DJI0300 - DJI - F300 Phantom pokračování

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Odpovědět
Zpráva
Autor
gardenroute

Re: DJI0300 - DJI - F300 Phantom pokračování

#391 Příspěvek od gardenroute »

Václav Procházka píše:Doslechl jsem se od povolaných, že se úmyslně upravují data GPS z důvodů problému na Krymu (vyšší zájmy). Co je na tom pravdy, se nedovíme. Nicméně podle toho jak se coptery poslední dobou chovají, bych tomu i věřil.
To nám vadit nemusí, protože GPS v NAZA pracuje jen jako stabilizační záležitost, tzn. není to promítáno proti žádné mapě. Ale pokud by chyby byly náhodné, to by byl problém, a to se možná bude dít. Stále to je ale plně provozuschopné v ATTi režimu, s novým FW 3.0 v P2 to ale již problém být může, tam bude GPS zasahovat do řízení i v případě ATTi letového programu (je to ta ochrana letových prostorů)...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
artus

#392 Příspěvek od artus »

Koupím H3-3D.

Zn. levně

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Bazil

#393 Příspěvek od Bazil »

Nechci oponovat místnímu guru :-)

Vím, že máš oboje (zenmuse i iosd), ale vyžaduje to zásah do desky, což ne všichni jsou ochotni podstoupit. Ztrata zaruky atd
P2 bez zásahu do desky nebo její výměny Zenmuse, i OSD, ground station (nově)

Těžká kachna.... To jsem řekl v Telinku a oponoval mi pan Řešátko ;-) Nato jakou má P2 baterka kapacitu mi těžká nepřipadá, letová doba prakticky dvojnásobná a pokud se tomu chce P1 vyrovnat tak nezbývá než použít 2 baterkový setup a to je pak i z P1 těžká kachna.. Úplně mi stačilo když jsem po první havárce lítal s odstrojeným ptákem jaký to byl rozdíl (a to byl dole jen gimbal a VTx).

Ano, baterka je sviňsky drahá a nabijí se pomalu, což považuju za největší mínus P2 a proto jsem původně šel do P1. Takže zásadní mínus P2 Je cena baterií, P2 + 3 baterky je takový ranec, že za to člověk pořídí 3×P1. Nebo P1 + Zenmuse + Cca 9 baterek, mini iosd atd.. Což mě i teď vnitřně rozkládá ;-)
A proč teď P2 ? Protože to bude kombo s H3-3D. Jinak dneska jsem dost googlil a brouzdal a z toho co jsem vyčetl, by H3-3D mělo být kompatibilní s P1, jinak DJI podle všeho a taky facebooku poslední dobou nekomunikuje skoro s nikým :-)
DJI Phantom 2 F306, Zenmuse H3-3D, GP3+BE
VTx TS 832 + Flysight Black Pearl 7" 1024x600
gardenroute

#394 Příspěvek od gardenroute »

Bazil píše:Jinak dneska jsem dost googlil a brouzdal a z toho co jsem vycetl, by H3-3D mělo být kompatibilní s P1, jinak DJI podle všeho a taky facebooku poslední dobou nekomunikuje skoro s nikým :-)
Už to od rána zjišťuju přímo od supportu DJI.
Bazil

#395 Příspěvek od Bazil »

gardenroute píše:Už to od rána zjišťuju přímo od supportu DJI.

Včera jsem psal na support, dneska opět, dopoledne na facebook a pak SZ přes facebook a ani ťuk. Fakt je že z GoPro supportu se mi ozvali dnes po pěti dnech...
gardenroute

#396 Příspěvek od gardenroute »

Mám své cesty :D
off
Kontaktovat uživatele:

#397 Příspěvek od off »

Václav Procházka píše:Doslechl jsem se od povolaných, že se úmyslně upravují data GPS z důvodů problému na Krymu (vyšší zájmy). Co je na tom pravdy, se nedovíme. Nicméně podle toho jak se coptery poslední dobou chovají, bych tomu i věřil.

