DJI0300 - DJI - F300 Phantom pokračování

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Odpovědět
Zpráva
Autor
hanysek

Re: DJI0300 - DJI - F300 Phantom pokračování

#151 Příspěvek od hanysek »

texmur píše:Létal jste někdo za sněžení? napadlo mne jak to může ev poškodit stroj. (Nemyslím hustou chumelenici s vánicí)

Já za sněžení lítal, spíše to byl jenom takový pokus, ale neměl jsem pocit, že by mu to dělalo nějak zle. Ale pravdou je, že to nebyly velké vločky.
A jak píše gardenroute, nebyl ani mokrej.
Bazil

#152 Příspěvek od Bazil »

Asi máš pravdu, ale failsafe s návratem na místo startu mi už 2x zachránilo prdel, 1X kdybych měl přistání íhned na místě tak jsem ho okoupal.. Přepnout na ATTI mě skutečně nedocvaklo, nicméně na svou obhajobu chci říct že ten krám nereagoval stejně na nic kromě toho krátkého přidání plynu a pak šel na 90% rovnou na zem. Nereagoval ani na failsafe, normálně ti zastaví a čeká, teď byl ve stálým pohybu. Bohužel ač to nebylo víc než 300 metrů daleko tak je k nenalezení. Podotýkám, že jsem samozřejmě odstartoval po druhým fixu GPS když pták blikal jen zeleně. Jinak to ani nedělám.. Nevím co se pokazilo. | když mizel v dáli tak signalizační světlo dávalo standartní zelenou.

ps: baterie v Tx byly plně nabité, ještě ve dvě ráNo jsem je měřil voltmetrem a V pohodě.
DJI Phantom 2 F306, Zenmuse H3-3D, GP3+BE
VTx TS 832 + Flysight Black Pearl 7" 1024x600
gardenroute

#153 Příspěvek od gardenroute »

dt píše:Jedna chyba za druhou. Všude se píše, že když se projeví flyaway, tak je třeba okamžitě přepnout na cokoliv, co nepracuje s GPS. Tzn. buď holé atti, nebo manual, nebo mít nastavený failsafe na okamžitý landing, nebo mít nastavený failsafe v TX-RX na "manual + plyn na nule" (ano, pak to sebou plácne natvrdo na zem, ale bývá to furt levnější než flyaway).
Tak, tak, naprostý souhlas, v okamžiku poznání, že to neposlouchá jak má, je to lepší vždy kontrolovaně poslat k zemi, opravdu to vyjde levněji, a piloti RC aerodynamických letadel to jinak nedělají, je to obrovské riziko. Také létat při soumraku či za tmy pro začátečníka také velké riziko.
@Bazil - úvodní NAZA boot proběhl naprosto v cajku, 2x dlouhá zelená sekvence (při nastav. GPS) ? Žádné červené při vzletu ?
Jen o důvod více investici chránit spolehlivě funkčním lokátorem.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Bazil

#154 Příspěvek od Bazil »

Startovací sekvence naprosto standartní :-( tak říkám, za a) nabral opravdu plnou pilu. Za b) rozpoznatelná reakce na pokyny z Tx byla jediná a to bylo ono krátké nastoupání výšky. Pak se to jevilo jako prach sprostý pád k zemi. Tudíž jsem snahu poslat to řízeně k zemí neměl. Pokud se ovšem nevzdaloval, což může ve tmě vypadat podobně, ale to mi docvaklo až cca po minutě a to už bylo pozdě.
off
Kontaktovat uživatele:

#155 Příspěvek od off »

Bazil píše:Podotýkám, že jsem samozřejmě odstartoval po druhým fixu GPS když pták blikal jen zeleně. Jinak to ani nedělám.. Nevím co se pokazilo. | když mizel v dáli tak signalizační světlo dávalo standartní zelenou.

