NOVÉ POJIŠTĚNI RC-ZMĚNY OD 4/2014
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
NOVÉ POJIŠTĚNI RC-ZMĚNY OD 4/2014
Dle nového občanského zákoníku (EU) a jeho změnám, kde se jedná více méně pouze o slovíčkaření dojde i ke změně v pojistkách. Ke změnám také dojde z důvodu , aby pojišťovna stačila uhradit případné škody.
Nadále klasická pojistka se bude týkat letadel, vrtulníků a coptér.
Vyjmuty budou coptéry pro sportovní využití (komerční s p. Janků z ČMA jsem neprobíral).
A to ty, které mají např. návrat domů a budou mít na sobě jakékoli záznamové zařízení.
Od (pokud vše dobře půjde) cca dubna bude na stránkách ČMA další elektronický formulář na tento druh bezpilotního letounu. Po vyplnění a zaplacení (částka by něměla přesáhnout 1 600 kč) přijde domů certifikát s štítkem, na kterém bude číslo pojistky , a který se přídělá na tuto coptéru. Pokud pojišťovna bude hradit v pohodě vzniklé škody, uvažuje se v budoucnu i o snížení poj. částky.
V 12.10 hod jsem osobně hovořil s p. Janků, který má tohle na starosti, můžu doložit i e mailem, který jsem psal včera a dnes mě přišla odpověď. V 12.10 mě volal a došlo k upřesnění informací..... Zdena S.
Nadále klasická pojistka se bude týkat letadel, vrtulníků a coptér.
Vyjmuty budou coptéry pro sportovní využití (komerční s p. Janků z ČMA jsem neprobíral).
A to ty, které mají např. návrat domů a budou mít na sobě jakékoli záznamové zařízení.
Od (pokud vše dobře půjde) cca dubna bude na stránkách ČMA další elektronický formulář na tento druh bezpilotního letounu. Po vyplnění a zaplacení (částka by něměla přesáhnout 1 600 kč) přijde domů certifikát s štítkem, na kterém bude číslo pojistky , a který se přídělá na tuto coptéru. Pokud pojišťovna bude hradit v pohodě vzniklé škody, uvažuje se v budoucnu i o snížení poj. částky.
V 12.10 hod jsem osobně hovořil s p. Janků, který má tohle na starosti, můžu doložit i e mailem, který jsem psal včera a dnes mě přišla odpověď. V 12.10 mě volal a došlo k upřesnění informací..... Zdena S.
...polepším se, beru toho už jen půlku :):):)
www.vzduchoplavci.rajce.idnes.cz
Re: NOVÉ POJIŠTĚNI RC-ZMĚNY OD 4/2014
To je sranda, zlevnění pojistky
Zažil jste někdo že by pojišťovna zlevnila?
Jinak jsem zvědav na podmínky za kterých bude pojistka platit.
Každopádně budu sledovat vývoj situace.
Když jsem řešil pojistky s kolegou který dával návrhy panu Jankovi, tak jseme chtěli, aby to bylo rozřazeno do váhových kategorií.
To je jako platit stenou pojistku na Fiata Punto, nebo míchačku na beton. Takže by měl být rozdíl mezi Phantomem nebo naloženou Oktokoptérou. Navíc když bude mít někdo 4 koptéry bude platit 4x 1600,- Osobně mám jednu, ale vím že někdo jich má víc a může to být problém. Záleží jak bude vypadat formulář a co vše se tam bude vyplňovat, třeba i fotky? Brali jsme do úvah spoustu věcí jak by to ve finále mělo být. Ale přístup nebyl takový jaký jsem čekal.
Jsem zvědav jak to dopadne. Dali jsem tam spoustu návrhů, ale zatím zde žádné nevidím. Je tu jen nějaká nastřelená cena a to je zatím vše.
Zažil jste někdo že by pojišťovna zlevnila?
Jinak jsem zvědav na podmínky za kterých bude pojistka platit.
Každopádně budu sledovat vývoj situace.
