DJI NAZA pokračování
Re: DJI NAZA pokračování
Motory Sunnysky 2216-11 900KV, vrtule 9x5. Asi je to teda na 4S moc, v kalkulačce byl jen motor s 980KV, ale píše to v poznámce, že výkon je vyšší než limit motorů. Omlouvám se za moje případné blbosti a neznalosti.
Tomu kalkulátoru nevěř ani pozdrav. Provozoval jsem na 4S motor s KV1000 bez problémů s vrtulí 9x4,7 a na 20A ESC MULTISTAR s flash SimonK. Naprosto bez přehřívání jak motorů tak ESC.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
ST píše:Tomu kalkulátoru nevěř ani pozdrav.
Je to o statistice úspěšnosti. Pravda, nikdy jsem se podle něj neřídil, vždycky to bylo tak, že jsem měl nejdřív pohromadě pohon a pak jsem na tom kalkulátoru ověřoval naměřené hodnoty, ale na těch 8 setupech, které jsem doteď řešil, se nikdy nesekl o víc než 5%. A pokud vím, s podobnými zkušenostmi nejsem sám. Takže jako orientační výstup, jestli vybrané komponenty nejsou úplná kravina, pro nováčka, proč ne?
Tvá negativní zkušenost je jako s Nazou (abychom se vrátili k tématu
po zamene motorov uz mam pitch a roll doladene ale ak pohnem kopterou yaw tak lave predne alebo zadne prave rameno akoby podbere a koptera akoby prepadne v danom smere je to nizkou hodnotou yaw gain?
DJI Phantom 4pro, DJI Spark, DJI Mavic pro
Ahoj ve spolek,
stal se mi taký nemilý problém. Šel jsem létat s hexou(F550 + NAZA M V2+GPS) a roztočí se mi vrtule, do půlky trasy plynu sedí. Nad půlkou stále sedí(ač by se měla zvedat a když už jsem měl plynovou páku skoro nahoře, tak se začla odlepovat Pak udělala kotrmelec
Měl jsem zapnutý GPS Atti, přičemž jsem před letem kalibroval kompas. Napadlo mĚ, zda to není baterkou, ale Voltama odpovídala nabité, ale i tak jsem zkusil druhou, ale chovala se stejně. Repektive jsem plyn stáhl dřív, aby nedošlo k opětovnému kreši.
Budu moc vděčný za každý koment.
stal se mi taký nemilý problém. Šel jsem létat s hexou(F550 + NAZA M V2+GPS) a roztočí se mi vrtule, do půlky trasy plynu sedí. Nad půlkou stále sedí(ač by se měla zvedat a když už jsem měl plynovou páku skoro nahoře, tak se začla odlepovat Pak udělala kotrmelec
Budu moc vděčný za každý koment.
x.line: a predtim ti letala dobre, nebo je to uplne prvni let?
- gardenroute
Máš správně osazené vrtule na ty správné motory, tím myslím jejich orientaci (pravotočivé, levotočivé) ? Záměna by mohla toto způsobit...x.line píše:...do půlky trasy plynu sedí. Nad půlkou stále sedí(ač by se měla zvedat a když už jsem měl plynovou páku skoro nahoře, tak se začla odlepovat Pak udělala kotrmelec...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
MarkAurel píše:po zamene motorov uz mam pitch a roll doladene ale ak pohnem kopterou yaw tak lave predne alebo zadne prave rameno akoby podbere a koptera akoby prepadne v danom smere je to nizkou hodnotou yaw gain?
To si nemyslím.
Spíš si myslím (resp. mám to podloženo vlastní zkušeností), že stroj nemáš vyvážený. Pokud máš více hmoty vpředu, musí ve visu přední motory podstatně více tahat. Výsledkem je, že při visu zadní regly jedou třeba na 60% a přední jedou třeba na 85%. To za normálních okolností nevadí, ale když chceš otáčet kolem svislé osy, tak musí dva regly ubrat a dva přidat. Ty co ubírají jsou v pohodě, ale ty co přidávají ne. Ten přední má už jenom 15% rezervu, takže když hrábneš do yaw moc prudce, zadní motor přidá třeba na 80%, ale přední může jenom o 15% a jede naplno. Výsledkem je, že to vzadu potáhne víc a stroj se nakloní.