Obligátní otázka - udělal jsi kalibraci kompasu před letem? Ne že by to "tím" bylo, jen pro moji zajímavost a spíš statistku...
dt

#156 Příspěvek od dt »

Bazil píše:rozpoznatelná reakce na pokyny z Tx byla jediná a to bylo ono krátké nastoupání výšky

Co to je vůbec za stroj? Jsme ve vlákně o Phantomu, ale z tvých předchozích příspěvků usuzuju, že to je vlastní konstrukce s Nazou. Jestli to tak je, jak máš nastavený failsafe na rádiu? Tzn. když RX ztratí signál, co posílá do Nazy?
Bazil

#157 Příspěvek od Bazil »

Ano, kalibrace taky proběhla. Sice dvě hodiny před tím u jiného letu ze stejného místa, takže jsem nepovažoval Za nutné to dělat znovu. A ano, byl to Phantom 1.1.1 Mám to v podpisu.
zskal
Kontaktovat uživatele:

#158 Příspěvek od zskal »

Bazil píše:... stejně i kdyby to někdo našel tak po tom celonočním mrholení to bude k ničemu... minimálně GP 3+BE to nepřežije... :-(((

Nevzdávej to a hledej. Taky jsem měl jednu noc ulítnutého coptera venku v dešti a nic se kameře ani Naze nestalo...ani ničemu jinému. Pouze baterka na odpis. Nebyl to ale Phantom a bylo to vlastní chybou...ale to je myslím si vždy. :cry: Našel jsem jej tehdy 3km od místa startu bez jakýchkoliv známek poškození. Tak hodně štěstí!
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
dt

#159 Příspěvek od dt »

No každopádně poučení pro tebe. Je třeba si nacvičit reflex přepnutí do manual módu, když máš pocit že neletí kam má. Musíš mít řízení v manuálu dobře zažité (trénink) a ten reflex rychlý. Výhoda manuálu je ta, že to v podstatě začne používat jenom gyra ke stabilizaci (podobně jako třeba KK deska apod.), takže se tím dá odchytit i nějaký problém s IMU, třeba umřelý akcelerometr apod. Prostě v manual módu provozuješ jenom tolik elektroniky a softwaru, kolik je bezpodmínečně nutné. Pokud to nepoletí v manualu, tak už to nepoletí vůbec.
Pokud se stroj nenajde, tak je to, pravda, drahá zkušenost, ale v případě, že se jinak nikomu a ničemu nic nestane, je to pořád ještě dobrý.
Bazil

#160 Příspěvek od Bazil »

Tak fakt je že to mohlo někomu rozbít šišku. To se asi nestalo. Starosta se moc netvářil že mu takový věci létají nad dědinou, skoro vypadal rád že to ufrnknulo, tak jsem mu musel připomenout jak mé musel misto starosta ukecávat abych jim nafotil kostel, kulturak a sociální služby do kroniky, nechtěl jsem s tím nad dědinou lítat aby lidi nekafrali. Pohříchu i chalupu màme zcela na kraji obce a lítàvala jsem z tama jen nad pole a nad pràzdnÿ družstvo, vím jakÿ to na dědině je. Hledat budu hned od zítřejšího rána, dnes jsem Až do večera v práci. Spíš přemýšlím, Že poprosím Marka km aby mi pomohl vzdušným průzkum... :-) Než se plazit rozbahněnÿm polem. Hmm, asi se teda, pokud v dohledné době bude nalezen, nebo pořídím novýho zvykat na manuàl. Ovšem bude mi asi chybět ta jistota RTH... kterà se ukázala dosti nejistou....
dt

#161 Příspěvek od dt »

Bazil píše:Ovšem bude mi asi chybět ta jistota RTH... kterà se ukázala dosti nejistou....

Muselo ti být přece jasné, že pokud se pošaší GPS, tak nemůže fungovat ani RTH. :wink: Tak jaká jistota?
HonzaKr

#162 Příspěvek od HonzaKr »

Vlasta2 píše:........Je to určitě dobrá věc a upřimně, frekvence na které to maká mě v tomto případě moc netrápí, protože to běží (aktivuje se), když je signál, pouze krátkou dobu a jen ve výjimečných případech - koptér neulítává pořád. ..........

