Ustálená zatáčka
Re: Ustálená zatáčka
Z příspěvku "ROB":
...... vzhledem k tomu, že po větru zpočátku model letí vůči proudu vzduchu menší rychlostí, tak má křídlo menší vztlak .............
Pokud by opravdu model v zatáčce po větru zpomaloval, tak jak by proboha docházelo ke snosu během kroužení? Vždyť rychlost modelu po větru vůči zemi je součtem rychlosti modelu a větru, proti větru zase rozdíl rychlosti modelu a větru.
Tedy: rychlost modelu nebo skutečného letadla během kroužení za větru musí zůstávat vůči vzduchu stejná!
...... vzhledem k tomu, že po větru zpočátku model letí vůči proudu vzduchu menší rychlostí, tak má křídlo menší vztlak .............
Pokud by opravdu model v zatáčce po větru zpomaloval, tak jak by proboha docházelo ke snosu během kroužení? Vždyť rychlost modelu po větru vůči zemi je součtem rychlosti modelu a větru, proti větru zase rozdíl rychlosti modelu a větru.
Tedy: rychlost modelu nebo skutečného letadla během kroužení za větru musí zůstávat vůči vzduchu stejná!
Laik žasne, odborník se diví....
Pánové, někdy bývá dobře si na věc posvítit, tady bych doporučil opak. Zhasněte si na to. Letíte v letadle a nevidíte zem. Kroužíte si ve vzduchu a nevíte, jestli ten vzduch vůči zemi stojí nebo se pohybuje. Je to jedno, klidně si ustáleně kroužíte a rovnoměrně klesáte. A budete si tak kroužit, i když se země pod "vaším" vzduchem roztočí.
Nebo letíte nad vrstvou mraků. Kroužíte si a netušíte, že "váš" vzduch i s mraky uhání vůči zemi rychlostí 150 km/h. Nemáte se to jak dozvědět. A je to jedno vám i letadlu. A to je dobře.
Problém nastane, pokud poletíte nízko a zem uvidíte až příliš dobře a pokusíte se dělat zatáčku pěkně kruhovou vůči zemi a polohou letadla jako v bezvětří. Pak se možná, jako mnoho jiných, zabijete.
Nebo letíte nad vrstvou mraků. Kroužíte si a netušíte, že "váš" vzduch i s mraky uhání vůči zemi rychlostí 150 km/h. Nemáte se to jak dozvědět. A je to jedno vám i letadlu. A to je dobře.
Problém nastane, pokud poletíte nízko a zem uvidíte až příliš dobře a pokusíte se dělat zatáčku pěkně kruhovou vůči zemi a polohou letadla jako v bezvětří. Pak se možná, jako mnoho jiných, zabijete.
OrDa píše:Pánové, někdy bývá dobře si na věc posvítit, tady bych doporučil opak. Zhasněte si na to. Letíte v letadle a nevidíte zem. Kroužíte si ve vzduchu a nevíte, jestli ten vzduch vůči zemi stojí nebo se pohybuje. Je to jedno, klidně si ustáleně kroužíte a rovnoměrně klesáte. A budete si tak kroužit, i když se země pod "vaším" vzduchem roztočí.
Tak, konečně jedno správné a jednoduché vysvětlení "problému".
Diskuze však ukázala, kolik ještě nesmyslů koluje po letištích, ba i u exmistrů světa.
A tím by se snad mohla tato mnou vyvolaná diskuze uzavřít.
Laik žasne, odborník se diví....
Plne súhlasim s L 382.
Dopručejem školiť,školiť a školiť ľuďmi, ktorý na to majú kvalifikáciu. Myslim že nie je až taký problém v ČR takýchto ľudi najsť.
Dopručejem školiť,školiť a školiť ľuďmi, ktorý na to majú kvalifikáciu. Myslim že nie je až taký problém v ČR takýchto ľudi najsť.
Teoreticky to máte zmáknuté- teď to ještě upáčkovat se skutečným modelem. 
Můžete vysvětlit proč při kroužení v termice proti větru zvedá nos-musím tlačit, proč model v další části zatáčky zvětšuje náklon- musím dávat kontra křidélka, proč při letu po větru sklání nos dolů - musím tahat, proč v další části zatáčky zmenšuje náklon- musím dát víc křidélek a dát více směrovky aby se vůbec dotočil proti větru?