Když jsem řešil pojistky s kolegou který dával návrhy panu Jankovi, tak jseme chtěli, aby to bylo rozřazeno do váhových kategorií.
To je jako platit stenou pojistku na Fiata Punto, nebo míchačku na beton. Takže by měl být rozdíl mezi Phantomem nebo naloženou Oktokoptérou. Navíc když bude mít někdo 4 koptéry bude platit 4x 1600,- Osobně mám jednu, ale vím že někdo jich má víc a může to být problém. Záleží jak bude vypadat formulář a co vše se tam bude vyplňovat, třeba i fotky? Brali jsme do úvah spoustu věcí jak by to ve finále mělo být. Ale přístup nebyl takový jaký jsem čekal.
Jsem zvědav jak to dopadne. Dali jsem tam spoustu návrhů, ale zatím zde žádné nevidím. Je tu jen nějaká nastřelená cena a to je zatím vše.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
TO Dejfak
To jsou zcela jiné info než jsi popisoval zde:
viewtopic.php?f=22&t=64809&start=15
a nevím co je u tebe sranda zlevnění pojistky ? Těch 1 600 bylo dáno nyní jako maximum pro krytí. Jestliže někdo má bohužel více coptér a bude muset za každou zaplatit 1 600 kč a dojde k zlevnění např. 350 kč/kus x více kusů je pěkný peníz, které pilot může raděj dát do náhradních dílů. Nechápu tedy tvůj posměch. A jestliže dochází k jednání, tak jednání nemusí být úplně uzavřená a jednání jsou také o ústupcích. Takže díky
zdena su
za přesné info a je zatím zbytečné něco pitvat a spekulovat. Základní kostra je asi daná a dojde pouze k upřesnění detailům. Co víme , že budeme muset zaplatit. Tečka. Nechceš platit, prodej coptéru. Žádné jiné řešení není. Neberu vůbec v úvahu, že by někdo si dovolil obcházet pojištění, pokud ano je to jen jeho věc. Spoustu kluků zde někdy "divně diskutuje" a ani nemá základní pojištění za 4 stovky ročně, ale ostatní budou poučovat. Ti co je mají, jsou alespoň v poho a ví PROČ. A TO JE MYSLÍM SI DOBŘE
To jsou zcela jiné info než jsi popisoval zde:
viewtopic.php?f=22&t=64809&start=15
a nevím co je u tebe sranda zlevnění pojistky ? Těch 1 600 bylo dáno nyní jako maximum pro krytí. Jestliže někdo má bohužel více coptér a bude muset za každou zaplatit 1 600 kč a dojde k zlevnění např. 350 kč/kus x více kusů je pěkný peníz, které pilot může raděj dát do náhradních dílů. Nechápu tedy tvůj posměch. A jestliže dochází k jednání, tak jednání nemusí být úplně uzavřená a jednání jsou také o ústupcích. Takže díky
zdena su
za přesné info a je zatím zbytečné něco pitvat a spekulovat. Základní kostra je asi daná a dojde pouze k upřesnění detailům. Co víme , že budeme muset zaplatit. Tečka. Nechceš platit, prodej coptéru. Žádné jiné řešení není. Neberu vůbec v úvahu, že by někdo si dovolil obcházet pojištění, pokud ano je to jen jeho věc. Spoustu kluků zde někdy "divně diskutuje" a ani nemá základní pojištění za 4 stovky ročně, ale ostatní budou poučovat. Ti co je mají, jsou alespoň v poho a ví PROČ. A TO JE MYSLÍM SI DOBŘE
- gardenroute
Trochu jsem to (Tvuj vyklad) nepochopil, takze prosim upřesnit - za sportovni kopteru (které nejdou nijak pojistit) je povazovana kazda, která RTH nebo jakekoliv zaznamove zarizeni ? Proc je povazovana za sportovni ?zdenasu píše:...Nadále klasická pojistka se bude týkat letadel, vrtulníků a coptér....Vyjmuty budou coptéry pro sportovní využití (komerční s p. Janků z ČMA jsem neprobíral)....A to ty, které mají např. návrat domů a budou mít na sobě jakékoli záznamové zařízení.......