Ono to dneska už není tak jednoduché, podle GPS jsou certifikovaná i přesná přiblížení v letectví, takže by se rychle zjistilo, že se "něco děje". A samozřejmě bychom to viděli na desítkách tisíc aplikací, kde se GPS trvale používá ke sledování něčeho, k osobní navigaci, geocachingu apod. Jiná věc je možnost selektivně znemožnit příjem signálu v určité oblasti (jako svého času na Balkáně, kde prostě během konfliktu civilní GPS najednou ztratily signál a bylo).
JosefSvejk

#398 Příspěvek od JosefSvejk »

Lidi zkrátka konspirační teorie milují. Spíš by mě zajímalo, kdo jsou ti "povolaní" :roll: .
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
texmur

#399 Příspěvek od texmur »

Doslechl jsem se od povolaných, že se úmyslně upravují data GPS z důvodů problému na Krymu (vyšší zájmy).

...asi na tom něco pravdy bude. Včera mě navigace TomTom zahlásila pozdě odbočku. :mrgreen: Alespoň jsem se tím snažil "obhájit" mé drahé polovičce :mrgreen:
Phantom 4, ipad air2 cellular, tracker RF V16
tomashr

#400 Příspěvek od tomashr »

gardenroute píše:To nám vadit nemusí, protože GPS v NAZA pracuje jen jako stabilizační záležitost, tzn. není to promítáno proti žádné mapě. Ale pokud by chyby byly náhodné, to by byl problém, a to se možná bude dít. Stále to je ale plně provozuschopné v ATTi režimu, s novým FW 3.0 v P2 to ale již problém být může, tam bude GPS zasahovat do řízení i v případě ATTi letového programu (je to ta ochrana letových prostorů)...

V první řadě si myslím, že to je blbost, vedlo by to fakticky k zhroucení civilního letectví...
Jinak ale problém by to byl, to znepřesnění se dělá v podstatě přimícháním určitého signálu, který vede k snížení přesnosti z obvyklých 2-3m na 15-40m (dříve se tento signál opravdu používal, takže zrovna toto žádná teorie není) a ve výsledku by poloha z hlediska autopilota náhodně skákala v okruhu pěkných pár metrů. Do jisté míry by to šlo ve firmwaru ošetřit, jenže jaksi by s tím musel člověk počítat. Třeba Ardupilot má funkci GPS Glitch, pro potlačení různých náhodných chyb, ta by pomohla, ale musely by se proti "mírovému stavu" výrazně změnit její hodnoty, Naza na toto uživatelský parametr nejspíš nemá vůbec a muselo by se aktualizovat...
qendorf

#401 Příspěvek od qendorf »

S tou GPS to je jasné. obyčejný GPS modul mívá se signálem celkem často problémy. Stačí různé odrazy od skály, budov, vliv může mít i teplota, přehřívání (ta Afrika). Takže to se prostě stává a stávat bude. Je to risk létat někde nad vodou, ale zkrátka občas to stojí za to :)

Budu Phantoma 2 teprve pořizovat a hlavně na natáčení videa. Chtěl bych se ale pro jistotu naučit řídit i na plný manuál. Kdo to umíte. Jak začít? Co trénovat? Je jasné, že vyšší měkčí louka a těsně nad zemí, ale nějaké tipy, triky?:) Je prý dost těžké to i jen odlepit od země.

Cenu jsem našel nejlevněji zde: http://www.rc66.cz/dji-f305-phantom-2-r ... -2d-gimbal - je to solidní obchod?

Na set s H3-3D čekat nebudu. Co jsem tak porovnával videa na youtube s Zenmuse H3-2D a H3-3D, tak rozdíl je naprosto minimální. Jediná trochu výhoda je, že lze otáčet do boku, ale stejně tam pak překáží podvozek. Jinak stabilizace je v podstatě srovnatelná i s H3-3D se to třepe podobně jako se starším typem. Koptéra je prostě malá a nemá celkově takovou stabilizaci jako velké profi koptéry s velkým rozpětím a více motory.

