DJI NAZA pokračování
Re: DJI NAZA
gardenroute píše:S NAZA chybu určitě neuděláš.
Do doby nez ti spadne stroj ze vzduchu diky chybe jednotky NAZA, kterou nemuzes:
a] zpravidla vcas odhalit
b] ovlivnit
Jinak je to super jednotka, ktera ma hodnotu trsatek, ktere ti zbydou z tveho stroje az spadne.
nCPX, nQX, 500X Bell 222, Phantom 2 FPV, Snapper CF, SkyJib-X4, Mavic Air
DX8, Phoenix
DX8, Phoenix
- graup15_junior
Starkong píše:[quote="gardenroute"]S NAZA chybu určitě neuděláš.
Do doby nez ti spadne stroj ze vzduchu diky chybe jednotky NAZA, kterou nemuzes:
b] ovlivnit
Jinak je to super jednotka, ktera ma hodnotu trsatek, ktere ti zbydou z tveho stroje az spadne.[/quote]
Co doporucujes? Ty mas na koptere co?
Starkong píše:Do doby nez ti spadne stroj ze vzduchu diky chybe jednotky NAZA, kterou nemuzes:
b] ovlivnit
Áno, úplný súhlas. Omnoho lepšie je kúpiť za pár šupiek z HobbyKinga MultiWii dosku a rozmlátiť koptéru hneď pri prvom pokuse o let. Alebo zabiť pol roka poskakovaním meter nad zemou a ladením PID. Pri páde z takej výšky sa toho moc nepokazí...
S koptérami lietam asi sedem rokov, prvá mala ešte mechanické gyro (zotrvačník!), prešiel som si od piezodosiek cez všetky multiwii a megapiráty a Naza V2 je jednoznačne najlepšia. Občas, pravda, niekomu uletí, ale keď človek nepočká na lock satelitov, niet divu. Samotnú dosku z toho možno viniť iba ťažko. Skôr je to práve dôsledok extrémne jednoduchého nastavenia - stačí zapnúť a letieť. Čo zvádza hlavne začiatočníkov k pochabostiam...
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
Jameson píše:
Áno, úplný súhlas. Omnoho lepšie je kúpiť za pár šupiek z HobbyKinga MultiWii dosku a rozmlátiť koptéru hneď pri prvom pokuse o let. Alebo zabiť pol roka poskakovaním meter nad zemou a ladením PID. Pri páde z takej výšky sa toho moc nepokazí...
S koptérami lietam asi sedem rokov, prvá mala ešte mechanické gyro (zotrvačník!), prešiel som si od piezodosiek cez všetky multiwii a megapiráty a Naza V2 je jednoznačne najlepšia. Občas, pravda, niekomu uletí, ale keď človek nepočká na lock satelitov, niet divu. Samotnú dosku z toho možno viniť iba ťažko. Skôr je to práve dôsledok extrémne jednoduchého nastavenia - stačí zapnúť a letieť. Čo zvádza hlavne začiatočníkov k pochabostiam...
Pobavils..
Kazdopadne tech incidentu s NAZA i WKM je prilis mnoho na to, aby se to dalo svezt na lock satelitu nebo erupce na slunci, ktere rusi GPS. Kdyby se to nestalo mne osobne tak nereknu vubec nic. Ale jsem extremne opatrny, mam za sebou s NAZA pres 100 letu a zrovna ten den jsem vybral misto pro letani na poli, stovky metru od vesnice tudiz bez moznych ruseni jak magnetickych tak 2,4Ghz. Slunecni aktivita byla normalni (http://www.swpc.noaa.gov/rt_plots/kp_3d.html). Jedu podle sveho flight log / startup sekvence. Kalibraci delam jak pres USB tak na miste pokud se premistuji. Nebo pokud vzletnu, neco se mi nezda tak pristanu a delam ji znovu. Ale anatomie tohohle erroru byla zpusobena chybou jednotky. Nemohl jsem s tim nic udelat krome se divat. Failsafe mi dokonce stroj na chvili zacal vracet, ale pak se stejne rozmyslel, ze poleti zpatky do Ciny. Takhle si Flight Controller za 10.000 Kc nepredstavuji, to uz neni hracka.
Libi se mi: "Naza V2 je jednoznačne najlepšia. Občas, pravda, niekomu uletí" ...
tak hlavne, ze je nejlepsi
DX8, Phoenix
DX8, Phoenix
graup15_junior píše:Co doporucujes? Ty mas na koptere co?
Doporucuji tyto varianty:
- DJI A2
- Mikrokopter
- Synapse
- SuperX
- HoverflyPro
Bohuzel neexistuje jeden, ktery by byl "nejlepsi". Kazdy ma pro a proti.