A není v tom, ze za pojistitelny model není povazovana "sportovni" koptéra, coz je jedno z kred modelarskeho "sportu" ?
Ehh ted v tom mam tedy ještě vetsi gulas.
Pikantni je tedy, ze pojistitelne není cokoliv, co ma RTH , nebo kameru. Každý dnes prodana koptéra toto ma, nebo to ma moznost instalovat
Také by mě zajímalo, zda-li mě p. Janko nějak refunduje modelářské pojištění, které jsem v dobré víře uzavřel počátkem roku, a o kterém nyní tvrdí, že neplatí...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Já jsem to pochopil tak, že na letadla, vrtulníky a koptéry bez funkce RTH a bez kamery se bude vztahovat klasické pojištění a na ostatní koptéry s funkcí RTH a kamerami se bude vztahovat to nové pojištění za údajně těch 1600 Kč.
Dobře, zaregistruju se, vysolím 1600, dostanu štítek, který nalepím na koptéru a tím to hasne?
Žádné povolení, nebo tak něco? A jistota, že to za další měsíc nebude zase úplně jinak? Kdo mi ji dá?
Dobře, zaregistruju se, vysolím 1600, dostanu štítek, který nalepím na koptéru a tím to hasne?
Žádné povolení, nebo tak něco? A jistota, že to za další měsíc nebude zase úplně jinak? Kdo mi ji dá?
gardenroute píše:...Každý dnes prodana koptéra toto ma, nebo to ma moznost instalovat...
To je ptákovina, mají to většinou až "vyšší modely".
to:Marek_Km
je to přesně jak píšeš....nic víc...nic míň.
------------
ten dotaz na konci, podívej pojištění je v plenkách
jedna coptéra= jedna platba
nikdo ti nezaručí třeba pokud dojde k nějakému posunu v před daný dalším vývojem elektroniky a nevím čeho ještě v budoucnu, že se pojištění nějakým dodatkem neupraví. To znamená, že za dva roky (příklad) dojde k nějakému dodatku ke smlouvě a bude na tobě, zdali si pojištění prodloužíš na dalších 12 měsíců.
-------------
to: gardenroute
nemají to všechny modely....
jen je paradox , že tohle maj coptery - mini takové ty 15 ti centimetrové včetně záznamu
a bohužel na ně se to vztahuje též....
----------------------------------
to Dejfak
ano , pojišťovny mnohokrát zlevnili, stačí se jen porozhlédnout. Například o proti rokům 2007-10 se podívej kolik stálo zákonné pojištění motorových vozidel a kolik stojí dnes. A šlo dole né o stovky , ale o tísíce. Já sám jsem za tu černou potvoru co mám šel ze 7 800 kč na 4 200 kč .
---------------------
všeobecně:
Víš podle mě stejně všechno spěje k tomu, že bude pojištění povinné. A za 4 stovky to základní je pakatel proti tomu co ti může v případě nějaké nehody.Když jsem četl co všechno platila pojišťovna minulý rok...jako je poškozený stan , poškozený fotoaparát, přední sklo u auta, důlek ve dveřích vozu, poškozený model jiným modelem a spoustu dalšího .....
:):)
je to přesně jak píšeš....nic víc...nic míň.
------------
ten dotaz na konci, podívej pojištění je v plenkách
jedna coptéra= jedna platba
nikdo ti nezaručí třeba pokud dojde k nějakému posunu v před daný dalším vývojem elektroniky a nevím čeho ještě v budoucnu, že se pojištění nějakým dodatkem neupraví. To znamená, že za dva roky (příklad) dojde k nějakému dodatku ke smlouvě a bude na tobě, zdali si pojištění prodloužíš na dalších 12 měsíců.
-------------
to: gardenroute
nemají to všechny modely....
jen je paradox , že tohle maj coptery - mini takové ty 15 ti centimetrové včetně záznamu
----------------------------------
to Dejfak
ano , pojišťovny mnohokrát zlevnili, stačí se jen porozhlédnout. Například o proti rokům 2007-10 se podívej kolik stálo zákonné pojištění motorových vozidel a kolik stojí dnes. A šlo dole né o stovky , ale o tísíce. Já sám jsem za tu černou potvoru co mám šel ze 7 800 kč na 4 200 kč .
