DJI0300 - DJI - F300 Phantom pokračování

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Odpovědět
Zpráva
Autor
dt

Re: DJI0300 - DJI - F300 Phantom pokračování

#226 Příspěvek od dt »

Jaký systém přenosu RC signálu používá Phantom, že ho sejme wifina na GP? Nebo je to spíš problém zahlcení přijímače?
gardenroute

#227 Příspěvek od gardenroute »

dt píše:Jaký systém přenosu RC signálu používá Phantom, že ho sejme wifina na GP? Nebo je to spíš problém zahlcení přijímače?
Je to problém totožné frekvence a známých případů vzájemného ovlivňování - možné závažné rušení letadlové Rx. V lepším případě přechod do FailSafe, v horším flyaway či pád...
DJI to sama důrazně zakazuje. Nehledě na to, že neexistuje žádný důvod, proč mít za letu na GP zapnutou WiFi...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
dt

#228 Příspěvek od dt »

gardenroute píše:Je to problém totožné frekvence a známých případů vzájemného ovlivňování - možné závažné rušení letadlové Rx. V lepším případě přechod do FailSafe, v horším flyaway či pád...
DJI to sama důrazně zakazuje. Nehledě na to, že neexistuje žádný důvod, proč mít za letu na GP zapnutou WiFi...

Ukazuje mi to ale na nějakou zásadní nedokonalost RX, protože v případě rušení (chápu) by měl systém přejít do FS. Ale flyaway? To je podpásovka.
Jinak obecně samozřejmě není důvod zapínat wifi na GP, ale já už jsem to například jednou potřeboval. :wink: Potřeboval jsem kouknout přes mobil, jestli z dané pozice budu mít v záběru to, co tam chci mít. Druhá věc je, že jsem předtím hodně pečlivě testoval, jestli GP příjem ovlivní nebo ne, a navíc nemám phantom ale klasický f550 a přijímač fasst přes sbus. A ten se mi teda ještě zarušit nepodařilo.
Ale znova říkám, zarušení přijímače, které bych pochopil (když je to stejná frekvence), přece nesmí způsobit flyaway.
off
Kontaktovat uživatele:

#229 Příspěvek od off »

dt píše:Ale znova říkám, zarušení přijímače, které bych pochopil (když je to stejná frekvence), přece nesmí způsobit flyaway.

S tím rušením bych moc nespoléhal ani na FASST, může to být jak interference na shodné frekvenci, ale spíš (vzhledem k freq. hoppingu) k zahlcení vstupního obvodu přijímače "silným" vysílačem v blízkosti.
Flyaway by neměl nastat nikdy - a přece nastává. Pak asi nemá smysl vylučovat, že to může být rušením, protože by se to mělo chovat jinak - mělo, ale prostě nechová. "Něco někde" tam zainterferuje a NAZA začne žít vlastním životem. Může to být i rušením, i když tomu taky dávám malé šance a spíš se mi "líbí" třeba vysvětlení v zaseklém akcelerometru apod.
Bazil

#230 Příspěvek od Bazil »

Asi ta alias futaba rx ve Phantomu neni uplne dokonala. No jednou jsem se se setovou Tx dostal s Phantomem az na nejakych 900 metrů, pak pro ztrátu spojení přešel do FS. Ale taky se mi stalo , že uprostřed polí (předpokládejme minimální rušení) přešel do FS ve vzdalenosti cca 150 metrů. Jen jsem zíral. Baterky v TX byly nabité. Vypnul jsem a zapnul Tx, přepnul na ATTi a nic. Znovu jsem vypnul a zapnul Tx, přepnul přepínač do FS, vypnul a nic. Prostě na to kašlal a přistál mi u nohou. Po vypnutí a zapnutí ptáka bylo všechno OK. Od té doby nic podobného. Jinak Fly away považuji každopádně za podpásovku u stroje z GPSkou a Naza :-)
DJI Phantom 2 F306, Zenmuse H3-3D, GP3+BE
VTx TS 832 + Flysight Black Pearl 7" 1024x600
Bazil

#231 Příspěvek od Bazil »

Bazil

#232 Příspěvek od Bazil »

