CRIUS AIO PRO V1.0

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
zima.s.

Re: CRIUS AIO PRO V1.0

#316 Příspěvek od zima.s. »

Ještě teda otázka, jakou desku máš definovanou v config.h? Protože crius aio v2 tam není a je tam jen v1...
honzaop

#317 Příspěvek od honzaop »

Doporučuji nezkoušet na balkoně, ale na otevřeném prostoru.
Já na balkoně nechytím ani jeden sat, zajdu jen před barák a chytím jich 9.
Nevím, do jaké míry to lze srovnávat s mobilem, popř, co za gps má mobil v sobě..., jak našlapaný..., ale četl jsem to na více diskuzích, že na balkoně zkoušet gps je většinou špatné pro nezkreslené výsledek.
Turnigy T9x, 6ch Belt CP, quad MW328P, hexacopter AIO V2, RC létající sáňky, Slowflyer, Big twin ero
honzaop

#318 Příspěvek od honzaop »

zima.s. píše:Ještě teda otázka, jakou desku máš definovanou v config.h? Protože crius aio v2 tam není a je tam jen v1...

To je úplně to samé, jen malá úprava v pevnějším usb konektoru tuším u V2, ale programově jsou stejné V1 a V2.
Turnigy T9x, 6ch Belt CP, quad MW328P, hexacopter AIO V2, RC létající sáňky, Slowflyer, Big twin ero
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#319 Příspěvek od JirkaA »

zima.s. píše:Ještě teda otázka, jakou desku máš definovanou v config.h? Protože crius aio v2 tam není a je tam jen v1...

v1 je co se čidel týká identická, navíc je tam paměť pro logování (což v multiwii stejně nevyužiješ).
OK2WY
OK2BUH

#320 Příspěvek od OK2BUH »

zima.s. píše:jop zítra ho jdu někde splašit a bude se zkoušet. Niméně je zajímavé, že když jsem na balkoně tak zelená ledka (fix) bliká ve stejném rytmu a když se přesunu do pokoje (kde teda signál není) tak přestane blikat

Však to je tak v pořádku. Já mám červenou ledku, když má satelity tak bliká, bez signálu svítí trvale. Ty máš problém v komunikaci s deskou. Bez nastavení GPS pomocí PC to asi nepůjde. Já mám nastaveno v GPS i v desce 57600. Píše se, že tak je méně chyb, ale 115200 mi fungovalo taky dobře.
zima.s.

#321 Příspěvek od zima.s. »

Tak dneska jsem to konečně vyzkoušel. GPS funguje - když ji připojím k pc, chytne se i na balkoně. Jakmile ji ale připojím k desce tak ať dělám co dělám tak nic. Byl jsem i venku a prostě Multiwii jak kdyby ji nevidělo. Změnil jsem i frekvenci na 10Hz a baudrate na 115200. Pořád nic. Nenapadá vás ještě něco?
Amper

#322 Příspěvek od Amper »

Koukal jsem do historie ze pouzivas komunikaci UBLOX

Pokud je s tim problem tak doporucuju zkusit prejit na NMEA standard. Je textovy a trochu blbuvzdornejsi. Musis to zmenit na GPSce (pokud ji das k seriaci tak uvidis data v podobnem formatu

Kód: Vybrat vše

$GPGGA,123519,4807.038,N,01131.000,E,1,08,0.9,545.4,M,46.9,M,,*47

Pak zmen Multiwii na NMEA a uvidis. Samozrejmosti je spravne nastaveni portu, dratu tj. rx<>tx a napajeni z desky (pozor na to ze zrovna GPS konektor je v nekterych pripadech bez napeti pokud je deska napajena z USBcka)
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Amper

#323 Příspěvek od Amper »

zima.s. píše:Takže jsem v GPS nic neměnil, respektive ani nemohl, protože nemám jak GPS připojit do PC. Přes Arduino jsem nahrál multiwii, povolil GPS protokol, nastavil UBLOX.

Je todle jeste aktualni ? Pokud ano tak je to zakopany pes. Ublox je totiz defaultne nastaven blbe. Bud ma baudrate 38 nebo 9.6 a refresh 1hz

Takze se pekne pripoj k GPSce (pokud nemas FTDI prevodnik tak si ho musis koupit/pujcit) a pres ublox applikaci nastav co potrebujes. Tj. format dat (zacal bych NMEA), rychlost a update frekvenci 5Hz. Tvoje GPS pouziva NEO cipset a ten ma 5Hz maximum (10Hz ma pouze LEA)

Pozor na ruzne konfigurace z internetu, dost casto jsou pro LEA uBloxy a neni to kompatibilni, je lepsi nastavit prislusne veci rucne.