---------------------
všeobecně:
Víš podle mě stejně všechno spěje k tomu, že bude pojištění povinné. A za 4 stovky to základní je pakatel proti tomu co ti může v případě nějaké nehody.Když jsem četl co všechno platila pojišťovna minulý rok...jako je poškozený stan , poškozený fotoaparát, přední sklo u auta, důlek ve dveřích vozu, poškozený model jiným modelem a spoustu dalšího .....
Naposledy upravil(a) zdenasu dne úte 18.03.2014 15:30, celkem upraveno 1 x.
...polepším se, beru toho už jen půlku :):):)
-
Sofin
Kovboj píše:To je ptákovina, mají to většinou až "vyšší modely".
Já bych to řekl opačně, nemají to jen malé lehké koptery kterými skoro není šance způsobit nějakou škodu a je nesmysl na takové hračky uzavírat pojištění
Chápu správně, že tedy vrtulník a koptéra je z pohledu této problematiky něco úplně odlišného? Takže stačí, když do mého trexe namontuju naza-h, kameru přemontuju, naza-m prodám a můžu lítat vesele dál? Bezva.
- gardenroute
Pokud se bavíme o skutečných multikoptérách a ne hračkách (které to paradoxně mívají), tak bych netvrdil něco o ptákovině, bez takové funkce je to obtížně prodejné. Tím netvrdím, že se jistě takové najdou...Kovboj píše:To je ptákovina, mají to většinou až "vyšší modely".
Takto bych s tím souhlasil, s tím, že každá řídící multi-rotor (nejen) jednotka dnes dostupná má nějakou formu RTH přes GPS, výrobce by to jinak prodal jen stěží.Sofin píše:Já bych to řekl opačně, nemají to jen malé lehké koptery kterými skoro není šance způsobit nějakou škodu a je nesmysl na takové hračky uzavírat pojištění
Viz výše, nevím o jakých koptérách je řeč, ale každá moderní multirotor jednotka takovou funkci má.zdenasu píše: to: gardenroute, nemají to všechny modely.... jen je paradox , že tohle maj coptery - mini takové ty 15 ti centimetrové včetně záznamua bohužel na ně se to vztahuje též....
Ale, takže po ujasnění platí, každá koptéra (bude definováno více jak 2 rotory ?) s RTH, nebo integrovaným nahrávacím zařízením (musí být vestavěno, nebo jen možnost ?) bude pojistitelná za těch 1600 stovek s ident. štítkem ? Od modelářské asociace přes p. Janka ?
Ale jak to, když ÚCL svým doplňkem X cokoliv má RTH (zařízení pro samostatný let na předdefinované místo) vylučuje takové éro z modelů a dělá z něj nepilotovaný létající prostředek (nebo jak to nazývají) s příslušností pod ÚCL registraci ? Bez ohledu na to, zda-li to je nekomerční či komerční.
Zjednodušeně, jak to, že mě může modelářská asociace nově pojistit něco, co ÚCL z modelů doplňkem X vyloučil ? Vysvětlí to někdo ?
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
dt píše:Chápu správně, že tedy vrtulník a koptéra je z pohledu této problematiky něco úplně odlišného? Takže stačí, když do mého trexe namontuju naza-h, kameru přemontuju, naza-m prodám a můžu lítat vesele dál? Bezva.
Přesně tohle měl (možná ještě má) v plánu jeden kamarád taky aplikovat. Helina má výhodu v tom, že koptéra (pokud není fakt extra rychlá) na dejme tomu pětikilo nemá. Ale tohle už jsou vražedné kombinace (velká heli a FPV) a radši bych to tady ani nerozebíral, nebo se toho někdo chytne nějaký začátečník a zkusí to...
gardenroute píše:Zjednodušeně, jak to, že mě může modelářská asociace nově pojistit něco, co ÚCL z modelů doplňkem X vyloučil ? Vysvětlí to někdo ?
