Zlín XII
Re: Zlín XII
Povedlo se mi potáhnout spoj křídel, serva v trupu mají své místo, a také z podvozku mám radost. Vždycky jsem měl hrůzu z měkkého pájení oceli, ale s touhle suprovou pájecí kapalinou to byla procházka růžovou zahradou! Stačilo pár vteřin s trafopájkou a cín se rozlil jako na povel. Teď se dám do podvozkového lože. Mám sice na epoxy 1200 v dílně zimu, ale stačí na 5-6 minut pomoci horkovzduškou, a nejen že zřídne, krásně prosákne dřevem, ale je i do hodiny tvrdý.
honza r píše:moc hezká práce, stavím klemma 25, v podobném rozpětí a zlín bude asi hned v závěsulíbí se ..
ještě bych se chtěl zeptat, jak děláš přesný výřez pro křídlo, profil, v bočnici trupu ?
je to jen vyřízlá balsa skalpelem podle křivky ? přemýšlel jsem, jak dobrousit přesný tvar, ale nic mě nenapadá. možná nalepit brusný papír na křídlo ? nějaká šablona ?
honza r píše:moc hezká práce, stavím klemma 25, v podobném rozpětí a zlín bude asi hned v závěsulíbí se ..
ještě bych se chtěl zeptat, jak děláš přesný výřez pro křídlo, profil, v bočnici trupu ?
je to jen vyřízlá balsa skalpelem podle křivky ? přemýšlel jsem, jak dobrousit přesný tvar, ale nic mě nenapadá. možná nalepit brusný papír na křídlo ? nějaká šablona ?
Ostruha bude na rozdíl od plánku otočná, zatím volná.Pro nalepení balzy, jako spodní části trupu pod křídlem, se mi šikly šroubky podvozkového lože a kousek překližky. Přece jen se desítka hůř ohýbá.
Tak zase o kousek dál. Spodek křídla hotov, lože podvozku taky.
Dokončené domečky pro serva v křídle.
Dnešní zkouška pohonu. Bohužel, vrtule bude muset být menší. S 11x5,5E bere T2836/1000 z plné 3S 2650 až 33A, a to smí jen 27A.
Já bych to nechal tak. Za letu se to tak o 10% odlehčí. Taky to nemusíš drtit furt na plný plyn a trocha výkonu navíc nikdy neuškodí.
A taky bych řekl, že ten tvůj stojan lehce měření zkreslí k horšímu. Proud vzduchu od vrtule nejde do volného prostoru ale naráží na to prkno. V modelu to bude o poznání lepší.
Tak já to tedy zkusím, ale na Tvou zodpovědnost 
Tak, a téměř hotovo. Už čekám jen na přijímač z HK.
-
JardaRůžička
Fešák! Tak držím palce na zálet.
Dík moc! Doufám, že se mi nerozklepou ruce. Přece jen, první dítě 
krasná práce, tak tedy pevné nervy a ruce při záletu 
Nahoru to letí, dole se to posbírá :-)
Cesna 480
Nahoru to letí, dole se to posbírá :-)
Cesna 480
Zálet jsem nezvládl. Moc motoru, evidentně moc velké výchylky, takže po prvním pochybném přistání s ulomenou vrtulí, jsem ho i po zmenšení výchylek a přidaných expech, stejně poslal vývrtkou na nos. Možná i špatná kontrola stavu po prvním letu, nebo jen ruce, kdo ví.
Každopádně v tomto osazení je opravdu velmi rychlý a hlavně okamžitě reaguje.
Takže mám co dělat, než bude zase vypadat jako dřív.
Každopádně v tomto osazení je opravdu velmi rychlý a hlavně okamžitě reaguje.
Takže mám co dělat, než bude zase vypadat jako dřív.