HonzaS píše:Ale problém je, že ne všichni jsou teď štvaná zvěř... 19kg éra v poho, 2kg copter - panika, co kdyby s tím ten magor šel lítat na václavák, že?
(to neber jako reakci na tebe, ale jako použití tvé poznámky k obecné reakci na toto vlákno)

Lítání s multikoptérou na Václaváku je stejné jako lítání na Václaváku se samokřídlem, akrobatem, pylonem, vrtulníkem či jiným modelem letadla. To jak se s tím má lítat a kde nelítat by měl buď vysvětlit prodejce v obchodě, nebo stačí si to přečíst v návodu k danému modelu. Kdo si modely staví a pak i lítá, tak už obvykle má dost zkušeností... Nevim jak jinde, ale 100% multikoptéristů u nás v klubu si je pořídilo pro radost a možnost natáčení klubových akcí na letišti (jelikož narozdíl od letadla, se koptéra lépe stabilizuje na jednom místě).
Sám jsem majitelem multikoptéry a to ne jen tak nějaké z obchodu, ale postavil jsem si ji ze smrkových nosníků a vlastnoručně ze sklotextitu vyřezanou centrální plochou pro umístění baterky, řídící jednotky, atd... dalo mě to dost práce a za modeláře se považuju.
A vůbec se mi nelíbí že nějaká organizace, ke které bych jako modelář měl vzhlížet, můj nový model pomalu hodí do odpadu a mě má za atentátníka co tento model přeci jedině může používat k tomu, aby s tím někde ve městě, v zběsilém boji za senzační záběr, ničil cizí majetek.
Chápu je, že se jim nelíbí ti jedinci co třeba lítají přes FPV na 10km, ale do této kategorie přece nejde házet všechny multikoptéry. Naopak do této kategorie patří všechny RC modely letadel (to jsou i koptéry), vybavené FPV, vysílačem co zvládne přenášet řídící i video signál na 10km vybavené záznamovým zařízením, z kterého lze dokázat, že to tím způsobem i bylo použito.
Pokud chce někdo natáčet ve městě třeba náměstí nebo nějakou historickou stavbu, pak by mu mělo stačit jen povolení od městského úřadu, ke kterému daný objekt spadá. Pokud povolení nemá, pak by mohl zaplatit pokutu. Pokud by spadnul a něco zničil, tak by pojišťovna to zaplatila dle jejich podmínek (v těch podmínkách může být i to, že třeba se pojistka nevztahuje na lítání nad městskými veřejnými plochami/objekty bez povolení).
Pokud bude mít na to někdo povolení a chtěl by pak třeba šmírovat sousedy, tak musí dodržet snad i toto:
listina Zzákladních práv EU píše:Každý má právo na respektování svého soukromého a rodinného života, obydlí a komunikace.
Prostě přeci nezáleží jak nějaký model vypadá a čím je vybaven (jestli má vrtule nahoře nebo dopředu, GPS, kamerku nebo ne), ale na tom jak je použit. Nůž má také ostré hrany a neprodává se na zbrojní pas (protože 95% zabijáků je používá nejen v kuchyni).