Vycházel jsem z vlastní zkušenosti a zkušeností jiných, někde tady již běžela diskuze, zda létat za sněžení či deště...dt píše:Netvrdím, že mám bezpodmínečně pravdu, ale pokud nemám, chtělo by to nabídnout aspoň nějaké rozumné vysvětlení toho, že po pádu Naza znova startuje.
DJI0300 - DJI - F300 Phantom pokračování
- gardenroute
Re: DJI0300 - DJI - F300 Phantom pokračování
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Tak jsem zkoušel E300 propulsion system s novými vrtulemi, ovšem s původními ESC. Nastavené zisky 145/145/145/140 a 90/90 (ty jsem zahlédl někde na RCgroups tuším)
A myslím, že jsou celkem ok, možná ještě zkusím nastavit jiné. Rozhodně se mi zlepšila stabilita obrazu, aspoň mám ten pocit. Ještě porovnám s nějakým starším videem. Je fakt, že bylo bezvětří a to už se mi dlouho nestalo. Teplota -1/0 Celsia. Letový čas v klidovém létání s obyč. čínským gimbalem, gopro3, a origo baterií 8:30 (začal klesat). Takže celkem spokojenost.
Teď dotaz, nemůžete mi fotnout nebo aspoň říct, jestli máte plus mínus stejnou mezeru kolem motoru. Myslím, mezi horním krytem Phantoma a rotorem motorů? Tzn. že je kolem celého obvodu motoru stejná mezera mezi ním a shellem?
Snad mi rozumíte.
Nikdy jsem si toho nevšimnul, ale teď když jsem do toho vrtal atd. tak jsem si toho všimnul. Asi to bude následek toho prvního pádu, když jsem si ho koupil což?
A myslím, že jsou celkem ok, možná ještě zkusím nastavit jiné. Rozhodně se mi zlepšila stabilita obrazu, aspoň mám ten pocit. Ještě porovnám s nějakým starším videem. Je fakt, že bylo bezvětří a to už se mi dlouho nestalo. Teplota -1/0 Celsia. Letový čas v klidovém létání s obyč. čínským gimbalem, gopro3, a origo baterií 8:30 (začal klesat). Takže celkem spokojenost.
Teď dotaz, nemůžete mi fotnout nebo aspoň říct, jestli máte plus mínus stejnou mezeru kolem motoru. Myslím, mezi horním krytem Phantoma a rotorem motorů? Tzn. že je kolem celého obvodu motoru stejná mezera mezi ním a shellem?
Snad mi rozumíte.
gardenroute píše:
Navíc, každému kdo létá v jakékoliv formě FPV velmi doporučuji mít vždy vedle sebe spottera (já mám obvykle svou drahou, která obvykle začne panikařit, když už Ptaaka na LOS vidí špatně), který éro hlídá vlastním zrakem, a hlavně jeho okolí. Bez něj bych si to málokdy dovolil. FPV je úplně jiná dimenze létání, je třeba to trénovat na bezpečném místě a dobré viditelnosti, a zvyknout si na odlišnou perspektivu vidění pilota, to jsou ale taková obecná doporučení
Malá poznámka - tento odstavec od gardenroute si zaslouží tučné označení - fakt je to dobrá rada, sám takto za letu obvykle spolupracuji se synem.
Zaprvé je to rozumné samo o sobě, navíc ale, jak jsem zmínil v jedné z těch diskusí o ÚCL, přesně toto je asi jediná cesta, která by pro FPV mohle být akceptovatelná i "úředně", tedy FPV v rámci LOS ano, ale za podmínky zajištění nezávislého sledování pomocníkem.
Jestli se to nakonec prosadí oficiálně nemohu zaručit, ale každopádně to dává smysl a vůbec neuškodí se snažit takto fungovat i bez ohledu na úřady.
- gardenroute
Letadlová část (tag) vyhledávacího systému Marco Polo na váze, a příklad umístění na P. Vision a P2.