Děkuji za odpověď
Můžete vysvětlit proč při kroužení v termice proti větru zvedá nos-musím tlačit, proč model v další části zatáčky zvětšuje náklon- musím dávat kontra křidélka, proč při letu po větru sklání nos dolů - musím tahat, proč v další části zatáčky zmenšuje náklon- musím dát víc křidélek a dát více směrovky aby se vůbec dotočil proti větru?
Děkuji za odpověď
Protože se to snažíš točit na kružnici, která se vůči zemi nepohybuje stejně jako ten vzduch nahoře. Proto má model vůči vzduchu v různých místech té kružnice jinou rychlost a chová se jak se chová.
no smysl to takto vysvětleno dává. Jen se snažím s tím nějak propojit své empiricky získané zkušenosti ... když točím zatáčku ve větru, tak zatáčka kdy letím proti větru a otáčím postupně o 180 stupňů a končím po větru se mi vytáčí níž nad zemí výrazně lépe než opačná. Když jsem nízko nad zemí (např. dělám nálet poslední zatáčky před přistáním) a jsem nucen dělat poslední zatáčku po větru tak, abych skončil proti větru, tak vidím, jak se v téhle zatáčce letadlo propadá k zemi více než v opačném směru. A tohle chování modelu je prostě fakt - vidím to.
možná nad tím uvažuji úplně blbě, ale když se snažím tohle své pozorování nějak "naroubovat" na tu celkem logickou teorii výše.
Tak si říkám, že člověk se zřejmě při tomhle letu nízko nad zemí a v rámci v rámci rozpočtu tak nějak podvědomě dostává do vztažné soustavy se zemí (nalétávám nějaký oblouk, který potřebuji s ohledem na rozpočet aby mi vycházelo přistání) a tak v momentě kdy jsem přes vítr, tak k zachování oblouku tak nějak vůči zemi zřejmě přitahuji podvědomě více abych to udržel na namyšlené dráze a tím mi padá více než v obrácené zatáčce, kde se točí zdánlivě vzhledem k zemi snadno a bez výrazného vyklesnutí sám a pomalu na pětníku? Klidně mě poučte - už jsem nad tím z různých stran přemýšlel dříve, ale nikdy nedomyslel a najednou je tady téma, kde se to hodí
možná nad tím uvažuji úplně blbě, ale když se snažím tohle své pozorování nějak "naroubovat" na tu celkem logickou teorii výše.
Tak si říkám, že člověk se zřejmě při tomhle letu nízko nad zemí a v rámci v rámci rozpočtu tak nějak podvědomě dostává do vztažné soustavy se zemí (nalétávám nějaký oblouk, který potřebuji s ohledem na rozpočet aby mi vycházelo přistání) a tak v momentě kdy jsem přes vítr, tak k zachování oblouku tak nějak vůči zemi zřejmě přitahuji podvědomě více abych to udržel na namyšlené dráze a tím mi padá více než v obrácené zatáčce, kde se točí zdánlivě vzhledem k zemi snadno a bez výrazného vyklesnutí sám a pomalu na pětníku? Klidně mě poučte - už jsem nad tím z různých stran přemýšlel dříve, ale nikdy nedomyslel a najednou je tady téma, kde se to hodí
fascinujuce ... a vobec vas nenapadlo (napriek tomu ze to bolo uz niekolko krat napisane) ze ak je treba packovat, tak ta zatacka asi nebude az tak celkom ustalena??? 
igorb píše:fascinujuce ... a vobec vas nenapadlo (napriek tomu ze to bolo uz niekolko krat napisane) ze ak je treba packovat, tak ta zatacka asi nebude az tak celkom ustalena???
ale to je jasné ... alespoň já s tím problém nemám a chápu to a jen se snažím se do rámce tohoto poznatku (který jsem tak nějak vždy pocitově vnímal, jen jsem se zatím nedokopal to domýšlet do důsledku) zasadit, respektive si tím vysvětlit to, co zažívám nejintenzivněji právě před přistáním ve větru ... a u mě přistávám ve větru skoro stále
dt píše:Protože se to snažíš točit na kružnici, která se vůči zemi nepohybuje stejně jako ten vzduch nahoře. Proto má model vůči vzduchu v různých místech té kružnice jinou rychlost a chová se jak se chová.
Snažím se letět po kružnici stejným stylem tak jak mám nacvičeno v bezvětří a s větrem nebojuji- nechávám se snášet.
S rozdílnou rychlostí se nebude zvětšovat nebo zmenšovat náklon, nebo snad ano?
