Obnovená anketa - jaký létáte mód?

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.

Jaký mód vysílače používáte

Mód 1
105
51%
Mód 2
71
35%
Mód 3
7
3%
Mód 4
17
8%
Více než jeden (u více vysílačů)
5
2%

Celkem hlasů: 205

Zpráva
Autor
Martin T.
Kontaktovat uživatele:

Re: Obnovená anketa - jaký létáte mód?

#16 Příspěvek od Martin T. »

Létám Mod 2....
Za 1, - plyn u většiny vojenských letadel je situován na levou ruku.
Za 2, - kamarád co mě učil ho létá taky
a za 3, - byl jsem naučenej z flysticku z doby kdy jsem hrál Sturmovika :D
"Vždy se snaž udržovat počet přistání rovný počtu startů"
mhabr

#17 Příspěvek od mhabr »

petsild píše:Podvědomě vždy vedlo k modu2 nejen kvůli helinám :) nyní vím proč. U skutečného letadla pilot ovládá směr letu převážně pravou rukou, tedy jednou rukou má pod kontrolou nejdůležitější ovládací prvky. Na levačku je plyn :) taky na správné straně a směrovku beru jako ovládání nohama. Nejen že mod2 je pohodlný :D zároveň simuluje řízení modelu, jak z kokpitu opravdového stroje.

Jestli skutečným letadlem myslíš i civilní letadla, kde piloti sedí vedle sebe, tak kapitán (to je ten důležitější) sedí v levo a knipl/sidestick/beran ovládá levou rukou, tj. mod3 a druhý pilot (tj. ten druhý) sedí v pravo a knipl/sidestick/beran ovládá pravou rukou, tj. mod2.
"Prostřední" rukou oba piloti ovládají krámy umístěné na středovím panelu.

Takže chceš být kapitá, nebo druhý pilot? :D
MartinMartin
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od MartinMartin »

Ono i u těch skutečných ér je to různé sice je to trochu mimo téma ale pro zpestření větroně se řídí jednoznačně pravou ruk tak se to i učí v aeroklubech a po přechodu na motorové letadla se většinou řídí levou rukou a pravou se ovládá plyn. Pokud však budeme řídit letadlo s dvojím řízením a posedem vedle sebe na místě copilota je to však zase většinou naopak řídí se pravou a levá ovládá plyn jelikož plynový páka je většinou umístěna uprostřed letadla proto tomu tak je. Samozřejmě jsou letadla které mají plynové přípustě dvě proto slůvko většinou.
mhabr

#19 Příspěvek od mhabr »

Já myslím, že každý, kdo pilotoval skutečné letadlo musí stejně uznat, že řídit letadlo a model letadla jsou dvě dost odlišné věci.
Proto srovnávat rozložení ovládacích prvků na vysílači (které se nota bene ovládají palci, nebo dvěma prsty) s letadlem, které se řídí dlaní/celou rukou a navíc i nohama je scestné.

Mimochodem, propracoval jsem se k modu1. Křidélka potřebuji obládat pravou rukou a nedokázal jsem v hlavě umístit výškovku a křidélka na jeden palec.

A samozřejmě platí zásada, že jediný správný mód je ten, který vyhovuje pilotovi.
MartinMartin
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od MartinMartin »

mhabr píše:Já myslím, že každý, kdo pilotoval skutečné letadlo musí stejně uznat, že řídit letadlo a model letadla jsou dvě dost odlišné věci.
Proto srovnávat rozložení ovládacích prvků na vysílači (které se nota bene ovládají palci, nebo dvěma prsty) s letadlem, které se řídí dlaní/celou rukou a navíc i nohama je scestné.

Mimochodem, propracoval jsem se k modu1. Křidélka potřebuji obládat pravou rukou a nedokázal jsem v hlavě umístit výškovku a křidélka na jeden palec.

A samozřejmě platí zásada, že jediný správný mód je ten, který vyhovuje pilotovi.