Nejedná se ještě o mou vlastní instalaci, ten můj set je pořád ještě někde na cestě, ale na RCgroups už to řada lidiček instalovala, nemohou si to vynachválit.
Už skoro ani nechci bez toho zatím létat, jako kdybych měl nějaké tušení, že těsně předtím, než to nainstaluji se něco přihodí
Nejedná se ještě o mou vlastní instalaci, ten můj set je pořád ještě někde na cestě, ale na RCgroups už to řada lidiček instalovala, nemohou si to vynachválit.
Už skoro ani nechci bez toho zatím létat, jako kdybych měl nějaké tušení, že těsně předtím, než to nainstaluji se něco přihodí
K mistu letani: Ja sice chapu, ze je to nesmysl, ale ve meste je taky spousta hezkych veci k natoceni... Je to asi na zvazeni rizika kazdeho jednotlivce i kdyz nepopiratelne pripadna "katastrofa" muze ve finale dopadnout na celou komunitu uzivatelu techto stroju. Paralelu vidim treba v military paintballu, kterej radu let hraju a po nejake masove vrazde v nemecke skole, kdy onen vrah mel udajne nekdy hrat paintball (neni znamo jakou formu, sport, military, woodsball) dopadl trest, zakaz military paintballu v nemecku atd. Nicmene kdyz chci natocit KM zamek tak se letu ve meste nevyhnu...
Primarne se tomu vsak vyhybam.
Litani v noci: zde mate jiste naprostou pravdu, jednou me to vyskolilo, mam to na youtube, na svetla se neda vubec spolehnout, jakmile se vzdali na nejakych 200 metru, tak bez FPV nemuze nikdo rict, ze to smysluplne ridi. Takze proc jsem to udelal. Byli jsme na chalupe na dedine, kdy pred barakem mame vic jak hektarovou klasterni zahradu a ke klasteru prilehly sad. Muj let smeroval nad klasterni zahradu, v umyslu jsem mel nastoupat neco kolem 30 metru vysky a cca 40 - 50 metru se vzdalit a vyzkouset novou SP antenu, jak pise gardenroute, na VRX, tedy tu u pilota, nikoliv na ptakovi. Nechtel jsem nic tocit, v noci je tam svinska tma.
K pocasi: v nedeli bylo vseobecne hnusne v cele republice, nicmene po te devatenacte hodine neprselo, mel jsem pred sebou kaluz a hladina byla zcela klidna. Behem letu mozna zacalo zcela minimalne soplit, nicmene slo opravdu o mikromrholeni, podle me vzhledem k minimalne delce letu to nemohlo nic ovlivnit. Prset zacalo az pozdeji kdyz jsme hledali.
Spotter: bezpochyby idealni vec. Draha polovicka toho casu chystala veceri a spottoval mi pouze nas jezevcik... V dobe uletu byl sice zcela chladnokrevny, lizal se v oblasti intimnich partii, ale pozdeji se k cele veci odmital jakkoliv vyjadrit
Takze pséky nebrat
Konfigurace ptaka: Zadna zmena posledni mesic.
Pricina: vylucuji vodu, ci naraz vetru, to bylo v pohode toho casu. Po nalezu probehla totalni rozborka, kontrola vsech veci na desce, pripojeni bateri apod. - bez zavad. Kontrola kabelaze ke gimbalu, fpv VTx a kamere na zkrat - bez zavad. Po dukladnem vysuseni, jsem ho dneska rano slozil, ovsem pouze holej ptak, pripojil k Naza assistantovi, vsechno v mezich, dokonce i kompas a gyro v normalnich hodnotach, presto probehla velka kalibrace IMU, venku kalibrace kompasu a zkusebni let do 4-5 metru vysky. Krasne tichej bez te pridane zateze a ta doba letu
Neprojevilo se nic, pouze to co u sveho ptaka pozoruji a to trochu vetsi driftovani v gps atti v porovnani treba s markovym ptakem, ale porad je to v mezich. Zajimavy jsou na videu ty brutalni naklony, kdy kamera na gimbalu snima nohy v takovym uhlu jakej jsem nevidel ani pti prudkych narazech vetru. Motory podle zvuku ve videu jedou na plny knedlik ale na zem se to dostalo pomerne rychle po vcerejsi obhlidce terenu musel prudce klesat, jinak by ty stromy u hrbitova preletel. Takze v tom naklonu nedokazal drzet vysku. Ale jakou roli v tom hrala NAZA, kompas nebo GPS netudim. Kazdopadne to nereagovalo na cokoliv z TX ani na prepnuti do FS.
