DJI NAZA pokračování

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Zamčeno
Zpráva
Autor
cucpo
Kontaktovat uživatele:

Re: DJI NAZA

#511 Příspěvek od cucpo »

Dik za info
Trencin, DJI Phantom2, Zenmuse 2D, GoPro 3+, NightHawk 200 Emax
konva30

#512 Příspěvek od konva30 »

Z toho videa to není poznat, ale za normálních okolností se zvedá nejdřív jedna strana (takhle výrazně) jen v případě, kdy startuješ z nevodorovné polohy.
Dále, v letu vidím blikat oranžovou, takže jedeš v režimu atti a ne atti+gps, takže nelze očekávat, že to bude samo držet na místě. To bez gps neumí. Různě pomalu to bude ujíždět do stran vždycky (vítr, turbulence od přízemního efektu, mírně odlišné parametry pohonu apod.).

Je třeba zkontrolovat:
- uložení řídící jednotky a přesnost konstrukce - pokud není ŘJ v koptéře vodorovně, myslí si že "rovně" není rovně
- kalibrace ŘJ - pokud nemá správně kalibrované akcelerometry, myslí si že "rovně" není rovně
- kalibrace rozsahu plynu ESC - ano, dělá se to i u multistarů

Předpokládám, že vrtule, regly i motory jsou všechny stejné. Ono je to asi zřejmé, nicméně už jsem jednoho exota potkal, který tam měl mix několika různých a pak se divil. :wink:

Pokud jsi všechno zkontroloval a kalibroval, pak je ještě možné, že je ŘJ vadná (z výroby, po nárazu apod.).
Mimochodem - trimy a subtrimy na TX máš vynulované? Tzn. když jsou páčky v neutrálu, posílá TX nulové polohy? (dioda místo dvakrát bliká jednou)[/quote]

Myslíš že tento náklon jak je na videu ja zpusobený špatnou kalibrací?Vyvážený bych řekl že to je,ale mám objednané lyžiny a baterka pude dolu tak se zmnění težiště a budu zkoušet dál.Zatím teda nevím.Díky za postřehy.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=97smJ-ffGdQ[/youtube]
Naposledy upravil(a) konva30 dne čtv 20.03.2014 21:17, celkem upraveno 2 x.
konva30

#513 Příspěvek od konva30 »

No,tak sem vyskoušel udělat novou kalibraci"taneček" a je to uplně v pr..li Teď už to nejde vůbec,při pokusu vzlítnout šla na záda.Když ju skusím v ruce tak je "rovina" ve velkým náklonu doprava a dozadu.Neni někdo v okolí kdo by pomohl?
dt

#514 Příspěvek od dt »

konva30 píše:Myslíš že tento náklon jak je na videu ja zpusobený špatnou kalibrací?

Myslím, že když multikoptéra visí na místě (nemění zeměpisnou polohu) v náklonu, tak to může být přesně ze dvou důvodů:
1. Fouká vítr.
2. Motory jsou na ramenech namontované nakřivo.

Jinak by to muselo slušnou rychlostí odcestovat doprava.
Kamikaze591

#515 Příspěvek od Kamikaze591 »

Takže, jak jste mi říkali, nasaď vrtule a leť, tak nepomohlo. Kopter letí hned po startu do háje. Letí, zdá se stále na jednu stranu v gps modu. Když přepnu do atti, letí stejným směrem, nicméně ne tak agresivně do strany ale do vrchu.
Tady http://youtu.be/peztYU1a2Tw je video. Může to být nahráním nového fw? Jinak já už fakt nevím.
dt

#516 Příspěvek od dt »

Nemáš v okolí někoho, kdo s tím lítá? Aby na to kouknul.
Kdybych tam byl já, asi bych zkusil start v režimu Manual.

Asi hloupá otázka, ale po upgradu softwaru jsi provedl komplet smazání veškerého nastavení a opětovnou kalibraci? I kalibraci TX?
BoŠ

#517 Příspěvek od BoŠ »

Kamikaze591 píše:Takže, jak jste mi říkali, nasaď vrtule a leť, tak nepomohlo. Kopter letí hned po startu do háje. Letí, zdá se stále na jednu stranu v gps modu. Když přepnu do atti, letí stejným směrem, nicméně ne tak agresivně do strany ale do vrchu.
Tady http://youtu.be/peztYU1a2Tw je video. Může to být nahráním nového fw? Jinak já už fakt nevím.

