Raketový pohon

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

Re: Raketový pohon

#16 Příspěvek od Ancistrus01 »

Ahoj, nevím jestli mi tu někdo odpoví protože tohle téma je velice staré, ale:
1) jak a z čeho vyrábíte trysky? :)
2) na těchto stránkách co tu byly víše jsem objevil pojem zahrazení a ani podle popisu si neumím představit co to je :( Mohl by mi to někdo třeba lépe objasnit a případně nakreslit? :) Díky
Dolfa
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Dolfa »

Ahoj . Dělal jsem je z šamotové moučky . Teď ale máme motory z al trubek a trysky ze železa . Mrkni na www.bobr.hostuju.cz .
Je tam toho dost.
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Ancistrus01 »

Nemohl by jsi mě trošičku nasměrovat? :) Docela se v tom ztrácím :?
Dolfa
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Dolfa »

Ahoj . No , nasměřovat můžu , ale nevím jakým směrem . Je třeba vědět k jakému účelu to chceš . Je spousta kriterií , které je třeba zohlednit . Tak dej vědět k čemu to bude a na něco příjdem .
ARK
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od ARK »

Podívej se na stránky http://raketky.via.cz/ najdeš tam mnoho informací.
A podívej se taky do obrázkové galerie http://raketky.via.cz/subpages/gtrysky.htm.

To samé ve verzi PDF.
Dolfa
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Dolfa »

Ano . Tyhle stránky jsou super . Tady jsme se učili . Najdeš tam vše potřebné . Jenom si prosím dávej pozor . Je to docela o zdraví , když se to dělá jen tak šup sem , šup tam . Je třeba k tomu přistupovat zodpovědně .
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Ancistrus01 »

Ano ty stránky znám, jen sem nějak nepochopil co znamená "zahrazení"
Mohl by jste mi to někdo nějak polopaticky objasnit, nebo nejlépe nakreslit? :)
Bozha

#23 Příspěvek od Bozha »

Ancistrusi, vždyť je to na těch stránkách raketky.via.cz polopaticky vyloženo... hned na začátku kapitoly Motory na TPH. Je to poměrový údaj, který se počítá z nejužšího průřezu trysky a z plochy odhořívajícího paliva...
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Ancistrus01 »

No jasný... ale nějak si to nedovedu představit...
Bozha

#25 Příspěvek od Bozha »

No tak se zkus kouknout na pár obrázků kde je řez motorem na TPH, a pouvažuj nad tím, co se bude měnit během těch několika sekund jeho chodu.

V kostce, TPH se bude postupně měnit na plyn ( =plocha, která aktuálně odhořívá se bude průběžně měnit) a zároveň (byť v daleko menší míře) může (ale nemusí, podle materiálu) docházet ke zvětšování hrdla trysky ablací a tím i ke zvětšování plochy definované jeho průřezem.

Prostě porovnáváš mezi sebou dvě plochy v geometrickém slova smyslu a musíš je udržet v nějakém poměru (např 1:60). Úplně stabilní ten poměr z principu nebude (resp. je velmi těžké v amatérských podmínkách toho dosáhnout), ale prostě musí během doby chodu zůstat v určitých mezích - když je malý, raketa neletí, když je velký, raketa exploduje :D takže se potřebuješ pohybovat třeba, plácnu, mezi 1:45 a 1:75.
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Ancistrus01 »

Jo dobře, takže dejme tomu že mám motor o poloměru 2cm takže plocha na které to odhořívá je cca. 12,5 cm2
Takže tryska musí být v poměru 1:60 takže 12,5 / 60 = 0,2cm => 2mm průměr trysky?

Pochopil jsem to správně? :D
ARK
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od ARK »

ingwarr

#28 Příspěvek od ingwarr »

najlepšie to vyriečil tu http://kia-soft.narod.ru/interests/rockets/rockets.htm tryska z duralu, vyvložkovana ocelou http://kia-soft.narod.ru/interests/rock ... k4-300.htm

tiež sa chystám urobit raketový motor, snad sa do toho dokopem, inak travex bol super, namačal som do rozpusteneho novinoví papier a ztoho robil raketky :lol: a raz ako som to sušil v trúbe začal horiet, to bolo dymu :mrgreen:
závodne som lietal z raketami a tam sa požívali ADAST motory čierny lisovaní prach
Futaba FC-16, Frsky Taranis +, Fun Cub, Easy star, Easy glider4, Filip600T, kopia Tourist elektro,
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“