Poloha regulatoru v copteře

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
qeex

Poloha regulatoru v copteře

#1 Příspěvek od qeex »

Ahoj,
aktuálně vymýšlím vlastní rám pro quadcopter, a přemýšlím kam umístit regulátory (HK 30A), v těle je pro ně dostatek místa a ze začátku jsem tam s nimi počítal.
Ale nyní se tak začínám zamýšlet, proč vlastně umisťovat regulatory do těla, když poloha na rameni blízko motoru je daleko výhodnější, jelikož k tělu pujde o jeden kabel méně (ušetří se pár gramů) a regulator umístěný rozumně na rameni bude chlazen proudícím vzduchem od vrtulí.
Většina copter má regulatory umístěné v rámu, zajímalo by mě proč?, napadají mne jen tři důvody
-hmontost blíže těžišti, lehčí ramena a tím pádem rychlejší klonění
-větší odolnost vůči destrukci při nešikovném nárazu bůh ví na co
-vypadá to čistěji

Vzhled mi nevadí, o destrukci nárazem se nebojím, a tak si říkám, jestli jsem ještě zapomněl na nějaké nevýhody.

Ještě dodám že rám je z překližky 3mm a ramena z borovice 10x10.

Možná řeším blbosti... ale čekání na balík z HK je dlouhé a času na přemýšlení je až moc :-)
dt

Re: Poloha regulatoru v copteře

#2 Příspěvek od dt »

qeex píše:Většina copter má regulatory umístěné v rámu

Které jsou ta většina? Většina těch, které jsi viděl? Většina těch, které se prodávají?

Většina těch, které jsem viděl já, se snaží mít regulátory co nejblíže motorům. Některé mají regulátory dokonce integrované přímo pod motory (DJI S800 a výš). Důvodem je elektromagnetický šum, který by kolem sebe šířilo dlouhé neodrušené vedení k motorům.
zdekar

#3 Příspěvek od zdekar »

Koukni pro inspiraci sem: http://rcexplorer.se/category/projects/
Na některých koptérách má regulátor u motoru, jinde v trupu a jinde na rameni blízko k trupu (tak to mám i já). Dal jsem to takto proto, aby byly kabely k baterce kratší a ty k motoru jsou pak delší. Při odběru 3-7A skrz 20A regulátor je to asi jedno (mám motory DT750 a vrtule 11x4 a průměrný odběr na motor jsou asi 4A) :) Takže myslím, že ty 30A regulátory se ti budou chladit v pohodě ať je dáš kamkoliv. :)
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Ticcino

#4 Příspěvek od Ticcino »

Mno, tak z mojí zkušenosti:
Regly v uzavřené kabině - špatně - přehřátí po šesti minutách visu.
Regly v otevřené kabině - teplé, ale bez výpadků.
Regly na ramenech cca v 1/3 od středu koptéry - ideální stav.
Kubesta
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Kubesta »

Souhlasím, mám také regly na ramenech, jak pro chlazení, tak pro délku kabelů atd. Navíc se také snažím mít veškerou elektroniku (motory, baterie,..) co nejdále od GPS kompasu, kdy v případě blízkosti dochází ke vcelku fatálním chybám. Připevni je na ramena a máš pokoj.
Aurora 9,Top Start (Phoenix),LOOP (Va-models),Větroň 2,2m, Crack (rcf), TREX 550, Dron, Pilatus 2,2m
qeex

#6 Příspěvek od qeex »

Díky, v tom případě není co řešit a pověsím je na ramena.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“