Před časem jsem tu zveřejnil videoklip Gravel Roads, Moonland (poušť Kalahari a Namib) z naší cesty po Africe, při jehož natáčení došlo ke zvláštní příhodě s Phantomem v pustině Kalahari v Namibii.Tehdy jsem se zmínil, že při pilotování péčka z jedoucího auta, kdy jsme natáčeli náš průjezd divočinou (já z jedoucího auta skrze FPV letadla, a kolega Jirka zůstal na silnici s ruční HD kamerou), mě Phantom najednou asi po 800 metrech jízdy zcela přestal poslouchat (FailSafe), a já již jen přes přes FPV na dálku viděl, co se děje.
Přešel sám od sebe do
Return to Home režimu, a začal se vracet ve směru příletu, ale najednou přeletěl na druhou stranu cesty, a na pár vteřin tam mezi kameny sám přistál (!). Ale aniž by úplně vypnul motory, se za chvilku opět vznesl, otočil se nosem ve směru
Home pozice, a nyní již bylo vidět, že provádí klasický
RTH a letí zpět k místu startu, což bylo na té cestě (!).
Zatím jsme se za ním rychle začali vracet a já jen v Dominátorech sledoval, jak ukázněně sedá na straně silnice a hezky čeká jako kachna, až ho něco přejede. Upozorňuji, že mě začal poslouchat až v místě přeletu kolegy u cesty, kdy zareagoval na změnu náklonu kamery, řízení jsem ale zpět nepřevzal (to je vidět i na videu)...
Dobře to dopadlo, dodnes mě to ale nedá občas spát, můžete i Vy kouknout a začít spekulovat, copak se asi přihodilo

Trochu mě to vyděsilo, nutno dodat ale, že jsem se tam ještě potom párkrát pokoušel nasimulovat zopakování oné zvláštní situace, ale ani za mák se mě již nepodařilo nic jiného, než standardní RTH, bez toho podivného samovolného přistání a startu...(že by záblesk nějaké vlastní inteligence

).
Dobrou noc
Přepněte si do HD (a na celou obrazovku), aspoň 720p, ještě lépe do 1080p, zapněte zvuk, kritika vítána...[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yCYTbw0m2Ww[/youtube]
-----------------------------------------
Go Africa 2013 - další Ptaakova africká letecká videaPředchozí -
Chilo Gorge Safari Lodge (special video pro rangery), Zimbabwe
Duny v Sossusvlei (poušť Namib), Namibie
Gravel Roads, Moonland (poušť Kalahari a Namib), Namibie
Gunns Camp - Okavango Delta, Botswana
Solné pláně Makgadikgadi Pans N.P., Botswana
Národní park Gonarezhou, Zimbabwe
Blyde River Canyon, Jižní Afrika
Souhrn létání s Ptaakem z celé africké cesty na mém místním blogu