Na te, ktere jsem az doted veril mam NAZA-M V2 v4.02. Od toho incidentu uz s ni nelitam. Na druhou kopteru jsem mel objednavku na A2, kterou jsem zrusil. Ted si dam tak aspon par tydnu na testovani a zkoumani co ma smysl a je nejvice bezpecne. Zrejme se rozhodnu zpatky pro A2. Treba do te doby bude firmware mit v poradku. Mimochodem dnes vysel novy:
DJI released new firmware v2.1 for A2!
What is new?
Firmware:
1.Enhanced performance of A2 flight control system in data loss situations that are caused by
abnormal communications.
2.Optimized control performance, if the command of Yaw control stick is zero, the command
variation of Elevator, Roll and Throttle will not change the aircraft attitude around Yaw.
3.Optimized IOC function and POI algorithm to improve user experience.
4.Optimized communication protocol.
5.Support to upgrade A2 GPS Module.
6.Fixed the attitude jitters during Failsafe and Go Home.
Assistant Software:
1.Added RC status display.
2.Assistant Software released with support for Mac OS X 10.6(Lion) or above. Assistant software
usages on Mac and Windows are exactly the same.
User Manual:
1.Added installation and usage instructions for A2 Assistant Software on Mac OS X.
2.Added Failsafe settings for traditional receiver users.
3.Added RC status explanation.
4.Revised the control mode introduction.
5.Added trouble shooting list of motors start failures.
6.Added a note that if the second level low voltage alerts occur when the aircraft is during
Failsafe and Go Home process or the aircraft is controlled by Ground Station, the
aircraft will descend automatically.
7.Revised the recording conditions in IOC function.
8.Added a system error LED indicator shown in continuous 4 red blinks.
9.Revised the attitude status LED indicator, there is no blinks if the attitude status is good
and continuous 3 white blinks if bad.
10.Added the note that when using with A2, the firmware of iOSD Mark II should be V3.0 or above
and OSD Viewer should be V4.0 or above.
DX8, Phoenix
DX8, Phoenix
- graup15_junior
To uz je fakt profi za nekoli 10tek tisic korun jen samotna stabilizace. Ale asi dobry. Ja zatim mam naza v2 a jsem spokojeny. Samozrejme si hlidam to blikani ledky, fixovani satelitu, mista vzletu atd.
Starkong píše:Pobavils..neni potreba byt takovy absolutista. Uznavam, ze mas zrejme velke zkusenosti.
Kazdopadne tech incidentu s NAZA i WKM je prilis mnoho na to, aby se to dalo svezt na lock satelitu nebo erupce na slunci, ktere rusi GPS. Kdyby se to nestalo mne osobne tak nereknu vubec nic. Ale jsem extremne opatrny, mam za sebou s NAZA pres 100 letu a zrovna ten den jsem vybral misto pro letani na poli, stovky metru od vesnice tudiz bez moznych ruseni jak magnetickych tak 2,4Ghz. Slunecni aktivita byla normalni (http://www.swpc.noaa.gov/rt_plots/kp_3d.html). Jedu podle sveho flight log / startup sekvence. Kalibraci delam jak pres USB tak na miste pokud se premistuji. Nebo pokud vzletnu, neco se mi nezda tak pristanu a delam ji znovu. Ale anatomie tohohle erroru byla zpusobena chybou jednotky. Nemohl jsem s tim nic udelat krome se divat. Failsafe mi dokonce stroj na chvili zacal vracet, ale pak se stejne rozmyslel, ze poleti zpatky do Ciny. Takhle si Flight Controller za 10.000 Kc nepredstavuji, to uz neni hracka.
Libi se mi: "Naza V2 je jednoznačne najlepšia. Občas, pravda, niekomu uletí" ...
tak hlavne, ze je nejlepsimozna nejlepsi je "uletena" .. je od ni pak uplny klid.
A zkoušel jsi přepnou Nazu do manuálního módu? Nebo byla naprosto neovladatelná? Zmiňuješ FS, máš OK vysílač a přijímač?
Já lítam Nazu (V1), střídám Manuál s attitude, občas i GPS attitude, zatím bez problémů (asi 70 letů).
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
Ja s nazou taky nemam problem.. to vis puvodni firmware byl bez chyb pak zacali inovovat kvuli V2, brushless gimbalu atd no a najednou to zacalo padat.. i ten stary firmware byl supr bez chyb ale to sis na V2 zkusit nemohl 
Divne je ze to padne jednomu z 100 lidi
tak newim kde bude chyba mozna na strane vysilace tezko rict
snad by to padalo vsem ne? 
Divne je ze to padne jednomu z 100 lidi
Ono je jednodužší veškerou vinu svalit na Nazu, než si přiznat, že chyba byla někde jinde. Na RCgroups jsem si přečetl celou diskuzi o Naze. Byla to dřina na 2 dny, ale když si probereš co za lidi si tam stěžuje na Nazu, přitom se pochlubí fotkou své koptery a vidíš jak je sprasené zapojení, tak se nedivím že to tak padá. On každý, kdo si pořídí svůj první stroj je hned velký odborník, ale základy elektrotechniky jsou mizivé. A nebudu mluvit o pájení. To je kapitola sama pro sebe. 
