Ustálená zatáčka

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: Ustálená zatáčka

#91 Příspěvek od pepin »

JMalik píše: Ta "ustálená" zatáčka se vždy posuzuje vzhledem ke vzduchové hmotě. Nikdy ne vůči zemi.

a já se snad oháněl tím, že ustálené, znamená vodorovně k zemi?

ustálená zatáčka je přece v podstatě i dýsing.
OrDa

#92 Příspěvek od OrDa »

pepin píše:... ustálená zatáčka je přece v podstatě i dýsing.

Ovšem nikoli v běžném větru, anóbrž v prostředí, kde se vítr výrazně mění s polohou. A ustálená zatáčka to není ani trochu.
pepin

#93 Příspěvek od pepin »

OrDa píše: Tento stoupající šikmý komín je pak opravdu obtékán, ale shora dolů.
Snímek.jpg

ta naše debata opravdu nemá absolutní smysl .Už jsem to kreslil a psal,je potřeba vylétat z bubliny proti větru, tak mi probuh netvrd, že před bublinou vítr-vzduch klesá, a je mi jedno, jak se přesně tomu co stoupá říká, hlavně že vím, že tam něco stoupá.
JMalik

#94 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:
a já se snad oháněl tím, že ustálené, znamená vodorovně k zemi?

ustálená zatáčka je přece v podstatě i dýsing.

1) Země se bere jako by tam nebyla. Vždy je to jen ve vztahu k okolní vzduchové hmotě.
2) DS nemá s ustálenou zatáčkou společného nic.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pepin

#95 Příspěvek od pepin »

No v každým případě je škoda, že se nám čím dál tím huř daří vyjasnovat si určité nesrovnalosti a chybné usudky na urovni vzájemné ucty, nikdo není neomylný, ale nemohu si pomoct, smajlíkama, že je někdo debil se problém určitě nevyjasní a pravda neobhájí.Začíná mi tu být poslední dobou opravdu divně, velice rád bych naslouchal moudrum v sekci třeba právě větroně někoho, u koho v profilu najdu alespon jednu zmínku o větroni, né pouze o vyrvaných dveřích v dopravním letadle,proč a z jakého duvodu spadnul někde UL, jaký uhel mají mít listy minivrtulníku, no všechno možné, jen né větroně.
JMalik

#96 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:
Snímek.jpg

Ten snímek nezobrazuje obecně "termický komín".
Uvnitř toho vlastního vertikálního proudění jsou složky jak vzestupných, tak sestupných proudění a pokud to bude např. uvnitř bouřkové oblačnosti, tak rozdíly mohou být větší než 70m/s.
Na okrajích vlastního vzestupného termického proudění neplatí pravidlo, že vždy na návětrné, nebo závětrné straně je sání. Je to odvislé od typu vývoje oblačnosti, základního proudění, nasvícení plochy atd.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pepin

#97 Příspěvek od pepin »

JMalik píše:1) Země se bere jako by tam nebyla. Vždy je to jen ve vztahu k okolní vzduchové hmotě.
2) DS nemá s ustálenou zatáčkou společného nic.

JIrko já vim,ale pokud nějak a někam naženeme ten model a provádíme nakonec pravidelný obrat bez zásadních korekcí, tak to nazýváme za ustálené, je to asoi jak se zde vyjasnilo nesprávně vyjádřené v rámci letecké terminologie, ale třeba termín včera jsem byl na šrot dnes většina populace konzumující alkohol také nebere tak, jako pracovník sběrných surovin.
pepin

#98 Příspěvek od pepin »

JMalik píše:Ten snímek nezobrazuje obecně "termický komín".
Uvnitř toho vlastního vertikálního proudění jsou složky jak vzestupných, tak sestupných proudění a pokud to bude např. uvnitř bouřkové oblačnosti, tak rozdíly mohou být větší než 70m/s.
Na okrajích vlastního vzestupného termického proudění neplatí pravidlo, že vždy na návětrné, nebo závětrné straně je sání. Je to odvislé od typu vývoje oblačnosti, základního proudění, nasvícení plochy atd.

