Chování Li-po před zahořením / alarm

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
mclei
Kontaktovat uživatele:

Chování Li-po před zahořením / alarm

#1 Příspěvek od mclei »

Zajímalo by mě jak se chová Li-Po baterie než exploduje. Všude v testech to vždy dovedou do extrému, buď zkratem nebo propíchnutím atd .... Jak se ale baterka chová když se mi při nabíjení začne nafukovat a já ji odpojím? Je už ten proces rozjetej a nejde zastavit a dojde k řetězové reakci nebo odpojením nabíjení to zastavím?

Proč se ptám? Nešlo by jako ochrana nebo aspoň jako alarm využít toho, že se baterka v takové situaci nejdřív nafoukne? Takže by na ni nasadil nějaký pásek nebo třeba vodivý drátek a jakmile by se přetrhl tím nafouknutím baterie tak by začal řvát alarm (včasné varování) nebo by se rovnou ukončilo nabíjení (pokud to pomůže zastavit proces).

Je to úplná blbost?
HonzaS

Re: Chování Li-po před zahořením / alarm

#2 Příspěvek od HonzaS »

Když baterku přebíjíš, tak jí vzroste napětí, teplota, a pak bouchne.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cpRBUvDPPVM[/youtube]

Od určité chvíle to ani odpojení od nabíječe nezachrání, tahle exploze je asi půl minuty po sundání z nabíječky a odnesení z předního skla tý oktávky v pozadí. Takže pokud budeš hlídat teplotu a napětí, zjistíš že se něco děje.
Přílohy
IMG_6794.JPG
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
mclei
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od mclei »

HonzaS píše:Od určité chvíle to ani odpojení od nabíječe nezachrání, tahle exploze je asi půl minuty po sundání z nabíječky a odnesení z předního skla tý oktávky v pozadí. Takže pokud budeš hlídat teplotu a napětí, zjistíš že se něco děje.

Tak předpokládám, že napětí hlídá nabíječka. Teplotní senzor nabíječka má taky, ale co jsem o tom četl tak se používá na NiCd a NiMH, ale na Lipo to nemá význam. Tak jsem myslel, že ten "alarm" na počátek nafukování mě může varovat třeba aspoň s půlminutovým předstihem na vynesení do bezpečí atd ......
Marena
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Marena »

Od určité doby je lepší utíkat pryč, než "k". I kdyby začala nabíječka řvát, 30s před, tak než si uvědomíš co se děje, než to odpojíš a někam s tím doběhneš, tak je lepší spíš odjistit hasičák z bezpečné vzdálenosti.

Nabíjím v pokladničce a myslím si, že je to dostatečná prevence.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
Woita
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Woita »

Honzo moc pěkný osvětový video. Na rozdíl od reklamních videí od LiPoBagů je vidět že oheň docela solidně vyšlehne i přes tuto ochrannou pomůcku. Pokud se to dělá takto plánovaně, je to docela pohoda, ale když se to stane nečekaně někomu doma na stole, nedej bože v autě, musí to být fakt drsný zážitek. 8O
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
jez_cz

#6 Příspěvek od jez_cz »

Kluci díky za tuhle předváděčku, je opravdu výživná. JaHo
I květák je jen vycepované zelí
srabsrab

#7 Příspěvek od srabsrab »

Woita píše:Honzo moc pěkný osvětový video. Na rozdíl od reklamních videí od LiPoBagů je vidět že oheň docela solidně vyšlehne i přes tuto ochrannou pomůcku.

Nacpat horlavinu do neceho maleho pevneho a uzavreneho je vazne skvelej napad.....
Prakticky na tom funguje naprosta vetsina pyrotechniky :mrgreen:
Woita
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Woita »

No ony ty pytlíky by měly být prodyšný, takže oheň by neměl vyšlehnout ven, ale měly by držet pohromadě.
Zba
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Zba »

Ty jo a ja mam lipolky a nabijecku vedle dvou kleci s osmakama degu.Chudacci.Zitra s tim musim neco provest !!!
Jinak za me: Sedim si takhle u pocitace a najednou slysim takove susteni.Jako kdyz z neceho unika velmi maly proud vzduchu.Tak patram po stole a najednou me docvakne, mam tu lipolku.Dam k ni ucho a mam jasno.Takze jsem ji hodil na stul, dobehl pro hrnec a hodil ji do nej.Nic se nestalo, byla akorat teplaNapeti clanku take v pohode..Ale stejne jsem ji radeji na zahrade zlikvidoval.Lepsi posradat baterku za 5$ nez strechu nad hlavou.Clovek nikdy nevi...
HonzaS

#10 Příspěvek od HonzaS »

Není zač, to je děsně starý video :D hodně mizerně namluvený :D to jsem byl ještě malej a před několika předmětama na vyjadřovací schopnosti. :lol:

Pointa je, lidi těm věcem věří, a přitom si neuvědomují, že nejde o oheň, ale přetlak.