Ja mel taky pad a tou dobou se hodne diskutovalo o flyaway.. ale kdyz sem pak vse kontroloval zjistil jsem spatny konektor ktery mel blby dotek, vyhral se a takřka uz nedrzel, pak stacilo malo aby se vibracema ( ikdyz motory vyvazis stale tam male jsou) dostal ven no pak nasledoval pad..
taky sem myslel ze naza ale vse bylo jinak
ted mam na silove elektroinstalaci jediny konektor a to k baterii.. nastesti letovat umim k tomu sem se dostal v peti letech kdyz jeste otec letoval zakladni desky v sws slusovice.. a hrotovou pajku mam jeste z tama.. je to i o skladu kde nazu skladuji.. tady ve zline byl shop kde kazdy mobil po pul roce odesel pak zjistili vlhkost ve skladu a brali mobily od stejneho dodavatele jako ostatni a ti problem nemeli..
Pani stalo sa Vam uz niekomu ze koptéra s NAZA M V2 z nicoho nic urobila obrat hore znak a zakrtkovala do zeme ? Prepinal som a skusal letove rezimi a ked som pristaval v ATI rezime tak cca 0,5 m nad zemou sa mi stal tento neduh
Pred letom som spravil kalibraciu tak ako sa ma. Mam tam nahraty starsi soft 2,4 . Potom som znova odstartoval poletoval v ATI a uz sa to nestalo ... Ram mam z HK X650, regle T-Multistar, motory E-max.
PKsoo (Peter) - Pezinok e-mail.: pksoo@azet.sk
Ve Tvém případě bych si tipnul, že nebude na vině Naza. Když koptéra jde přes boudu, tak buď se protočí vrtule, nebo vynechá motor, případně chyba reglu. Jaké používáš vrtule? Se zámkem, samoutahovací, obyčejné?
- gardenroute
A jsi si jisty, ze jsi mel ATTi, a ne Manual ? To by vysvetlovalo. Jinak to vypada na ztratu stabilizace v dusledku spatne práce nektereho k tomu urcenych senzoru, mozna zasekly akcelerometr, spatna kalibrace ICM... Tezko rici, rozhodne to není u NAZA bezne.PKsoo píše:Pani stalo sa Vam uz niekomu ze koptéra s NAZA M V2 z nicoho nic urobila obrat hore znak a zakrtkovala do zeme ? Prepinal som a skusal letove rezimi a ked som pristaval v ATI rezime tak cca 0,5 m nad zemou sa mi stal tento neduh
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
- SAT-HOFMAN
- Kontaktovat uživatele:
PKsoo píše:Pani stalo sa Vam uz niekomu ze koptéra s NAZA M V2 z nicoho nic urobila obrat hore znak a zakrtkovala do zeme ? Prepinal som a skusal letove rezimi a ked som pristaval v ATI rezime tak cca 0,5 m nad zemou sa mi stal tento neduhPred letom som spravil kalibraciu tak ako sa ma. Mam tam nahraty starsi soft 2,4 . Potom som znova odstartoval poletoval v ATI a uz sa to nestalo ... Ram mam z HK X650, regle T-Multistar, motory E-max.
Motory k regulátoru máš na pevno pájené (spolehlivější varianta), nebo přes konektory?
Moje zkušenost s NAZOU F550. Mám s ní nalítáno hodně přes 200h. Je to velmi používaná a hodně spolehlivá jednotka s velmi jednoduchým a intuitivním nastavením s drobnými porodními bolestmi (nějaké chyby v softwarech /prošel jsem všema/ a nekvalita původních vrtulí hlavně 8“). Většina havárií a úletů bylo podle mě v špatné obsluze a nastavení jednotky uživateli. Pravda Wookong GPS jednotka měla fatální softwarovou chybu a GPS moduly určité série musely k výrobci. Zpět k nechtěnému přemetu, nebo překlopení. Stávalo se u mé coptery, že v přímém letu, nebo visu si jedno rameno jakoby prudce koplo, nebo udělala coptera samovolně přemet a pád. Toto se projevovalo velmi nepravidelně. Třeba 3x po sobě a pak 20 letů v pohodě, dlouho jsem na problém nemohl přijít a ze zoufalosti jsem se podíval na copteru po letu termokamerou a bylo jasno. Přechodový odpor na konektoru z motoru do regulátoru (samozřejmě pájení, čistotu a tuhost konektorů jsem kontroloval). Chyba nebyla okem, ani lupou vidět. Na vidlici konektoru od motoru je kontaktní pozlacená punčoška, kde po rozbalení byl kontakt mezi punčoškou a vidlicí oprskán nedokonalým kontaktem mezi punčoškou a vidličkou (přechodový odpor) u třech konektorů na různých motorech. Chybu v jednotce bych hledal jako poslední možnost. Omlouvám se za dlouhý příspěvek, snad to někomu kdo používá konektory pomůže.