Překližka/balza = lak+barva prosím o radu...

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
chino

Překližka/balza = lak+barva prosím o radu...

#1 Příspěvek od chino »

Dobrý den,
potřeboval bych poradit, snad mě zde neukamenujete že se otázka netýká letadel. Stavím fotoaparát(příloha), má 100cm na délku, vnitřní světlost 50x50cm. Žebra z překližky, vnitřní opláštění balza(10cm šířka/6mm tloušťka). Ty ocelové svorníky sundám a chci to nalakovat/nabarvit. Konečná barva bude černá. Tzn. otázka, jaký lak použít aby se to nepokroutilo? Zevnitř bych to pouze stříkl nějakou černou barvou ve spreji, jakou? Zvenku bych to nalakoval abych to zpevnil a pak ještě stříkl černou. Tzn. jaký lak na venek a jakou barvu ve spreji na konečný nástřik?

...všem moc děkuji za příspěvky...chino.

PS: fotka je z počáteční fáze, mám to opláštěné a vevnitř ještě rozpěrná žebra(pro ilustraci snad stačí tato fotogr.)
Přílohy
024.jpg
PEO
Kontaktovat uživatele:

Re: Překližka/balza = lak+barva prosím o radu...

#2 Příspěvek od PEO »

Sice trochu mimo,ale jinak pěkný koníček stavět foťáky-máš moje uznání :wink:
Dej blbci funkci,on vymyslí lejstro!!!
http://www.peomodel.websnadno.cz/
newor
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od newor »

Zvnútra nejakú matnú disperziu typu Balakryl / Bakrylex...kľudne štetcom. Zvonku zalakovať nejaký poťahový papier (mikalenta, modelspan...) modelárskymi lakmi (zaponový by mal stačiť), alebo nažehliť fóliu - to by bolo najjednoduchšie a esteticky veľmi dobré.
LibcaR1100S

#4 Příspěvek od LibcaR1100S »

Záleží, jak moc na tom vnitřku záleží, každý "doďák" na holé dřevo nedělá dobrotu,
použil bych cokoliv, ale na bázi rozpouštědel. Zvenku klidně parketový lak, ale taky
vodní nedoporučuji, dělám dřevěné podlahy a voďáky jsou pro mě fakt šmejd.. :evil:
chino

#5 Příspěvek od chino »

...děkuji za odpovědi. Ještě tedy: vnitřní stěny potřebuji matné-černé, aby se neodrážely odlesky(obraz), o krásu mi zevnitř nejde. Myslel jsem, že to pouze zlehka přebrousím a stříknu černým matným sprejem.
Z venkovní strany, to chci zpevnit lakem a také na černou matnou(černá je barva profesionálů :D ).

S tím potahováním a lakováním, nebo zažehlením nemám absolutně zkušenost(pokud bych to dělal), v čem je toto dobré a jak je to časově náročné? Já měl v dětství pouze komára a vášku :mrgreen: ...

...chci prostě nějaké jednoduché a funkční řešení, ale pokud by to potahování bylo v něčem efektivní, nejsem proti...

...díky moc...chino...
newor
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od newor »

Takže vnútro je jasné.. :-)

Zvonku, aby sa to spevnilo a aby to nepraskalo, je potrebné zalakovať ten papier, alebo olaminovať, alebo potiahnuť nažehľovačkou. Ak má ostať "prírodný povrch", asi by bolo dobré polepiť ešte jednu vrstvu balzy "do kríža". Tá 6mm hrúbka je síce celkom dosť, ale ak to nebude potiahnuté tým papierom/laminom/fóliou... môže to robiť problém. Úplne ideálne by to bolo polepiť aj zvnútra...

Poťah nažehľovacou fóliou je veľmi jednoduchý, ale je jasné, že ak v tom nie je prax, je to problém..Ešte ma napadlo polepiť to kvalitnou samolepiacou tapetou, možno by to stačilo...
chino

#7 Příspěvek od chino »

Díky všem, takže rekapitulace, nějaký závěr, poslední konkrétní radu co koupit?

Vnitřní černá mat: co mám koupit konkrétně za barvu, značku, typ?

Vnější: potáhnu to papírem! Tzn jaký papír koupit a jakým konkrétním lakem to zalakovat?

Nechci už nikde surfovat po internetu, informací je moc a člověk váhá když každý radí něco jiného, prostě potřebuji poradit, koupit, vyrobit, fotit :mrgreen: ...

...díky moc, chino...
PS: na oplátku mohu poradit z oblasti analogové fotografie(cokoliv)...
Přílohy
DSC_0013.JPG
Odpovědět

Zpět na „Dílna“