A proč by se měl zvětšovat..? 
Ustálená zatáčka,nezávislá na větru tak jak mi ji učili na Blaňasu,je prostě zatáčka na konstantní rychlosti..vůči luftu..né vůči zemi!
PS..to bych chtěl ty místní teoretiky vidět,jak bez toho aby čuměli na budík a kuličku/ručičku točí ustálenou zatáčku s např 3m modelem ve 300metrech. Není to relativně daleko/vysoko, ale vsadím boty,že skutečná trajektorie bude brambora a rychlosti ani nemluvě:-)
A můžou se snažit sebevíc.
Prostě,jak v tom nesedíš..máš zdatnou hysterezi odhadu.
Ustálená zatáčka,nezávislá na větru tak jak mi ji učili na Blaňasu,je prostě zatáčka na konstantní rychlosti..vůči luftu..né vůči zemi!
PS..to bych chtěl ty místní teoretiky vidět,jak bez toho aby čuměli na budík a kuličku/ručičku točí ustálenou zatáčku s např 3m modelem ve 300metrech. Není to relativně daleko/vysoko, ale vsadím boty,že skutečná trajektorie bude brambora a rychlosti ani nemluvě:-)
Prostě,jak v tom nesedíš..máš zdatnou hysterezi odhadu.
To čo píše jindraj je určite pravda overená praktickými skúsenosťami.
Ja len chcem pripomenúť to čo som uviedol vyšie.
Vietor fúka stabilnou rýchlosťou, laminárne bez vertikálnych pohybov (termika, turbulencia, strih, prízemný efekt atd.)
V týchto idealných podmienkách, ktoré takmer nexistujú sa dá skumať
vzťah zatáčka lietadla -vietor a to čo som uviedol vo svojom prvom prispevku je principialné vysvetlenie tohto javu.
Príznaky, ktoré spomináš pri pristávaní moužu byť sposobené napríklad mechanickou turbolenciou v prízemnej vrstva. ktorá je samozrejme priamo umerná rýchlosti vetra!!!!
J3D
Ja len chcem pripomenúť to čo som uviedol vyšie.
Vietor fúka stabilnou rýchlosťou, laminárne bez vertikálnych pohybov (termika, turbulencia, strih, prízemný efekt atd.)
V týchto idealných podmienkách, ktoré takmer nexistujú sa dá skumať
vzťah zatáčka lietadla -vietor a to čo som uviedol vo svojom prvom prispevku je principialné vysvetlenie tohto javu.
Príznaky, ktoré spomináš pri pristávaní moužu byť sposobené napríklad mechanickou turbolenciou v prízemnej vrstva. ktorá je samozrejme priamo umerná rýchlosti vetra!!!!
J3D
je to dáno , že nejsme zespoda schopny ten model číst. Stačí je malinko to nalétnout křivě a hned jsou korekce do řízení.Je zvykem přitahovat výškovku v zatáčce a
protože nevíme skutečnou rychlost větru, tak z 99% přetáhneme a úhel náběhu udělá své.Proto stoupá. Opačný jev je po větru. Máme malou rychlost- klesáme.
Chybí ten nejdůležitější orgán citu......prd..l.
protože nevíme skutečnou rychlost větru, tak z 99% přetáhneme a úhel náběhu udělá své.Proto stoupá. Opačný jev je po větru. Máme malou rychlost- klesáme.
Chybí ten nejdůležitější orgán citu......prd..l.
T-REX 700N/ Goblin 700Spirit ,PROTOS, EXTRA 330L 3W157 futaba FG12 2,4Ghz
L382 píše:Z příspěvku "ROB":
A já někde psal, že model v zatáčce po větru zpomaluje ? A že si toho nějak nejsem vědom. Co takhle se naučit chápat význam napsaného slova ? A model, který dokončil část zatáčky proti větru je zpomalený a než zrychlí v té části zatáčky po větru, tak to chvíli trvá. A vůbec jsem neřešil jestli a nebo jak velký je snos modelu při kroužení ve větru. Řešil jsem, proč někteří piloti v části kruhu po větru klapkují nebo se snaží trochu přitáhnout výškovku. Zajímá mne výkonost modelu při kroužení a ne jestli je model snášen po větru (což je vždy, pokud chci letět alespoň trochu efektivně).
Šíbrovať s klapkamy pre učel nejakého kompenzovania vlivu vetru je absolutný nezmysel!!!