Ano to jsem v podstatě napsal jelikož skutečná letadla řídím jinak jak modely a nedělá mi to žádný problém spíš naopak bych ani nechtěl řídit model stejně jako velké letadla prostě mi také u modelu nepasují křidélka dohromady s výškovkou.
Václav Procházka

#21 Příspěvek od Václav Procházka »

Mě je úplně jedno, kdo jaký používá MÓD, ale spíš mě zajímá, jak umí létat ;-)
Znám Němce, který zalétá brilantní 3D akrobacii s letadlem (3m) ve všech 4 módech.
Je fakt, že je to rarita, ten má místo mozku procesor :-D

Ve vrtulnících má nejblíže k reálu skutečné heli MÓD 2, ale ve finále je to úplně jedno :-D
Pajas
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Pajas »

Neřekl bych, že procesor je lepší než (využívaný) mozek. Ale borec to tedy je.
petsild
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od petsild »

Martin s kolegou Mhabrem pochopení mod2 zbytečně komplikujete uvádíte příklady dopravních letadel a pár dalších ovládané pomocí beranů. Spíš jsem myslel těch 90% strojů ovládaných klasicky, jinak asi nejlepší pro pochopení modu2 je třeba zkusit letecký simulátor na pc realitě nejblíž.
http://petsild.rajce.idnes.cz
T-Rex450Pro,MCPXBL,P-51,Pulse1600,F-16,L-39Vasafan 65,Xeno,BF-109
DX7
mhabr

#24 Příspěvek od mhabr »

Kolega petsild zase nepochopil, že neexistuje jediný správný mód. Každému vyhovuje něco jiného. Srovnávat model s letadlem je mimo úplně.
LEXA

#25 Příspěvek od LEXA »

mhabr píše:Kolega petsild zase nepochopil, že neexistuje jediný správný mód. Každému vyhovuje něco jiného. Srovnávat model s letadlem je mimo úplně.

Jestli-že jsem měl na UL plyn vlevo,výškovku a křidélka na kniplu(pravá ruka) směrovku na nohou,tak proč to měnit ?
jipav

#26 Příspěvek od jipav »

Taky lítám mód 1 a to od samého začátku. Tak jsem to měl na prvním vysílači a od té doby - síla zvyku.
JMalik

#27 Příspěvek od JMalik »

mhabr píše:
.......civilní letadla, kde piloti sedí vedle sebe, tak kapitán (to je ten důležitější) sedí v levo a knipl/sidestick/beran ovládá levou rukou, tj. mod3 a druhý pilot (tj. ten druhý) sedí v pravo a knipl/sidestick/beran ovládá pravou rukou, tj. mod2.
"Prostřední" rukou oba piloti ovládají krámy umístěné na středovím panelu.

Takže chceš být kapitá, nebo druhý pilot? :D

Potom je ještě situace, že při přezkoušení sedí kapitán vlevo a instruktor vpravo.
Tak chceš být kapitán, nebo šéfpilot typu? :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Kubesta
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Kubesta »

Mod1 u letadel, Mod 2 u heli... někdo může kroutit hlavou že si namáhám hlavu dvěmi módy, ale nevím, nějak mi to nepříjde, protože když si to přeberu tak v M2 je u heli plyn vlevo a já to v mozku chápu jako funkci pro výšku, tedy jako výškovku u letadla v M1... Je na tom někdo podobně, nebo mám opět jen já nějakou prapodivnou odchylku?

Mimochodem, také se Vám stává, že zboží z HK chodí čímdál později a navíc ne-vždy v plněfunkčním stavu?
Aurora 9,Top Start (Phoenix),LOOP (Va-models),Větroň 2,2m, Crack (rcf), TREX 550, Dron, Pilatus 2,2m
pedro006

#29 Příspěvek od pedro006 »

petsild píše:Podvědomě vždy vedlo k modu2 nejen kvůli helinám :) nyní vím proč. U skutečného letadla pilot ovládá směr letu převážně pravou rukou, tedy jednou rukou má pod kontrolou nejdůležitější ovládací prvky. Na levačku je plyn :) taky na správné straně a směrovku beru jako ovládání nohama. Nejen že mod2 je pohodlný :D zároveň simuluje řízení modelu, jak z kokpitu opravdového stroje.

A tohle je důvod, proč se u nás v partě lítá mod2. Dva nejzkušenější létají, teda spíš létali s větroněm a ultralightem. Prostě mod2 je v podstatě nejpodobnější řízení "dospělého éra"
MINIMOA 2m, ASK-21 2,6m, L13 Blaník 3,2m , SCOUT 1,2m, CX-450, SK 450, Futaba
JosefSvejk

#30 Příspěvek od JosefSvejk »

Nevidím jediný důvod, proč bych měl řídit své modýlky podobně jako třeba ultralight.
Řídím tak, jak to umím, a to je mode1.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“