Ještě by mne zajímalo jestli by Gimbal zvádl vyvažovat Gopro i pokud bych ho přetáhl nějakým homemade latexovým obalem. (kolik to může vážit? pár gramů?) (třeba obalit kusem latexu z chirurgické rukavice, aby byl trochu vodotěsný a při pádu do vody byla alespoň nějaká šance, že to přežije.
Honza Kucera

#402 Příspěvek od Honza Kucera »

qendorf píše:Budu Phantoma 2 teprve pořizovat a hlavně na natáčení videa. Chtěl bych se ale pro jistotu naučit řídit i na plný manuál. Kdo to umíte. Jak začít? Co trénovat? Je jasné, že vyšší měkčí louka a těsně nad zemí, ale nějaké tipy, triky?:) Je prý dost těžké to i jen odlepit od země.
Ahoj, také budu tento měsíc Phantoma 2 pořizovat, ale osobně bych se do manuálu moc nehrnul. I když se nenasadí Gimbal s GoPro 3, je to (alespoň pro mě by bylo), velký risk. Osobně, pokud bych se chtěl naučit řídit manuálně, koupím jiný stroj, phantoma určitě ne. Něco levného, co se dá "obouchat" a na čem se člověk naučí. Těch copter se pár najde. Samozřejmě, pokud se člověk naučí s něčím jiným a pak by šel na manuál Phantoma, bude to něco jiného, ale určitě člověk získá alespoň základní reflexy, které se budou (pokud létam s tak drahým strojem), jistě hodit :wink: Ale tohle je každého rozhodnutí a musí si rozmyslet sám, co chce. Určitě se tu někdo najde, kdo Ti odhledně manuálu poradí :wink:

qendorf píše:Cenu jsem našel nejlevněji zde: http://www.rc66.cz/dji-f305-phantom-2-r ... -2d-gimbal - je to solidní obchod?
S tímto zkušenosti nemám. Já budu copteru kupovat v Telinku a osobně (abych si všechno důkladně vyzkoušel). Ale ta sleva v tom obchodě, který jsi uvedl, je docela dobrá. Záleží ještě, zda nechceš v budoucnu létat FPV...

qendorf píše:Ještě by mne zajímalo jestli by Gimbal zvádl vyvažovat Gopro i pokud bych ho přetáhl nějakým homemade latexovým obalem. (kolik to může vážit? pár gramů?) (třeba obalit kusem latexu z chirurgické rukavice, aby byl trochu vodotěsný a při pádu do vody byla alespoň nějaká šance, že to přežije.
Už se to tu řešilo jednou. Buď tady, nebo přímo ve vlákně o Phantomovi 2.
Nemělo by se na GoPro přidávat vůbec nic. To co jsi uvedl už vůbec ne! Je to od výroby již přesně vyvážené a případná "zátěž" by mohla Gimbal poškodit. Řešil se tu např. malý filtr na objektiv Gopro, a už tam by mohl nastat problém. Ale obalovat celé Gopro (byť pouhým latexem), by nebylo moudré :wink:
Bazil

#403 Příspěvek od Bazil »

Myslím že tohle co za P2 chtějí v tom RC66 obchodě bude nová cena P2 s H3-2D gimbalem. Odpovida to ceně na DJI shopu.
dt

#404 Příspěvek od dt »

qendorf píše:Chtěl bych se ale pro jistotu naučit řídit i na plný manuál. Kdo to umíte. Jak začít? Co trénovat?

