problém asp8,5 - karburátor?

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
VTjr

Re: problém asp8,5 - karburátor?

#31 Příspěvek od VTjr »

Lark píše:Tak APC 12x5 už je doma, ale u baráku to zkoušet nechci, takže měření bude asi až při dalším létání. Kupodivu je o 2,1g těžší než ta Masterka, ale většinu váhy má proti Masterce poblíž náboje, tak jsem na to zvědav.
Jinak ten průměr difusoru 7,8 se mi zdá na tu Radugu nějaký moc velký. U MVVS 7,5 jsem kdysi původní difusor zvětšoval ze 7,1 na 7,8 pro použití laďáku (ještě mám schovaný výstružník :D ) ale technik od MVVS mě upozorňoval, že to je použitelné jen pro ten laďák.

Na rozdím mezi Masterkou a APC jsem taky zvědav. :wink:

S difuzérem máš pravdu, včera večer jsem to proměřil. Ta původní čísla jsem uvedl z hlavy. :roll: No asi už neslouží, :mrgreen: spletl jsem se o víc než 1mm. Takže ve skutečnosti je to takhle:

- původní karbec Raduga-7 = 6,8mm
- ten náhradní od ASP 3,5cm3 = 6,5mm
(ale je tam tenčí průměr té průbežné trysky jen 2,5mm proti původnímu ruskému 4mm, tak tím se to myslím kompenzuje)

Jinak pro třiapůlku (ASP) se mi zase zdá tahle díra neskutečně velká, MVVSky mívaly tak kolem 5mm. Takový otvor bych čekal spíš u nějaké CAR nebo MARINE verze. Ale u letadel ne, ani s laďákem. Navíc pokud vím, tak ASP se standartně s laďákem neprodávaly. :?

A ještě jsem pro jistotu proměřil jak je to u MVVSek stejné objemové třídy:
- MVVS 6,5 GFS = 6,8mm (tryska je taky tenká, ale končí v půlce - dál jen volnoběžná jehla - starší typ karb. na 2 serva - jak plyn tak i bohatost)
- MVVS 7,5 GFS = 7,8mm (tryska asi jen 2mm - novější typ pro jedno servo - ale nijak jsem ho neupravoval, takhle jsem ho dostal od nova)

Z toho je sice jasné, že ta Raduga je trošku víc přiškrcená, ale ne zas nějak výrazně - na plochu asi 91% proti původnímu. Když bych ale uvažoval vliv té tenčí trysky, tak ani to ne. :?
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Lark

#32 Příspěvek od Lark »

Tak to už jsou lepší čísla. Myslím, že s tím 3,5kovým karburátorem by to mohlo být dobré. Jinak ty brněnské karburátory se pro GFS 7,5ccm, opravdu původně dělaly 7,1, a pak se právě objevila v nabídce verze s difusorem 7,8. Tenkrát jsem si chvíli dopisoval s technikem od MVVS. Je jasné, že čím větší otvor v difusoru, tím lepší, jen se musí najít kompromis, aby motor měl ještě dostatečný sací výkon, ale s tím si poradíš :D
VTjr

#33 Příspěvek od VTjr »

Lark píše:...čím větší otvor v difusoru, tím lepší, jen se musí najít kompromis, aby motor měl ještě dostatečný sací výkon...

No vždyť právě, ta nedostatečná sací schopnost může být někdy větší problém, než nedostatečný maximální výkon motoru. :(
Ale naštěstí existují i na toto řešení - např. Perryho membránové čerpadlo paliva, které pomocí pulzujícího tlaku z klikové skříně vytváří konstantní tlak v palivovém potrubí karburátoru. :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Lark

#34 Příspěvek od Lark »

Tak jsem se konečně dostal k změření té APC 12x5 a docela jsem čučel na ten rozdíl (620 ot./min). Zatím ale jen na zemi. Zopakuju že Masterka mi točí 13640 ot/min, a ta APC má jen 13020 ot./min. Docela velký rozdíl. I když je těžší, má ale většinu váhy u stredu, takže setrvačná hmota se tolik neuplatní a volnoběh není tak klidný jako s Masterkou. Taky se trošičku hůř startuje a musím mít plyn na 1/2, jinak mi chytá obráceně (holt už nemám ten švih :D ), tak jsem zvědavý na letový projev, a na to klesání otáček do volnoběhu.
radi5

#35 Příspěvek od radi5 »

Ten rozdíl otáček je odpovídající. APC má větší účinnost a víc zatěžuje motor. Ale 13000 je super. Já se dostanu na cca 12000. A tisíc otáček je sakra rozdíl.... :wink:
Lark

#36 Příspěvek od Lark »

Jo jsem spokojený, ale hlavně jsem zvědavý jak to bude lítat :D

P.S. To máš taky OS Maxe 46AX ?
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“