BTW : Pokud si chces hrat s GPS a dalsima vecma tak doporucuju prejit na MegaPirateNG. MultiWii nevyuziva desku naplno protoze je omezeno tak aby vetsina jeho funkci chodila i na vyrazne slabsich procesorech. Je pravda ze MultiWii je o dost jednodussi na nastaveni ale i mene umi
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
zima.s.

#324 Příspěvek od zima.s. »

Převodník už mám a už druhej den se snažím tu gpsku rozchodit. Najel pomocí ctrl+F9 do nastavení gpsky v u-center, našel port a změnil frekvenci na těch 115K (později i 57600), dám send, najedu do config, dám "save current config" a send. Odpojím desku, připojím desku a jsem zase na 9600 (nebo teda dole v u-blox se to píše, jak je port tak je tam i jeho rychlost a ta je 9600 ať dělám co dělám).
Prošel jsem snad tisíc fór, tisíc návodů a buďto jsem blbej já, nebo ta GPSka.
Mohl bys mi (nebo kdokoli jinej) napsat návod jak tu gpsku změnit na NMEA a popřípadně změnit tu frekvenci? Jednoduchej, stačí popsat kroky view - config view - cfg... Dík
zima.s.

#325 Příspěvek od zima.s. »

Amper píše:BTW : Pokud si chces hrat s GPS a dalsima vecma tak doporucuju prejit na MegaPirateNG. MultiWii nevyuziva desku naplno protoze je omezeno tak aby vetsina jeho funkci chodila i na vyrazne slabsich procesorech. Je pravda ze MultiWii je o dost jednodussi na nastaveni ale i mene umi

Jop, plánuju to vyzkoušet, momentálně je ale cíl aby to lítalo :)
Amper

#326 Příspěvek od Amper »

zima.s. píše:Mohl bys mi (nebo kdokoli jinej) napsat návod jak tu gpsku změnit na NMEA a popřípadně změnit tu frekvenci? Jednoduchej, stačí popsat kroky view - config view - cfg... Dík

Ted bohuzel nemuzu ale vim ze me to taky zlobilo, je tam nejaka finta v tom jak se to uklada. Myslim ze se musel davat Send po kazde polozce (zmena stranky to resetla) a na konci jeste save vseho ale jen nekam, je tam vic polozek a kdyz jsem to savnul do vsech tak to selhavalo.

Vychazel jsem (myslim) z tohodle navodu http://www.drotek.fr/ftp/pdf/ublox_EN.pdf
Junker83

#327 Příspěvek od Junker83 »

Ahoj,jak máte desku přichycenou,aby se vám přenášelo co možná nejméně vybrací z rámu?Mám oboustranku DenBraven.Ale zdá se mi,že se mi přenáší strašně moc vybrací,a pak to dělá strašnou neplechu.Pak dám video z GUI.
KDS AGILE 5.5 (SPIRIT), KDS AGILE 7.2 (SPIRIT PRO) , TARANIS X9D+,Futaba T8FG
Amper

#328 Příspěvek od Amper »

Zbrousene rohy, v dirach dane servogumicky a dotazene pres distancky takze se kompas na desce dostal nad motory, rozvodnou desku, prijimac a bluetooth modul. Je to sice takove trochu vysoke ale vibrace jsou na minimu. Samozrejme vyvazene vrtule.

Ta desticka co je nad deskou je modul zaznamu - diky tomu pak ma deska odpovidajici Criusu V1 moznosti zaznamu letovych dat z V2jky (pro overeni vibraci paradni). Naklady minimalni, vse potrebne najdete na http://www.devfor8.com

WP_20131007_008.jpg
zima.s.

#329 Příspěvek od zima.s. »

Pořád řeším problém s tou GPS... a technická. Nemůže být problém v tom převodníku? Koupil jsem toto http://robotstore.cz/obchod/pl2303hx-us ... k-adapter/ hlavně teda protože to bylo v ČR a tím pádem rychlá doprava atd... můžu tímto převodníkem změnit nastavení GPSky? Na nějakým anglickým fóru jsem po hodně dlouhým hledání našel, že nějakej týpek nakonec koupil taky jinej převodník s čipem FT232RL (http://api.ning.com/files/K6cyghYfeItvV ... 1931AM.jpg) a hned mu to šlo nastavit... Takže mám zkusit koupit třebas toto http://www.ebay.com/itm/FV88-FT232RL-US ... 20e13baa75 ? Nerad bych zase střelil vedle :(
Junker83

#330 Příspěvek od Junker83 »

Já mám převodník se stejným chipsetem a funguje dobře.
KDS AGILE 5.5 (SPIRIT), KDS AGILE 7.2 (SPIRIT PRO) , TARANIS X9D+,Futaba T8FG
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“