Motory - výměna ložisek

Motory, vrtule, regulátory pro coptery
Zpráva
Autor
Baran

Motory - výměna ložisek

#1 Příspěvek od Baran »

Zdravím,
mám takový dotaz. Mám nějakou dobu tyto motory http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__21478__NTM_Prop_Drive_28_26_1000KV_235W.html a začaly mě tam zlobit ložiska. Ostatně na ně psali to, že mají špatné ložiska. Proto jsem tedy koupil na tobexu nový 2RS-zakrytované plastem (CN). Po výměně mají dosti takový nepříjemný rachotivý zvuk. To i ty původní jely proti těmto o poznání potichu. Nevím, jestli to hodit za hlavu a říct si, že jsou nový a hotovo, nebo je tam něco v nepořádu s něma.
Díky za radu.
JMalik

Re: Motory - výměna ložisek

#2 Příspěvek od JMalik »

Baran píše:Zdravím,
mám takový dotaz. Mám nějakou dobu tyto motory http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__21478__NTM_Prop_Drive_28_26_1000KV_235W.html a začaly mě tam zlobit ložiska. Ostatně na ně psali to, že mají špatné ložiska. Proto jsem tedy koupil na tobexu nový 2RS-zakrytované plastem (CN). Po výměně mají dosti takový nepříjemný rachotivý zvuk. To i ty původní jely proti těmto o poznání potichu. Nevím, jestli to hodit za hlavu a říct si, že jsou nový a hotovo, nebo je tam něco v nepořádu s něma.
Díky za radu.

U těchhle motorů musíš vyměnit ložiska i hřídel!
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
beka

#3 Příspěvek od beka »

U těchhle motorů musíš vyměnit ložiska i hřídel![/quote]
Jen takovy zvědavy dotaz, proč i hřídel, pokud není vymletá od středu ložiska a když je vymletá tak jsem to vyřešil tim že jsem pocínoval místo kde jsou ložiska a stlačil ve svěráku
MCPX-BL, blade 130x,trex 500, trex 550 dominator, dx7
ST
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ST »

Já mám tyhle motory taky na copteru, a taky jsem měnil ložiska z tobexu, ale spíš je problém s oskou, ložiska mají poměrně kvalitní. Takže jsem vytěsnil vůli mezi oskou a ložiskem loctitem a je klid. Tento týden jsem řešil jeden motor, kde jsem nevytěsnil vůli mezi horním ložiskem a hřídelem. Po nahřátí pájkou ( osu ) jsem to bez problému rozebral a pro jistotu vyměnil ložiska a znovu vytěsnil.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
JMalik

#5 Příspěvek od JMalik »

beka píše:U těchhle motorů musíš vyměnit ložiska i hřídel!

Jen takovy zvědavy dotaz, proč i hřídel, pokud není vymletá od středu ložiska a když je vymletá tak jsem to vyřešil tim že jsem pocínoval místo kde jsou ložiska a stlačil ve svěráku[/quote]

Hřídele těchhle motorů jsou z úplně sračkoidního materiálu. Když je to ohnuté po nějaké ráně, tak je to vidět a automaticky to vyměníš. Když je to jenom málo z výroby, nebo to má mini házivost po nějaké ráně, tak to neregistruješ, ale chová se to jako vibro. Bezpečně to v krátké době oddělá i ty nejlepší ložiska.
( Zjistíš to tak, že vyndáš tuhle hřídel, upneš to za konec - cca 5mm a dáš to na " hodinky")
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
beka

#6 Příspěvek od beka »

Hřídele těchhle motorů jsou z úplně sračkoidního materiálu. Když je to ohnuté po nějaké ráně, tak je to vidět a automaticky to vyměníš. Když je to jenom málo z výroby, nebo to má mini házivost po nějaké ráně, tak to neregistruješ, ale chová se to jako vibro. Bezpečně to v krátké době oddělá i ty nejlepší ložiska.
( Zjistíš to tak, že vyndáš tuhle hřídel, upneš to za konec - cca 5mm a dáš to na " hodinky")[/quote]

O tom žádná. já měnil ložiska do motoru t rex500 tam jsem tu hřídel pocínoval nemohl jsem sehnat jinou nejbližší až v austrálii, dík za vysvětlení
Woita
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Woita »

Jdou ti ty nové ložiska krásně hladce otáčet, nebo tam cítíš "zoubky"? Jestli jsi je při montáži nenarazil. Ale asi jsi to lisoval a ne narážel žejo? Otázka jen pro jistotu. Já když jsem měnil poprvé ložiska, tohle mě nenapadlo, a lehce jsem je zaťuknul malým kladívkem. To byl řev po roztočení! Od té doby už to vím a lisuju :)
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
jarva