Možná, že to celé úplně překopou. Uvidíme v dubnu. Snad.
- JosefSvejk
buf píše: Nechceš platit, prodej coptéru. Žádné jiné řešení není. Neberu vůbec v úvahu, že by někdo si dovolil obcházet pojištění, pokud ano je to jen jeho věc. Spoustu kluků zde někdy "divně diskutuje" a ani nemá základní pojištění za 4 stovky ročně, ale ostatní budou poučovat. Ti co je mají, jsou alespoň v poho a ví PROČ. A TO JE MYSLÍM SI DOBŘE
Uvědom si, že pojištění vůbec neřeší bezpečnost. Řeší jen tvoji peněženku. Bohužel se taky občas stává, že ti, kteří jsou v poho, se podle toho chovají a při létání riskují trochu víc, než je zdrávo.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
gardenroute píše:Viz výše, nevím o jakých koptérách je řeč, ale každá moderní multirotor jednotka takovou funkci má.
Třeba Dualsky FC430 / FC450 jí nemá a "kupodivu" se s tím také bez problémů létá... Stejně tak třeba starší Walkery. Jsou lidé, kteří nelétají na hraně viditelnosti a je pro ně důležitější pořizovací cena než funkce navíc, které ale nepotřebují.
Navíc máš i řídící jednotky, které GPS a návrat domů sice mají, nicméně se dají spustit bez GPS a tedy s touto funkcí zakázanou. Jak zpětně poznat, v jakém režimu jednotka fungovala?
Prostě to vymezení na "mají návrat domů" nedává smysl. Ano, většina "vyšších" modelů tu funci má, ale rozhodně to není 100%. Škodu při pádu takové stroje mohou udělat stejnou, u automatického návratu domů navíc teoreticky hrozí ještě nehody způsobené chybným rozhodnutím autopilota (třeba z důvodu špatné inicializace při startu nebo chybou firmware).
Švejku, nikde se před tím nikde nepsalo,
že pojištění "neřeší bezpečnost", tos tady napsal pouze ty.
některé věci chápeš pouze po svém.
A to že jak píše zdena su - jsou v poho , já chápu z hlediska průseru - třeba nárazu do auta , že nebude někdo platit 10 tisíc i s nástřikem, ale 400 kč- za pojištění
---------------
Je potřeba si uvědomit, že
-jediná Allianz pojistí Rc, každá jiná pojišťovna od naší probl. dává ruce pryč
-pojišťuje velké letecké společnosti, tudíž zkušenosti má
-----------------
a na některé věci má a bude mít výhrady a udělá si věci po svém. A nyní je pouze na nás, abychom p. Janů drželi palce, aby vše dopadlo dobře a ku prospěchu všech.
----------------
to Kovboj
nejedná se jen o návrat domů , ale na všechna předem určená místa, to znamená i na místa, které třeba nevidím........proto asi to bere poj. za zvýšené nebezpečí...
že pojištění "neřeší bezpečnost", tos tady napsal pouze ty.
některé věci chápeš pouze po svém.
A to že jak píše zdena su - jsou v poho , já chápu z hlediska průseru - třeba nárazu do auta , že nebude někdo platit 10 tisíc i s nástřikem, ale 400 kč- za pojištění
---------------
Je potřeba si uvědomit, že
-jediná Allianz pojistí Rc, každá jiná pojišťovna od naší probl. dává ruce pryč
-pojišťuje velké letecké společnosti, tudíž zkušenosti má
-----------------
a na některé věci má a bude mít výhrady a udělá si věci po svém. A nyní je pouze na nás, abychom p. Janů drželi palce, aby vše dopadlo dobře a ku prospěchu všech.
----------------
to Kovboj
nejedná se jen o návrat domů , ale na všechna předem určená místa, to znamená i na místa, které třeba nevidím........proto asi to bere poj. za zvýšené nebezpečí...
Naposledy upravil(a) buf dne úte 18.03.2014 17:03, celkem upraveno 2 x.