Kde se smí létat

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

Re: Kde se smí létat

#76 Příspěvek od HavelAircraft »

Ve vyznačených oblastech bych létání vyloučil úplně nebo pouze po kontaktování příslušného letiště u kterého se létat bude. Domluvit se většinou nebývá problém. Třeba v letňanech je na letišti i modelářská dráha.
A kdekoliv jinde v okolí prahy létat do max 100m výšky ale ratši tak 50m
Samozřejmě si chce dávat i tak velký pozor. I piloti občas létají kde nemají.
Tak bych to viděl obecně.
Celá problematika kde a jak létat je opravdu složitá. A navíc oba dva provozy nejsou pevně spojené dohromady.

Je mi úplně jasné že tento názor bude kritizován. Mám nalétáno přez 150 hodin převážně z letiště letňany ale i ostaních. A asi 1000 hodin s modely. Tak si myslím že radit můžu.
Přílohy
image.jpg
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
2952

#77 Příspěvek od 2952 »

...proč jsi do svého doporučení zahrnul soukromé letiště Točnou, kde přistanou 2 letadla za den? :-)
Bozha

#78 Příspěvek od Bozha »

Když už se tu probírají mapy a loni kdosi rozebíral že by bylo dobré mít rozdělení prostoru ve vektorech kvůli rozlišení, co tohle? AisView: http://aisview.rlp.cz/

Když si zapnu vrstvu Topo nebo Orto, je to tak detailní, že vidím že CTR Ruzyně končí ob dva bloky od mojeho vchodu :D Přijde mi to jako fajn mapa...

Jo a na Točné speciálně je modelářská dráha, po domluvě samozřejmě...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od jyrry »

Jak tak koukám, je dobré být "z vesnice" ... :-P
:-D
jyrry.webnode.cz
kope
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od kope »

jyrry píše:Jak tak koukám, je dobré být "z vesnice" ... :-P

Jo taky si při pohledu na tu mapu říkám, že coby větroňář buď blbě bydlím a nebo jsem si blbě vybral koníčka .-)
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od HavelAircraft »

Točnou jsem zahrnul právě z důvodu těch 2 letadel.
Samzřejmě že poblíž jakéhokoliv letiště se je nutné domluvit se z provozovatelem letiště. Je jedno jak velký provoz tam je.
Navíc většinou to skončí tak že před létáním zavoláš na letiště a informuješ je o tom že tam budeš provozovat model.
Zase vše se musí s rozmyslem. Když si budeš létat s nějaký slow fly do výšky stromů tak je to každému jedno. Ale pokud půjdeš to větších výšek tak už je dobré se nahlásit že tam létáš.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
jio

#82 Příspěvek od jio »

jyrry píše:Jak tak koukám, je dobré být "z vesnice" ... :-P

Jak kdy a jak v čem. Vyber si co je lepší. Mít v okolí hodně letišť a modelářů nebo být širokodaleko sám.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#83 Příspěvek od jyrry »

kope píše:... coby větroňář buď blbě bydlím a nebo jsem si blbě vybral ...

já když jsem testoval vario na 1600mm Mossie, říkal jsem si že poletím tak vysoko, dokud éro slušně uvidím (nemyslím rozmazanost, ale zorný úhel). Telemetrie mi naznačila že buď mám (zatím) moc malá éra, nebo už (napořád) blbě vidím. Celých 86m... :-D
Poučení z toho plyne - dej se na WWII ;-)
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od jyrry »

jio píše:... Vyber si co je lepší. Mít v okolí hodně letišť a modelářů nebo být širokodaleko sám.

No, jak často slyším stesky těch z velkých měst, nemám to tak špatné - v okolí mám 4 modelářské plochy (včetně modelářských grup tam sídlících) na které po lehké domluvě můžu a asi 3 další, na které domluvu nepotřebuji...
jyrry.webnode.cz
kope
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od kope »

jyrry píše:Poučení z toho plyne - dej se na WWII ;-)

No když už, tak jsem spíš WWI a pár kousků z té éry mám. Když mne se na těch větroních líbí, že strčím do kufru dvě LiPolky a když to nosí, tak strávím na louce příjemné odpoledne bez jakéhokoli nabíjení a navíc neřeším až tak kvalitu povrchu na přistávání. To s tím WWI dám na jednu baterku tak 10 min a buď dobíjím nebo musím mít těch baterek kufr. Ale to už jsme OT.
zdekar

#86 Příspěvek od zdekar »

Pokud někdo chce lítat v oblacích a letadlo vidět jen jako tečku, tak doporučuju lítat s mini letadýlkem s kterým se dosáhne stejného efektu už ve 100m ;-) :D Jen na to natáčení kamerkou to pak nejde takto použít.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
kope
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od kope »

zdekar píše:Pokud někdo chce lítat v oblacích a letadlo vidět jen jako tečku, tak doporučuju lítat s mini letadýlkem s kterým se dosáhne stejného efektu už ve 100m ;-) :D Jen na to natáčení kamerkou to pak nejde takto použít.