S použitým frekvečním pásmem to nemusí být zase tak jednoduchý. Člověk nemá jistotu, že se podaří aktivace díky "rušení" signálem GSM z BTS.
SAT-HOFMAN
Kontaktovat uživatele:

#163 Příspěvek od SAT-HOFMAN »

Bazil píše:Takže jsem zjistil že v okrese Kroměříž Phantomům pšenka nekvete... Včera večer fly away................

Zajímá mě pravá příčina úletů NAZA řídících jednotek (jestli se jedná o chybu v úkonech pilota, nebo chybu HW či SW), sám ji dlouhodobě používám. Jakou verzi firmware jsi měl v době úletu použitou? Při pokusu vypnutí RTH jsi určitě přepnul volič režimů GPS-ATTI-MANUAL pro deaktivaci RTH? Novou pozici jsi asi nezapsal (to bys musel 3x rychle přepnout HL-CL-OFF). Hodně by napomohlo iOSD tam je většina co se děje s GPS a jednotkou dobře vidět. Jakou jsi měl nastavenou letovou obálku, výšku i vzdálenost?
Jinak přeju rychlé nalezení coptery.
Bazil

#164 Příspěvek od Bazil »

Takže verze firmware poslední tedy 4.02, letovou obálku mám 800 metrů poloměr a 200 metrů výška. Jednotka byla v2. Přepínač šel jednou z gps atti do rth, tedy z dorazu na doraz, jakmile nezastavil a začal klesat (nebo pokračoval v úletu) tak zpàtky do gps atti, chvilka stoupání, pote co přestal reagovat a nestoupal respektive klesal či se vzdaloval tak opět přepnutí z gps atti do RTH a tak už to zůstalo. Takže dvě přepnutí by k přepsání startovací pozice neměli stačit. Žena ráno prohledávala okolí startu když jsem přemýšlel, že by mě pták převezla zatímco jsem ho naháněl v autě tak on se nějakou Oklikou vrátil domů (byť pravděpodobnost je prakticky nulová) a nenašla nic.

Hm, teď se nabízí otázka jak a jestli takový věci může krýt záruka. Televize nebo PC v podobné ceně se pokazí doma, takže důkazního materiálu je docela dost. Ve své podstatě si nejsem vědom, že bych jakýmkoliv způsobem Zapříčinil že pták začal prchat.. Nepolemizuju o tom jestli jsem mohl nějakým zásahem vyhrocenou situaci zvládnout. Třeba přepnout na HL a přitáhnout k sobě, nebo do ATTI a zkusit to uřídit. Podotýkám, že na pokyny z Tx to reagovalo cca 4-5 vteřin u toho krátkého stoupání. Zkušenosti nehrajou roli v tom jestli začne ulétávat, jen v tom jak to zvládneš. Ale pokud to nereaguje na nic co jde z TX tak je v prdeli i profik, což mě přivádí myšlence že by mohla být vadná vysílačka. Nicméně i proti tomu je to přece zabezpečeno že jo. Startovní sekvence normální, baterka originální, plně nabitá originální nabíječkou, kalibrace kompasu proběhla po přesunu do jiné lokality taky. Do kopteru jsem nikterak nezasahoval. Zřejmě vinou HW závady ufrnknalo 30 tisíc a DJI může zůstat v klidu.Není pták, není co řešit. Riziko podnikání se nabízí říct. Když ho ale najdu tak co teď? Věřili by jste mu, že se to nebude opakovat? Poslat ho na reklamaci? Kdo to tady v česku zoodpovědně prozkoumá?
SAT-HOFMAN
Kontaktovat uživatele:

#165 Příspěvek od SAT-HOFMAN »

Bazil píše:..... tak opět přepnutí z gps atti do RTH a tak už to zůstalo. Takže dvě přepnutí by k přepsání startovací pozice neměli stačit......

Pozor změna pozice se přepíše 3x rychle přepnout HL-CL-OFF!
A na control mode switch jsi manuál mod měl, nebo neměl aktivovaný?
Odpovědět

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“