Vubec nevím, co bych ti měl odpovědět, muže tam být 70ms, létám 30 let, njikdy tam okolo výšky 100--300m 70m nebylo.
JMalik

#99 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:JIrko já vim,ale pokud nějak a někam naženeme ten model a provádíme nakonec pravidelný obrat bez zásadních korekcí, tak to nazýváme za ustálené,.......................

To je podstata problému, proč si to tady každý vykládá po svém.
1) Napřed jasně definovat situaci
2) Až potom tu situaci řešit.

Jestliže tady někdo vydal zadání = "Ustálená zatáčka v termickém proudění", tak odpověď je jednoznačná = neexistuje ustálená zatáčka v termickém proudění.
pepin

#100 Příspěvek od pepin »

Jirko, bavíme se tu o modelech, ustáleném něco a ty to do toho zmnatku potuníš o pohyb v bouřkové oblačnosti uprostřed mraku.

ty vole, jsme v sekci modeláři, větroně, to je beznaděj, beznaděj.
JMalik

#101 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:"JMalik":
Ten snímek nezobrazuje obecně "termický komín".

Vubec nevím, co bych ti měl odpovědět, muže tam být 70ms, létám 30 let, njikdy tam okolo výšky 100--300m 70m nebylo.[/quote]

Když si znovu dobře přečteš co píšu, tak zjistíš, že nikdy nemůže být cumulonimbus se základnou ve 100m a tím vrcholovým hřibem ve 300 metrech :wink:
JMalik

#102 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:Jirko, bavíme se tu o modelech, ustáleném něco a ty to do toho zmnatku potuníš o pohyb v bouřkové oblačnosti uprostřed mraku.

ty vole, jsme v sekci modeláři, větroně, to je beznaděj, beznaděj.

Ten obrázek jsem si dal Ty, ne já :wink:
pepin

#103 Příspěvek od pepin »

JMalik píše:Jestliže tady někdo vydal zadání = "Ustálená zatáčka v termickém proudění", tak odpověď je jednoznačná = neexistuje ustálená zatáčka v termickém proudění.

no vždyt to píšu celou dobu, tady došlo pouze k nedorozumění, že modeláří používají stejnou terminiogii ale pro jiné pruvodní jevy ,modelu oproti skutečným letadlum.Proto si také zakladatel vlákna lámal hlavu s tím, že kolik je okolo něj kolegu, kteří něco tvrdí, ale tvrdí špatně a já se mu snažil vysvětlit, že bud to jako jedinec přijme co by modelář taky, nebo hold budeš muset poučit o správné terminologii celou modelářskou obec.

Je to poříád dokola, někdo před 30-40 ti lety dělal papíry na větroně, ted si koupil vysílačku turnigy, epp poletuchu a je vykulenej, jaký bludy plácaj kolegové na letišti co už 30 let létají s kompozity.
Naposledy upravil(a) pepin dne sob 15.03.2014 0:30, celkem upraveno 1 x.
pepin

#104 Příspěvek od pepin »

JMalik píše:Když si znovu dobře přečteš co píšu, tak zjistíš, že nikdy nemůže být cumulonimbus se základnou ve 100m a tím vrcholovým hřibem ve 300 metrech :wink:

v kolika tedy muže být, jen si brnkám na smeč.

opravdu poukazuješ na stoupáky 70s ve výškách 10k v sekci modeláři, větroně? to si snad vážně děláš prdel, jako obhájce-modeláří-- 300m a dost.Jeden jak druhej tu hledáte pouze kličky, jak dosáhnout té své pravdy.
JMalik

#105 Příspěvek od JMalik »

pepin píše:
.........opravdu poukazuješ na stoupáky 70s ve výškách 10k v sekci modeláři, větroně? to si snad vážně děláš prdel,

Ještě jednou - ten obrázek jsi sem dal ty, ne já.
Odpovědět

Zpět na „Větroně“