Trochu OT, ale způsob testování koptéry máš originální! :D :D :D
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
Kamikaze591

#518 Příspěvek od Kamikaze591 »

Kalibrace TX ano, ale kompletní smazání nastavení neproběhlo. Nenašel jsme nic takového. Jo a ke způsobu testování, tak mě nic lepšího nenapadlo.
gardenroute

#519 Příspěvek od gardenroute »

Kalibraci IMU jsi delal (tzn. kalibraci zakladni stabilizace) ?
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
dt

#520 Příspěvek od dt »

Kamikaze591 píše:Kalibrace TX ano, ale kompletní smazání nastavení neproběhlo. Nenašel jsme nic takového.

Aha, podle release notes nová verze nastavení maže sama. Musí se ale celá jednotka komplet nastavit znova, včetně mixer type, kalibrace, atd. atd. prostě jako kdybys ji právě vybalil z krabice.
Kamikaze591

#521 Příspěvek od Kamikaze591 »

Jo. Tak tady bude mozna problem. Nicmene bez vrtuli se zdalo, ze se to chovalo normalne.
Kamikaze591

#522 Příspěvek od Kamikaze591 »

Tak jsem provedl celé nastavení znovu, včetně kalibrace kompasu, ta proběhla úspěšně. Kopter teď v atti modu létá relativně dobře. Tzn. ze začátku po startu si malinko stále přidával, při 3. startu se už ale situace zklidnila. Nemůžu říct že jsem s ním i visel, páč byl pořád uvázáný na provázku.
Letět se s tím dá, ale téměř vůbec to nedrží výšku, musím to regulovat strašně moc plynem, abych se pohyboval někde v rozmezí 1m až 3m nad zemí tak s plynem musím jezdit od 30% do 60%, což asi není normální. Z tohoto chování se mi zdá, jako by se GPS chovala strašně nepřesně.

Nicméně v GPS módu si kopter přidává (plynu) stále hodně a letí pořád do stejných míst jako před kalibrací. Lze nějakým způsobem ověřit funkčnost GPSky?

Tákže, vyřešeno! Provedl jsem downgrade FW na 4.00, a kopter lítá v gps modu (téměř) tak jak má. Po startu nechce nikam uletět, při atti módu nemusím kvedlat plynem jak blázen. Nechápu, jak můžou vypustit FW který může způsobit obrovské škody (moje byly teda si do 500kč), ale při představě že mi to odletí do pryč...

Teď to akorát přidává a ubírá plyn, ale v rozmezí asi jen 20 cm, je to takové ostré. Osciluje kolem jedné polohy, ale přidává moc zprudka, možná pomůže změnšení zisku.
dt

#523 Příspěvek od dt »

Kamikaze591 píše:Tákže, vyřešeno! Provedl jsem downgrade FW na 4.00, a kopter lítá v gps modu (téměř) tak jak má. Po startu nechce nikam uletět, při atti módu nemusím kvedlat plynem jak blázen. Nechápu, jak můžou vypustit FW který může způsobit obrovské škody (moje byly teda si do 500kč), ale při představě že mi to odletí do pryč...

Tak to je dost zvláštní. Zkusil bych ještě jednou upgrade na poslední verzi a pokud se to bude projevovat přesně stejně, je to skoro na reklamaci, přinejmenším na bugreport.
Kamikaze591 píše:Teď to akorát přidává a ubírá plyn, ale v rozmezí asi jen 20 cm, je to takové ostré. Osciluje kolem jedné polohy, ale přidává moc zprudka, možná pomůže změnšení zisku.

Ano, zkus snížit zisk.

Ještě jedna věc.
DJI v release notes píše:If users degrade the firmware from the version 4.02 to other versions, please make sure to 【Reset Default Parameters】in the【Tools】page, otherwise may weaken the flight performances.

Udělals?
Kamikaze591

Re: DJI NAZA pokračování

#524 Příspěvek od Kamikaze591 »

Vyresetování do základu jsem po downgradu neudělal, jen jsem prošel nastavení jestli je vše jak má. Zkalibroval rádio, nastvil offset gps. A lítá to dobře, teda až na tu oscilaci, ale to nevidím jako velký problém.

Upgradovat na vyšší verzi určitě nebudu, stálo mě to hodně nervů (téměř prodání koptera), a měsíc nelétání.
dt

Re: DJI NAZA pokračování

#525 Příspěvek od dt »

Tím se ale v podstatě sám okrádáš o jistotu kvalitního letu. :) Spousta lidí lítá 4.02 bez problémů a je poměrně vysoká šance, žes jenom něco udělal špatně. To už zůstaneš navěky u 4.00? I když vydají nějakou zásadně vylepšenou?
Dal bych tomu ještě jeden pokus navíc, zejména když máš už vyvinuté "testovací prostředí". Těch 20 minut snad není tak velká investice.
Zamčeno

Zpět na „Coptery - elektronika“