Pokud to bylo tak trochu na mne, tak to já ani tak moc netoužím lítat nějak vysoko-naopak, své modely mám natolik rád, že se snažím mít o nich v každém okamžiku přehled a to o "tečce" na obloze" rozhodně nemám. Nejvýš jsem snad byl v nějakých 360 m (lítám s variem) a ani netoužím po tom lítat výš. Ono je naopak (alespoň pro mne) mnohem "dobrodružnější", chytit nějaký stoupák nízko u země, vytočit si ho do nějaké rozumné výšky, přeletět si a hledat dál...
jardah62

#88 Příspěvek od jardah62 »

2952 píše:Pořád ještě jsem se nedozvěděl, podle kterého předpisu nemohu létat v CTR a musím se zabývat ICAO mapou...
Pakliže takový předpis není, je další diskuze zbytečná...

Názor sice modeláře, ale ve smyslu právního vyžadování nelétání modelů v CTR laika.
Pokud vím, že nad polem, kde chci létat s gumákem pravidelně přelétávají letadla (ať už dopravní nebo ULL), tak se jim nebudu plést do cesty a půjdu raději poletovat o pár km dál. V nich totiž sedí lidi, kdežto já mám jen hračku za pár (desítek)tisíc. Další hledisko posuzování je samozřejmě rozdíl mezi létáním s velkým modelem (tady by modelář měl mít daleko větší soudnost a neohánět se tím, že neví, kde co je napsáno - je totiž tak trochu i "profesionál") a EPP příšerkou ze setu, která na 100m už není rozeznat, v jaké je poloze a v rukách neznalého kloučka má životnost 5 letů.
Je sice hezké, že máme přesná pravidla co kde létat smí a nesmí, ale jsou dobře známá jen v úzkém okruhu "profesionálů", kteří je potřebují k výkonu zaměstnání nebo hobby. Pokud u někoho z těch ostatních chybí používání zdravého rozumu a prosté ohleduplnosti, má být podle těchto pravidel v odpovídající míře i sankcionován. Člověk-modelář se zdravým rozumem by se do konfliktu dostat neměl.
Při tom si myslím, že provozovat aerovlek na Sobínce bude hlediska potenciální nebezpečnosti daleko horší případ, než poletování s EPP potvorou do výše vlajkových stožárů na parkovišti OBI v Ruzyni (v ose, 1 km před prahem dráhy). Těm co se ozvou, že to druhé je nepřípustné opakuji, že nejsem "profesionál" a letecké mapy nemám a číst je neumím. Jsem jen od útlého věku vychovaný modelářskou partou, co lítá už 65 let na letišti spolu s aeroklubáky. A pravidla "zdravého rozumu a ohleduplnosti", byť nikde nepsaná se vždycky dodržovala a pokud byl problém, tak v posledních cca 15 letech, kdy se po legislativě začalo šlapat a bylo potřeba naši přítomnost zlegalizovat.
Jardah
JMalik

#89 Příspěvek od JMalik »

jardah62 píše:.........poletování s EPP potvorou do výše vlajkových stožárů na parkovišti OBI v Ruzyni (v ose, 1 km před prahem dráhy). Těm co se ozvou, že to druhé je nepřípustné opakuji, že nejsem "profesionál" a letecké mapy nemám a číst je neumím...........

Ale to je jednoznačné i z těch letecký map.
Omezení před tou dráhou je "GND" . To znamená " nad zemí". Takže výška GND je v tomto případě vrchol těch budov, stožárů bez varovných světel........
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
graup15

#90 Příspěvek od graup15 »

No, jak často slyším stesky těch z velkých měst, nemám to tak špatné - v okolí mám 4 modelářské plochy (včetně modelářských grup tam sídlících) na které po lehké domluvě můžu a asi 3 další, na které domluvu nepotřebuji...

A ke mně na moji soukromou plochu můžeš přijet klidně taky. V létě se podává čaj o druhé pod pergolou a pak si létej jak chceš..:-)
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“