Neví někdo, nejspíš gardenroute, leč to vlastní, má iosd mark 2 v něčem jiný, popřípadé lepší GUI (zobrazované info na monitoru) než mini iosd?, Vynechejme fakt, jako dva videosignaly a následná projekce letu do 3D map, vyšší cenu :-) apod.
gardenroute

#233 Příspěvek od gardenroute »

Bazil píše:...Neví někdo, nejspíš gardenroute, leč to vlastní, má iosd mark 2 v něčem jiný, popřípadé lepší GUI (zobrazované info na monitoru) než mini iosd?, Vynechejme fakt, jako dva videosignaly a následná projekce letu do 3D map, vyšší cenu :-) apod...
@gardenroute:D GUI má stejné, není tam žádná info navíc (stále mě chybí zeměpisné souřadnice pro záznam OSD, snad to bude).
Zásadní rozdíl je v integrovaném loggeru pro palubní telemetrii (spousta věcí, jako jsou asi 4 různá napětí, info ze všech senzorů, GPS, baro, zrychleni ve všech osách atd. atd), pozor ale, rozhodně to není žádná "následná projekce letu do 3D map", data jsou v proprietárním DJI formátu, připomínající způsob záznamu u klasických letových "blackboxů", který je nutné nejdříve konvertovat do nějakých známějších formátů, a pak s tím pracovat někde např. v Google mapách, jak je to vidět např. v mé galerii...
No a samozřejmě ta zmíněná konektivita pro 2 přepínatelné (pomocí RC) palubní kamery.
Já jsem Mk II pořizoval v době, kdy se vůbec něvědělo, že se nějaká "mini" verze vůbec bude vyrábět, a musel jsem řešit to, aby se to (tehdy se starou deskou) vůbec společně s GCU a PMU v2 do Ptaaka všechno vešlo :?
Nehledě na to, že tato verze je myslím (neznám přesně dnešní ceny) víc jak 2x tak drahá než verze mini.
gardenroute

#234 Příspěvek od gardenroute »

Tak jsem dnes zjistil, že mě opět vypekla ta zatracená pošta 120, můj Marco Polo lokátor je již asi 3 dny v Česku, a oni teprve nyní se rozhodli mě informovat, že je to u nich, a že je potřeba zahájit importní řízení :(
Bazil

#235 Příspěvek od Bazil »

Posta 120 je ústav, který mi způsobuje schizofrenii... Jednou je to na vicenasobnou vrazdu kdyz vybiraji vypalny za balicek v hodnote 12 dolaru, jindy tama proleti balik za tisice bez procleni...
Dag2B3

#236 Příspěvek od Dag2B3 »

Nastavení kamery GP3 BE
Jenom pro info by mě zajímalo Vaše oblíbené nastavení kamery. Když točím 2,7K je výhoda ve stabilizaci obrazu v postprodukci, kdy se obraz nemusí zvětšovat ale je dost masa okolo pro vystabilizování (obdoba elektronické stabilizace na kamerách) Nevýhoda - pouze wide závěry takže jsou častěji v obraze nohy, nebo vrtule. (Tenhle mód využiji častěji při běhání na zemi) Nejraději točím na 1080p (FullHD) 60fps. Sice to střihám ve 30fps ale pokud potřebuji část zpomalit - tak do 50% tam furt snímky jsou. (Výborné na panorama). Evropské televizní stanice sice vysílají 25fps ale moderní TV v pohodě přehrávají 30fps a rozdíl 5 snímků za vteřinu je v některých pohybech znát. Takže pokud se nebude dílo vysílat v TV volím násobek 30fps. Výhoda je i možnost volby šířky záběru.
Otázka je ještě využití ProTune módu s širokým gamutem. Výsledný obraz je "plochý" (jako RAW u fotky) a je nutné jej upravit. Pokud někdo střihá ve FinalCutPro X připravuji jednoduchý efekt, který se hodí na klip se základním nastavením a případně se pak upraví přednastavené hodnoty. (Až ho dodělám - postnu sem ukázku a link na případné stažení).