Bude to podobné jako s vrtulníkem. Takže začni visením "ocasem k sobě" v dostatečně malé ale i dostatečně velké výšce. Experimentálně jsem ověřil, že taková výška je zhruba 1m. Když jdeš níž, přízemní efekt do toho moc kope. Když jdeš výš, už to umí spadnout "tvrdě".
Až budeš umět viset (tzn. udržet polohu na rozumně malém prostoru), trénuj visení v jiných polohách než "ocasem k sobě". Nejdřív bokem k sobě, pak čelem k sobě, pak v libovolném úhlu.
Až budeš umět viset v jakékoliv pozici, zkoušej přesuny. Zvol si pomyslné 3 body ve vrcholech trojůhelníka a přesunuj se mezi nimi, nejdřív ocasem k sobě, později v libovolné poloze, později tak, že během přesunu vždy letíš čumákem směrem k následujícímu bodu tzn. ve vrcholech se otáčíš směrem k dalšímu vrcholu.
Pak můžeš zkusit kruhy a osmičky, opět různé směry a orientace. Během toho už můžeš jít mírně výš, protože bys to měl umět uviset a srovnat, kdyby byl problém.

Během tréninku dodržuj vzdálenost takovou, abys byl bezpečně daleko od stroje, ale abys nebyl moc daleko kvůli ztrátě orientace. Phantom je malý a symetrický a v malé výšce nejsou dobře vidět osvětlení ramen, ztráta orientace je snadná. Netrénuj za špatné viditelnosti a ve větru.
gardenroute

#405 Příspěvek od gardenroute »

qendorf píše:Budu Phantoma 2 teprve pořizovat a hlavně na natáčení videa. Chtěl bych se ale pro jistotu naučit řídit i na plný manuál. Kdo to umíte. Jak začít? Co trénovat? Je jasné, že vyšší měkčí louka a těsně nad zemí, ale nějaké tipy, triky?:) Je prý dost těžké to i jen odlepit od země.
Určitě to je dobrá další dovednost, ale stejně jako Honza nevidím jako rozumné se učit Manual režim s plně naloženým novým a drahým Phantomem, se kterým si dosud asi nikdy nelétal. Na to téma už tady bylo hodně diskuzí. Je to nerozum. Učit se manual na nějakém tréninkovém stroji či na simulátoru, ale manuál na naloženém a hlavně nevyváženém Phantomu 2 s gimbalem a kamerou se bude chovat opět jinak.
qendorf píše:Na set s H3-3D čekat nebudu. Co jsem tak porovnával videa na youtube s Zenmuse H3-2D a H3-3D, tak rozdíl je naprosto minimální. Jediná trochu výhoda je, že lze otáčet do boku, ale stejně tam pak překáží podvozek. Jinak stabilizace je v podstatě srovnatelná i s H3-3D se to třepe podobně jako se starším typem. Koptéra je prostě malá a nemá celkově takovou stabilizaci jako velké profi koptéry s velkým rozpětím a více motory.
Tady bych upřesnil - H3-3D neumožňuje gimbal "otáčet do boku", tedy ne nijak ručně (jak jsem pochopil z Tvé poznámky), to umí až velké gimbaly, kde se předpokládá duo pilot + kamerový operátor. Tady to je skutečně určeno pouze pro YAW stabilizaci. Stabilizace YAW je výborná, mrkni na nové video, které jsem dnes dával do vlákna o gimbalech.
qendorf píše:Ještě by mne zajímalo jestli by Gimbal zvádl vyvažovat Gopro i pokud bych ho přetáhl nějakým homemade latexovým obalem. (kolik to může vážit? pár gramů?) (třeba obalit kusem latexu z chirurgické rukavice, aby byl trochu vodotěsný a při pádu do vody byla alespoň nějaká šance, že to přežije.
A do třetice pozor, nic takového nedělej, gimbal Zenmuse pozná i sundanou krytku portů na boku GP, je velmi přesně vyvážen, a mohl by jsi ho zničit, nehledě na to, že stabilizace poté nebude správně funkční. Pokud dáš např. na objektiv ND ši CPL filtr, je potřeba to vyvážit (např. kouskem sugru) na proti stranách, tím se to vyváží, ale motory budou makat více, což za letu s velkými přetíženími už pro ně může být problém...
Na ochranu před úplným utopením používám nyní WaterBuoy (po jednom na každé noze mého podvozku). Ale co to reálně zachrání po prvotním cáknutí do vody, než se "airbagy" aktivují je otázka... :?: Ale co bychom pro naše miláčky neudělali :mrgreen:
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“