o poznání potichu. Nevím, jestli to hodit za hlavu a říct si, že jsou nový a hotovo, nebo je tam něco v nepořádu s něma.
Díky za radu.
mám takový dotaz. Mám nějakou dobu tyto motory http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__21478__NTM_Prop_Drive_28_26_1000KV_235W.html a začaly mě tam zlobit ložiska. Ostatně na ně psali to, že mají špatné ložiska. Proto jsem tedy koupil na tobexu nový 2RS-zakrytované plastem (CN). Po výměně mají dosti takový nepříjemný rachotivý zvuk. To i ty původní jely proti těmto o poznání potichu. Nevím, jestli to hodit za hlavu a říct si, že jsou nový a hotovo, nebo je tam něco v nepořádu s něma.
Díky za radu.
Re: Motory - výměna ložisek
Baran píše:Zdravím,
Díky za radu.
U těchhle motorů musíš vyměnit ložiska i hřídel!
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
U těchhle motorů musíš vyměnit ložiska i hřídel![/quote]
Jen takovy zvědavy dotaz, proč i hřídel, pokud není vymletá od středu ložiska a když je vymletá tak jsem to vyřešil tim že jsem pocínoval místo kde jsou ložiska a stlačil ve svěráku
Jen takovy zvědavy dotaz, proč i hřídel, pokud není vymletá od středu ložiska a když je vymletá tak jsem to vyřešil tim že jsem pocínoval místo kde jsou ložiska a stlačil ve svěráku
MCPX-BL, blade 130x,trex 500, trex 550 dominator, dx7
Já mám tyhle motory taky na copteru, a taky jsem měnil ložiska z tobexu, ale spíš je problém s oskou, ložiska mají poměrně kvalitní. Takže jsem vytěsnil vůli mezi oskou a ložiskem loctitem a je klid. Tento týden jsem řešil jeden motor, kde jsem nevytěsnil vůli mezi horním ložiskem a hřídelem. Po nahřátí pájkou ( osu ) jsem to bez problému rozebral a pro jistotu vyměnil ložiska a znovu vytěsnil.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
beka píše:U těchhle motorů musíš vyměnit ložiska i hřídel!
Jen takovy zvědavy dotaz, proč i hřídel, pokud není vymletá od středu ložiska a když je vymletá tak jsem to vyřešil tim že jsem pocínoval místo kde jsou ložiska a stlačil ve svěráku[/quote]
Hřídele těchhle motorů jsou z úplně sračkoidního materiálu. Když je to ohnuté po nějaké ráně, tak je to vidět a automaticky to vyměníš. Když je to jenom málo z výroby, nebo to má mini házivost po nějaké ráně, tak to neregistruješ, ale chová se to jako vibro. Bezpečně to v krátké době oddělá i ty nejlepší ložiska.
( Zjistíš to tak, že vyndáš tuhle hřídel, upneš to za konec - cca 5mm a dáš to na " hodinky")
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Hřídele těchhle motorů jsou z úplně sračkoidního materiálu. Když je to ohnuté po nějaké ráně, tak je to vidět a automaticky to vyměníš. Když je to jenom málo z výroby, nebo to má mini házivost po nějaké ráně, tak to neregistruješ, ale chová se to jako vibro. Bezpečně to v krátké době oddělá i ty nejlepší ložiska.
( Zjistíš to tak, že vyndáš tuhle hřídel, upneš to za konec - cca 5mm a dáš to na " hodinky")[/quote]
O tom žádná. já měnil ložiska do motoru t rex500 tam jsem tu hřídel pocínoval nemohl jsem sehnat jinou nejbližší až v austrálii, dík za vysvětlení
( Zjistíš to tak, že vyndáš tuhle hřídel, upneš to za konec - cca 5mm a dáš to na " hodinky")[/quote]
O tom žádná. já měnil ložiska do motoru t rex500 tam jsem tu hřídel pocínoval nemohl jsem sehnat jinou nejbližší až v austrálii, dík za vysvětlení
Jdou ti ty nové ložiska krásně hladce otáčet, nebo tam cítíš "zoubky"? Jestli jsi je při montáži nenarazil. Ale asi jsi to lisoval a ne narážel žejo? Otázka jen pro jistotu. Já když jsem měnil poprvé ložiska, tohle mě nenapadlo, a lehce jsem je zaťuknul malým kladívkem. To byl řev po roztočení! Od té doby už to vím a lisuju 
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
http://rc.ludl.cz
ST: jak to prosím myslíš s tím vytěsněním vůlí loctitem? To po nasunutí osky do ložiska zakápneš kolem osky, nebo jak? Potom při rozborce tu osku nahříváš? Podobně se to praktikuje i tím pocínováním?