Tak jsem ten efekt dodělal, dávám sem pouze defaultní nastavení hodnot, zhruba stejný záběr bez efektu a S. Jdu ven, večer udělám render a postnu ho na YT.
Přílohy
Screen Shot 2014-03-29 at 11.00.41.png
gardenroute

#237 Příspěvek od gardenroute »

Romane, i já natáčím majoritně v 1080p/48 (používám raději fps doporučené pro Evropu) a to v nastavení Medium. Tato konfigurace mě umožňuje jak dodatečnou stabilizaci v postprodukci, zpomalené plynulé záběry na polovičním fps, tak optimální úhel záběru kamery. Překvapilo mě, že stabilizace mě tolik rozlišení až tolik "neužere".
Režim 2.7K mě mnohokráte již pokoušel, trochu mě odrazuje nemožnost kontroly záběrů v terénu na cestách (smartphone či tablet připojený ke GP 2.7 rozlišení nepřehraje), a také ten úhel záběru, který se ale dá díky extrémnímu rozlišení oříznout. Samozřejmě pro stabilizaci v postprodukci (která sežere část rozlišení) to je velmi vhodné. Ale při testech (a videa na trubce, která jsou již některá ve vyšším rozlišení ) se mě obraz z 2.7K režimu také zdál paradoxně takový méně ostrý, ještě to budu dál testovat.
RAW z plného ProTune režimu - je s tím potom hodně, hodně práce, a jsou potřeba dobrá znalosti postprodukce, ale výsledek je špičkový, dnes to běžně používají profi TV produkce. Na rozdíl od fotografie (kde jinak než přes RAW již nefotím) jsem ProTune ještě úplně nenasadil, ale až to zcela v postprocesu zvládnu, určitě mě to nemine :D
Naposledy upravil(a) gardenroute dne sob 29.03.2014 11:34, celkem upraveno 1 x.
filmarik123

#238 Příspěvek od filmarik123 »

2,7k je ostry tak,ako ostro kresli objektiv s cipom. Pri FHD sa to prepocitava softwarovo v kamerke dolu a asi na tom maju zavesenu aj nejaku uroven Sharpening. Pokial to nemiesate s inymi kamerami, je to jedno. Ale ja to miesam s dalsimi dvoma zaznamami dvoch rozdielnym typov kamier, tak mne to doostrenie v GoPro robi problem. A kedze tak ci tak to musim vsetko prehnat striznou, radsej idem 2,7k....
P2, Antigravity, H3-2D, R7003 , 14SG
artus

#239 Příspěvek od artus »

ProTune režim.

Znáte nějaký slušný návod na postprodukci v Sony Vegas ? + možnost srovnání horizontu ? (nebo nějaký plugin přímo pro gopro )
Marek_Km

#240 Příspěvek od Marek_Km »

Tak jsem si po FPV pořídil BL gimbal, aby se mi s tím líp lítalo. Bohužel celkový letový čas tím vším utrpěl. K tomu jsem to dnes testoval a bylo dost větrno a časy byly kolem 5ti minut, což je slabota, i když připouštím, že nebýt toho větru, mohlo to být lepší. Používám totiž ty 9" vrtule - kopie z P2 a s těmi jsem dosahoval za vstřícnějšího počasí a bez nákladu daleko lepší časy. Navíc jsem si posunul druhý level ochrany aku tak, jak to má Petr (gardenroute). Stejně to moc nepomohlo, ale všimnul jsem si, že mi to po přistání ukazuje napětí kolikrát daleko víc, než dřív, než jsem měl druhý level defaultně. Jedině, že by ty aku už měli nejlepší léta za sebou. Budu muset shánět pomalu nové. Jednu jsem vyhodil, dvě jsem vyřadil a mám je jen k napájení monitoru a jedna z 5. použitelných je tak nafouklá, že ji taky vyřadím, maximálně ji nechám na dožití v dvouplošníčkovi a ty 4 zbývající jsou teda jakž takž, ale už je to málo. Přemýšlím vážně o tom shellu s větším bateriovým prostorem. Používal bych buď 2kusy 2,2Ah paralelně a nebo něco většího samostatně. Objevilo se už něco na trhu?
Odpovědět

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“