Litani v noci: zde mate jiste naprostou pravdu, jednou me to vyskolilo, mam to na youtube, na svetla se neda vubec spolehnout, jakmile se vzdali na nejakych 200 metru, tak bez FPV nemuze nikdo rict, ze to smysluplne ridi. Takze proc jsem to udelal. Byli jsme na chalupe na dedine, kdy pred barakem mame vic jak hektarovou klasterni zahradu a ke klasteru prilehly sad. Muj let smeroval nad klasterni zahradu, v umyslu jsem mel nastoupat neco kolem 30 metru vysky a cca 40 - 50 metru se vzdalit a vyzkouset novou SP antenu, jak pise gardenroute, na VRX, tedy tu u pilota, nikoliv na ptakovi. Nechtel jsem nic tocit, v noci je tam svinska tma.
K pocasi: v nedeli bylo vseobecne hnusne v cele republice, nicmene po te devatenacte hodine neprselo, mel jsem pred sebou kaluz a hladina byla zcela klidna. Behem letu mozna zacalo zcela minimalne soplit, nicmene slo opravdu o mikromrholeni, podle me vzhledem k minimalne delce letu to nemohlo nic ovlivnit. Prset zacalo az pozdeji kdyz jsme hledali.
Spotter: bezpochyby idealni vec. Draha polovicka toho casu chystala veceri a spottoval mi pouze nas jezevcik... V dobe uletu byl sice zcela chladnokrevny, lizal se v oblasti intimnich partii, ale pozdeji se k cele veci odmital jakkoliv vyjadrit
Konfigurace ptaka: Zadna zmena posledni mesic.
Pricina: vylucuji vodu, ci naraz vetru, to bylo v pohode toho casu. Po nalezu probehla totalni rozborka, kontrola vsech veci na desce, pripojeni bateri apod. - bez zavad. Kontrola kabelaze ke gimbalu, fpv VTx a kamere na zkrat - bez zavad. Po dukladnem vysuseni, jsem ho dneska rano slozil, ovsem pouze holej ptak, pripojil k Naza assistantovi, vsechno v mezich, dokonce i kompas a gyro v normalnich hodnotach, presto probehla velka kalibrace IMU, venku kalibrace kompasu a zkusebni let do 4-5 metru vysky. Krasne tichej bez te pridane zateze a ta doba letu
DJI Phantom 2 F306, Zenmuse H3-3D, GP3+BE
VTx TS 832 + Flysight Black Pearl 7" 1024x600
- gardenroute
Další úlet, zajímavé (ačkoliv se nechci rouhat), že se to děje zejména novým strojům (nebo novým pilotům ?)...
A opět neoznačený stroj (!), chlapi podepiše si to, nebo dejte štítek jako mám já. Dříve (před profi štítkem) jsem měl zespodu na vrtulích česky i anglicky instrukce s telefonem v mezinár. tvaru. To je tak složité ? Aspoň nějaká naděje k nalezení, ačkoliv v Česku tomu moc nevěřím
A opět neoznačený stroj (!), chlapi podepiše si to, nebo dejte štítek jako mám já. Dříve (před profi štítkem) jsem měl zespodu na vrtulích česky i anglicky instrukce s telefonem v mezinár. tvaru. To je tak složité ? Aspoň nějaká naděje k nalezení, ačkoliv v Česku tomu moc nevěřím
gardenroute píše:Další úlet, zajímavé (ačkoliv se nechci rouhat), že se to děje zejména novým strojům (nebo novým pilotům ?)...