#8 Příspěvek od jarva »

ST: jak to prosím myslíš s tím vytěsněním vůlí loctitem? To po nasunutí osky do ložiska zakápneš kolem osky, nebo jak? Potom při rozborce tu osku nahříváš? Podobně se to praktikuje i tím pocínováním?
JMalik:..co myslíš prosim tím výrazem...dáš to na "hodinky"?
Omlouvám se za možná triviální dotazy, ale jen chci mít jasno... Předem dík za vysvětlení :wink:
zdzd

#9 Příspěvek od zdzd »

jarva píše:ST: jak to prosím myslíš s tím vytěsněním vůlí loctitem? To po nasunutí osky do ložiska zakápneš kolem osky, nebo jak? Potom při rozborce tu osku nahříváš? Podobně se to praktikuje i tím pocínováním?
JMalik:..co myslíš prosim tím výrazem...dáš to na "hodinky"?
Omlouvám se za možná triviální dotazy, ale jen chci mít jasno... Předem dík za vysvětlení :wink:

Hodinky jsou měřák, který určitě nemáš.

Pokud jde ta oska vyndat, tak ji polož na sklo koulej. Pokud šmajdá, ucítíš to.
VTjr

#10 Příspěvek od VTjr »

"Hodinky" - to je hovorové označení indikátoru úchylek, neboli úchylkoměru, které by měl mít ve své výbavě každý soustružník či frézař. Moderní bývají vesměs digitální, ale ty klasické mají stupnici jako normální ciferník s ručičkou - proto se tomu říká hodinky. :wink:
Naposledy upravil(a) VTjr dne pon 17.02.2014 10:42, celkem upraveno 1 x.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#11 Příspěvek od VTjr »

jarva píše:...Podobně se to praktikuje i tím pocínováním?
...

Pocínování, pokud není galvanické, nemáš šanci udělat dostatečně přesně. :P A jen tak amatérsky páječkou už vůbec ne. :mrgreen: Ono to bude sice možná jevit jako těsné, ale bude to pár setin házet a to může vadit převodům a při vyšších otáčkách způsobovat vibrace.
Naproti tomu Loctite zateče do spáry a vytvoří tam film stejné tloušťky (pomocí viskozity a sil povrchového napětí). Samozřejmě pokud je ta vůle minimální, kdyby tam bylo několik desetin, tak ani ten nepomůže.
VTjr

#12 Příspěvek od VTjr »

zdzd píše:Hodinky jsou měřák, který určitě nemáš.

Taky si myslím :lol:
Pokud jde ta oska vyndat, tak ji polož na sklo koulej. Pokud šmajdá, ucítíš to.

To je 100% dobrá rada :!: :D
zdzd

#13 Příspěvek od zdzd »

VTjr píše:To je 100% dobrá rada :!: :D

To je ověřené, kontrolují se tak hřídele helin po havárce.
beka

#14 Příspěvek od beka »

Není nutné tu hřídel galvanisovat, aby se tam nové ložisko dobře nasazovalo, tak tu pocínovanou hřídel strčím do starého ložiska a ve svěráku nalisuji ,to staré ložisko srazí přebytečny cín a jelikož je ta hřídel vymletá jen v tom místě co bylo staré ložisko tak se to samo centruje nikdy se mě nestalo že by to bylo nevycentrovany. a to jsem to dělal i obráceně pocínovával jsem ložisko a nalisoval ho do díry ktará byla vymletá. ale tedˇ ložiska nejdou pocínovat neb májí umělohmotnou klec a ta by se teplem roztavila. ještě to napatlám trochu loctaitem a při rozborce nic nemusím nahřívat jde to dolu ve svěráku pouhym slisováním.
Naposledy upravil(a) beka dne pon 17.02.2014 13:28, celkem upraveno 1 x.
beka

#15 Příspěvek od beka »

Pocínování, pokud není galvanické, nemáš šanci udělat dostatečně přesně. :P A jen tak amatérsky páječkou už vůbec ne. :mrgreen: Ono to bude sice možná jevit jako těsné, ale bude to pár setin házet a to může vadit převodům a při vyšších otáčkách způsobovat vibrace.
Naproti tomu Loctite zateče do spáry a vytvoří tam film stejné tloušťky (pomocí viskozity a sil povrchového napětí). Samozřejmě pokud je ta vůle minimální, kdyby tam bylo několik desetin, tak ani ten nepomůže.[/quote]

|Pokud budeš mít hrídel vymletou tak že to nové jožisko vysloveně sjíždí samovolně dolů tak to žádny loctite nevytěsní.loctite se vytlačí k jedné straně, než vytvrdne bude to šmajdat. s cínem se to nestane
Odpovědět

Zpět na „Coptery - pohony“