JMalik:..co myslíš prosim tím výrazem...dáš to na "hodinky"?
Omlouvám se za možná triviální dotazy, ale jen chci mít jasno... Předem dík za vysvětlení
Omlouvám se za možná triviální dotazy, ale jen chci mít jasno... Předem dík za vysvětlení
jarva píše:ST: jak to prosím myslíš s tím vytěsněním vůlí loctitem? To po nasunutí osky do ložiska zakápneš kolem osky, nebo jak? Potom při rozborce tu osku nahříváš? Podobně se to praktikuje i tím pocínováním?
Hodinky jsou měřák, který určitě nemáš.
Pokud jde ta oska vyndat, tak ji polož na sklo koulej. Pokud šmajdá, ucítíš to.
"Hodinky" - to je hovorové označení indikátoru úchylek, neboli úchylkoměru, které by měl mít ve své výbavě každý soustružník či frézař. Moderní bývají vesměs digitální, ale ty klasické mají stupnici jako normální ciferník s ručičkou - proto se tomu říká hodinky. 
Naposledy upravil(a) VTjr dne pon 17.02.2014 10:42, celkem upraveno 1 x.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
jarva píše:...Podobně se to praktikuje i tím pocínováním?
...
Pocínování, pokud není galvanické, nemáš šanci udělat dostatečně přesně.
Naproti tomu Loctite zateče do spáry a vytvoří tam film stejné tloušťky (pomocí viskozity a sil povrchového napětí). Samozřejmě pokud je ta vůle minimální, kdyby tam bylo několik desetin, tak ani ten nepomůže.
zdzd píše:Hodinky jsou měřák, který určitě nemáš.
Taky si myslím
Pokud jde ta oska vyndat, tak ji polož na sklo koulej. Pokud šmajdá, ucítíš to.
To je 100% dobrá rada
VTjr píše:To je 100% dobrá rada![]()
To je ověřené, kontrolují se tak hřídele helin po havárce.
Není nutné tu hřídel galvanisovat, aby se tam nové ložisko dobře nasazovalo, tak tu pocínovanou hřídel strčím do starého ložiska a ve svěráku nalisuji ,to staré ložisko srazí přebytečny cín a jelikož je ta hřídel vymletá jen v tom místě co bylo staré ložisko tak se to samo centruje nikdy se mě nestalo že by to bylo nevycentrovany. a to jsem to dělal i obráceně pocínovával jsem ložisko a nalisoval ho do díry ktará byla vymletá. ale tedˇ ložiska nejdou pocínovat neb májí umělohmotnou klec a ta by se teplem roztavila. ještě to napatlám trochu loctaitem a při rozborce nic nemusím nahřívat jde to dolu ve svěráku pouhym slisováním.
Naposledy upravil(a) beka dne pon 17.02.2014 13:28, celkem upraveno 1 x.
Pocínování, pokud není galvanické, nemáš šanci udělat dostatečně přesně.
A jen tak amatérsky páječkou už vůbec ne.
Ono to bude sice možná jevit jako těsné, ale bude to pár setin házet a to může vadit převodům a při vyšších otáčkách způsobovat vibrace.
Naproti tomu Loctite zateče do spáry a vytvoří tam film stejné tloušťky (pomocí viskozity a sil povrchového napětí). Samozřejmě pokud je ta vůle minimální, kdyby tam bylo několik desetin, tak ani ten nepomůže.[/quote]
|Pokud budeš mít hrídel vymletou tak že to nové jožisko vysloveně sjíždí samovolně dolů tak to žádny loctite nevytěsní.loctite se vytlačí k jedné straně, než vytvrdne bude to šmajdat. s cínem se to nestane
Naproti tomu Loctite zateče do spáry a vytvoří tam film stejné tloušťky (pomocí viskozity a sil povrchového napětí). Samozřejmě pokud je ta vůle minimální, kdyby tam bylo několik desetin, tak ani ten nepomůže.[/quote]
|Pokud budeš mít hrídel vymletou tak že to nové jožisko vysloveně sjíždí samovolně dolů tak to žádny loctite nevytěsní.loctite se vytlačí k jedné straně, než vytvrdne bude to šmajdat. s cínem se to nestane