Ověřit se to dá snadno. Zkus na tu páčku jenom polehoučku, malou výchylku. Pokud se při tom chová správně, je to téměř jistě tento problém.
Samozřejmě předpokládám, že jsi jinak udělal všechno správně, např. kalibraci reglů.
Dt: dovazenie je ok, menil som motorceky a pomalinky ladim je zaujimave ze ked zapnem FS tak coptera zacne padat, budu tam zrejme niektore hodnoty este nizke, kalibracia esc je robena no no mozem spravit este raz. Este ma napada prrco ten motor urobi to podkopnutie len pri toceni yaw pria inych pohiboch vsetko ok a keby bol ten jeden esc zle skalibrovany alebo zly tak ta coptera blbne v kazdom smere
MarkAurel píše:ked zapnem FS tak coptera zacne padat
Můžeš to popsat trošku líp?
vlastne pitch a roll su ok len ak sa tocim v yaw tak koptera kloni bud lave predne alebo prave zadne rameno pripadne ak skusim zapnut FailSafe tak koptera ide do padu a to som 2m nad zemou, tu je video kde vidiet to chovanie YAW pri toceni okolo svojej vertikanej osi.
EDIT: problem sposobuje bateria 3s ktora nepostacuje, po skuske 4s je vsetko OK
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qjLtaSO7OgE[/youtube]
EDIT: problem sposobuje bateria 3s ktora nepostacuje, po skuske 4s je vsetko OK
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qjLtaSO7OgE[/youtube]
Naposledy upravil(a) MarkAurel dne čtv 03.04.2014 12:51, celkem upraveno 1 x.
Hm, ono to evidentně při yaw do jednoho motoru kope víc než do druhého. Skoro se mi chce říct, že mám podezření, jestli je správně nastavený typ mixéru (jestli tam není třeba hexa), ale to by nefungoval dobře ani pitch/roll. Ale pro jistotu - můžeš zkontrolovat, jestli máš skutečně nastavený quadX, správně orientace vrtulí a správně zapojené motory do výstupů jednotky? Pak už zbývá jedině reset jednotky a komplet nakonfigurovat znova. Neupgradoval jsi třeba firmware?
Jinak už mě nic dalšího nenapadá, třeba se s tím setkal ještě někdo jiný a vyřešil.
Jinak už mě nic dalšího nenapadá, třeba se s tím setkal ještě někdo jiný a vyřešil.
dt píše:Hm, ono to evidentně při yaw do jednoho motoru kope víc než do druhého. Skoro se mi chce říct, že mám podezření, jestli je správně nastavený typ mixéru (jestli tam není třeba hexa)
Hexa asi ne. Teoreticky ale kdyby měl jeden z těch dvou párů vrtulí, které se točí proti sobě zapojené naopak, tak by to při pich a roll nepoznal, ale poznal by to až při yaw. To si myslím já.

Například kdyby měl motor 3 a 4 zapojené naopak (a nebo m1 a m2). Nic jiného mě nenapadá.
Marek_Km píše:Například kdyby měl motor 3 a 4 zapojené naopak (a nebo m1 a m2). Nic jiného mě nenapadá.
Kdyby měl 3 a 4 naopak, tak pitch by mu sice fungoval, ale roll ne. Při roll by nepřidávaly pravé motory, ale do kříže. Navíc díky neadekvátní reakci by to nejspíš ani nedostal do vzduchu, šel by přes boudu hned během startu.
No a ještě mě mate, že mu to při failsafe pikuje dolů. Tam je něco zásadně špatně.
Asi bych šel do resetu a kompletního nastavení všeho znova, včetně kalibrací, kontroly nastavení F/S z vysílače (pokud podporuje) apod. no a samozřejmě zkontrolovat zapojení, smysl otáčení, orientaci nazy na stroji a tak různě.
Menene su len motorceky nic ine s predoslimi to fungovalo ok, zajtra to este mozem skontrolovat ale vzdy tam je ta vec ze roll a pitch je ok a to nedava zmysel.
naza je lite cize ziadny ina verzia fw nieje atd a reset tam tusim nieje
naza je lite cize ziadny ina verzia fw nieje atd a reset tam tusim nieje