Ital píše:Už jsem to tu vysvětloval, stačí si to přečíst. Fyzikální zákony jsou neúprosné.
A kdy asi tak řádově? Ať nehledám na 100 stránkách ...
Ital píše:Už jsem to tu vysvětloval, stačí si to přečíst. Fyzikální zákony jsou neúprosné.
Ital píše:Někde tady: viewtopic.php?f=102&t=48222&start=1500
Ital píše:Vůbec jsi nepochopil, o co jde, ta síla působí na stejném radiusu, pouze v rovině otáčení hlavního rotoru a jeho reaktivní síly, proto nemá náklon proč vznikat, výškového vektoru působení sil se tím zbavíš, je to odzkoušené i prakticky.
OrDa píše:Aha, a co má společného rovina otáčení rotoru s vyrovnáváním jeho kroutícího momentu? A co to má s náklonem?
Jednorotor visí v náklonu proto, že hlavní rotor musí táhnout do strany, proti tahu vyrovnávacího rotoru.
Vladimír píše:Ne, vážně, bez ironie.
Zkus si celou heli představit jako dokonale vyváženou soustavu, která se otáčí kolem jednoho kulového kloubu umístěného přesně v průsečíku osy a roviny otáčení hlavního rotoru. Dokonalý kloub bez třecích odporů - vzduch.
Aby nedocházelo k žádnému náklonu, musel bys reakční sílu která vzniká na hlavním rotoru kompenzovat ve stejné rovině v jaké vzniká, takže ideálně by byla osa zadní vrtulky ve stejné výšce jako samotné hlavní listy.
Pokud osu zadní vrtulky posuneš například nahoru, projeví se to tak, že to celou soustavu začne taky naklánět na tu stranu, kam vrtulka táhne.
Daleko jasněji je to představitelné pro případ, kdy bys tu vrtulku zvednul nahoru třeba o dva metry. Pak už si můžeš jasně představit, že spíš než k vyrovnání reakčního momentu by docházelo k tomu, že by se celá ta soustava vlivem tahu vrtulky nakláněla tak silně, že by se to vůbec nedalo použít.
Dumám, jak to nejlíp přiblížit beztoho abych musel malovat nějaké diagramy skládání sil, a nic snadno představitelného mne nenapadá.
P.S.
Teď jde ovšem taky o to, jestli se nebavíme každý o něčem jiném.
Já o náklonu, který může vznikat tím, že vrtulka je daleko od roviny otáčení rotoru a ty o náklonu, který vytvoříš úmyslně řízením proto abys eliminoval boční tah vrtulky a zabráníl driftování vrtulníku do boku ve směru tahu vrtulky...
Tam by potom asi platilo delší ocas = větší páka = stačí menší tah vyrovnávací vrtulky a tím pádem i menší náklon aby to stálo na místě.
Ital píše:Děkuji Vladimírovi za podrobnou analýzu sil, které se na vrtulníku odehrávají, to, co se děje za rychlého dopředného letu, kdy se mění vztlak na pravé a levé straně vrtule , kdy na polovině rotoru se rychlosti sčítají a tím i roste vztlak, na druhé půlce je to přesně opačně, to už jsem tu taky před časem naznačil. Někdy se až divím, že jsou tyto mašiny schopné docílit rovnovážného stavu, aby se udržely vůbec ve vzduchu, dalo v minulosti dost práce toto všechno vychytat.