Ja ho mam oznacenej az hruza, na nohach, v sachchte baterie, telefonni cisla, odmeny pro nalezce atd. Prvni vec co jsem udelal kdyz jsem ptaka koupil.
Nejsou nejaky erupce na slunci? Nebo nejaka chyba ve verzi 1.1.1 ?
- gardenroute
1.1.1 není verze firmware, je to jen obchodní označení určité verze Phantomu, už jsem se Tě výše ptal na verzi FW (tzn. fw NAZA jednotky), nevím, zda-li jsem to nepřehlédl. Máš to aktuální ?Bazil píše:...Nejsou nejaky erupce na slunci? Nebo nejaka chyba ve verzi 1.1.1 ?...
Jj, to vim ze je to oznaceni hw nikoliv sw. Ma to jiny Rx a to jsem mel na mysli tim selhanim ci chybou, koneckoncu i Rx je vevnitr jine. Verzi fw jsem myslim psal, 4.02 aktualni. Kolem Paclavic jsou tri vysilace, jeden O2+TMobile, 1x Vodafone a jeden me neznamy, nejaky paterni spoj ci cosi, nekolik smerovych parabolickych anten s radomem. Napadlo me totiz zaruseni.
- gardenroute
To je také možné (už jsme to tu jednou řešili), ale to by jsi se asi musel pohybovat někde přímo v cestě nějakého výkonného mikrovlnného spoje. Ještě jedna věc, neměl jsi na GP náhodou puštěnou WiFi ?Bazil píše:...Kolem Paclavic jsou tri vysilace, jeden O2+TMobile, 1x Vodafone a jeden me neznamy, nejaky paterni spoj ci cosi, nekolik smerovych parabolickych anten s radomem. Napadlo me totiz zaruseni...
gardenroute píše:To je také možné (už jsme to tu jednou řešili), ale to by jsi se asi musel pohybovat někde přímo v cestě nějakého výkonného mikrovlnného spoje. Ještě jedna věc, neměl jsi na GP náhodou puštěnou WiFi ?
Chápu, že se na to musíš zeptat, jsem tady na fóru nový
- gardenroute
Aby jsi byl v obraze, tady popisuje další novic, že mu uletěl taky P, a že měl zapnutou WiFi na GP (!)...Bazil píše:...Chápu, že se na to musíš zeptat, jsem tady na fóru novýNeměl, snažím se nedělat úplný blbosti
...
Aby jsi byl v obraze, tady popisuje další novic, že mu uletěl taky P, a že měl zapnutou WiFi na GP (!)...[/quote] To je pak těžký, když na to výslovně upozorňuje i výrobce. Nepouštět wifi na gopročku. Pritom Igor má spoustu instruktážních videí a rad ale tohle je školácká chyba amatéra.gardenroute píše:[quote="Bazil"]...Chápu, že se na to musíš zeptat, jsem tady na fóru novýNeměl, snažím se nedělat úplný blbosti
...
DJI Phantom 2 Vision, Aerialfreaks Cyclops gimbal, upgradovaný wifi extender RE700 z P2V+
Me se to nijak extra nedotklo ta otazka, cetl jsem o tom jeste nez jsem ptaka koupil. Novic, novacek apod nemusi nutne znamenat negramotnej ignorant.
- gardenroute
Bodejt by dotklo, to jsem ani nemyslel, myslel jsem novic s multirotorem, každý z nás to měl jednou "poprvé"Bazil píše:Me se to nijak extra nedotklo ta otazka, cetl jsem o tom jeste nez jsem ptaka koupil. Novic, novacek apod nemusi nutne znamenat negramotnej ignorant.