Druhá pointa: když je to nehořlavý hadr pogumovaný hořlavou gumou... :roll:

třetí pointa: Dualskyho obal má dvojité šití a "laboratorní" test vydržel. Vrátil jsem ho použitý panu Hořejšímu :lol: Někdy udělám videjo (momentálně není na čem střihat :-( )
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
Xenomorfus

#11 Příspěvek od Xenomorfus »

...mam takove nehezke tuseni, ze to bohuzel nevidel kolega z Poruby a neco obdobneho mu vzniklo v byte...
...ale to se asi bude probirat ve vlakne Kluby/spolecne poletani Ostrava-Poruba...
Xenomorfus
Traxxas,Absima CR4T,Hotwing,Crack Jak-55,150cm Mlok,P-51D,Stuka
Si vis pacem, para bellum
JMalik

#12 Příspěvek od JMalik »

mclei píše:Zajímalo by mě jak se chová Li-Po baterie než exploduje. Všude v testech to vždy dovedou do extrému, buď zkratem nebo propíchnutím atd .... Jak se ale baterka chová když se mi při nabíjení začne nafukovat a já ji odpojím? Je už ten proces rozjetej a nejde zastavit a dojde k řetězové reakci nebo odpojením nabíjení to zastavím?

Proč se ptám? Nešlo by jako ochrana nebo aspoň jako alarm využít toho, že se baterka v takové situaci nejdřív nafoukne?...............

Nějaké baterky už mi vyhulily, něco chytlo kamarádům :wink:
Při nabíjení je to jasné = tam stačí ale hlídat koncové napětí. Pokud to budeš nabíjet na 4,2V, nebo připosraně na 4.15 V / čl, tak myslím že se nic nestane. Tohle napětí je na článek!!!. To znamená, že hlídáš napětí každého článku extra. Ne součet napětí článků v baterii.
Potom jsou další problémy:
1) Po odstavení baterie po extrémně vysokém odběru to klidně může chytnout za deset minut, přestože teplota povrchu baterie je po odpojení normální.
2) Může to samovolně chytnout, pokud spadne napětí článku pod cca 2V. Tam dojde k nebezpečnému nafouknutí s tímhle dalším procesem. Typicky to může nastat, pokud zapomeneš odpojit baterku a ta je dál vysávaná odběrem regulátoru, RX, .....

Takže v principu = když se už článek nafukuje, tak je pozdě to zastavit.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
mclei
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od mclei »

Dík za reakce.
HonzaS

#14 Příspěvek od HonzaS »

jmalik: Ono je potřeba hlídat napětí sady i článků. Mě se stalo, že mi přechodový odpor v balančáku srazil napětí jednoho článku z pohledu nabíječky, a ta ho dobalancovala :D na lehce víc než 4,2. Zamlel jsem drátama a nabíječka se vzpamatovala a začala balancovat dolu :lol: pokud nesedí součet balanceru a silových kabelů - odpojit!!!

Jinak ten fireball vznikl tak, že jsem zkontroloval 2x 6s, všechny napětí ok. Spojil je paralelně a jednu sadu nechal v balanceru, dal nabíjet. Na potrvoru v té sadě co nebyla na balanceru odešel jeden článek, spadl na 0V a ostatních 5 se přebíjelo na napětí 6tičlánku (zn zhruba o .85V/článek = 5V na článek!!!). To nemohlo dopadnout dobře 8)

Jinak lipolky používám přes 10 let, a stále je považuji za bezpečný zdroj. Včetně takových obludností jako 15s10p packu v hexacopteře... Je potřeba s nimi pracovat s respektem a opatrností, ale je to bezpečné.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Woita »

HonzaS píše:......Včetně takových obludností jako 15s10p packu v hexacopteře... .

8O 8O 8O :lol: :lol: :lol:
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“